wosiu Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 24 Marca 2013 Wczoraj też ukręciłem troszkę białej i wosiowej wędzonej i parówkową i.....jeszcze troszkę ale na fotkach tylko to :grin: Kupiłem fajne jelita na białą....lubię takie cieniutkie troszkę grubsze od kabanosów Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 24 Marca 2013 haluś, zamroziłaś na Święta ? Bo ja w czwartek mam zamiar robić a do niedzieli kilka dni... to może też zamrożę...Arturze.., zawsze tak robię. Po mrożeniu smaku nie zmienia, a wiesz nigdy nie robię tylko tyle by była na Święta. Praktycznie co niedziele na śniadanie mam białą i jajka :grin: wosiu.. Twoje wyroby wyglądają znakomicie..jak zawsze zresztą, a te parówki :thumbsup: Co do jelit to lubię tak jak TY. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 24 Marca 2013 Wojtku, zawsze tak robię. Po mrożeniu smaku nie zmienia, a wiesz nigdy nie robię tylko tyle by była na Święta. Praktycznie co niedziele na śniadanie mam białą i jajka Halinko pomyliłaś imiona :grin: :grin: a białej ja nigdy nie mrożę bo po rozmrożeniu jest kaszowata i nie trzyma soków :sad: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 24 Marca 2013 Halinko pomyliłaś imiona :grin: :mrgreen: a białej ja nigdy nie mrożę bo po rozmrożeniu jest kaszowata i nie trzyma soków :sad: Upsss... :blush: już poprawiłam. Co do białej to się nie zgodzę z Tobą... zapraszam do siebie na degustacje. Biała nie jest '' kaszowata'' i soki trzyma :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 24 Marca 2013 zapraszam do siebie na degustacje. @halusia@, za 1,5 H przy dobrych wiatrach będziesz u mnie spróbujemy nie tylko parówkowej :grin: zapraszam :grin: mam jeszcze własnego Harnasia w puszce :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 24 Marca 2013 @halusia@ napisał/a: zapraszam do siebie na degustacje. @halusia@, za 1,5 H przy dobrych wiatrach będziesz u mnie spróbujemy nie tylko parówkowej :grin: zapraszam :grin: mam jeszcze własnego Harnasia w puszce :grin:Wojtku.. nie dzisiaj, ale dzięki za zaproszenie... kto wie, kto wie.. może wpadnę na to Harnasiowe piwko i nie tylko :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 24 Marca 2013 Kupiłem fajne jelita na białą....lubię takie cieniutkie troszkę grubsze od kabanosówGdzie kupiłeś i jaki to rozmiar :question: bo moje chyba już trochę stare i twarde mimo moczenia przez cały dzień :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 24 Marca 2013 a te parówki Wyroby fajne tylko gdzie te parówki? :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 24 Marca 2013 tylko gdzie te parówki? napisałem "i parówkową"... nie widać...to podpowiem... na samym szczycie :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 24 Marca 2013 napisałem "i parówkową"... nie widać...to podpowiem... na samym szczycie Parówkowa bardzo ładna :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 24 Marca 2013 Popieram @Halusię też zrobiłem trochę białej, po-porcjowałem i do zamrażarki.. A teraz wyciągam i zamrożona wkładam w wrzątek i utrzymuje 78 stopni parzę ok 30-35 minut i kiełbaska jest przednia.. Zero wycieków soków po mimo dodania w produkcji 10 % wody do mięsa .. P.S Ja mieliłem na 8 1 i 2 wp a 3 2,5 a następnie potraktowałem blenderem z dodatkiem wody i przypraw Niestety nie mam fotek bo praktycznie zostało mi 6 kiełbasek w zamrażarce reszta pożarta ;d;d Ale na pocieszenie fotka z ostatniej produkcji kiełbasy prostej z łopatki ;d Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ala Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 24 Marca 2013 Dzięki poradom zamieszczonym na forum, wczoraj z córką (12 lat) zrobiłyśmy pierwszą w życiu kiełbasę. Do białej kiełbaski postanowiłam też zrobić swój zakwas na żurek. Ps. Jak na pierwszy raz to jestem zadowolona. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 24 Marca 2013 Dzięki poradom zamieszczonym na forum, wczoraj z córką (12 lat) zrobiłyśmy pierwszą w życiu kiełbasę. Alu... należą się Wam wielkie :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ala Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 24 Marca 2013 Dziękuję bardzo. Przyznam, że się obawiałam tej produkcji (co z tego wyjdzie). Z tego wszystkiego mięsko tak mieszałam, że aż od ręki ledwo odchodziło. Dzięki instrukcji jelita nicowane (tego się obawiałam też).Teraz muszę nastawić się na wędzone wyroby. Ale jeszcze teoria mnie czeka:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 24 Marca 2013 Bardzo ładnie. Brawa dla nowych masareczek. Napisz jeszcze rzecz najwazniejszą - jak Wam smakuje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 24 Marca 2013 Pozwolicie ,że i ja się przyłączę to moje dzisiejsze "powiedzmy" wyroby Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ala Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 24 Marca 2013 Pyszna wyszła. Doprawiłam wg wskazówek (soli tylko dałam 19g/kg). Na początek zrobiłyśmy jedno pętko, po sparzeniu dane do degustacji (czekałam na ewentualne uwagi smakowe). Rodzinka spróbowała, żadnych uwag nie było, doprawione akurat. I produkcja poszła dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 24 Marca 2013 kiełbaski postanowiłam też zrobić swój zakwas na żurek.Alu u mnie żurek też się robi :grin: kiełbaska :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 24 Marca 2013 Alu gratuluję pięknych i smakowitych :thumbsup: wyrobów :clap: . Czekamy też na inne osiągnięcia . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 24 Marca 2013 Ja trochę inaczej mrożę białą,najpierw parzę ją krótko( ponad 5 minut) chodzi o powierzchowne ścięcie białka,potem szybko schładzam i do zamrażarki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 24 Marca 2013 najpierw parzę ją krótko( ponad 5 minut) chodzi o powierzchowne ścięcie białka,potem szybko schładzam i do zamrażarki.A to ciekawe Czym się kierujesz robiąc w ten sposób? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 24 Marca 2013 Dzięki instrukcji jelita nicowane (tego się obawiałam też).Alu, jelita które kupujemy są już na właściwej stronie. Wystarczy je namoczyć i przepłukać by usunąć nadmiar soli w której są trzymane. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 24 Marca 2013 Alu, jelita które kupujemy są już na właściwej stronieNiestety nie zawsze,zdarza mi się nie raz ,że muszę je odwracać. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 24 Marca 2013 najpierw parzę ją krótko( ponad 5 minut) chodzi o powierzchowne ścięcie białka,potem szybko schładzam i do zamrażarki.Może i jak tak zrobię tym razem ??? Będę też białą smażył w smalcu, zawsze surową wkładałem do rondla, to teraz taką lekko sparzoną usmażę... zobaczymy... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 24 Marca 2013 Parzę ją krótko przed mrożeniem ,.aby po rozmrożeniu nie było wycieków osocza.Tylko ten sposób może powodować namnażanie bakterii,dlatego trzeba szybko schładzać i zamrażać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/6/#findComment-276911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.