Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich zadymiaczy, mam pytani: jak się dopieka kiełbasę w wędzarni (mam wędzarnię z dymogeneratorem) to dym trzeba "zakręcić" czy cały czas wędzić w tej podwyższonej do 90 stopni temperaturze? Zamierzam dziś wędzić kiełbasę swojską i mam dylemat parzyć czy dopiekać.

https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4579-dopiekanie-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-672915
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich zadymiaczy, mam pytani: jak się dopieka kiełbasę w wędzarni (mam wędzarnię z dymogeneratorem) to dym trzeba "zakręcić" czy cały czas wędzić w tej podwyższonej do 90 stopni temperaturze? Zamierzam dziś wędzić kiełbasę swojską i mam dylemat parzyć czy dopiekać.

 

Nic nie zamykać.Piec razem z działąjącym dymogeneratorem w temp.90C do uzyskania w środku 68C

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4579-dopiekanie-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-672921
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zamierzam dziś wędzić kiełbasę swojską i mam dylemat parzyć czy dopiekać.
 

 

przygotuj garnek z woda, i przed dopiekaniem wyciągnij cześć kiełbasy do parzenia a resztę dopieka.

Potem porównasz.

Moja propozycja, po parzeniu trochę dowędź, ale znowu tylko cześć, 

będziesz miał 3 "rodzaje kiełbasy" :)

Będziesz mógł wybrać, co najbardziej Ci odpowiada na przyszłość  :)

PS

Dopiekanie oczywiście w dymie 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4579-dopiekanie-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-672922
Udostępnij na innych stronach

 

 

będziesz miał 3 "rodzaje kiełbasy" :) Będziesz mógł wybrać, co najbardziej Ci odpowiada na przyszłość

I to jest dobra rada. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4579-dopiekanie-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-672924
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wszystkim za blyskawiczne odpowiedzi. Juz sie wędzi. Wlozylem na probe surowe boczki bez peklowania tylko "obtaśtane" w solance 5 minut przed wrędzeniem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pzdr

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4579-dopiekanie-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-672929
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wlozylem na probe surowe boczki bez peklowania tylko "obtaśtane" w solance 5 minut przed wrędzeniem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pzdr
 

Prawie wędzonki. Co nagle to po diable.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4579-dopiekanie-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-672956
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wlozylem na probe surowe boczki bez peklowania tylko "obtaśtane" w solance 5 minut przed wrędzeniem.

Co ta próba ma Ci udowodnić?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4579-dopiekanie-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-672958
Udostępnij na innych stronach

Chyba tylko to ,że to nie jest dobry pomysł,ale dajmy koledze poeksperymentować.Człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4579-dopiekanie-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-672961
Udostępnij na innych stronach

Nie był to dobry pomysł "prawie jak wędzonka", test dowiódł, że nie warto (miałem chcicę na wędzony boczek - mówię spróbuję). Chyba go zaparzę ponownie w słonej wodzie, może nabierze trochę słoności. 

Kiełbasę upiekłem, 2 godziny, wyszła bardziej słona niż parzona (wiadomo) ale w smaku OK.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4579-dopiekanie-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-672977
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziękuję Wszystkim za blyskawiczne odpowiedzi. Juz sie wędzi. Wlozylem na probe surowe boczki bez peklowania tylko "obtaśtane" w solance 5 minut przed wrędzeniem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pzdr

Trzeba było natrzeć solą "z ręki" i zostawić chociaż na godzinę.

Po wędzeniu 3-4h byłoby jadalne.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4579-dopiekanie-kie%C5%82basy/page/2/#findComment-673169
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.