Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wpadłem na pomysł uwędzenia białej kiełbasy ze sklepu.

Czy może ktoś z forumowiczów próbował takiego pomysłu, jeśli tak to jakie uzyskaliście efekty? Jakieś specjalne przygotowania, czy prosto na kij i do wędzarni?

Pzdr

hercules

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/459-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-ze-sklepu-czy-kto%C5%9B-j%C4%85-w%C4%99dzi%C5%82/
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio wpadłem na pomysł uwędzenia białej kiełbasy ze sklepu.

Czy może ktoś z forumowiczów próbował takiego pomysłu...

kolega Raulo coś robił https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=685
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Ok dzięki za naprowadzenie na ten post bo wcześniej się na niego nie natknąłem. Kupię troszkę kiełbasy białej i bez żadnych specjalnych przygotowań wrzucę ją do wędzarni przy okazji wędzenia wędzonek na święta. Zobaczymy co wyjdzie. Będę wędził w niedzielę i na pewno opiszę na forum co wyszło.

hercules

Wszystko zależy od jakości tej kiełbasy - to wielka loteria

A czy nie lepiej jednak ukręcić coś samemu? - masz jeszcze trochę czasu

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Kiełbasa biała ze sklepu jak by była z mieszanką peklującą to można wędzić tylko musisz uważać przy wedzeniu, bo dużo w nią leją wody.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Jak będę miał więcej czasu to napewno coś sam ukręcę z kiełbas. Jak narazie, bedę robił wędzonki w niedzielę to dorzucę do wędzarni białej kiełbasy ze sklepu, a efekty napewno opiszę na forum. Dzięki za wszystkie rady :-).

Pzdr

hercules

wędziłem :grin:

podczas prób okiełznania( dym i temperatura) mojej wędzarni

była całkiem niezła jak pamiętam albo niezły był destylat

za kilka dni będziemy robić własną,zapewne będzie lepsza

grzegorz
Wędziłem, straciła dużo wody, smak i ogólnie była niezbyt (na pewno zależy to też jakiej firmy produkt). Lepiej będzie jak poczekasz te kilka dni i zrobisz swoją, na stronie głównej są różne receptury. Powodzenia.
słaba też próbowałem,praktycznie ją upiekłem. :tongue:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Witam, jak obiecywałem opiszę efekty niedzielnego wędzenia białej kiełbasy. Najpierw w sobotę zacząłem poszukiwać odpowiedniego surowca. Pierwszy wybór padł na sklep drobiowy, ale kiełbasa biała była juz tam parzona, a do tego podzielona na kawałki. A więc podreptałem do "Koniarka", a tam moim oczom ukazła się biała kiełbaska surowa. Kolor mięsiwa w środku wskazywał, że pewnie jest potraktowana peklosolą więc pasuje. Wziąłem na próbę 5 kawałków oczywiście ze sobą połączonych aby było łatwiej powiesić to na kiju. Zajrzałem po drodze do innych sklepów, ale nie zauważyłem takiej żeby miała mięsko w środku czerwonawe. Pozostałem więc przy tych 5 kawałkach.

Niedziela, przy okazji wędzenia szynek, boczku, baleronu i polędwicy wstawiłem do wędzarni na kiju zakupione kiełbaski. Drzewko owocowe. Wędziłem ok.2,5h w raczej chłodnym gęstym dymie, a póżniej około 30min. w dość ciepłym, rzadkim, później parzyłem razem z wędzonkami ok.30min. Kolor zadowalający, przekrój sami ocencie, a smak bajera, lekko czosnkowy, mocno wędzony. Podsumowując jest dobra i przy braku czasu na własne wyroby można uwędzić, lecz trzeba wybrać odpowiedni surowiec. Ja następnym razem pokuszę się zrobić kiełbasę całkiem swojską. Doświadczenie z białą kiełbasą dodało mi poprostu chęci. :-)

Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy, dzięki za odpowiedzi.

hercules

http://hercules78.host247.pl/wedlinydomowe/00.JPG

http://hercules78.host247.pl/wedlinydomowe/01.JPG

  • 4 lata później...

Mi również udało się kupić dobrą kiełbasę do wędzenia i nawet wyszła.

Dobra to jest wtedy kiedy sam zrobisz... od lat nie kupuję białej kiełbasy i nie wiem czym można się zachwycać wędząc kupną wędlinę... :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Doświadczenie z białą kiełbasą dodało mi poprostu chęci. :-)

Tym halusiu można się zachwycać.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Dobra to jest wtedy kiedy sam zrobisz... od lat nie kupuję białej kiełbasy i nie wiem czym można się zachwycać wędząc kupną wędlinę...

co racja to racja

jak masz czas na wędzenie białej kupnej,to znajdż czas na zrobienie własnej- białej

to naprawdę niewiele kosztuje i zajmuje czasu

pozdrawiam

zwierzak myśleć

hercules napisał/a:

Doświadczenie z białą kiełbasą dodało mi poprostu chęci. :-)

 

Tym halusiu można się zachwycać.

_________________

A można... Miro :tongue: '' jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ''

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Dobra to jest wtedy kiedy sam zrobisz...

Oj tak tak... nie wierzyłem dopóki sam nie zrobiłem...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Dobra to jest wtedy kiedy sam zrobisz...

Oj tak tak... nie wierzyłem dopóki sam nie zrobiłem...
Najgorsza swoja biała kiełbasa jest i tak kilka razy lepsza niż ta ze sklepu, choć z drugiej strony może się coś zmieniło bo tak dawno nie kupowałem w sklepie :wink: (białej kiełbasy)
Sent from my Nokia 1011
:grin: halogen :grin: bardzo dobrze,że od czegoś zaczynasz :clap: wiele razy kupowałem kiełbasy surowe do zakąski podczas wędzenia :thumbsup: były bardzo dobra i ohydne :sad:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
hercules, Jednak daj się przekonać do własnych wyrobów. To co widać na fotkach to spuchnięta przebarwiona chemicznie "imitacja kiełbasy" wiadomo, że w takiej kiełbasie znajdziemy mnóstwo wypełniaczy od mąki do MDM i wszystko powiązane jest wielofosforanami. Liczy się kasa!!! :wink:
dietykon, No tak, brak dobrych okularów. Nie mam czasu do siedzenia przed kompem, wszystko w pospiechu. Ale uwaga nie traci na czasie tylko zyskuje :wink:

dietykon, w sumie to można co nie co powiedzieć halogenowi, bo chciał, nie chciał, ale podziela zdanie herkulesa bądź, co bądź sprzed 5 lat :???:

Andyandy,

Ale uwaga nie traci na czasie tylko zyskuje

, też jestem tego samego zdania :)

A tak się ładnie składa, że dziś zakupiłem trochę surowca(łopatka+boczuś), bo o gołąbkach mowa była, więc trzeba było mielone zrobić, a nie gotowe kupić(zawsze lubię wiedzieć co w produkcie się znajduje - czy np. nie ma kciuka Pana Władka itp. itd)

Kiełbaska właśnie się od 15 minut parzy... dla kolegi halogena i Herkulesa, jeśli jeszcze nas odwiedza, wrzucę potem foto jak gotowiec własnoręcznie zrobiony wygląda;) - z przepisu znajdującego się na stronie głównej - jak zawsze z resztą :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

bo o gołąbkach mowa była

:wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Darino, no u mnie niestety nie ma kapusty włoskiej, a przynajmniej się nie spotkałem :/ ... pięknie przypieczone :) :thumbsup:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

. pięknie przypieczone

Sosik się warzy

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Oj, chyba ze świeżych pomidorków? :) :thumbsup:

 

A oto kiełbaska biała - nie sklepowa, nie wiele wyszło, bo ok 1,5 kg, ale to miało byc na kolacyjke i na jutro na śniadanko, ewentualnie jakiś żurek, lub barszczyk się zmontuje :)

-

Ps. skóra na brzuszku już się naciągnęła .... z własnej roboty sosikiem chrzanowym .... było płaczu przy tarciu :cry:

 

http://img89.imageshack.us/img89/831/pb100022.th.jpghttp://img847.imageshack.us/img847/4391/pb100025.th.jpghttp://img28.imageshack.us/img28/5259/pb100027.th.jpghttp://img689.imageshack.us/img689/5269/pb100028c.th.jpg

 

A jako ciekawostka, to to, że widelec, który mnie nigdy nie opuszcza, używam go odkąd pamiętam, to widelec, który wraz z całym kompletem sztućców, moja babcia dostała w prezencie ślubnym....

http://img854.imageshack.us/img854/8062/pb100029.th.jpg

 

dzisiaj leci mu 52-gi rok użytkowania!!! Nieśmiertelny Gerlach, troszkę wytarty, ale co tam ...:)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.