Zbój Madej Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 19 Grudnia 2010 A może wyjąć z pończochy jak będę wkładał do lodówki czy niech będzie zawinięte?? [ Dodano: Nie 19 Gru, 2010 18:13 ] Miejmy nadzieje, ze to pleśń szlachetna - to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Jeżeli biała - jest ok. gorzej, jak będzie zielona lub CZARNA :devil:Jest to biały nalot nie jest zielone i nie jest takie mchowate Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Myślę,że u Zbója nie będzie źle... Poza tym będziemy wiedzieć co Zbójaszkowi wyszło..i to się nazywa "bezcenne doświadczenie" :wink: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Jest to biały nalot nie jest zielone i nie jest takie mchowate Zostaw w pończosze do pojemniczka i do lodówki obracaj co jakiś czas ... pończocha ograniczy parowanie i wysuszanie .... ja mam kawałek który doświadczalnie trzymam do świąt ... od 4 miesięcy .. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 19 Grudnia 2010 i to się nazywa "bezcenne doświadczenie" :wink: :grin:I zostanie przekazane dla potomnych :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 19 Grudnia 2010 A może wyjąć z pończochy jak będę wkładał do lodówki czy niech będzie zawinięte?? Włóż zawinięte do lodówki i jak się nie odezwiesz za tydzień to będzie wszystko wiadomo :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 19 Grudnia 2010 A ja tam uważam ,że pończochy są dobre na wszystko :wink: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 19 Grudnia 2010 A ja tam uważam ,że pończochy są dobre na wszystko :wink: :grin:A jeszcze jak są w biało-czerwone paski :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Ja myślę, że to wykwity soli. Fajnie jest pończochy ściągać :) ale trzeba uważać, bo można nimi udusić :rolleyes: Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 19 Grudnia 2010 U mnie wisi już 33 dni i może stąd te białe nalotyNalot mojej polędwicy ala parmeńska wygląda tak Pytanko tak między nami :wink: Zbóju, musi przybrałeś Twojego nika bo się tak zbojisz :question: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 20 Grudnia 2010 I ja się odważyłam. Siedziałam cichutko w obawie przed tym, że mogło się nie udać ale jestem mile zaskoczona. Cały proces trwał 17 dni, dzisiaj "rozebrałam" moją polędwicę. Mała gafa, nie zdjęłam całego tłuszczyku ale w zasadzie mi to nie przeszkadza. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Trzeba zdjąć tłuszcz i mizdrę,ale poza tym :clap: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 20 Grudnia 2010 I ja się odważyłam. Anerko tylko pozazdrościć takiego wyrobu :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Ale mam teraz swobodę mogę oblewać do woli pigwówką swoją pierwszą wnuczką To tylko gratulować :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 20 Grudnia 2010 . Ale mam teraz swobodę mogę oblewać do woli pigwówką swoją pierwszą wnuczką Może to nie w tym temacie ale... DZIADKU gratuluje Ci pierwszej wnuczki :clap: :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Nie pozostaje nic innego jak pogratulować Babci i Dziadkowi :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Ale mam teraz swobodę mogę oblewać do woli pigwówką swoją pierwszą wnuczką.Tylko nie za ostro Gratulacje... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 20 Grudnia 2010 DZIADEK, Ale mam teraz swobodę Gratulacje wolności :wink: i wnuczki . Ps. Babcię odwiedzę i Cię podsumuję :grin: Ale jak na razie to: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan1704 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Gratulacje dla męża Babci :wink: :clap: Cytuj Pozdrawiam :thumbsup: Janusz Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 20 Grudnia 2010 A temat brzmi: "Polędwica suszona a`la wędliny parmeńskie"! Dziadku, Ty zawsze byłeś strażnikiem, dbałeś o to, żeby była polędwica a nie schab. I co teraz? Widzisz, czasami trzeba sobie odpuścić... i bardzo dobrze, bo wnusia najważniejsza jest! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Anerko, ja przeważnie nie ściągam tłuszczyku - przecież to nośnik smaku.(bez obaw nie zjełczeje)Dzięki, nie zdąży zjełczeć jest pyszna i niewielka.Przymierzam się do robienia jej częściej i więcej.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek_miedziak Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Witam ... Chciałbym zebrać wszystko w jedno miejsce odnośnie próby zrobienia karkówki a'la parmeńska (nie ma to jak odrobina tłuszczyku). A więc kupiłem na próbę mały kawałek karkówki (1,1 kg)Chce go potraktować:- ok 80-100g soli- 5-6 ząbków czosnku- 15g kolendry- 5g pieprz ziołowy- 5g papryka słodka Tak potraktowany planuje trzymać około 7 dni w lodówce.Doczytałem się gdzieś wcześniej że karkówkę powinno trzymać sie ok 14 dni w II fazie.Jak sądzicie ile powinna trwać III faza ?? oraz czy waszym zdaniem wszystko gra ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 22 Grudnia 2010 . Doczytałem się gdzieś wcześniej że karkówkę powinno trzymać sie ok 14 dni w II fazie. ?? Ja trzymałam tyle karkówkę.ale nie jestem wyrocznią :grin: Co do reszty.. czyli 3 fazy.. powiem tak.. tak długo będziesz trzymał,aż nie zjesz wszystkiego :wink: :grin: Pozdrawiam Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 22 Grudnia 2010 wujek_miedziak, możesz spokojnie przetrzymać , ja tak zrobiłem , a póżniej wytrzymałem 3 tyg (słownie trzy :lol: tygodnie ) i tyle ją widzieli :grin: , ale :thumbsup: była Pozdrawiam Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Doczytałem się gdzieś wcześniej że karkówkę powinno trzymać sie ok 14 dni w II fazie.Moja karkówka II faza 34 dni, III faza jest od przedwczoraj i będzie do Soboty i pod nóż Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 22 Grudnia 2010 .... i pod nóż Litości Zbóju, litości, przemówię ludzkim głosem w Wigilię Twoja Karkówka :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/38/#findComment-138863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.