Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

yerba

zajrzyj tu

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560

ja robiłem według tego przepisu

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

dzięki piter też robiłem z tego przepisu ale tam brak niuansów o które pytalem wcześniej

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

U mnie wisi w temp ok.15C i bez przeciągu i wszystko ok.Oczywiście w pomieszczeniu jest kratka wentylacyjna.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Temperatura wpływa na poziom rozwoju drobnoustrojów, nigdy nie wiemy jakie mamy mięsie. Ponadto wpływa na poziom przemian w białkach i tłuszczach, które dają określony smak i zapach. Nie ma konkretnej odpowiedzi, czasami wystarczy 15 C a czasami tylko 8 C.

W wędlinach dojrzewających nie fermentowanych bardzo ważne, z jakim jakościowo mięsem mamy do czynienia.

Przeciąg jest ważny, gdyż powoduje usunięcie wilgoci, co prowadzi do pogorszenia rozwoju drobnoustrojów.

Piter nie napisał jaki był zakres temperatur w garażu i w altanie.

Piter nie napisał jaki był zakres temperatur w garażu i w altanie.

Ano nie napisał ,ale można przypuszczać ,że w garażu wyższa a w altanie niższa.Moim zdaniem nie z temperaturą był problem tylko w niewłaściwej /za małej/ ilości soli.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

No nie wiadomo ,ale patrząc na przekrój to sądzą ,że ilość soli wystarczyła jedynie na wierzchnią warstwę /czerwona obwódka a środek siny/.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

dzięki bardzo -wniosek jaki mi się nasuwa - gramy bez partytury a podpowiedzi to tylko po to by w naszym tańcu nie poplątały się nogi

:grin:

 

[ Dodano: Pon 21 Mar, 2011 22:04 ]

nie zdążyłem przeczytać ostatnich odpowiedzi gramy z partytury tylko czasami wkradają się fałszywe tony ( bo grajek nie do końca jest wirtuozem )

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

w soli obtoczyłem wydawało mi się że jest ok.

w altanie temp. jak na dworze jest baaaaardzo przewiewna

w garażu zimno (wolno stojący murowany)na dworze jest cieplej ale przepływ powietrza jest

 

stawiam na za mało soli :blush:

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Błąd.Gramy z partyturą.A oto dowód :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

piękne :thumbsup:

 

[ Dodano: Pon 21 Mar, 2011 22:12 ]

moja po 17 dniach była jadalna ale miękka lepka i mokra a to z zdjęć to po podsuszaniu

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Arkadiusz poprawiłem się :rolleyes:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

moja karkówka jest już w lodówce 4 dzień, czyli III etap... jak długo może być w tej lodówce w skarpecie? Czy za 3, 4 dni można ja jeszcze powiesić na powietrzu? Cos jak II etap, chciałbym ja jakoś przetrzymać z miesiąc jeszcze...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Dwa dni temu zakończył się III etap lodówkowy mojej poędwicy a'la...

Z masy wyjściowej 1420g pozostało 992g, czyli ubyło 428g. Trzymam nadal w lodówce w skarpecie, ciekawe jak długo jeszcze sobie poleży, ślinotok w pełni :lol:

 

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Wczoraj na próbę nastawiłem boczek. "Zapanierowałem" go w soli morskiej i dałem pieprze ziarnkowy. Za jakiś tydzień opłuczę boczek wodą i idzie na haki do spiżarni :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

ile pieprzu to widać , a soli ? do wagi boczku ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

a soli ?

"Zapanierowałem" go w soli morskiej tak jak się panieruje schabowe w bułce tartej. Tak kiedyś radził Prezes http://img339.imageshack.us/img339/1036/prosze.gif od prosiaczka i ja tak robię :cool: Soli nie ważę.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Mam pytanie czy robił ktoś parmeńską z karczku.Moje doświadczenia ze schabem są rewelacyjne,ale chciałbym spróbować czegoś innego.Być może było wczesniej ale to juz 75 stron :wink: :wink:

 

[ Dodano: Sro 23 Mar, 2011 22:17 ]

No tak nie czytałem ,ale dałem :grin:

zbyszeks2555

Mam pytanie czy robił ktoś parmeńską z karczku

Cofnij się na 59 stronę tematu i czytaj, 16 stron to nie wiele :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=184851#184851 w Poniedziałek posoliłem i posypałem ziarnkami pieprzu, dziś opłukałem i powiesiłem w spiżarni, może :rolleyes: na Święta WN będzie dobre :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

W Bukowinie miałam okazję popróbować polędwicy Tadzia :thumbsup: .

Wiem, że zastosował trochę inny (przyspieszony) sposób produkcji.

Tadzio czekamy na przepis.

Najlepsze wisienki są z Wielkopolski :) .
  • 2 tygodnie później...

Witam, więc chciałbym drogim forumowiczom pokazać moją pierwszą polędwice

Stosuję według zaleceń 5/5/ i teraz leci 3 dzień w lodówce.Robi się coraz twardsza, aż mnie ciekawość zżera jak wygląda w środku.

Robi się wyjątkowo mało ;)

A Tyś zdjął z niej skarpetkę ,czy to zdjęcie z pierwszego etapu.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Właśnie o to chodzi, że w III etapie w pierwszym dniu aż do końca drugiego nie włożyłem jej, teraz siedzi w skarpecie. Chyba nic się jej nie stanie ?

że w III etapie w pierwszym dniu aż do końca drugiego nie włożyłem jej

To błąd ,ale zobaczymy co wymodziłeś.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.