piter-2 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1101 Opublikowano 21 Marca 2011 yerba zajrzyj tu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 ja robiłem według tego przepisu Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1102 Opublikowano 21 Marca 2011 dzięki piter też robiłem z tego przepisu ale tam brak niuansów o które pytalem wcześniej Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1103 Opublikowano 21 Marca 2011 U mnie wisi w temp ok.15C i bez przeciągu i wszystko ok.Oczywiście w pomieszczeniu jest kratka wentylacyjna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1104 Opublikowano 21 Marca 2011 Temperatura wpływa na poziom rozwoju drobnoustrojów, nigdy nie wiemy jakie mamy mięsie. Ponadto wpływa na poziom przemian w białkach i tłuszczach, które dają określony smak i zapach. Nie ma konkretnej odpowiedzi, czasami wystarczy 15 C a czasami tylko 8 C. W wędlinach dojrzewających nie fermentowanych bardzo ważne, z jakim jakościowo mięsem mamy do czynienia. Przeciąg jest ważny, gdyż powoduje usunięcie wilgoci, co prowadzi do pogorszenia rozwoju drobnoustrojów.Piter nie napisał jaki był zakres temperatur w garażu i w altanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1105 Opublikowano 21 Marca 2011 Piter nie napisał jaki był zakres temperatur w garażu i w altanie. Ano nie napisał ,ale można przypuszczać ,że w garażu wyższa a w altanie niższa.Moim zdaniem nie z temperaturą był problem tylko w niewłaściwej /za małej/ ilości soli. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1106 Opublikowano 21 Marca 2011 No nie wiadomo ,ale patrząc na przekrój to sądzą ,że ilość soli wystarczyła jedynie na wierzchnią warstwę /czerwona obwódka a środek siny/. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1107 Opublikowano 21 Marca 2011 dzięki bardzo -wniosek jaki mi się nasuwa - gramy bez partytury a podpowiedzi to tylko po to by w naszym tańcu nie poplątały się nogi :grin: [ Dodano: Pon 21 Mar, 2011 22:04 ] nie zdążyłem przeczytać ostatnich odpowiedzi gramy z partytury tylko czasami wkradają się fałszywe tony ( bo grajek nie do końca jest wirtuozem ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1108 Opublikowano 21 Marca 2011 w soli obtoczyłem wydawało mi się że jest ok.w altanie temp. jak na dworze jest baaaaardzo przewiewnaw garażu zimno (wolno stojący murowany)na dworze jest cieplej ale przepływ powietrza jest stawiam na za mało soli :blush: Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1109 Opublikowano 21 Marca 2011 Błąd.Gramy z partyturą.A oto dowód :tongue: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1110 Opublikowano 21 Marca 2011 piękne :thumbsup: [ Dodano: Pon 21 Mar, 2011 22:12 ] moja po 17 dniach była jadalna ale miękka lepka i mokra a to z zdjęć to po podsuszaniu Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1111 Opublikowano 21 Marca 2011 Arkadiusz poprawiłem się :rolleyes: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1112 Opublikowano 21 Marca 2011 moja karkówka jest już w lodówce 4 dzień, czyli III etap... jak długo może być w tej lodówce w skarpecie? Czy za 3, 4 dni można ja jeszcze powiesić na powietrzu? Cos jak II etap, chciałbym ja jakoś przetrzymać z miesiąc jeszcze... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1113 Opublikowano 22 Marca 2011 Dwa dni temu zakończył się III etap lodówkowy mojej poędwicy a'la... Z masy wyjściowej 1420g pozostało 992g, czyli ubyło 428g. Trzymam nadal w lodówce w skarpecie, ciekawe jak długo jeszcze sobie poleży, ślinotok w pełni :lol: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1114 Opublikowano 22 Marca 2011 Wczoraj na próbę nastawiłem boczek. "Zapanierowałem" go w soli morskiej i dałem pieprze ziarnkowy. Za jakiś tydzień opłuczę boczek wodą i idzie na haki do spiżarni Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1115 Opublikowano 22 Marca 2011 ile pieprzu to widać , a soli ? do wagi boczku ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1116 Opublikowano 22 Marca 2011 a soli ?"Zapanierowałem" go w soli morskiej tak jak się panieruje schabowe w bułce tartej. Tak kiedyś radził Prezes http://img339.imageshack.us/img339/1036/prosze.gif od prosiaczka i ja tak robię Soli nie ważę. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1117 Opublikowano 23 Marca 2011 Mam pytanie czy robił ktoś parmeńską z karczku.Moje doświadczenia ze schabem są rewelacyjne,ale chciałbym spróbować czegoś innego.Być może było wczesniej ale to juz 75 stron :wink: :wink: [ Dodano: Sro 23 Mar, 2011 22:17 ] No tak nie czytałem ,ale dałem :grin: Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1118 Opublikowano 24 Marca 2011 Mam pytanie czy robił ktoś parmeńską z karczkuCofnij się na 59 stronę tematu i czytaj, 16 stron to nie wiele Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-153745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1119 Opublikowano 26 Marca 2011 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=184851#184851 w Poniedziałek posoliłem i posypałem ziarnkami pieprzu, dziś opłukałem i powiesiłem w spiżarni, może :rolleyes: na Święta WN będzie dobre Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-154140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisienka Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1120 Opublikowano 26 Marca 2011 W Bukowinie miałam okazję popróbować polędwicy Tadzia :thumbsup: . Wiem, że zastosował trochę inny (przyspieszony) sposób produkcji. Tadzio czekamy na przepis. Cytuj Najlepsze wisienki są z Wielkopolski . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-154198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1121 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Witam, więc chciałbym drogim forumowiczom pokazać moją pierwszą polędwice Stosuję według zaleceń 5/5/ i teraz leci 3 dzień w lodówce.Robi się coraz twardsza, aż mnie ciekawość zżera jak wygląda w środku. Robi się wyjątkowo mało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-155276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1122 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 A Tyś zdjął z niej skarpetkę ,czy to zdjęcie z pierwszego etapu.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-155278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1123 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Właśnie o to chodzi, że w III etapie w pierwszym dniu aż do końca drugiego nie włożyłem jej, teraz siedzi w skarpecie. Chyba nic się jej nie stanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-155279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1124 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 że w III etapie w pierwszym dniu aż do końca drugiego nie włożyłem jej To błąd ,ale zobaczymy co wymodziłeś. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-155292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1125 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Na razie nie jest śliska ani nie ma dziwnego zapachu Każdy uczy się na błędach ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/45/#findComment-155294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.