pis67 Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1151 Opublikowano 26 Maja 2011 za drugim razem zrobiłem karkówke, tez super wyszła ale juz sam musiałem ja zjadać bo nie było popytu Karkówka też była, też sam jadłem, dla dziewczyn za krwista była i za surowa. i ma jedyny niepowtarzalny specyficzny smak i zapach Potwierdzam - zapach i smak skarpety, w której się suszy, dobrze dobierz rodzaj odzienia. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-160949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1152 Opublikowano 26 Maja 2011 Potwierdzam - zapach i smak skarpety Należy używać skarpet nowych a nie używanych Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-160977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HenioHaczyk Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #1153 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zacząłem 2dni temu robić pierwszy raz schab parmeński. Oczytałem się ile kto soli, jakiej używa skarpety itp. Za 3-4 tygodnie podzielę się uwagami, choć temat i tak przez te parę lat nieźle się rozbudował. A wracając do kolendry, bo różnie ją odbieracie i pytacie po co ona, że niby, żeby polędwica była bardziej parmeńska. Ale kolendra ma swoje szczególne miejsce, bo:- wykazuje działanie przeciwbakteryjne i grzybobójcze,- zawarty w liściach i nasionach kolendry dodecenal zabija odpowiadające za znaczną część zatruć bakterie Salmonella. Jego działanie jest dwukrotnie silniejsze niż powszechnie stosowanego antybiotyku gentamycyny. Żaden znany naturalny składnik żywności nie jest tak skuteczny, miedzy innymi dlatego stosuję się kolendrę do wyrobu mięs, a do tego gdzieś przeczytałem, że "Zwiększa ukrwienie i wrażliwość narządów płciowych, przez co pobudza płciowo" - afrodyzjak jakiś?? :tongue: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-161914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1154 Opublikowano 14 Lipca 2011 Witam, Dzisiaj kończy mi się pierwszy etap i polędwica ma zostać "ubrana", ale zamiast skarpety chcę użyć tetry. I w związku z tym mam pytanie ile warstw powinno być? 4- 5 tak jak w przypadku pończochy czy mniej? Ponieważ tetra jest deko grubsza to wychodzi że warstwpowinno być mniej. Jeśli ktoś już używał pieluch to proszę o jakieś info. PozdrawiamZigo Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-166558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1155 Opublikowano 14 Lipca 2011 Gonzo, słusznie prawisz. Owinę całą pieluchą, dam znać pózniej ile warstw wyszło a po zakończeniu produkcji przedstawię raport z wyników testów organoleptycznych wyrobu. (no i fotki). Dodam że polędwica na początku miała kilogram, sól - około 80 - 90 gram, obtoczona kolendrą i pieprzem. Dzięki i pozdrawiamZigo Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-166562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1156 Opublikowano 14 Lipca 2011 sól - około 80 - 90 gram To bardzo dużo tej soli.Ja na tym forum należę do słonolubnych i daję 50g/kg.Może mnie pobijesz.Czekam na wrażenia smakowe. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-166565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1157 Opublikowano 14 Lipca 2011 ile warstw powinno być? 4- 5 tak jak w przypadku pończochy czy mniej? Ponieważ tetra jest deko grubsza to wychodzi że warstw powinno być mniej. Jeśli ktoś już używał pieluch to proszę o jakieś info.Jedna pielucha na sztukę. Od dawna używam pieluch i trzymam w nich polędwice nieraz bardzo długo (w lodówce); aktualnie 1/2 roku. Ładnie, równomiernie wysychają, praktycznie prawie bez ciemniejszej otoczki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-166588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1158 Opublikowano 14 Lipca 2011 Ja nastawiłem wczoraj 1030 g polędwicy na a'la parmeńską i dałem 38g peklosoli, dwa ząbki czosnku i 2 łyżeczki papryki czerwonej mielonej. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-166595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1159 Opublikowano 14 Lipca 2011 Kurcze też mi się wydawało że 80 - 90 gram na kilogram to za dużo ale sugerowalem się komentarzami pod artykułem ze strony głównej. A że tam nie ma żadnych konkretów to wyszło jak wyszło. No nic następnym razem damy 30 gram. Pozdrawiam [ Dodano: Czw 14 Lip, 2011 16:56 ]Za chwilę będę ubierał i sznurował mięsko i takim razie jeśli faktycznie dałem za dużo soli to czy jeszcze da się coś zrobic. Na przykład zdjąć obecną warstwę przypraw i soli i posypać jeszcze raz samymi przyprawami. Czy to będzie miało jakiś sens? Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-166596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1160 Opublikowano 14 Lipca 2011 Czy to będzie miało jakiś sens Trudno mi powiedzieć bo ja nigdy nie przesoliłem,ale tak sobie myślę ,że pozostało Ci wymoczyć to trochę potem obsuszyć to ręcznikiem papierowym obsypać ponownie przyprawami /kolendrą bym już nie sypał/ i jechać dalej,ale nie wiem czy to się sprawdzi bo to eksperyment.A jak nie to do bigosu się nada. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-166602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1161 Opublikowano 14 Lipca 2011 Wędlinka ubrana i powieszona pod dachem tarasu. Przewiewnie i deszcz nie sięgnie.Co do soli to pocieszam się że sporo zostało na dnie i ściankach pojemnika, dodatkowo starłem część przypraw i być może soli (nie było czuć pod palcami) z wierzchu.Zobaczymy co wyjdzie a dla porównania jutro przygotuję kolejny kawałek ale już dam tylko około 30 gram/kg. Plus czosnek wyhodowany w polskiej ziemii. :grin: :grin: PozdrawiamZigo Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-166608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1162 Opublikowano 24 Lipca 2011 Moja polędwica od 19 lipca w II etapie ubrana w podkolanówkę. Ubytek masy 100g. Dziś ją przeniosłem do III etapu do lodówki, pokazały się białe i niebieskawe kropki na powierzchni podkolanówki, po zdjęciu jej na mięsku nic nie było. Poleży sobie rozebrana. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-167931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1163 Opublikowano 27 Lipca 2011 Witam, po 18 dniach oczekiwania nadeszła wiekopomna chwila czyli próba organoleptyczna pierwszej własnej polędwicy ala parmeńska. Wynik całkiem zadowalający jak na pierwszy raz. Małżonce smakuje. Wyrób wyszedł całkiem smaczny choć trochę jednak przysłony, aromat dziwny jakiś ale nie odpychający. Ogólnie mam wrażenie że na drugim etapie polędwica za mało podeschła. Cały czas leje i chyba za dużo wilgoci w powietrzu. Mam w drodze drugi kawałek i chyba drugi etap przeciągnę do 7 -8 dni. Poniżej fotki: Pozdrawiam Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-168329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1164 Opublikowano 28 Lipca 2011 :grin: bardzo ładny i na pewno smaczny wyrób :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-168334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1165 Opublikowano 28 Lipca 2011 Poleży sobie rozebrana. To potem napisz jakie wrażenia bo to niezgodne z przepisem,ale eksperymenty mile widziane. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-168346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #1166 Opublikowano 28 Lipca 2011 arkadiuszu, Czwarty dzień III etapu, leży rozebrana w lodówce, codziennie przewracana na drugą stronę. Dziś ukroiłem plasterek na próbę, w smaku OK, niewielkie białe plamki na powierzchni. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-168378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1167 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 znów robię tą polędwice, jestem na drugim etapie, wisi sobie w kuchni i zastanawiam się czy nie jest jej tam za gorąco, bo zaczęły się (wreszcie) upały i nie wiem czy może wisieć tak w kuchni czy lepiej przenieść ja do piwnicy? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-169329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1168 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Ja myślę , że zdecydowanie do piwnicy :rolleyes: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-169374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1169 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Może być i do piwnicy gdzieś przy otwartym oknie w przewiewnym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-169380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1170 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 znów robię tą polędwice, jestem na drugim etapie, wisi sobie w kuchni i zastanawiam się czy nie jest jej tam za gorąco, bo zaczęły się (wreszcie) upały i nie wiem czy może wisieć tak w kuchni czy lepiej przenieść ja do piwnicy? madlinka, ja w czwartek zaczynam drugi etap. niestety piwnicy nie posiadam a w mieszkaniu ok 26st. i wilgotność podczas ok 60% w nocy trochę spada. W takiej temperaturze będę suszył. Zobaczymy. Dodam że mięso nie puściło soków tylko lekko spociło. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-169391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1171 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 lepiej przenieść ja do piwnicy Ja bym przeniósł. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-169398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1172 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 to jutro wyniosę do piwnicy, bo szkoda jak by się popsuło Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-169409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1173 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 "Suszka" a la parmeńska :thumbsup: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-169931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1174 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Darino, Ty to wiesz co dobre , :clap: :thumbsup: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-169932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1175 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Darino, ten ładny biały nalot na powierzchi to samoczynny, czy maczałeś w kulturach bakteryjnych? Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/47/#findComment-169934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.