Darino Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1176 Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Darino, Ty to wiesz co dobre :grin: dzięki... Darino, ten ładny biały nalot na powierzchi to samoczynnytak ... jak najbardziej samoczyn, tak się rozwijał https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=183574#183574 Powiem, że do wyrobu domowego kultury się nie nadają. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-169937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1177 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Darino, nie mogłem wczoraj odpisać, burza i interentu "niet", czyli jest to produkcja z początku lutego? Powiem, że do wyrobu domowego kultury się nie nadająCzyli przy produkcji domowej salami węgierskiej czekamy na samoczynny biały nalot? Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-170055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1178 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Darino[/b bajeczny wygląd gratulacje! :clap: :clap: :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-170056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1179 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Darino, Brawo jak zawsze. Pewnie Ci już się znudziło, zawsze naj wyroby. :wink: Robię polędwicę wg. nowego przepisu, który otrzymałem. W cukrze zamiast soli :rolleyes: i z przyprawą do kebaba. Zobaczymy co wyjdzie. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-170062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1180 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 czyli jest to produkcja z początku lutego?Tak Czyli przy produkcji domowej salami węgierskiej czekamy na samoczynny biały nalot?Nie jestem pewien, chociasz u mnie wychodzi. bajeczny wygląd gratulacje!Dzięki Karolu Brawo jak zawsze. Pewnie Ci już się znudziło, zawsze naj wyroby. Robię polędwicę wg. nowego przepisu, który otrzymałem. W cukrze zamiast soliDzięki Robercie Bardzo ciekawie się zapowiada próba z cukrem zamiast soli :grin: Próbowałem już w popiole ale jakoś mi to nie wychodziło :mellow: Ale słyszałem od znajomych że idzie i niby sprawdzone. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-170077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1181 Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zarówno sól jak i cukier jest bardzo dobrym konserwantem.Tylko ten smak :rolleyes: Ale życzę powodzenia,a o wyniku końcowym koniecznie powiadom. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-170081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1182 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Moja polędwica wygląda chyba nieźle, ale mimo iż przeszła już cały proces produkcyjny jest w środku miękka, chyba się nie popsuła bo ładnie pachnie i nie wiem co robić czy można taką jeść czy czekać czy co? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-171169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1183 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 madlinka, bardzo ładna polędwica, smacznego :thumbsup: :thumbsup: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-171170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1184 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Smacznego :thumbsup: .Można jeść.Czym dłużej leży tym dardziej robi się twarda.Wysycha. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-171171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1185 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 jeść czy czekaćCzekać na mnie :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-171174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1186 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 ładnie pachnie i nie wiem co robić czy można taką jeść czy czekać czy co?koniecznie czekać na mój przyjazd :grin: a na poważnie jest to a'la parmeńska czyli wersja expres dla niecierpliwych .Jak poleży jeszcze któryś tydzień będzie jak wiór :thumbsup: [ Dodano: Pon 15 Sie, 2011 20:05 ]ups... czyli meldujemy się z Heniem :grin: nie wiem tylko co Jacek na to :rolleyes: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-171175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1187 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 hehe, no chodźcie, chodźcie, zapraszam a martwię się bo ostatnim razem była twarda jak kamień. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-171177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1188 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 hehe, no chodźcie, chodźcie, zapraszam a martwię się bo ostatnim razem była twarda jak kamień A masz więcej? :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-171178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1189 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 jasne chodź Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-171287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordbath Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1190 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Po pierwsze witam wszystkich Forumowiczów:) Jakiś czas temu, po dość długotrwałym obserwowaniu Forum, zdecydowałem się na wykonanie schabu a'la wędliny parmeńskie. Schab jest genialny w smaku, ładnie pachnie, ale zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Kolor wewnątrz wędlinki nie jest aż tak czerwony/krwisty jak na większości przedstawionych zdjęć w tym temacie. Osobiście wydaje mi się, że jest to raczej kolor różowawy z ciemniejszymi przebarwieniami wokół brzegów. Jeśli dobrze pamiętam, w oryginalnym przepisie ze strony głównej jest mowa o soli zwykłej, nie jodowanej, czy można użyc peklosoli, żeby kolorek był pełniejszy? Jeśli to okaże się konieczne lub pomocne mogę załączyć zdjęcia schabu. Z góry dziękuje za odp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-173423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1191 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Przy chwili wolnego wklejam zdjęcie swojej polędwicy suszonej a`la wędliny parmeńskie. Proces produkcji 5 dni lodówka+5dni na zewnątrz lodówki+2 dni lodówka. W drugim etapie średnia temperatura wynosiła 29 stopni. Wedlinka pierwsza klasa tylko zapach tej rajstopy mnie prześladuje do dzisiaj. lordbath u mnie była zastosowana sól kamienna jodowana. Uploaded with ImageShack.us http://img846.imageshack.us/img846/8918/dsc03164y.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-173438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordbath Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1192 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 kurcze, wspaniale:) ja zasypałem solą nie jodowaną i kolorku nie było:( ale boczuś prima sort, peklosol:( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-173509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1193 Opublikowano 12 Września 2011 witam.zrobilem schab ala parmenski jak na poczatku forum dokladnie tak samo i po 4 dniu na zewnatrz na ponczosce jest taki nalot jaby plesc co teraz ratunku??co zle zrobilem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-175401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1194 Opublikowano 12 Września 2011 po 4 dniu na zewnatrz na ponczosce jest taki nalot jaby plescNajlepiej wrzuć fotkę i opisz jak przechowujesz Twoje cacko. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-175403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1195 Opublikowano 12 Września 2011 dokladnie tak samo i po 4 dniu na zewnatrz na ponczosce jest taki nalotmoże za słaby przewiew i za wysoka temperatura -gdzie go powiesiłeś ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-175404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1196 Opublikowano 12 Września 2011 powiesilem na dole w domu na karniszu temp 25 otwieralem okno przez 4 dni tylko 2 razy i mysle ze na noc temp spadala i moze dlatego?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-175405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1197 Opublikowano 12 Września 2011 na karniszu temp 25 otwieralem okno przez 4 dnito wg mnie stanowczo za wysoka temp. i brak stałego przewiewu Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-175406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1198 Opublikowano 12 Września 2011 czyli mam zrobic taki sam schab jak wczesniej czyli wedlug tego przepisu na poczatku i potem wlozyc go do tych ponnczoch i co dalej?gdzie go powiesic jaka temp czy ma byc stala ciagle czy moze byc zmienna i jak z tym przewiewem musi byc duzy czy maly.jaka naj temp i wilgotnosc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-175438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1199 Opublikowano 12 Września 2011 wg mnie stanowczo za wysoka temp. U mnie temperatura średnia wynosiła 29st. Myslę że prędzej wilgotność i słabe zasolenie niż temperatura. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-175455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1200 Opublikowano 13 Września 2011 maku, ja wczoraj miałem swoją drugą polędwice a'la parmeńska,dawałem 30g soli/kg mięsa,jak powiedział mi kiedyś pokemon15 i było trafione w 10kę :thumbsup: ja daje sól kamienną nie jodowana.tu masz trochę poczytaj http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/48/#findComment-175599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.