_Krzysztof_ Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1201 Opublikowano 14 Września 2011 maku soli dałem 50g/kg sól kamienna jodowana. Przyprawy kolędra i pieprz kolorowy ziarnisty. W etapie pierwszym polędwica nie puściła wody tylko lekko się spociła. Poniżej tabela z II etapu. Pomiary przeprowadzone 6,14,22h. http://img820.imageshack.us/img820/8138/img20110914165921.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-175745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #1202 Opublikowano 14 Września 2011 ok dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-175759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maku Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1203 Opublikowano 6 Października 2011 zrobilem swoj pierwszy schabik wyszedl dalem na 800g schabu 27g soli,15 g kolendry i glowek czosnku.schab niestety mi nie smakuje smakuje ta ponczocha malo slony i za duzo kolendry.prosze o pomoc w doborze przypraw na 1kg schabu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-178742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1204 Opublikowano 6 Października 2011 malo slony A co ci napisał kolega wyżej ???? maku soli dałem 50g/kg sól kamienna jodowana. Przyprawy kolędra i pieprz kolorowy ziarnisty. Dobrze , że DZIADEK tego jeszcze nie czytał , bo pewnie napisał by ci , że pewnie kości wpiły sól - to oczywiście żart . Prawidłowo powinieneś to nazwać polędwica Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-178744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1205 Opublikowano 6 Października 2011 prosze o pomoc w doborze przypraw na 1kg schabu Ja na 1kg polędwicy daję 50g soli a resztę przypraw tzn.majeranek i czosnek na oko.Po prostu obtaczam w tych przyprawach .Kolendrę nie daję bo mi w tym wyrobie nie smakuje a jak się jeszcze da za dużo to jedzie starą skarpetą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-178745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1206 Opublikowano 9 Października 2011 Pierwszy raz ale chyba się udało bo wszyscy mówią że dobra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-179046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1207 Opublikowano 9 Października 2011 mirek15, Czy wszystkie etapy przeszła Twoja polędwica a'la parmeńska? Z wygdlądu mało podeschła, jakby nie wisiała przez 7 dni. Jeśli w smaku Ci odpowiada to OK!!! Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-179059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1208 Opublikowano 9 Października 2011 Pierwszy raz ale chyba się udało bo wszyscy mówią że dobra.no i to najważniejsze . Myślę jednak ,że za wilgotna i dla mnie wygląda jak po pierwszym etapie .Pytanie ile schudła ? :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-179063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek15 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1209 Opublikowano 9 Października 2011 mirek15, Czy wszystkie etapy przeszła Twoja polędwica a'la parmeńska? Z wygdlądu mało podeschła, jakby nie wisiała przez 7 dni. Jeśli w smaku Ci odpowiada to OK!!! Myślę jednak ,że za wilgotna i dla mnie wygląda jak po pierwszym etapie .Pytanie ile schudła Nie przeszła, nic jeszcze nie zdążyła podeschnąć i dlatego też nic nie schudła, jutro idę kupić skarpete- żona mi swojej niedała.Mam nadzieje że ta jedna cała przejdzie tą ostatnią próbę i będzie super pycha,pokaże efekt końcowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-179113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1210 Opublikowano 9 Października 2011 mirek15, Mirku, jak kupisz skarpetkę, to dotrwaj do ostatniego dnia trzeciego etapu i dopiero będzie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: , a z każdym następnym dniem jeszcze bardziej :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-179114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1211 Opublikowano 9 Października 2011 Nie przeszła :grin: :grin: :grin: widzę ,że jesteś jeszcze bardziej nerwowy jak ja . Moja pierwsza produkcja wytrwała do trzeciego etapu nieruszona . Zamknij w szafie pancernej i wytrwaj do końca , a ona wynagrodzi Ci za to :thumbsup: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-179123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1212 Opublikowano 11 Października 2011 Ja już kompletnie zgłupiałam w tym temacie. Za pierwszym razem moja polędwica drugi i trzeci etap była w skarpecie. Potem gdzieś w tym wątku wyczytałam, że trzeci etap to już bez skarpety. Teraz robię ponownie, wczoraj zaczął się trzeci etap, polędwica powędrowała do lodówki bez skarpety i bez przykrycia pojemnika. I właśnie przeglądając znowu ten wątek trafiłam na wypowiedź, że do końca ma być w skarpecie. To jak ma być? Ubrana do końca? Czy nie? Bo jak ubrana, to chyba jeden dzień na golasa jej nie zaszkodził, zaraz ją ubiorę. Tylko plisss powiedzcie szybko, jak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-179291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1213 Opublikowano 11 Października 2011 Ubrana wg mnie,nie widać jej wtedy i łatwiej wytłumaczyć domownikom,że jeszcze nie jest gotowa :grin: :grin: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-179295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1214 Opublikowano 11 Października 2011 że trzeci etap to już bez skarpety Ma być w skarpecie do końca. :!: :!: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-179297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzYchuu Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1215 Opublikowano 31 Października 2011 ile używacie 3% soli ?? Soli czy Saletry? Cytuj remonty mieszkań Warszawa z nami to czysta przyjemność. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-182594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1216 Opublikowano 31 Października 2011 soli ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-182596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1217 Opublikowano 31 Października 2011 Soli czy Saletry?Pytanie dotyczy konserwacji surowca dlatego warto poczytać http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny/1552-azotany-v-i-azotany-iii :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-182597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzYchuu Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1218 Opublikowano 1 Listopada 2011 takiej zwykłej sklepowej soli tak? Bo czytałem o peklowaniu itd. I zgłupiałem czego wkoncu sie używa. Cytuj remonty mieszkań Warszawa z nami to czysta przyjemność. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-182701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1219 Opublikowano 1 Listopada 2011 takiej zwykłej sklepowej soli tak?tak krzychu, takiej zwykłej sklepowej a najlepiej gruboziarnistej niejodowanej... ja osobiście nie mogłem znaleźć takiej i kupiłem sół morską kuchenną gruboziarnistą. Polędwica wyszła super Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-182702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1220 Opublikowano 1 Listopada 2011 takiej zwykłej sklepowej soli tak? Bo czytałem o peklowaniu itd. I zgłupiałem czego wkoncu sie używa. Tak do tego przepisu ze strony głownej sól kuchenna http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-182703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1221 Opublikowano 1 Listopada 2011 takiej zwykłej sklepowej soli tak? Bo czytałem o peklowaniu itd. I zgłupiałem czego wkoncu sie używa.Zimą i wczesną Wiosną robiłem baleron a'la parmeński, dawałem sól i p-sól i przyprawy https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=178097#178097 Tak wyglądał w przekroju https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=178064#178064 W Listopadzie też coś nastawię na Święta będzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-182704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1222 Opublikowano 19 Listopada 2011 Dziś zacząłem proces produkcji świątecznej karkówki a'la parmańska Rozgnieciony czosnek mieszam z peklosolą, wcieram za pomocą łyżki w mięso następnie na dużym talerzu rozsypuję sól morską (może też być zwykła niejodowana) i w tej soli "panieruję" mięso, obtaczam tak jak schabowego w bułce tartej, wkładam do podłużnej głębokiej miski i do lodówki, codziennie zlewam powstały płyn. Kiedyś posypywałem jeszcze kolęndrą, ale dziś tylko czosnek, soł i p-sól I etap 6-8 dni, II etap do Świąt. III etapu w karkówce nie stosuję :grin: Oczywiście z karkówki wycinam powięź. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-185882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #1223 Opublikowano 26 Listopada 2011 Po tyg. leżakowania w lodówce, dziś baleronik a'la... "poszedł" do dojrzewalni/spiżarni i tak powisi do Świąt Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-187464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turtle Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1224 Opublikowano 19 Stycznia 2012 próbowaliście może tej operacji z golonką...? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-197839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #1225 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Poszedł pierwszy etap dalsze relacje za 5 i 10 dni Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/49/#findComment-198811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.