Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

maku soli dałem 50g/kg sól kamienna jodowana. Przyprawy kolędra i pieprz kolorowy ziarnisty.

 

W etapie pierwszym polędwica nie puściła wody tylko lekko się spociła.

Poniżej tabela z II etapu.

Pomiary przeprowadzone 6,14,22h.

http://img820.imageshack.us/img820/8138/img20110914165921.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 4 tygodnie później...
zrobilem swoj pierwszy schabik wyszedl dalem na 800g schabu 27g soli,15 g kolendry i glowek czosnku.schab niestety mi nie smakuje smakuje ta ponczocha malo slony i za duzo kolendry.prosze o pomoc w doborze przypraw na 1kg schabu

malo slony

A co ci napisał kolega wyżej ????

 

maku soli dałem 50g/kg sól kamienna jodowana. Przyprawy kolędra i pieprz kolorowy ziarnisty.

Dobrze , że DZIADEK tego jeszcze nie czytał , bo pewnie napisał by ci , że pewnie kości wpiły sól :) - to oczywiście żart .

Prawidłowo powinieneś to nazwać polędwica :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

prosze o pomoc w doborze przypraw na 1kg schabu

Ja na 1kg polędwicy daję 50g soli a resztę przypraw tzn.majeranek i czosnek na oko.Po prostu obtaczam w tych przyprawach .Kolendrę nie daję bo mi w tym wyrobie nie smakuje a jak się jeszcze da za dużo to jedzie starą skarpetą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

mirek15, Czy wszystkie etapy przeszła Twoja polędwica a'la parmeńska?

Z wygdlądu mało podeschła, jakby nie wisiała przez 7 dni. Jeśli w smaku Ci odpowiada to OK!!!

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Pierwszy raz ale chyba się udało bo wszyscy mówią że dobra.

no i to najważniejsze . Myślę jednak ,że za wilgotna i dla mnie wygląda jak po pierwszym etapie .Pytanie ile schudła ? :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

mirek15, Czy wszystkie etapy przeszła Twoja polędwica a'la parmeńska?

Z wygdlądu mało podeschła, jakby nie wisiała przez 7 dni. Jeśli w smaku Ci odpowiada to OK!!!

Myślę jednak ,że za wilgotna i dla mnie wygląda jak po pierwszym etapie .Pytanie ile schudła

Nie przeszła, nic jeszcze nie zdążyła podeschnąć i dlatego też nic nie schudła, jutro idę kupić skarpete- żona mi swojej niedała.Mam nadzieje że ta jedna cała przejdzie tą ostatnią próbę i będzie super pycha,pokaże efekt końcowy.

 

Pozdrawiam

mirek15, Mirku, jak kupisz skarpetkę, to dotrwaj do ostatniego dnia trzeciego etapu i dopiero będzie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: , a z każdym następnym dniem jeszcze bardziej :thumbsup: :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Nie przeszła

:grin: :grin: :grin: widzę ,że jesteś jeszcze bardziej nerwowy jak ja . Moja pierwsza produkcja wytrwała do trzeciego etapu nieruszona . Zamknij w szafie pancernej i wytrwaj do końca , a ona wynagrodzi Ci za to :thumbsup:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Ja już kompletnie zgłupiałam w tym temacie. Za pierwszym razem moja polędwica drugi i trzeci etap była w skarpecie. Potem gdzieś w tym wątku wyczytałam, że trzeci etap to już bez skarpety. Teraz robię ponownie, wczoraj zaczął się trzeci etap, polędwica powędrowała do lodówki bez skarpety i bez przykrycia pojemnika. I właśnie przeglądając znowu ten wątek trafiłam na wypowiedź, że do końca ma być w skarpecie. To jak ma być? Ubrana do końca? Czy nie? Bo jak ubrana, to chyba jeden dzień na golasa jej nie zaszkodził, zaraz ją ubiorę. Tylko plisss powiedzcie szybko, jak ma być.
Ubrana wg mnie,nie widać jej wtedy i łatwiej wytłumaczyć domownikom,że jeszcze nie jest gotowa :grin: :grin:
zwierzak myśleć

że trzeci etap to już bez skarpety

Ma być w skarpecie do końca. :!: :!:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • 3 tygodnie później...

Soli czy Saletry?

Pytanie dotyczy konserwacji surowca dlatego warto poczytać

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny/1552-azotany-v-i-azotany-iii

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

takiej zwykłej sklepowej soli tak?

 

Bo czytałem o peklowaniu itd. I zgłupiałem czego wkoncu sie używa.

remonty mieszkań Warszawa z nami to czysta przyjemność.

takiej zwykłej sklepowej soli tak?

tak krzychu, takiej zwykłej sklepowej :) a najlepiej gruboziarnistej niejodowanej... ja osobiście nie mogłem znaleźć takiej i kupiłem sół morską kuchenną gruboziarnistą. Polędwica wyszła super :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

takiej zwykłej sklepowej soli tak?

 

Bo czytałem o peklowaniu itd. I zgłupiałem czego wkoncu sie używa.

 

Tak do tego przepisu ze strony głownej sól kuchenna

http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie

:thumbsup:

takiej zwykłej sklepowej soli tak?

 

Bo czytałem o peklowaniu itd. I zgłupiałem czego wkoncu sie używa.

Zimą i wczesną Wiosną robiłem baleron a'la parmeński, dawałem sól i p-sól i przyprawy https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=178097#178097

Tak wyglądał w przekroju https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=178064#178064

 

W Listopadzie też coś nastawię na Święta będzie :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

  • 3 tygodnie później...

Dziś zacząłem proces produkcji świątecznej karkówki a'la parmańska :cool:

 

Rozgnieciony czosnek mieszam z peklosolą, wcieram za pomocą łyżki w mięso następnie na dużym talerzu rozsypuję sól morską (może też być zwykła niejodowana) i w tej soli "panieruję" mięso, obtaczam tak jak schabowego w bułce tartej, wkładam do podłużnej głębokiej miski i do lodówki, codziennie zlewam powstały płyn. Kiedyś posypywałem jeszcze kolęndrą, ale dziś tylko czosnek, soł i p-sól :D I etap 6-8 dni, II etap do Świąt. III etapu w karkówce nie stosuję :grin:

Oczywiście z karkówki wycinam powięź.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Po tyg. leżakowania w lodówce, dziś baleronik a'la... "poszedł" do dojrzewalni/spiżarni i tak powisi do Świąt :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

  • 1 miesiąc temu...

Poszedł pierwszy etap dalsze relacje za 5 i 10 dni

 

 

 

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.