radush Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1526 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Witam! Ja jeszcze jako niedoświadczony chciałbym się dowiedzieć czy można przedłużyć czas peklowania (Faza I) i co zrobić jeśli ma się świadomość że przesadziło się z ilością soli? (50 g peklosoli +jakieś 15-20 g zwykłej soli na ok 700 g schabu). Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-280972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1527 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 radush, możesz , ale po co - przy tej ilości soli nie ma szans aby zaczęło się coś niedobrego dziać może pomyśl nad konsumpcją , im dłużej tym twardsze i bardziej słone będzie i oczywiście zaopatrz się w "napoje" Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-280975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radush Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1528 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Chodzi mi o to że schab musi poczekać na mnie jeszcze do piątku, a wstawiłem go w piątek wieczorem, czyli będzie tydzień. A nadmiar soli chcę usunąć ponieważ właśnie się obawiam że będzie zbyt słona. Czy "wyczyszczenie" na sucho z przyprawowej zaprawy przed włożeniem do pończochy coś da?Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-280993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1529 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 i tak będzie słone , nastaw nowe dzieło wg przepisu , a te skonsumuj teraz z dużą ilością piwa - będzie dobre - surowosłonejak poleży dłużej to zrobi ci się taki biały kamieńprawie nie do ukrojenia Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-280995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radush Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1530 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Tyle że schab ciągle oddaje sporo cieczy. Jest cały czas mokry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-280997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1531 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 luzik , poczekaj aż przestanie obciekać - myślę że w sobotę - i spróbuj Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-281014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radush Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1532 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Raczej go jeszcze wprowadzę w fazę II. Być może wykluczę natomiast dojrzewanie w lodówce na rzecz dłuższej drugiej fazy w wilgotnym i przewiewnym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-281044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radush Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1533 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Witam! Właśnie wrzuciłem schab do podkolanówki, tyle że nie był on mokry, a miał lekko wilgotną powierzchnię. Czy wszystko będzie ok? Powiesiłem go w zaciemnionym, wilgotnym, przewiewnym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-281396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #1534 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Mam pytanie. O ile zmniejszy się waga powiedzmy kilogramowej szynki, po około miesiącu suszenia? Zapomniałem zważyć swojej karkóweczki przed spróbowaniem, i połowa gdzieś już poszła Wisi jeszcze ok 3 kilo mięsa, ale żona wyrzuciła paragon, gdzie była waga przy zakupie :tongue: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-289947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr69 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #1535 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Mam pytanie. O ile zmniejszy się waga powiedzmy kilogramowej szynki, po około miesiącu suszenia? Zapomniałem zważyć swojej karkóweczki przed spróbowaniem, i połowa gdzieś już poszła Wisi jeszcze ok 3 kilo mięsa, ale żona wyrzuciła paragon, gdzie była waga przy zakupie :tongue:mój poprzedni wyrób przy zakupie miał 2,300 kg a po przygotowaniu 1,300. Cytuj ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-289949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #1536 Opublikowano 8 Lipca 2013 Witam,Zrobiłem karkówkę ala parmeńską. Dziś wchodzę do piwnicy a przez pończochę widzę pleśn. Biały nalot jak wata. TO dobra pleśń można to jeść taką wędlinę?W dotyku na zewnątrz twarda w środku miękka. Proszę o pomoc. Nie śmierdzi. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-291635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #1537 Opublikowano 8 Lipca 2013 Tak to wygląda. Więc jak? http://naprawiamy-laptopy.eu/fotki/47.jpg Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-291640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #1538 Opublikowano 9 Lipca 2013 Pod domem tam gdzie stoi piec gazowy. Jest tam w sumie dosyć ciepło nie wiem czy to dobre miejsce ;/ Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-291671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #1539 Opublikowano 9 Lipca 2013 A heheh jak kiedyś wspomniałem obecnie mieszkam w Miejskiej Górce Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-291701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryz Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1540 Opublikowano 19 Września 2013 czesto robie taka poledwice, wlasnie ide do kuchni z podkolanowka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-302259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1541 Opublikowano 19 Września 2013 Pod domem tam gdzie stoi piec gazowy. Jest tam w sumie dosyć ciepło nie wiem czy to dobre miejsce ;/ Na suszenie bielizny może tak :grin: ,na dojrzewanie mięsa zdecydowanie nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-302261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1542 Opublikowano 19 Września 2013 Na suszenie bielizny może tak :grin: ,na dojrzewanie mięsa zdecydowanie nie. :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-302279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1543 Opublikowano 11 Października 2013 I ja postanowiłem popróbować tych rarytasów :p . Wczoraj zakupiłem karczek , polędwicę i kawałek boczku ( 0,5 kg ) na próbę . Od wczorajszego wieczora zaliczają 1 etap w lodówce . Przy okazji zaliczyłem małego zonka jak chciałem odmierzyć odpowiednią ilość soli ( 30gr/kg ) , okazało się że bateria w wadze padła . Wściekły i niecierpliwy poszedłem na skróty przyjmując płaską łyżeczkę do herbaty za 5 gr soli a czy to wyjdzie zjadliwe to się zobaczy bo skróty nie zawsze wychodzą na dobre zwłaszcza w tej dziedzinie . Reszta przypraw jak w przepisie jedynie boczek zamiast kolendry potraktowałem tylko czosnkiem i troszkę słodkiej papryki . Mam małe pytanko czy boczek też dajecie w pieluchy , gazę czy rajstopy do 2 etapu ? Zastanawiam się nad tym bo próbnie zrobiłem bardzo malusi kawałek i nie wiem jak do niego potem podejść tym bardziej że polędwica czy karczek mają przekrój owalny a boczuś wiadomo jaki . Pozdrawiam wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-306310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1544 Opublikowano 11 Października 2013 Mam małe pytanko czy boczek też dajecie w pieluchy Wszystko do rajstopy, ale oddzielnie bo etapy dojrzewania poszczególnych elementów są różne. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-306359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1545 Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) bo etapy dojrzewania poszczególnych elementów są różne. Możesz mnie oświecić . To nie trzymać się przyjętych terminów podanych w przepisie ( 5 - 5 - min7 dni) dla wszystkich elementów tak samo ??? Jak Ty to widzisz ??? Dziękuję Edit: oczywiście poszczególne elementy trzymam oddzielnie Edytowane 11 Października 2013 przez Adek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-306406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1546 Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Możesz mnie oświecić Dla karkówki I etap 2 tygodnie, II etap 2 tygodnie, III etap 2-4 tygodni.Co do boczku to kiedyś wisiał chyba z pół roku po drodze był podwędzany na zimno ze trzy razy a i tak był twardawy ,ale smaczny.Polędwica może być klasycznie. Edytowane 12 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-306463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1547 Opublikowano 12 Października 2013 @arkadiusz, dziękuję . Przeczytałem większość tego wątku ale nie mogłem wyłapać tych różnic w procesach w zależności od asortymentu produktów . Liczyłem na Twoje doświadczenie i się nie zawiodłem pięknie podałeś mi na tacy to co mnie nurtowało i czego się nie doszukałem żyjąc przy tym w niewiedzy .Co do boczku to twardość mi nie przeszkadza będę chamrał jak pies starą kufajkę bo to własnoręcznie zrobiony i LP do tego przekonam aby mi było raźniej . Zdecydowałem się na niego bo gdzieś na forum widziałem i czytałem jak ktoś miał obtoczony w soli i tak trzymał ileś czasu a jak zobaczyłem efekt w plasterkach to mnie ślina zalała . Bij zabij nie wiem gdzie i u kogo to widziałem ale robię i oby tylko w jakimś procencie wyszedł podobny . Jak już będzie co pokazywać to wstawię fotki . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-306513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1548 Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Bij zabij nie wiem gdzie i u kogo to widziałem ale robię To sobie popatrz https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5324-wyroby-made-by-arkadiusz/page-25 Edytowane 12 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-306524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1549 Opublikowano 13 Października 2013 To sobie popatrz Ślina mnie zalała i musiałem wieczorem powtórzyć kolację . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-306563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1550 Opublikowano 13 Października 2013 Płynów odlewam śladowe ilości , masakrycznie mało ale piszecie , że tak może się zdarzyć więc cierpliwie czekam i obserwuję wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/62/#findComment-306688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.