Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Ja jeszcze jako niedoświadczony chciałbym się dowiedzieć czy można przedłużyć czas peklowania (Faza I) i co zrobić jeśli ma się świadomość że przesadziło się z ilością soli? (50 g peklosoli +jakieś 15-20 g zwykłej soli na ok 700 g schabu). Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

radush, możesz , ale po co - przy tej ilości soli nie ma szans aby zaczęło się coś niedobrego dziać

może pomyśl nad konsumpcją , im dłużej tym twardsze i bardziej słone będzie

i oczywiście zaopatrz się w "napoje"

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Chodzi mi o to że schab musi poczekać na mnie jeszcze do piątku, a wstawiłem go w piątek wieczorem, czyli będzie tydzień. A nadmiar soli chcę usunąć ponieważ właśnie się obawiam że będzie zbyt słona. Czy "wyczyszczenie" na sucho z przyprawowej zaprawy przed włożeniem do pończochy coś da?

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!

i tak będzie słone , nastaw nowe dzieło wg przepisu ,

a te skonsumuj teraz z dużą ilością piwa

- będzie dobre - surowosłone

jak poleży dłużej to zrobi ci się taki biały kamień

prawie nie do ukrojenia

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

luzik , poczekaj aż przestanie obciekać - myślę że w sobotę - i spróbuj

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Raczej go jeszcze wprowadzę w fazę II. Być może wykluczę natomiast dojrzewanie w lodówce na rzecz dłuższej drugiej fazy w wilgotnym i przewiewnym miejscu.
Witam! Właśnie wrzuciłem schab do podkolanówki, tyle że nie był on mokry, a miał lekko wilgotną powierzchnię. Czy wszystko będzie ok? Powiesiłem go w zaciemnionym, wilgotnym, przewiewnym miejscu.
  • 2 miesiące temu...

Mam pytanie. O ile zmniejszy się waga powiedzmy kilogramowej szynki, po około miesiącu suszenia?

 

Zapomniałem zważyć swojej karkóweczki przed spróbowaniem, i połowa gdzieś już poszła ;) Wisi jeszcze ok 3 kilo mięsa, ale żona wyrzuciła paragon, gdzie była waga przy zakupie :tongue:

Mam pytanie. O ile zmniejszy się waga powiedzmy kilogramowej szynki, po około miesiącu suszenia?

 

Zapomniałem zważyć swojej karkóweczki przed spróbowaniem, i połowa gdzieś już poszła ;) Wisi jeszcze ok 3 kilo mięsa, ale żona wyrzuciła paragon, gdzie była waga przy zakupie :tongue:

mój poprzedni wyrób przy zakupie miał 2,300 kg a po przygotowaniu 1,300.
ąıqoɹ ǝıu ɔıu oɔ ɯʎʇ oʞlʎʇ ęıs ǝɾɐpn oʞʇsʎzsʍ
  • 2 tygodnie później...

Witam,

Zrobiłem karkówkę ala parmeńską. Dziś wchodzę do piwnicy a przez pończochę widzę pleśn. Biały nalot jak wata. TO dobra pleśń można to jeść taką wędlinę?

W dotyku na zewnątrz twarda w środku miękka. Proszę o pomoc. Nie śmierdzi.

  • 2 miesiące temu...

Pod domem tam gdzie stoi piec gazowy. Jest tam w sumie dosyć ciepło nie wiem czy to dobre miejsce ;/

Na suszenie bielizny może tak :grin: ,na dojrzewanie mięsa zdecydowanie nie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Na suszenie bielizny może tak :grin: ,na dojrzewanie mięsa zdecydowanie nie.

:clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

  • 3 tygodnie później...

I ja postanowiłem popróbować tych rarytasów :p . Wczoraj zakupiłem karczek , polędwicę i kawałek boczku ( 0,5 kg ) na próbę . Od wczorajszego wieczora zaliczają 1 etap w lodówce . Przy okazji zaliczyłem małego zonka jak chciałem odmierzyć odpowiednią ilość soli ( 30gr/kg ) , okazało się że bateria w wadze padła :( . Wściekły i niecierpliwy poszedłem na skróty przyjmując płaską łyżeczkę do herbaty za 5 gr soli a czy to wyjdzie zjadliwe to się zobaczy bo skróty nie zawsze wychodzą na dobre zwłaszcza w tej dziedzinie ;) . Reszta przypraw jak w przepisie jedynie boczek zamiast kolendry potraktowałem tylko czosnkiem i troszkę słodkiej papryki .

Mam małe pytanko czy boczek też dajecie w pieluchy , gazę czy rajstopy do 2 etapu ? Zastanawiam się nad tym bo próbnie zrobiłem bardzo malusi kawałek i nie wiem jak do niego potem podejść tym bardziej że polędwica czy karczek mają przekrój owalny a boczuś wiadomo jaki ;) . Pozdrawiam

 

wysłane za pomocą Tapatalk

 

 

 

 

 

Mam małe pytanko czy boczek też dajecie w pieluchy
 

 

Wszystko do rajstopy, ale oddzielnie bo etapy dojrzewania poszczególnych elementów są różne.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

bo etapy dojrzewania poszczególnych elementów są różne.

 

Możesz mnie oświecić :) . To nie trzymać się przyjętych terminów podanych w przepisie  ( 5 - 5  - min7 dni) dla wszystkich elementów tak samo ??? Jak Ty to widzisz ??? Dziękuję :thumbsup:

 

Edit: oczywiście poszczególne elementy trzymam oddzielnie

Edytowane przez Adek
Możesz mnie oświecić

 

Dla karkówki I etap 2 tygodnie, II etap 2 tygodnie, III etap 2-4 tygodni.Co do boczku to kiedyś wisiał chyba z pół roku po drodze był podwędzany na zimno ze trzy razy a i tak był twardawy ,ale smaczny.Polędwica może być klasycznie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

@arkadiusz, dziękuję :) . Przeczytałem większość tego wątku ale nie mogłem wyłapać tych różnic w procesach w zależności od asortymentu produktów . Liczyłem na Twoje doświadczenie i się nie zawiodłem pięknie podałeś mi na tacy to co mnie nurtowało i czego się nie doszukałem żyjąc przy tym w niewiedzy  :thumbsup: .

Co do boczku to twardość mi nie przeszkadza będę chamrał jak pies starą kufajkę bo to własnoręcznie zrobiony :D i LP do tego przekonam aby mi było raźniej :D . Zdecydowałem się na niego bo gdzieś na forum widziałem i czytałem jak ktoś miał obtoczony w soli i tak trzymał ileś czasu a jak zobaczyłem efekt w plasterkach to mnie ślina zalała . Bij zabij nie wiem gdzie i u kogo to widziałem ale robię i oby tylko w jakimś procencie wyszedł podobny :tongue: . Jak już będzie co pokazywać to wstawię fotki . Pozdrawiam

Bij zabij nie wiem gdzie i u kogo to widziałem ale robię

 

To sobie popatrz  :)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5324-wyroby-made-by-arkadiusz/page-25

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Płynów odlewam śladowe ilości , masakrycznie mało ale piszecie , że tak może się zdarzyć więc cierpliwie czekam i obserwuję :)

 

wysłane za pomocą Tapatalk

 

 

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.