Bagno Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1576 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Oby nie rozwinęła się botulina: dość wysoka temperatura i brak dostępu powietrza to nie są warunki dla wyrobów dojrzewających.Clostridium botulinum należy do grupy beztlenowców ale są szczepy, które tolerują małą ilość tlenu w środowisku. Ponadto rozwija się w środowisku bardziej zasadowym.Edzik1. Mam nadzieję, że wyrób jest dobry i delikatnie kwaskowaty, ponadto mięso( surowiec do produkcji) ma odczyn kwaśny. Dodatkowo mamy usuniętą ilość wody, czy obniżoną tzw. aktywność wodną, czyli zmniejszoną możliwość rozwoju bakterii. Jak myślicie, czy proces dojrzewania wyrobów bez dostępu powietrza jest możliwy i czy jego przebieg będzie prawidłowy. Pakowanie w folię powoduje zatrzymanie wysuszenia mięsa, natomiast zastosowanie pasty mączno-smalcowej spowoduje zmniejszenie tempa wysychania wyrobu. W dalszym ciągu będą działać enzymy w mięsie powodując jego dalsze dojrzewanie. Gdzieś przeczytałem, że takie dojrzewające wędlinki można po 5 dniach podwędzić ze 2 h. To tak zrobię. Czy jednak nie podwędzać? Co daje podwędzanie w tym wypadku?Nie chce pisać, o tym co jest napisane na stronie głównej o wędzeniu i jak działa dym na mięso i drobnoustroje. Następny etap - dojrzewanie w pończosze - jest opisany na dwa sopsoby: Pierwszy: dojrzewanie w miejscu przewiewnym w temp. 12 - 15 oC i wilgotności 70 - 85 %; Drugi: dojrzewanie w temperaturze pokojowej ok. 24 oC w miejscu przewiewnym. Zakładam, że oba są dobre. Pierwszy sposób wysusza wędlinę jednolicie, a drugi wysusza ją bardziej z wierzchu. Czy o to chodzi? Może jednak należy wybrać konkretny sposób na dojrzewanie polędwicy. Jaki i dlaczego?Jeśli oba sa dobre to, zrób dwa kawałki mięsa dwoma sposobami. Porównasz sam.Dlaczego twierdzisz, że drugi drugi sposób wysusza polędwicę bardziej na powierzchni? Edytowane 17 Listopada 2013 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-314004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1577 Opublikowano 18 Listopada 2013 W tym wątyku ktoś tak napisał, że przy wyższej temperaturze przy dojrzewaniu bardziej wysuszą się zewnętrzna powłoka. A co do pierwszego sposobu, że się równomiernie wysusza, to wywnioskowałem przez anologie do drugiego.Jednak dalej nie wiem, czy to podwędzanie przed dojrzewaniem ma jakiś ukryty sens. W tonu wypowiedzi wnosze, żeby tego jednak nie robić Tak?Aha, no i jeszcze jedno. Czy wędlinka ma dojrzewać w temp. 12 - 15 oC czy ok. 24 oC? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-314164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1578 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zachwycony perspektywą suszonej polędwicy w ubiegłą sobotę oczyściłem kawałek schabu, natarłem solą z czosnkiem i obtoczyłem w kolendrze. Tydzień schło w lodówce nieprzykryte, więc kiedy pakowałem w skarpetę to nie puściło ani kropli wody. Przy wiązaniu też. http://3.bp.blogspot.com/-8B9jRj55uu8/UonVcIOoFII/AAAAAAAABr8/r2LOaFQh5io/s320/20131115_194454.jpg teraz od piątku wisi w garażu Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-314165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1579 Opublikowano 21 Listopada 2013 Czy wędlinka ma dojrzewać w temp. 12 - 15 oC Tak. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-315016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1580 Opublikowano 22 Listopada 2013 po 6 dniach wiszenia w garażu polędwica widocznie się zmniejszyła. "majtki" na niej wiszą luźno. http://1.bp.blogspot.com/-5DFQenFrjTM/Uo3LKkgj_PI/AAAAAAAABtM/DmJ6lT_TMBU/s320/20131120_195959.jpg Jako że na końcach zrobiła się już twardawa przewiesiłem ją do lodówki by troszkę spowolnić proces suszenia. We wtorek minie kolejne 6 dni i tu pewnie moja cierpliwość się skończy Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-315150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1581 Opublikowano 22 Listopada 2013 po 6 dniach wiszenia w garażu polędwica widocznie się zmniejszyła. "majtki" na niej wiszą luźno. ale jeszcze nie spadywują Ja też właśnie dziś zaczynam z podobnym wyrobem. Będzie to Coppa stagionata z dzika. Podzielę sie spostreżeniami. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-315153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1582 Opublikowano 22 Listopada 2013 U mnie od wczoraj wisi schab według tego przepisu. To mój pierwszy tego rodzaju wyrób. Strasznie jestem ciekawy efektu.http://basinepichcenie.blox.pl/2013/04/Schab-suszony-w-skarpecie.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-315158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1583 Opublikowano 22 Listopada 2013 U mnie od wczoraj wisi schab według tego przepisu. To mój pierwszy tego rodzaju wyrób. Strasznie jestem ciekawy efektu.http://basinepichcenie.blox.pl/2013/04/Schab-suszony-w-skarpecie.htmlI coś za mało peklosoli w podanym przez Ciebie przepisie. Wydaje mnie się, że to basine pichcenie to amatorski blog kulinarny. Tutaj na WB jesteś wśród fachowców i nie bój się korzystać z przepisów zamieszczonych na naszym forum. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-315204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzii Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1584 Opublikowano 23 Listopada 2013 Od dłuższego czasu mam ochotę zrobić taką polędwice tylko zastanawia mnie czy nowoczesne lodówki typu "no frost" nadają się do tego i czy nadmiernie nie wysuszą mięsa?Pewnie wiele osób posiada takie lodówki i ktoś mi poradzi czy robić zgodnie z przepisem czy może skrócić czas w lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-315434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1585 Opublikowano 23 Listopada 2013 Mogę tylko potwierdzić: lodówka pięknie osusza. Nie ma mowy o oślizłym mięsie, czy kiełbasie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-315439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1586 Opublikowano 26 Listopada 2013 Właśnie konsumuję mój schab pozbawiony kości. Baaardzo dobry. Słonawy ale pod mocne piwo korzenne w sam raz.Żonie też bardzo smakuje. Bałem się że będzie smakował jakoś tak dziwnie z racji tego cukru w którym był na początku zakopany, ale nie ma po nim śladu na podniebieniu.Zwięzły ale jednak bardzo mięciutki. ,, Skórka'' wcale się nie zeschła. Jak dla mnie jest w sam raz, więc ,, nadmiar'' powędrował do zamrażarki. Już się zastanawiam jakie mięso zaprawić teraz:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-316452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1587 Opublikowano 27 Listopada 2013 I ja rozpakowałem wczoraj moją skarpetę. Rezultat bardzo mi się podoba a jeszcze bardziej smakuje. Musze czymprędzej nastawić kolejną, bo tej wczoraj opędzlowałem ponad połowę pod piwko SIłą zmusiłem się by resztę schowac do lodówki. Ale niech przemówią obrazy: http://3.bp.blogspot.com/-o1myUVxVsSI/UpXGTy4tKOI/AAAAAAAABuM/rJjYPMNV4D0/s320/20131126_210153.jpg http://4.bp.blogspot.com/-htdioPBz6dY/UpXGT4eRIjI/AAAAAAAABuI/_wcSnj66q1Q/s320/20131126_210450.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-LUt_u9mGShM/UpXGUDwGQlI/AAAAAAAABuU/Kdct7YLY81I/s320/20131126_211037.jpghttp://4.bp.blogspot.com/-e285fnDoVO4/UpXGVZcPnYI/AAAAAAAABuY/P-WxNpy1pjc/s320/20131126_211739.jpg Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-316626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1588 Opublikowano 27 Listopada 2013 Obrazy przemawiają. Gratulacje !!!Jaka jest utrata wagi na tym kawałku ? Ważyłeś ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-316628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1589 Opublikowano 27 Listopada 2013 no nie zważyłem .. ale sądzę że minimum 30%. Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-316637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Athl0n Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1590 Opublikowano 28 Listopada 2013 Szanowni koledzy szukam i szukam i nie mogę sie doszukać. Mogę prosić o przepis na tą polędwicę Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-317001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1501 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1591 Opublikowano 28 Listopada 2013 http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-317027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halogen Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1592 Opublikowano 28 Listopada 2013 Dzięki za dodanie linka. Tyle odpowiedzi w tym wątku, że trudno znaleźć link. Cytuj Tani Hostel Wrocław Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-317066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Athl0n Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1593 Opublikowano 28 Listopada 2013 Baardzo dziękuję jutro robię. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-317098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1501 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1594 Opublikowano 28 Listopada 2013 Kolego, zacznij korzystać z wyszukiwarki na stronie głównej WB oraz na forum. Może się zdarzyć, że jakiś weteran z kilkoma tysiącami napisanych postów zechce ci w przyszłości to wytknąć i to nie całkiem w elegancki sposób.Gdy zastosujesz się do przepisu na tą polędwicę, to z pewnością ci wyjdzie. I najważniejsze, ażeby polędwica w II etapie miała stały dostęp do świeżego powietrza. Pozdrawiam i trzymam kciuki za ostateczny wynik twojej pracy!!! Odezwij się jeszcze i pochwal wyrobem!!! :-):-):-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-317100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1595 Opublikowano 29 Listopada 2013 a u mnie nowa polędwica nastawiona http://4.bp.blogspot.com/-NoSnk_HEZbA/UpcqyzD_MKI/AAAAAAAABuw/uGK9JWm4yTA/s320/20131127_205326.jpg Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-317157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1596 Opublikowano 29 Listopada 2013 Rezultat bardzo mi się podoba a jeszcze bardziej smakuje To spróbuj jeszcze tak podsuszyć, żeby było ciężko ukroić i zobacz jak harmonizuje z piwkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-317262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1597 Opublikowano 30 Listopada 2013 a u mnie nowa polędwica nastawiona W czym obtaczałeś ??? To tylko mielona kolendra czy coś jeszcze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-317341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1598 Opublikowano 2 Grudnia 2013 najpierw tak jak w przepisie nacierałem czosnkiem utartym z solą (chodź dodałem też troche peklosoli) a potem tylko mielona kolendra. Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-317802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Athl0n Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1599 Opublikowano 2 Grudnia 2013 No i rozpocząłem zabawę. Natarłem solą i cukrem. Nie wiem tylko czy nie dałem za dużo soli. Jutro przewracam Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-317964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1600 Opublikowano 2 Grudnia 2013 i cukrem W przepisie na stronie nie ma cukru . Nie wiem tylko czy nie dałem za dużo soli Proporcja soli 40gr/kg jest dobrą dawką jak dla mnie . Nie wiem ile Ty dałeś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/64/#findComment-317970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.