jarkof Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 5 Maja 2009 Powitac No... nie mogłem czekać jeszcze trzech dni No nic dziwnego że nie doczekaleś ! Super wygląda. pozdrawiam Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-67089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 5 Maja 2009 Dzieki Poczytajcie pare postow wyzej - sa zapisane moje (jednak) watpliwosci -czy wlasciwie dzialam ? - okazalo sie jednak ze wszystko bylo OK. Byc moze sprzyjala mi pogoda... najbardziej obawialem sie suszenia "na powietrzu" (po wyjeciu za pierwszym razem z lodówki). Schabik wisial non-stop na polnocnym balkonie, zmierzylem wilgotnosc pow. - w dzien ok 55-60 %, wieczor ok. 95 %. Reszta to wlasciwie dzielo "natury". A jaka pogoda byla w Warszawie ? - tak jak chyba w calej Polsce... Acha - schabik zapakowany w pończochy EDIT - jeszcze jedno - zanim zamiescilem zdjecia na Forum przejrzalem je dokladnie (ok. 15 fotek) po to zeby wybrac takie, które najbardziej przypominają schabik "w naturze". Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-67091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 5 Maja 2009 Na ostatnim turnusie SDM ktoś pokazywał Andrzejowi "Bagno" taką białą osłonkę "Osłonka" jest rodzajem siatki do wędzonek.Tak, ale wyglądała jakby wykonana z jakiejs tkaniny. I pytanie, czy się nadaje, a jeżeli tak to gdzie ją kupić? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-67093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 5 Maja 2009 zmierzylem wilgotnosc pow. - w dzien ok 55-60 %, wieczor ok. 95 % Wieczory dały wyrównanie wilgoci, powodując równomierne wysuszenie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-67097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 5 Maja 2009 alehar, GRATULACJE! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-67109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 5 Maja 2009 Eh... bajka. Ja jednak lubię bardziej wysuszone i czekam 3-4misiące. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-67133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 7 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 7 Maja 2009 Witam Moze teraz po paru dniach opiszę wrażenia smakowe: -skórka lekko twarda, ale absolutnie do spozycie, -wnętrze zwarte - nie maziste, w smaku lekko przypominajace poledwicę surową (podwędzaną ??) jaką można kupić w sklepie, -czuć smak kolendry, -słone, ale bez przesady, choć bardziej pasuje do spożywania z białym chlebem. Kroić należy w bardzo cienkie plasterki (było pisane o tym), wtedy jest pełnia smaku... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-67378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 13 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 13 Maja 2009 Witam A to mój schab wg. Waszego przepisu. Wydaje mi się, że trochę w środku nie dojrzał jeszcze. Co widac na przekroju (jasny kolor). Słony jest dosyć. Smak trudno mi powiedzieć bo pierwszy raz robię. Może musi jeszcze poleżeć w lodówce? Było tak lodówka 5 dni, taras północny 10 dni i 3 dni lodówka. Z 2,2kg produktu jest obecnie 1.38kg. A chciałem aby był taki ładny jak alehar :sad: http://img294.imageshack.us/img294/417/img0837g.th.jpg Pozdrawiam i czekam na uwagi Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-68167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Witam.Dość często kolor schabu przy skórce jest dużo ciemniejszy niż środek.Podejrzewam że to nieoptymalne warunki obsuszania i zastanawiam się czy np 10% dodatek soli peklowej do soli zwykłej mógłby zniwelować taką zmianę koloru bez zmiany właściwości smakowych? Z góry dziękuję za informacje.Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Witam Dość często kolor schabu przy skórce jest dużo ciemniejszy niż środek. I ja też coś takiego miałem , lecz to mi nie przeszkadzało . Myślę że to bliżej " skórki" musi być ciemniejsze , być może ma na to wpływ światło podczas suszenia . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Dość często kolor schabu przy skórce jest dużo ciemniejszy niż środek. Podejrzewam że to nieoptymalne warunki obsuszania Masz rację, niewłaściwa wilgotność w czasie procesu. czy np 10% dodatek soli peklowej do soli zwykłej mógłby zniwelować taką zmianę koloru bez zmiany właściwości smakowych? Osobiście uważam, że nic nie zmienisz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 18 Czerwca 2009 To nie kombinuję z dodatkową chemią.Robię standardowo bo pod względem smaku jest OK. Pozdrawiam edycjaOdnośnie czasu przechowywania też nic się prawdopodobnie nie zmienia bo wcześniejsze spokojnie koło tygodnia były dobre do zjedzenia. Dłużej nie doczekały. Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 18 Czerwca 2009 pawelgdynia, tylko nie susz zbyt szybko tego schabu, tylko staraj się aby bardzo powoli wysychał (do tego celu jest właśnie rajstopa) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Rajstopka daje radę nie tylko przy takim mięsku.Tyle że w blokach ciężko czasem odpowiednie warunki zachować.Niby sprzęt pokazuje 60% wilgotności a mięso zawinięte trzykrotnie... Ważne że smaczne:) Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 18 Czerwca 2009 A swoją drogą, to nie widzę żadnych przeciwskazań do zastosowania peklosoli w miejsce soli przy produkcji tego schabu.Vide "Schinkenspeck, przepis na rarytas". Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Właśnie wyjąłem karczek z opakowania , drugi etap, jest wspaniały,choć zmniejszyłem zawartość soli prawie o połowę.Poprzenio był zbyt słony.1 etap 14 dni w lodówce, 2 etap 21 dni na karniszu.Brak otoczki, poprzednio była, teraz nie, jest Super.Jedbak zapach i smak zjełczałego tłuszczu jest,co mnie nie przeszkadza,Przypomina mi szynkę serrano w smaku za 70 zł za kilogram.Jeżeli komuś ten smak nie leży to nie polecam. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-72302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khan Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 1 Lipca 2009 Witam, na wstępie chcę sie przywitać HEJ:) a teraz do rzeczy. Po przestudiowaniu tego wątku tak mnie zaraziliście, że wczoraj zakupiłem 1,2kg pieknej ligawy oraz 1,8kg schabu. (kupiłem od razu wiecej zeby po wstępnych próbach cos zostalo do konca dojrzewania;p ) Jednym z bardziej "gorących" watków tej dyskusji jest solenie - ja wybrałem opcje dosc słoną dałem 60g soli /kg (wole przesolić niz zepsuc swoje pierwsze miesko.. a patrzac na termometr to w mieszkaniu przy tej pogodzie mam 22-25 stopni...a sól konserwuje). 12 godzin mineło odlałem pol szklanki soku z kazdego kawałka miesa.. tak wiec czekam co dalej... W przepisie na głównej stronie jest napisane żeby obracać 1 raz dziennie.. można 2 razy?? ma to jakiekolwiek znaczenie?? odlewac soki cześciej czy też tylko raz dziennie??... Kolejne pytania wraz z rozwojem sytuacji i nadejściem problemów ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 1 Lipca 2009 Witam żeby obracać 1 raz dziennie.. można 2 razy?? ma to jakiekolwiek znaczenie?? Raz dziennie jest wskazane . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khan Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 3 Lipca 2009 Jak pisałem dwa posty wyżej;p, będę sie pytał wrazie wystąpienia problemów. Tak wiec dzis mija 3 dzien I etapu. W 1 dzien mieso "puscilo" pol szklanki soku. w 2 dzien moze 50ml... Dziś czyli w 3 dzien 1,8kg schab moze 20ml (ilosc jak espresso) a ligawa 1,2kg zero soku. Przypomne ze soliłem gruba morska sola 60g/kg. teraz jak dotykam mieso jest lekko slone.. Prawde mowiac myslalem ze bedzie bardziej slone po takim wstepnym soleniu. Prosze o porady.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khan Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 12 Lipca 2009 Dziś mój schabik wyciągnąłem z pończochy (czyli zakonczyłem II etap) i widzę że na powierzchni ładnie wysuszonego mięsa w szczelinach jest biały suchy nalot. wyskrobywanie mało daje musiałbym solidnie zniszczyć mięso wycinająć spory kawałek w głąb mięsa ... czy trzeba te białą pleśń wycinac, usuwac??? W wielu postach jest mówione/pisane;p ze biała plęśń jest nieszkodliwa... Nie opanowałem sie i skosztowałem --->>> Cudo:)) ale jeszcze przedemną etap III. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 12 Lipca 2009 Nie ma co wyskrobywać, chyba wszystkie tak mają. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 12 Lipca 2009 czy trzeba te białą pleśń wycinac, usuwac??? W wielu postach jest mówione/pisane;p ze biała plęśń jest nieszkodliwa... Tylko jeżeli chcesz ją skonsumować oddzielnie , na serio - tym się nie martw i śmiało pałaszuj przepyszną wędlinkę :grin: Ps daj fotkę bo muszę dostać trochę motywacji :devil: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 13 Lipca 2009 Dziś mój schabik wyciągnąłem z pończochy (czyli zakonczyłem II etap) i widzę że na powierzchni ładnie wysuszonego mięsa w szczelinach jest biały suchy nalot. wyskrobywanie mało daje musiałbym solidnie zniszczyć mięso wycinająć spory kawałek w głąb mięsa ... czy trzeba te białą pleśń wycinac, usuwac??? W wielu postach jest mówione/pisane;p ze biała plęśń jest nieszkodliwa... Nie opanowałem sie i skosztowałem --->>> Cudo:)) ale jeszcze przedemną etap III.Możesz spokojnie konsumować, obserwuj czy nie powiększa się żrólo pleśni. Soli jak dla mnie za mało, ale w normie. Ja pierwsze dwa dni trzymam w tym sosiku obracając dwa razy dziennie, następnie odlewam i też obracam dwa razy dziennie, dlatego że soki w mięsie się przemieszczają, mięsko zawsze z dołu jest wilgotniejsze i dlatego po drugim czy trzecim dniu układam na ruszcie aby obsychało dookoła równo. I przewracam obowiązkowo 2 razy dziennie. To tyle Pozdrawiam Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 13 Lipca 2009 Witam po raz kolejny.Pokusiłem się o 10% dodatek soli peklowej (ze względu na wcześniejszą ciemna obwódkę) i mięso wyszło super i smakowo i kolorystycznie (czwarte podejście jednak może to inne, letnie warunki suszenia a nie sól peklowa?). Było najlepsze ze wszystkich.Teraz właśnie zawiesiłem (drugi etap) kolejny schab i dla próby kawałek (nieduży, 0,6 kg)karkówki.Zauważyłem że jak jest większy kawałek mięsa lepiej go podzielić - ładniej równomierniej się obsusza. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 13 Lipca 2009 pawelgdynia, a ja jakoś nie mogę się przekonać do zrobienia tego wyrobu w temperaturach jakie teraz panują! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.