Gonzo Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 24 Marca 2009 Tomuś to jesteś prezesem SM w Radomsku :question: Bo na reklamach Mlekovity w TV i na kalendarzu, to są dzieciaki prezesa :grin: Gratuluję "góralki" i może jakaś pończoszka. :devil: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 24 Marca 2009 Witam. Czytam Wasze forum i nie wytrzymałam. Schabik już leży od 2 godzin w lodówce. Jak mi wyjdzie takie cudeńko jak na Waszych zdjęciach, to chyba taniec zwycięzców wypląsam :grin: Pies się dziwnie oblizuje i pilnuje lodówki. Moja druga połowa, po obejrzeniu zdjęć na forum wprawiła w ruch "jabłko Adama".Rodzinka już popróbowała wyrobów wg receptur zamieszczonych na stronie. Dzielnie się sprawiają jako testerzy produktów. :tongue: W sklepie mięsnym niedługo moje zdjęcie zawiśnie na honorowym miejscu , jako najlepszej klientki :grin: Może jeszcze zniżkę dostanę ???Pozdrawiam całą Brać Wędzarniczą :grin: Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 24 Marca 2009 W sklepie mięsnym niedługo moje zdjęcie zawiśnie na honorowym miejscu , jako najlepszej klientki Nie znam, takiego zwyczaju. :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 24 Marca 2009 W sklepie mięsnym niedługo moje zdjęcie zawiśnie na honorowym miejscu , jako najlepszej klientki Nie znam, takiego zwyczaju. :grin: Bo to będzie nowa moda Byle mnie koło fotek ze świnkami i drobiem nie powiesili Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 24 Marca 2009 Moje wedliny a'la .. zrobiły sie jakies miekkie. Czy to normalny objaw? Zapach jest OK! Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 24 Marca 2009 Podlasiak, zaczęliśmy jednocześnie i aż przed chwilką "pomacałem" swój schabik :wink: Żadnej szczególnej miękkości nie wyczułem. Zapach, tak jak u Ciebie jest ok, ale wyrób staje się raczej twardszy niż miękki. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 24 Marca 2009 Podlasiak, nie panikuj.Nic złego się nie dzieje.U Radzia przy zastosowaniu wentylatorka, po prostu szybciej obsycha. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 24 Marca 2009 Ja robie dwie polędwice ( schaby ) i dwie karkówki. To karkówki są namiernie miekkie. Może to dlatego ze sa przerosnięte tłuszczem??? Poledwice sa w normie. Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 24 Marca 2009 A mój na końcach jest twardy, a w środku miękki.Oczywiście schabik :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 24 Marca 2009 Karkówek nie robiłem to nie wiem.Ale jak się nic nie dzieje z zapachem (jak pisałeś) to niech sobie wiszą, tylko częściej kontroluj ( raz dziennie, nie trzy :grin: ) Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 24 Marca 2009 Schabik mi wychodzi super robiłem juz kilka razy, ale karkówkę robiłem raz. Była świetna w przekroju, wygląd jak z reklomowego zdjęcia, niezbyt wysuszona, ale niestety jak guma do żucia. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 25 Marca 2009 W sklepie mięsnym niedługo moje zdjęcie zawiśnie na honorowym miejscu , jako najlepszej klientki Nie znam, takiego zwyczaju. :grin: To bedzie taka nowa świecka tradycja :wink: :lol: , żeby zacytować klasyka. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 27 Marca 2009 Witajcie. Pytanko mam. 10 dni temu mój schabik miał 1 kg, dzisiaj po dwóch etapach a'la parmeńskie 870 g.Proszę o poradę czy to jest znośny spadek wagi jak na 2 etapy? I czy dalej suszć, czy zgodnie z recepturą dzisiaj do lodówki? Cytuj Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!Koniec języka za przewodnika!Mówisz i masz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 27 Marca 2009 Witajcie. Pytanko mam. 10 dni temu mój schabik miał 1 kg, dzisiaj po dwóch etapach a'la parmeńskie 870 g. Proszę o poradę czy to jest znośny spadek wagi jak na 2 etapy? I czy dalej suszć, czy zgodnie z recepturą dzisiaj do lodówki? W lodówce schabik (polędwica) też będzie poddany procesowi schnięcia. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 31 Marca 2009 Witam.Mój eksperymentalny schabik wisi drugi dzień w przewiewnym miejscu. Temperatura 15 st.C , wilgotność 70 -72.Jak to jest, że wszyscy przetrzymują go w odmiennych warunkach i prawie zawsze wychodzi?Przeczytałam co się da na ten temat. Temperatury różne , poczynając od niskich, aż po trzymanie na kaloryferze. Wilgotność też u każdego inna.W tym wszystkim jest nadzieja i dla mnie Musi się udać ! Przy okazji dowiedziałam się , że małżonek mojej znajomej też " kręci takie mięsiwka".Ma jakiś przepis babci . Nazywa ten wyrób "cudne niebo" Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 31 Marca 2009 I stało się - mój skromny schabik suszony a,la ..... po usunięciu zewnętrznej otoczki ( za słona) jest Ok. Reszta surowca zgodnie z świątecznym planem w trakcie peklowania. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 31 Marca 2009 No i pięknie!Tak trzymać :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 31 Marca 2009 Minęły trzy tygodnie, już nie mogłem wytrzymać! Dziś pierwszy raz spróbowałem i mówię Wam, warto było czekać. Polecam wszystkim, którzy się jeszcze wahają przed zrobieniem sobie tego przysmaku. Naprawdę warto, pomimo dość dużej straty na wadze gotowego wyrobu... ale tu nie o to chodzi! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 31 Marca 2009 Może mi ktoś doradzi :rolleyes: Jak pisałem wcześniej, też zapeklowałem (3% soli w stosunku do wagi) mięsko (polędwica z warkoczem) na parmeńską .Jest tego 2kg, po dwóch pierwszych dniach prawie w ogóle nie puściło soku.Wziąłem więc do synkowarki i nacisk - soku dalej nie puszcza.Kolega Bagno pisał, że takie mięsko dobre do kiełbas ale szkoda.Takl się zastanawiam, że chyba nici z suszenia i trzeba będzie podwędzić.Proszę o Wasze propozycje. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 31 Marca 2009 Gonzo, Jeśli będziesz cierpliwy to, pomału wyschnie. Chyba, że chcesz zmienić przeznaczenie. O.K. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 31 Marca 2009 Gonzo !!Ostatnio Gabi zrobiła taki schabik i podobnie jak u Ciebie nie było żadnego wycieku. Mimo to schabik zgodnie z przepisem posiedział w pończoszce i po trzech tygodniach "niebo w gębie". Nie martw się na zapas tylko rób, a potem smakuj :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 31 Marca 2009 Gonzo, mi w lodówce z 1 kg wyciekło może jakieś 20ml soku. Mimo tak małego wycieku wszystko wyszło ok. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 31 Marca 2009 Dzięki Koledzy, będę cierpliwy Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 31 Marca 2009 andrzejmysłowic, radzio. Panowie! jestem pełna podziwu! Po prostu, pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Ja również miałem bardzo małą ilość puszczonego przez schab soku. Podobnie jak u Radzia. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.