Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tomuś to jesteś prezesem SM w Radomsku :question:

Bo na reklamach Mlekovity w TV i na kalendarzu, to są dzieciaki prezesa :grin:

Gratuluję "góralki" i może jakaś pończoszka. :devil: :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62512
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam. Czytam Wasze forum i nie wytrzymałam. Schabik już leży od 2 godzin w lodówce. Jak mi wyjdzie takie cudeńko jak na Waszych zdjęciach, to chyba taniec zwycięzców wypląsam :grin:

Pies się dziwnie oblizuje i pilnuje lodówki. Moja druga połowa, po obejrzeniu zdjęć na forum wprawiła w ruch "jabłko Adama".

Rodzinka już popróbowała wyrobów wg receptur zamieszczonych na stronie. Dzielnie się sprawiają jako testerzy produktów. :tongue:

W sklepie mięsnym niedługo moje zdjęcie zawiśnie na honorowym miejscu , jako najlepszej klientki :grin: Może jeszcze zniżkę dostanę ???

Pozdrawiam całą Brać Wędzarniczą :grin:

W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62522
Udostępnij na innych stronach

W sklepie mięsnym niedługo moje zdjęcie zawiśnie na honorowym miejscu , jako najlepszej klientki

Nie znam, takiego zwyczaju. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62526
Udostępnij na innych stronach

W sklepie mięsnym niedługo moje zdjęcie zawiśnie na honorowym miejscu , jako najlepszej klientki

Nie znam, takiego zwyczaju. :grin:

Bo to będzie nowa moda :) Byle mnie koło fotek ze świnkami i drobiem nie powiesili :)

W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62531
Udostępnij na innych stronach

Moje wedliny a'la .. zrobiły sie jakies miekkie. Czy to normalny objaw? Zapach jest OK! :mad:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62564
Udostępnij na innych stronach

Podlasiak, zaczęliśmy jednocześnie i aż przed chwilką "pomacałem" swój schabik :wink: Żadnej szczególnej miękkości nie wyczułem. Zapach, tak jak u Ciebie jest ok, ale wyrób staje się raczej twardszy niż miękki.
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62571
Udostępnij na innych stronach

Podlasiak, nie panikuj.Nic złego się nie dzieje.U Radzia przy zastosowaniu wentylatorka, po prostu szybciej obsycha.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62574
Udostępnij na innych stronach

Ja robie dwie polędwice ( schaby ) i dwie karkówki. To karkówki są namiernie miekkie. Może to dlatego ze sa przerosnięte tłuszczem??? Poledwice sa w normie.

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62575
Udostępnij na innych stronach

Karkówek nie robiłem to nie wiem.Ale jak się nic nie dzieje z zapachem (jak pisałeś) to niech sobie wiszą, tylko częściej kontroluj ( raz dziennie, nie trzy :grin: )

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62578
Udostępnij na innych stronach

Schabik mi wychodzi super robiłem juz kilka razy, ale karkówkę robiłem raz. Była świetna w przekroju, wygląd jak z reklomowego zdjęcia, niezbyt wysuszona, ale niestety jak guma do żucia.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62584
Udostępnij na innych stronach

W sklepie mięsnym niedługo moje zdjęcie zawiśnie na honorowym miejscu , jako najlepszej klientki

Nie znam, takiego zwyczaju. :grin:
To bedzie taka nowa świecka tradycja :wink: :lol: , żeby zacytować klasyka.
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62585
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

Pytanko mam. 10 dni temu mój schabik miał 1 kg, dzisiaj po dwóch etapach a'la parmeńskie 870 g.

Proszę o poradę czy to jest znośny spadek wagi jak na 2 etapy? I czy dalej suszć, czy zgodnie z recepturą dzisiaj do lodówki?

Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!

Koniec języka za przewodnika!

Mówisz i masz!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62915
Udostępnij na innych stronach

Witajcie.

Pytanko mam. 10 dni temu mój schabik miał 1 kg, dzisiaj po dwóch etapach a'la parmeńskie 870 g.

Proszę o poradę czy to jest znośny spadek wagi jak na 2 etapy? I czy dalej suszć, czy zgodnie z recepturą dzisiaj do lodówki?

W lodówce schabik (polędwica) też będzie poddany procesowi schnięcia.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-62927
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Mój eksperymentalny schabik wisi drugi dzień w przewiewnym miejscu. Temperatura 15 st.C , wilgotność 70 -72.

Jak to jest, że wszyscy przetrzymują go w odmiennych warunkach i prawie zawsze wychodzi?

Przeczytałam co się da na ten temat. Temperatury różne , poczynając od niskich, aż po trzymanie na kaloryferze. Wilgotność też u każdego inna.

W tym wszystkim jest nadzieja i dla mnie :) Musi się udać !

 

Przy okazji dowiedziałam się , że małżonek mojej znajomej też " kręci takie mięsiwka".

Ma jakiś przepis babci . Nazywa ten wyrób "cudne niebo" :)

W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63564
Udostępnij na innych stronach

I stało się - mój skromny schabik suszony a,la ..... po usunięciu zewnętrznej otoczki ( za słona) jest Ok. Reszta surowca zgodnie z świątecznym planem w trakcie peklowania.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63589
Udostępnij na innych stronach

Minęły trzy tygodnie, już nie mogłem wytrzymać! Dziś pierwszy raz spróbowałem i mówię Wam, warto było czekać.

 

 

 

Polecam wszystkim, którzy się jeszcze wahają przed zrobieniem sobie tego przysmaku. Naprawdę warto, pomimo dość dużej straty na wadze gotowego wyrobu... ale tu nie o to chodzi!

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63621
Udostępnij na innych stronach

Może mi ktoś doradzi :rolleyes: Jak pisałem wcześniej, też zapeklowałem (3% soli w stosunku do wagi) mięsko (polędwica z warkoczem) na parmeńską .Jest tego 2kg, po dwóch pierwszych dniach prawie w ogóle nie puściło soku.Wziąłem więc do synkowarki i nacisk - soku dalej nie puszcza.Kolega Bagno pisał, że takie mięsko dobre do kiełbas ale szkoda.Takl się zastanawiam, że chyba nici z suszenia i trzeba będzie podwędzić.Proszę o Wasze propozycje.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63623
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, Jeśli będziesz cierpliwy to, pomału wyschnie. Chyba, że chcesz zmienić przeznaczenie. O.K.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63624
Udostępnij na innych stronach

Gonzo !!

Ostatnio Gabi zrobiła taki schabik i podobnie jak u Ciebie nie było żadnego wycieku. Mimo to schabik zgodnie z przepisem posiedział w pończoszce i po trzech tygodniach "niebo w gębie". Nie martw się na zapas tylko rób, a potem smakuj :grin: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/16/#findComment-63626
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.