Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powitac No... nie mogłem czekać jeszcze trzech dni

No nic dziwnego że nie doczekaleś !

Super wygląda.

pozdrawiam

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-67089
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzieki :)

Poczytajcie pare postow wyzej - sa zapisane moje (jednak) watpliwosci -czy wlasciwie dzialam ? - okazalo sie jednak ze wszystko bylo OK.

Byc moze sprzyjala mi pogoda... najbardziej obawialem sie suszenia "na powietrzu" (po wyjeciu za pierwszym razem z lodówki). Schabik wisial non-stop na polnocnym balkonie, zmierzylem wilgotnosc pow. - w dzien ok 55-60 %, wieczor ok. 95 %. Reszta to wlasciwie dzielo "natury".

A jaka pogoda byla w Warszawie ? - tak jak chyba w calej Polsce...

Acha - schabik zapakowany w pończochy :)

EDIT - jeszcze jedno - zanim zamiescilem zdjecia na Forum przejrzalem je dokladnie (ok. 15 fotek) po to zeby wybrac takie, które najbardziej przypominają schabik "w naturze".

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-67091
Udostępnij na innych stronach

Na ostatnim turnusie SDM ktoś pokazywał Andrzejowi "Bagno" taką białą osłonkę

"Osłonka" jest rodzajem siatki do wędzonek.
Tak, ale wyglądała jakby wykonana z jakiejs tkaniny.

I pytanie, czy się nadaje, a jeżeli tak to gdzie ją kupić?

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-67093
Udostępnij na innych stronach

zmierzylem wilgotnosc pow. - w dzien ok 55-60 %, wieczor ok. 95 %

Wieczory dały wyrównanie wilgoci, powodując równomierne wysuszenie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-67097
Udostępnij na innych stronach

Witam

Moze teraz po paru dniach opiszę wrażenia smakowe:

-skórka lekko twarda, ale absolutnie do spozycie,

-wnętrze zwarte - nie maziste, w smaku lekko przypominajace poledwicę surową (podwędzaną ??) jaką można kupić w sklepie,

-czuć smak kolendry,

-słone, ale bez przesady, choć bardziej pasuje do spożywania z białym chlebem.

Kroić należy w bardzo cienkie plasterki (było pisane o tym), wtedy jest pełnia smaku... :)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-67378
Udostępnij na innych stronach

Witam

A to mój schab wg. Waszego przepisu. Wydaje mi się, że trochę w środku nie dojrzał jeszcze. Co widac na przekroju (jasny kolor). Słony jest dosyć. Smak trudno mi powiedzieć bo pierwszy raz robię. Może musi jeszcze poleżeć w lodówce? Było tak lodówka 5 dni, taras północny 10 dni i 3 dni lodówka. Z 2,2kg produktu jest obecnie 1.38kg.

A chciałem aby był taki ładny jak alehar :sad:

 

http://img294.imageshack.us/img294/417/img0837g.th.jpg

 

Pozdrawiam i czekam na uwagi

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-68167
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Dość często kolor schabu przy skórce jest dużo ciemniejszy niż środek.

Podejrzewam że to nieoptymalne warunki obsuszania i zastanawiam się czy np 10% dodatek soli peklowej do soli zwykłej mógłby zniwelować taką zmianę koloru bez zmiany właściwości smakowych?

 

Z góry dziękuję za informacje.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71964
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dość często kolor schabu przy skórce jest dużo ciemniejszy niż środek.

I ja też coś takiego miałem , lecz to mi nie przeszkadzało . Myślę że to bliżej " skórki" musi być ciemniejsze , być może ma na to wpływ światło podczas suszenia .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71965
Udostępnij na innych stronach

Dość często kolor schabu przy skórce jest dużo ciemniejszy niż środek.

Podejrzewam że to nieoptymalne warunki obsuszania

Masz rację, niewłaściwa wilgotność w czasie procesu.

czy np 10% dodatek soli peklowej do soli zwykłej mógłby zniwelować taką zmianę koloru bez zmiany właściwości smakowych?

Osobiście uważam, że nic nie zmienisz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71980
Udostępnij na innych stronach

To nie kombinuję z dodatkową chemią.

Robię standardowo bo pod względem smaku jest OK.

 

Pozdrawiam

 

edycja

Odnośnie czasu przechowywania też nic się prawdopodobnie nie zmienia bo wcześniejsze spokojnie koło tygodnia były dobre do zjedzenia. Dłużej nie doczekały.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71982
Udostępnij na innych stronach

pawelgdynia, tylko nie susz zbyt szybko tego schabu, tylko staraj się aby bardzo powoli wysychał (do tego celu jest właśnie rajstopa)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71985
Udostępnij na innych stronach

Rajstopka daje radę :) nie tylko przy takim mięsku.

Tyle że w blokach ciężko czasem odpowiednie warunki zachować.

Niby sprzęt pokazuje 60% wilgotności a mięso zawinięte trzykrotnie...

 

Ważne że smaczne:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71986
Udostępnij na innych stronach

A swoją drogą, to nie widzę żadnych przeciwskazań do zastosowania peklosoli w miejsce soli przy produkcji tego schabu.

Vide "Schinkenspeck, przepis na rarytas".

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-71987
Udostępnij na innych stronach

Właśnie wyjąłem karczek z opakowania , drugi etap, jest wspaniały,choć zmniejszyłem zawartość soli prawie o połowę.Poprzenio był zbyt słony.

1 etap 14 dni w lodówce, 2 etap 21 dni na karniszu.

Brak otoczki, poprzednio była, teraz nie, jest Super.

Jedbak zapach i smak zjełczałego tłuszczu jest,co mnie nie przeszkadza,

Przypomina mi szynkę serrano w smaku za 70 zł za kilogram.

Jeżeli komuś ten smak nie leży to nie polecam.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-72302
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam, na wstępie chcę sie przywitać:) HEJ:) a teraz do rzeczy. Po przestudiowaniu tego wątku tak mnie zaraziliście, że wczoraj zakupiłem 1,2kg pieknej ligawy oraz 1,8kg schabu. (kupiłem od razu wiecej zeby po wstępnych próbach cos zostalo do konca dojrzewania;p ) Jednym z bardziej "gorących" watków tej dyskusji jest solenie - ja wybrałem opcje dosc słoną dałem 60g soli /kg (wole przesolić niz zepsuc swoje pierwsze miesko.. a patrzac na termometr to w mieszkaniu przy tej pogodzie mam 22-25 stopni...a sól konserwuje). 12 godzin mineło odlałem pol szklanki soku z kazdego kawałka miesa.. tak wiec czekam co dalej... W przepisie na głównej stronie jest napisane żeby obracać 1 raz dziennie.. można 2 razy?? ma to jakiekolwiek znaczenie?? odlewac soki cześciej czy też tylko raz dziennie??... Kolejne pytania wraz z rozwojem sytuacji i nadejściem problemów :))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73039
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

żeby obracać 1 raz dziennie.. można 2 razy?? ma to jakiekolwiek znaczenie??

 

Raz dziennie jest wskazane .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73041
Udostępnij na innych stronach

Jak pisałem dwa posty wyżej;p, będę sie pytał wrazie wystąpienia problemów. Tak wiec dzis mija 3 dzien I etapu. W 1 dzien mieso "puscilo" pol szklanki soku. w 2 dzien moze 50ml... Dziś czyli w 3 dzien 1,8kg schab moze 20ml (ilosc jak espresso) a ligawa 1,2kg zero soku. Przypomne ze soliłem gruba morska sola 60g/kg. teraz jak dotykam mieso jest lekko slone.. Prawde mowiac myslalem ze bedzie bardziej slone po takim wstepnym soleniu. Prosze o porady....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73194
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś mój schabik wyciągnąłem z pończochy (czyli zakonczyłem II etap) i widzę że na powierzchni ładnie wysuszonego mięsa w szczelinach jest biały suchy nalot. wyskrobywanie mało daje musiałbym solidnie zniszczyć mięso wycinająć spory kawałek w głąb mięsa ... czy trzeba te białą pleśń wycinac, usuwac??? W wielu postach jest mówione/pisane;p ze biała plęśń jest nieszkodliwa...

 

Nie opanowałem sie i skosztowałem --->>> Cudo:)) ale jeszcze przedemną etap III.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73770
Udostępnij na innych stronach

czy trzeba te białą pleśń wycinac, usuwac??? W wielu postach jest mówione/pisane;p ze biała plęśń jest nieszkodliwa...

Tylko jeżeli chcesz ją skonsumować oddzielnie :), na serio - tym się nie martw i śmiało pałaszuj przepyszną wędlinkę :grin:

 

Ps daj fotkę bo muszę dostać trochę motywacji :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73785
Udostępnij na innych stronach

Dziś mój schabik wyciągnąłem z pończochy (czyli zakonczyłem II etap) i widzę że na powierzchni ładnie wysuszonego mięsa w szczelinach jest biały suchy nalot. wyskrobywanie mało daje musiałbym solidnie zniszczyć mięso wycinająć spory kawałek w głąb mięsa ... czy trzeba te białą pleśń wycinac, usuwac??? W wielu postach jest mówione/pisane;p ze biała plęśń jest nieszkodliwa...

 

Nie opanowałem sie i skosztowałem --->>> Cudo:)) ale jeszcze przedemną etap III.

Możesz spokojnie konsumować, obserwuj czy nie powiększa się żrólo pleśni.

Soli jak dla mnie za mało, ale w normie.

Ja pierwsze dwa dni trzymam w tym sosiku obracając dwa razy dziennie, następnie odlewam i też obracam dwa razy dziennie, dlatego że soki w mięsie się przemieszczają,

mięsko zawsze z dołu jest wilgotniejsze i dlatego po drugim czy trzecim dniu układam na ruszcie aby obsychało dookoła równo.

I przewracam obowiązkowo 2 razy dziennie.

To tyle

Pozdrawiam

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73827
Udostępnij na innych stronach

Witam po raz kolejny.

Pokusiłem się o 10% dodatek soli peklowej (ze względu na wcześniejszą ciemna obwódkę) i mięso wyszło super i smakowo i kolorystycznie (czwarte podejście jednak może to inne, letnie warunki suszenia a nie sól peklowa?). Było najlepsze ze wszystkich.

Teraz właśnie zawiesiłem (drugi etap) kolejny schab i dla próby kawałek (nieduży, 0,6 kg)

karkówki.

Zauważyłem że jak jest większy kawałek mięsa lepiej go podzielić - ładniej równomierniej się obsusza.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/19/#findComment-73842
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.