arkadiusz Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Nie sądzę ,ale poczekajmy.Ja robiłem karkówkę z taką sama ilością soli co polędwicę(50g/kg) i wyszło trochę twardawe. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Hallo!!!! Uzywales samej soli czy peklosol? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Używam tylko soli kamiennej- grubej.Sądzę ,że ta peksól to dla lepszego koloru. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Hallo!!!! A kolorek jest "Jadalny" dla oka? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiekm Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Witam, Ja dodaję do polędwicy 60 gr/kg a do karkówki 90 gr/kg, wychodzą wyśmienite. Dlaczego taka roznica wagowa tej soli?? Karkówka była bardziej tłusta ale przede wszystkim była o wiele grubsza i dlatego też dodałem więcej soli. Co do dodawania peklosoli, to dla koloru. Cytuj Wszystko zaczyna się od marzeń. Pozdrawiam, Wiesiekm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Karkówka była bardziej tłusta ale przede wszystkim była o wiele grubsza i dlatego też dodałem więcej soli Nie rozumiem tego powiązania , skoro była grubsza , to i cięższa a sól podajesz x/kg. A gdyby ważyła 5 kg , to jak wtedy dozowałbyś sól ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiekm Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Karkówka była bardziej tłusta ale przede wszystkim była o wiele grubsza i dlatego też dodałem więcej soli Nie rozumiem tego powiązania , skoro była grubsza , to i cięższa a sól podajesz x/kg. A gdyby ważyła 5 kg , to jak wtedy dozowałbyś sól ? Witam. Pierwszym moim wyrobem wędliny a'la parmeńska była karkówka gdzie zastosowałem 9 gr/kg mieszanki peklującej, następnie zabrałem się za polędwicę. Polędwica była o mniejszym przekroju niż karkówka a do tego chuda dlatego też uważałem, że będzie inna penetracja mięsa przez mieszankę peklującą przy tej samej długości peklowania. Dlatego też zmniejszyłem ilość mieszanki peklującej na kilogram mięsa. Cytuj Wszystko zaczyna się od marzeń. Pozdrawiam, Wiesiekm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Pierwszym moim wyrobem wędliny a'la parmeńska była karkówka gdzie zastosowałem 9 gr/kg mieszanki peklującej "gr" to grosze, gramy to "g" 9 g/kg czy to nie jest stanowczo za mało. :shock: wycinek z postu Bagna "Odnośnie soli, osobiście proponuję 3% w stosunku do wagi mięsa." I nie dajesz soli w zależności od grubości tylko ciężaru. Wpierw przeczytaj ten temat od początku pierwszego postu a potem działaj. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiekm Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Pierwszym moim wyrobem wędliny a'la parmeńska była karkówka gdzie zastosowałem 9 gr/kg mieszanki peklującej "gr" to grosze, gramy to "g" 9 g/kg czy to nie jest stanowczo za mało. :shock: wycinek z postu Bagna "Odnośnie soli, osobiście proponuję 3% w stosunku do wagi mięsa." I nie dajesz soli w zależności od grubości tylko ciężaru. Wpierw przeczytaj ten temat od początku pierwszego postu a potem działaj. Masz rację, powinno być 9% w stosunku do wagi mięsa a nie 9g/kg (mój błąd). Cytuj Wszystko zaczyna się od marzeń. Pozdrawiam, Wiesiekm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Witam,właśnie wykonałem polędwicę a'la i ...no cóż, kolor i konsystencja jest rewelacyjna ale jest za słona. Duuużo za słona. Czy jest jakiś sposób uratowania poledwicy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Masz rację, powinno być 9% w stosunku do wagi mięsa 9% to bardzo duża dawka.Bagno proponuje 3% a ja robię 5%. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Witam, właśnie popełniłem polędwicę a'la i ... no cóż, kolor i konsystencja jest rewelacyjna ale jest za słona. Duuużo za słona. Czy jest jakiś sposób uratowania poledwicy?Ona jest uratowana bo się nie zepsuje. Musi być słona ! Ile soli daleś na 1kg mięska. I popijać jak pisze Wnuczek. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Witam, właśnie popełniłem polędwicę a'la i ... no cóż, kolor i konsystencja jest rewelacyjna ale jest za słona. Duuużo za słona. Czy jest jakiś sposób uratowania poledwicy?Ona jest uratowana bo się nie zepsuje. Musi być słona ! Ile soli daleś na 1kg mięska. I popijać jak pisze Wnuczek. 10 dkg/kg :blush: :grin: Ja ją zjem...w końcu. Ale chciałem zabłysnąć przd żoną. A jak ją dzisiaj poczęstowałem to widziałem, że nie chciała mi robić przykrości i określiła ją jako "Nooooo...dobra jest" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 9% to bardzo duża dawka.Bagno proponuje 3% a ja robię 5%.Jak już pisałem, JA stosuje 3% dla polędwicy i 4 - 4,5% dla karkówki (zależy od tłustości) i jak dotąd, nigdy nie miałem problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 No to tak więcej niż połowa za dużo.Zrób nową , a tę w cieniutkie plasterki i do jajecznicy np.Albo na kanapkę w małych kawałeczkach, cieniutkich np. z pomidorkiem czy ogórkiem małosolnym, da się zjeść.Są i sałatki do których dodaje się Kindziuk, można zastąpić i twoim wyrobem,(małe oszustwo). Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Dzięki za rady. W takim razię spróbuję zrobić :wink: nową Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Na razie pozostaje Ci kroić BARDZO CIENIUTKIE plasterki. "Zejdzie" jak szynki włoskie. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 właśnie wykonałem polędwicę a'la i ... no cóż, kolor i konsystencja jest rewelacyjna ale jest za słona. Duuużo za słona.To jest nas dwóch, też mam słoną :grin: Czy jest jakiś sposób uratowania poledwicy?Nić nie kombinuj, zrób tak jak Wnuczek napisał, czyli: Trzeba popijać. :grin: Mojej polędwicy jeszcze ciut zostało, ale trochę herbatki, trochę nalewki i powoli znika Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Mojej polędwicy jeszcze ciut zostało, ale trochę herbatki, trochę nalewki i powoli znika I do tego obowiązkowo dobra "książka" :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-120591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 8 Września 2010 Przyszedł czas na mój pierwszy większy wyrób, padło na polędwice suszoną a'la... Zakupiłem schab bez kości z pewnego źródła i zaraz zabrałem się do pracy. Przepis Gargamela ze strony głównej. Waga mięsa: 1,1 kg Sól kamienna: 30,3 g Kolendra ok. 30 g Czosnek: dwa duże ząbki Mięso oczyszczone z błon, natarte solą z wyciśniętym czosnkiem, następnie obsypane świeżo zmieloną kolendrą. Wstawione do lodówki: mięso położyłem na ruszcie wcześniej zdezynfekowanym. Temperatura w lodówce: podana zostanie później (dopiero co wrzuciłem termometr) I tu moje pytania: jaka temperatura w lodówce jest idealna? Czy aby na pewno 5 dni wystarczy na I etap? Fotorelacja: Gołe mięso po usunięciu błon. Zmielona kolendra. Sól z czosnkiem. Mięso w kolendrze soli i czosnku po natarciu. Mięso po natarciu 2 Mięso na ruszcie w lodówce. Jakby coś było już na wstępie nie tak, jak powinno czekam na Wasze uwagi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-123519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 8 Września 2010 jak powinno czekam na Wasze uwagiwszystko fajnie wygląda :clap: moja uwaga kol. Gargamel napisał Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie jeśli to mięsko tak zostawisz otwarte w lodówce to zacznie ci obsychać zanim je zasolisz, a co ważniejsze nie jest to higienicznie a licho nie śpi :wink: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-123520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 8 Września 2010 Mięso natarte zamiast do pojemniczka położyłem na ruszcie, tak aby soki ściekały do pojemnika podstawionego pod spodem, wszystko po to aby mięso nie leżało w swoich sokach. Mięso jest otwarte, coś z tym zrobić, żeby licho się nie przyczaiło ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-123522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 8 Września 2010 aby soki ściekałyAby soki ściekały możesz mięso np. położyć w pojemniku na odwróconej misece lub wyższym talerzu. A nawet lepiej jak by leżało w swoim soku niż tak gołe. Mięsa obojetnie jakiego gatunku nie zostawia się w lodówce na "nago". Nie ma tu znaczenia czy świerze lub w trakcie peklowania. Pozdrowienia od salmonelki :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-123529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 8 Września 2010 Zatem wrzucam mięso do pojemnika z wyciekniętymi już sokami oraz przykrywam, aby nic nie zaglądało, tak będzie lepiej z tego co zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-123531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 8 Września 2010 pojemnika z wyciekniętymi już sokamiMożesz też bez soków, tylko musisz wziąć pod uwagę że woda która poszła wzięła ze sobą część soli, więc może być że 30g/kg będą trochę mało, nie :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/32/#findComment-123532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.