Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

biała (jakaś pleśń?) :sad: powiedzcie co zrobiłem źle

Najlepiej fotkę zapodaj, ale jeżeli się nie mylę to może być biały powierzchowny nalot, chyba nieszkodliwy :cool:

 

[ Dodano: Czw 10 Mar, 2011 16:54 ]

Przemyj szmatką namoczoną w 10% roztworze soli, ale lepiej fotkę wstaw.

 

[ Dodano: Czw 10 Mar, 2011 16:55 ]

Aaaaaaa jest oki po mojemu :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moim zdaniem z tą Twoją polędwicą jest wszystko w jak najlepszym porządku .... ;)

A ten zapaszek to pewnie kolendra .... ja z niej zrezygnowałem przy takich wyrobach ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

zapaszek to pewnie kolendra

Na chlebku z masełkiem "zapach" znika :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Wiem Zbójaszku ...... a polędwica znika jeszcze szybciej od zapaszku ... ;)

Zamiast kolendry daję zioła prowansalskie ale pod koniec jak już jest prawie sucha wierzchem .... odwijam ziółka i zawijam .... dane od początku mogą pleśniec ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

A ten zapaszek to pewnie kolendra...

...albo rajstopa ;)

A polędwica wygląda bardzo dobrze.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Wygląda ładnie :clap: :thumbsup:

 

A może skarpeta była nieświerza :question: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

kolendry nie dawałem po przekrojeniu jest lepkie wilgotne i miękie :shock:

w smaku takie sobie, ale jest kruche łatwo je pomymlać, powiesiłem w garażu aby jeszcze troche obeschło, jest to moja pierwsza polędwica więc proszę o wszystkie komentarze

 

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
piter-2, w/g mnie wszystko jest OK , tylko trzeba było ją zostawić jeszcze z tydzień , aby sobie powisiała , znaczy drugi etap moim skromnym zdaniem za krótki , jeszcze tydzień i dopiero do lodówki na III etap , ale to moje zdanie , ja przynajmniej tak robię :lol:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Troszkę za krótko jeszcze powinna poschnąć przed lodówką .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

  • 2 tygodnie później...

mam pytanie dotyczące polędwicy

 

 

lewa wisiała 10 dni na dworze pod altana zrobila się biala i trochę obeschła

prawa wisiała 10 dni w garażu zrobiła się lepka i zaczeła delikatnie śmierdzieć zepsutym mięsem

co zrobiłem źle i czy one jeszcze będą jadalne? :blush:

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
A jaką była dawka soli na kg.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

soli dałem tyle co w przepisie z tej strony tylko nie wiem teraz kto to pisał :sad:
picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
piter-2, nie rozumiem , bo przepisów jest mnóstwo i nie wiadomo ile faktycznie dałeś.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

to był ten przepis

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560

 

oraz trochę sugestii z strony

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie

to był ten przepis

W tym przepisie nie jest podane ile soli.

W komentarzach można przeczytać że 3-5% soli powinno sie użyć.

I to jest według mojego gustu ok dla polędwiczki bym dał 3% , do tłuściejszych wyrobów 4%, 5% to może dla słoninki :grin:

Ale w sumie to według gustu, żeby było pewne to miom zdaniem 3% soli(peklosoli) jest minimum dla wyrobów dojrzewających. Twój wyrób na ostatnich fotkach w przekroju wygląda jakoś nie dosolony i nie dokolorowany, ale może sie mylę.

Pozdrawiam

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Wygląda na małą ilość soli .Dlatego pytałem.Raczej tego co zalatuje to bym nie jadł. Pieskom daj.A to drugie możesz skosztować.Wisiało w zimniejszej strefie i jeszcze może nie zdążyło się zepsuć.Ja zawsze daję 5% i nigdy nie było problemu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ja zawsze daję 5% i nigdy nie było problemu.

Tak z 5% jesteś po pewnej stronie i tak bym też polecił na początek każdemu, potem można sobie nastawić według gustu.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

:grin: Ja mam taki gust.Jestem słonolubny.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Polędwica wisząca w garażu miało słaby lub żaden ruch powietrza. Dodatkowo mięso mogło mieć wyższe pH, stąd powstałe zmiany smaku i zapachu.

mam pytanie w jakiej temperaturze powinna wisieć ? I ważniejsza temperatura( Jaka ?) czy przeciąg ?

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

powinna wisieć w przeciągu w temp. ok 10*C

poczytaj troche wyżej

i posłuchaj innych wypowiedzi cobyś nie zepsuł jak ja :blush:

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
yerba, u mnie wisi nawet w temperaturze +16 przy samej kratce wentylacyjnej , od czasu do czasu przy uchylonym oknie i wszystko jest OK

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

dzięki ten post ma 74 strony i poszedłem na "lenia " :blush: , ale przewertuję choć i tak sukcesem skończyło się ,że owinąłem w rajstopki , bo my uwielbiamy surowiznę i już po tych 5 dniach było w smaku cudeńko

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.