Zbój Madej Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1076 Opublikowano 10 Marca 2011 biała (jakaś pleśń?) :sad: powiedzcie co zrobiłem źleNajlepiej fotkę zapodaj, ale jeżeli się nie mylę to może być biały powierzchowny nalot, chyba nieszkodliwy [ Dodano: Czw 10 Mar, 2011 16:54 ] Przemyj szmatką namoczoną w 10% roztworze soli, ale lepiej fotkę wstaw. [ Dodano: Czw 10 Mar, 2011 16:55 ] Aaaaaaa jest oki po mojemu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-151318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1077 Opublikowano 10 Marca 2011 już jest foto Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-151319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1078 Opublikowano 10 Marca 2011 Moim zdaniem z tą Twoją polędwicą jest wszystko w jak najlepszym porządku .... A ten zapaszek to pewnie kolendra .... ja z niej zrezygnowałem przy takich wyrobach ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-151323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1079 Opublikowano 10 Marca 2011 zapaszek to pewnie kolendraNa chlebku z masełkiem "zapach" znika :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-151327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1080 Opublikowano 10 Marca 2011 Wiem Zbójaszku ...... a polędwica znika jeszcze szybciej od zapaszku ... Zamiast kolendry daję zioła prowansalskie ale pod koniec jak już jest prawie sucha wierzchem .... odwijam ziółka i zawijam .... dane od początku mogą pleśniec ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-151329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1081 Opublikowano 10 Marca 2011 A ten zapaszek to pewnie kolendra......albo rajstopa A polędwica wygląda bardzo dobrze. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-151331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1082 Opublikowano 10 Marca 2011 Wygląda ładnie :clap: :thumbsup: A może skarpeta była nieświerza :question: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-151333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1083 Opublikowano 10 Marca 2011 kolendry nie dawałem po przekrojeniu jest lepkie wilgotne i miękie :shock: w smaku takie sobie, ale jest kruche łatwo je pomymlać, powiesiłem w garażu aby jeszcze troche obeschło, jest to moja pierwsza polędwica więc proszę o wszystkie komentarze Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-151384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1084 Opublikowano 10 Marca 2011 piter-2, w/g mnie wszystko jest OK , tylko trzeba było ją zostawić jeszcze z tydzień , aby sobie powisiała , znaczy drugi etap moim skromnym zdaniem za krótki , jeszcze tydzień i dopiero do lodówki na III etap , ale to moje zdanie , ja przynajmniej tak robię :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-151391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1085 Opublikowano 10 Marca 2011 Troszkę za krótko jeszcze powinna poschnąć przed lodówką .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-151394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1086 Opublikowano 21 Marca 2011 mam pytanie dotyczące polędwicy lewa wisiała 10 dni na dworze pod altana zrobila się biala i trochę obeschła prawa wisiała 10 dni w garażu zrobiła się lepka i zaczeła delikatnie śmierdzieć zepsutym mięsem co zrobiłem źle i czy one jeszcze będą jadalne? :blush: Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1087 Opublikowano 21 Marca 2011 A jaką była dawka soli na kg. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1088 Opublikowano 21 Marca 2011 soli dałem tyle co w przepisie z tej strony tylko nie wiem teraz kto to pisał :sad: Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1089 Opublikowano 21 Marca 2011 piter-2, nie rozumiem , bo przepisów jest mnóstwo i nie wiadomo ile faktycznie dałeś. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1090 Opublikowano 21 Marca 2011 to był ten przepis http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 oraz trochę sugestii z strony Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1091 Opublikowano 21 Marca 2011 to był ten przepisW tym przepisie nie jest podane ile soli. W komentarzach można przeczytać że 3-5% soli powinno sie użyć. I to jest według mojego gustu ok dla polędwiczki bym dał 3% , do tłuściejszych wyrobów 4%, 5% to może dla słoninki :grin: Ale w sumie to według gustu, żeby było pewne to miom zdaniem 3% soli(peklosoli) jest minimum dla wyrobów dojrzewających. Twój wyrób na ostatnich fotkach w przekroju wygląda jakoś nie dosolony i nie dokolorowany, ale może sie mylę. Pozdrawiam :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1092 Opublikowano 21 Marca 2011 Wygląda na małą ilość soli .Dlatego pytałem.Raczej tego co zalatuje to bym nie jadł. Pieskom daj.A to drugie możesz skosztować.Wisiało w zimniejszej strefie i jeszcze może nie zdążyło się zepsuć.Ja zawsze daję 5% i nigdy nie było problemu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1093 Opublikowano 21 Marca 2011 Ja zawsze daję 5% i nigdy nie było problemu.Tak z 5% jesteś po pewnej stronie i tak bym też polecił na początek każdemu, potem można sobie nastawić według gustu. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1094 Opublikowano 21 Marca 2011 :grin: Ja mam taki gust.Jestem słonolubny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1095 Opublikowano 21 Marca 2011 Polędwica wisząca w garażu miało słaby lub żaden ruch powietrza. Dodatkowo mięso mogło mieć wyższe pH, stąd powstałe zmiany smaku i zapachu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1096 Opublikowano 21 Marca 2011 czyli wszystko do pieska Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1097 Opublikowano 21 Marca 2011 mam pytanie w jakiej temperaturze powinna wisieć ? I ważniejsza temperatura( Jaka ?) czy przeciąg ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1098 Opublikowano 21 Marca 2011 powinna wisieć w przeciągu w temp. ok 10*Cpoczytaj troche wyżeji posłuchaj innych wypowiedzi cobyś nie zepsuł jak ja :blush: Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1099 Opublikowano 21 Marca 2011 yerba, u mnie wisi nawet w temperaturze +16 przy samej kratce wentylacyjnej , od czasu do czasu przy uchylonym oknie i wszystko jest OK Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1100 Opublikowano 21 Marca 2011 dzięki ten post ma 74 strony i poszedłem na "lenia " :blush: , ale przewertuję choć i tak sukcesem skończyło się ,że owinąłem w rajstopki , bo my uwielbiamy surowiznę i już po tych 5 dniach było w smaku cudeńko Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/44/#findComment-153248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.