pokemon15 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Na razie nie jest śliska ani nie ma dziwnego zapachuWyjałes, to trudno, jak napisałes, kazdy popełna wieksze lub mniejsze błędy, ale spoko, nic sie nie martw, tylko teraz nie trzymaj jej odkrytej w lodówce, bo może za bardzo wysuszyć sie z wierzchu... zawiń ją w jedną warstwę tetry może, i niech sobie leży. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-155310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 A to już rajstopka nie może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-155321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 A to już rajstopka nie może być ?Może, może, tylko mniej kłopotu przy zakładaniu :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-155325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Co prawda to prawda, łatwiej zdejmować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-155353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Mam jeszcze małe pytanie, czy ktoś w końcowej fazie polędwicę próbował podwędzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-155901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Mam jeszcze małe pytanie, czy ktoś w końcowej fazie polędwicę próbował podwędzić ?Ja próbowałem mojej LP podwędzić chlebek z polędwicą ala... i dostałem po palcach :lol: Tak wygląda pancetta czyli boczek ala parmeński(był lekko dowędzany na zimno) :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-155902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Wspaniale wygląda, bardzo smakowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-155903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Tak wygląda pancetta czyli boczek ala parmeński(był lekko dowędzany na zimno) Miodzio , jak malowany . Jutro będę miał swój , ale tylko peklowany i wędzony :sad: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-155937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Ciekawość smaku jest większa od cierpliwości. Zdjąłem skarpetę, kilka cieniutkich plasterków na smaczka i ponownie w skarpecie w lodówce czeka na Święta WN. Pojawiły się białe wykwity, albo pleśń albo sól. W smaku rewelka, od brzegów twardawa, wysuszona, bliżej środka bardziej miękka. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-156352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 26 Marca powiesiłem boczek w spiżarni, dziś wygląda tak: Miejscami ma dziwne kolory tłuszczu, jakieś takie sine czy siwe :rolleyes: Zapach chyba normalny dla takich wyrobów hmm... moja mama spróbowała i na sól dobre, trochę twarde, ale jadalne. Mnie jednak niepokoi kolorek tego tłuszczu i na razie nie próbuję. Pleśni zero. Czy ktoś wie czy taki kolor tłuszczu jest oki? Karkówka wisiała od 26 Lutego, a szyneczka myszka od 1 Marca, dziś idą do lodówki, a twarde jakie :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-157613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Weź kawałek tego boczku i podsmaż .Jak będzie waniał to coś się nie udało. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-157614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Weź kawałek tego boczku i podsmaż .Jak będzie waniał to coś się nie udało.Dzięki Arecki, tak zrobię :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-157616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Witam , faktycznie nieciekawie wygląda , jakby był zmumifikowany.Choć na przekroju widać ,że do środka mięśnia ten kolor się nie przenosi.Może jednak coś z niego będzie...? pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-157620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Arecki! podsmażyłem, będzie jadalne :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-157623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Smacznego :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-157629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano 24 Maja 2011 Przeglądając wpisy z tematu Polędwica suszona a`la wędliny parmeńskie naszła mnie chęć do spróbowania zrobienia w/w polędwicy. Nurtuje mnie tylko pytanie, choć nastawiłam już ją w czwartek, to czy nie jest za ciepło żeby ją robić, choć dysponuję przewiewnym i trochę chłodniejszym pomieszczeniem oraz czy robić ją z samej soli (tak uczyniłem), czy z peklosoli, a może z mieszanki (jeśli tak, to w jakich proporcjach). Za wszelkie uwagi bede wdzeczna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-160779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano 24 Maja 2011 czy robić ją z samej soli (tak uczyniłem), czy z peklosoli, a może z mieszanki (jeśli tak, to w jakich proporcjach) Agga ..skoro przeglądałaś już temat "Polędwica suszona a'la wędliny parmeńskie" to z pewnością zauważyłaś,że nie ma w przepisie peklosoli. Z dodatków jest czosnek i kolendra. Ja dodaję jeszcze sproszkowaną chilli ( sama suszę i mielę). Jeśli masz możliwość umieszczenia polędwic w chłodniejszych przewiewnych pomieszczeniach to wszystko ok. Rób i podziel się wrażeniami :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-160789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 24 Maja 2011 Przeglądając wpisy z tematu Polędwica suszona a`la wędliny parmeńskie naszła mnie chęć do spróbowania zrobienia w/w polędwicy. Ja robiłem dwa razy i prędko do tematu nie wrócę. Nie jest to wyrób, który zniewala, dla mnie szkoda czasu na taką przyjemność. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-160790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 24 Maja 2011 Z dodatków jest czosnek i kolendra Ja zamiast kolendry używam majeranku Nie jest to wyrób, który zniewala Mnie bardzo smakuje.Świadczy to jedynie,że są różne gusta. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-160792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 24 Maja 2011 Nie jest to wyrób, który zniewala, dla mnie szkoda czasu na taką przyjemność. jasne ..rzecz gustu .. :rolleyes: ale nie wypada i powinno być to w dobrym tonie nie zniechęcanie początkujących adeptów sztuki ..do rezygnacji z produkcji czegoś,co nam osobiście nie leży.. To tyle :???: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-160793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1146 Opublikowano 24 Maja 2011 Ja robiłem dwa razy i prędko do tematu nie wrócę. Nie jest to wyrób, który zniewala Szkoda że po pierwszym razie nie zrezygnowałeś... :rolleyes: Każdy lubi coś innego pis'ie , a może koleżankę ''powali z nóg''. Ja osobiście robiłam 2 razy i będą następne :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-160798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1147 Opublikowano 24 Maja 2011 Ja szczerze mówiąc robię już czwarty raz i za każdym razem próbuję z każdą inną przyprawą. I wychodzą rewelacyjnie.Więc ja osobiście polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-160802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1148 Opublikowano 24 Maja 2011 ale nie wypada i powinno być to w dobrym tonie nie zniechęcanie początkujących adeptów sztuki ..do rezygnacji z produkcji czegoś,co nam osobiście nie leży..Szkoda że po pierwszym razie nie zrezygnowałeś..I wychodzą rewelacyjnie. Ja dziewczęcia nie zniechęcam, osobiście pierwszy raz zrobione, smakowało wszystkim, coś nowego. Drugi raz już popyt na ten wyrób był znikomy, dlatego polędwica uwędzona tradycyjnie zimnym dymkiem ma nadal wzięcie. Poza tym, cienkie plasterki i ich żucie nie sprawia mi przyjemności. Dawaj fotę tych rewelacyjnych polędwic Kamilfree, chętnie obejrzę ja i inni tę rewelację, zawsze to jakaś rozrywka. Za wszelkie uwagi bede wdzeczna. A ja będę rad, kiedy po skończeniu tej produkcji napiszesz jak było. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-160833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1149 Opublikowano 24 Maja 2011 Ja dziewczęcia nie zniechęcam, osobiście pierwszy raz zrobione, smakowało wszystkim, coś nowego. Drugi raz już popyt na ten wyrób był znikomy, dlatego polędwica uwędzona tradycyjnie zimnym dymkiem ma nadal wzięcie.Moze to rzecz smaku... ale ja zrobiłem najpierw polędwicę i dla mnie po prostu rewelacja, ale rodzinka tak sobie do tego projektu podchodziła... zona wręcz nie chciała spróbować nawet plasterka, za drugim razem zrobiłem karkówke, tez super wyszła ale juz sam musiałem ja zjadać bo nie było popytu... i tutaj musze poprzeć kolegę Pis-a, tradycyjne wędzonki to jest to co najbardziej lubią tygryski. naszła mnie chęć do spróbowania zrobienia w/w polędwicyAga, zrób taka polędwicę, jest naprawdę pycha i ma jedyny niepowtarzalny specyficzny smak i zapach, warto spróbować aby samemu sie o tym przekonać. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-160836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #1150 Opublikowano 26 Maja 2011 Luz, dojrzewa jak będzie gotowa wrzucę nie ma problemu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/46/#findComment-160932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.