Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie nie jest śliska ani nie ma dziwnego zapachu

Wyjałes, to trudno, jak napisałes, kazdy popełna wieksze lub mniejsze błędy, ale spoko, nic sie nie martw, tylko teraz nie trzymaj jej odkrytej w lodówce, bo może za bardzo wysuszyć sie z wierzchu... zawiń ją w jedną warstwę tetry może, i niech sobie leży.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

• Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A to już rajstopka nie może być ?

Może, może, tylko mniej kłopotu przy zakładaniu :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Mam jeszcze małe pytanie, czy ktoś w końcowej fazie polędwicę próbował podwędzić ?

Ja próbowałem mojej LP podwędzić chlebek z polędwicą ala...

i dostałem po palcach :lol:

Tak wygląda pancetta czyli boczek ala parmeński(był lekko dowędzany na zimno)

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."

Tak wygląda pancetta czyli boczek ala parmeński(był lekko dowędzany na zimno)

Miodzio , jak malowany . Jutro będę miał swój , ale tylko peklowany i wędzony :sad:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Ciekawość smaku jest większa od cierpliwości. Zdjąłem skarpetę, kilka cieniutkich plasterków na smaczka i ponownie w skarpecie w lodówce czeka na Święta WN.

Pojawiły się białe wykwity, albo pleśń albo sól. W smaku rewelka, od brzegów twardawa, wysuszona, bliżej środka bardziej miękka.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

• 2 tygodnie później...

26 Marca powiesiłem boczek w spiżarni, dziś wygląda tak:

Miejscami ma dziwne kolory tłuszczu, jakieś takie sine czy siwe :rolleyes: Zapach chyba normalny dla takich wyrobów hmm... moja mama spróbowała i na sól dobre, trochę twarde, ale jadalne. Mnie jednak niepokoi kolorek tego tłuszczu i na razie nie próbuję. Pleśni zero. Czy ktoś wie czy taki kolor tłuszczu jest oki?

Karkówka wisiała od 26 Lutego, a szyneczka myszka od 1 Marca, dziś idą do lodówki, a twarde jakie :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Weź kawałek tego boczku i podsmaż .Jak będzie waniał to coś się nie udało.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Weź kawałek tego boczku i podsmaż .Jak będzie waniał to coś się nie udało.

Dzięki Arecki, tak zrobię :grin:

Witajcie BiSwW

Witam ,

faktycznie nieciekawie wygląda , jakby był zmumifikowany.

Choć na przekroju widać ,że do środka mięśnia ten kolor się nie przenosi.

Może jednak coś z niego będzie...?

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Arecki! podsmażyłem, będzie jadalne :grin:

Witajcie BiSwW

Smacznego :grin:

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• 1 miesiąc temu...
Przeglądając wpisy z tematu Polędwica suszona a`la wędliny parmeńskie naszła mnie chęć do spróbowania zrobienia w/w polędwicy. Nurtuje mnie tylko pytanie, choć nastawiłam już ją w czwartek, to czy nie jest za ciepło żeby ją robić, choć dysponuję przewiewnym i trochę chłodniejszym pomieszczeniem oraz czy robić ją z samej soli (tak uczyniłem), czy z peklosoli, a może z mieszanki (jeśli tak, to w jakich proporcjach). Za wszelkie uwagi bede wdzeczna.

czy robić ją z samej soli (tak uczyniłem), czy z peklosoli, a może z mieszanki (jeśli tak, to w jakich proporcjach)

Agga ..skoro przeglądałaś już temat "Polędwica suszona a'la wędliny parmeńskie" to z pewnością zauważyłaś,że nie ma w przepisie peklosoli.

Z dodatków jest czosnek i kolendra. Ja dodaję jeszcze sproszkowaną chilli ( sama suszę i mielę). Jeśli masz możliwość umieszczenia polędwic w chłodniejszych przewiewnych pomieszczeniach to wszystko ok. Rób i podziel się wrażeniami :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Przeglądając wpisy z tematu Polędwica suszona a`la wędliny parmeńskie naszła mnie chęć do spróbowania zrobienia w/w polędwicy.

Ja robiłem dwa razy i prędko do tematu nie wrócę. Nie jest to wyrób, który zniewala, dla mnie szkoda czasu na taką przyjemność. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Z dodatków jest czosnek i kolendra

Ja zamiast kolendry używam majeranku

Nie jest to wyrób, który zniewala

Mnie bardzo smakuje.Świadczy to jedynie,że są różne gusta.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Nie jest to wyrób, który zniewala, dla mnie szkoda czasu na taką przyjemność.

jasne ..rzecz gustu .. :rolleyes:

ale nie wypada i powinno być to w dobrym tonie nie zniechęcanie początkujących adeptów sztuki ..do rezygnacji z produkcji czegoś,co nam osobiście nie leży..

To tyle :???:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Ja robiłem dwa razy i prędko do tematu nie wrócę. Nie jest to wyrób, który zniewala

Szkoda że po pierwszym razie nie zrezygnowałeś... :rolleyes:

Każdy lubi coś innego pis'ie , a może koleżankę ''powali z nóg''.

Ja osobiście robiłam 2 razy i będą następne :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Ja szczerze mówiąc robię już czwarty raz i za każdym razem próbuję z każdą inną przyprawą. I wychodzą rewelacyjnie.Więc ja osobiście polecam ;)

ale nie wypada i powinno być to w dobrym tonie nie zniechęcanie początkujących adeptów sztuki ..do rezygnacji z produkcji czegoś,co nam osobiście nie leży..

Szkoda że po pierwszym razie nie zrezygnowałeś..

I wychodzą rewelacyjnie.

Ja dziewczęcia nie zniechęcam, osobiście pierwszy raz zrobione, smakowało wszystkim, coś nowego. Drugi raz już popyt na ten wyrób był znikomy, dlatego polędwica uwędzona tradycyjnie zimnym dymkiem ma nadal wzięcie. Poza tym, cienkie plasterki i ich żucie nie sprawia mi przyjemności. Dawaj fotę tych rewelacyjnych polędwic Kamilfree, chętnie obejrzę ja i inni tę rewelację, zawsze to jakaś rozrywka. :cool:

Za wszelkie uwagi bede wdzeczna.

A ja będę rad, kiedy po skończeniu tej produkcji napiszesz jak było. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Ja dziewczęcia nie zniechęcam, osobiście pierwszy raz zrobione, smakowało wszystkim, coś nowego. Drugi raz już popyt na ten wyrób był znikomy, dlatego polędwica uwędzona tradycyjnie zimnym dymkiem ma nadal wzięcie.

Moze to rzecz smaku... ale ja zrobiłem najpierw polędwicę i dla mnie po prostu rewelacja, ale rodzinka tak sobie do tego projektu podchodziła... zona wręcz nie chciała spróbować nawet plasterka, za drugim razem zrobiłem karkówke, tez super wyszła ale juz sam musiałem ja zjadać bo nie było popytu... i tutaj musze poprzeć kolegę Pis-a, tradycyjne wędzonki to jest to co najbardziej lubią tygryski.

naszła mnie chęć do spróbowania zrobienia w/w polędwicy

Aga, zrób taka polędwicę, jest naprawdę pycha i ma jedyny niepowtarzalny specyficzny smak i zapach, warto spróbować aby samemu sie o tym przekonać.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW