pokemon15 Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1401 Opublikowano 26 Lutego 2013 na 1 kg schabu ok 50 gramów zwykłej soli niejodowanejJa dawałem soli ok 30-35 g/kg i polędwica wyszła super, pozdrawiam. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1402 Opublikowano 26 Lutego 2013 Ja daję ok. 40g/kg , ostatno zastosowałam sól morską ale dawałam już warzonkę i kamienną. Było ok. Z ciekawości zaraz sprawdzę, jak wygląda i smakuje moja polędwica teraz, bo już czas. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1403 Opublikowano 26 Lutego 2013 Do wędlin surowo dojrzewających dodaję 3% soli. W tym także wliczona jest mala ilość azotynu i azotanu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1404 Opublikowano 28 Lutego 2013 a mnie już oczy bolą od czytania więc pytam prosto z mostu:czy sól peklowa czy zwykła?czy nacieramy tą solą i od razu przyprawami czy czekamy aż puści wodę?czy dajemy w antygwałta od razu po nasoleniu czy po puszczeniu wody?Proszę o pomoc bo schabik czeka Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1405 Opublikowano 28 Lutego 2013 czy dajemy w antygwałta od razu po nasoleniu czy po puszczeniu wody? Proszę o pomoc bo schabik czeka Witam , proces jest dokładnie opisany ale ponieważ Twój schabik , czyli polędwica czeka i czuje się zagrożona to podpowiadam... Najpierw odwodnienie z odlewaniem soku jako I etap męczarni , potem w antygwałta , skrępować mocno więzami i na pohybel czyli szubiennicę jako II etap a dalej masz czas i zdążysz poczytać... pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1406 Opublikowano 28 Lutego 2013 A sól? Peklowa? A przyprawy ? Ze solą? Powiem szczerze że takich ludzi jak na tej stronie to nigdzie nie ma! Super forum Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1501 Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1407 Opublikowano 28 Lutego 2013 Marcin Loren1, http://www.wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Już prościej nie można chyba tego Tobie wytłumaczyć??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1408 Opublikowano 28 Lutego 2013 Ja Cię bardzo przepraszam ale dalej nie wiem czy sól peklowa czy niejodowana czy morska czy co? Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1409 Opublikowano 28 Lutego 2013 Ja Cię bardzo przepraszam ale dalej nie wiem czy sól peklowa czy niejodowana czy morska czy co? w poście podanym przez andrzeja 1501 stoi napisane ... cyt: Natrzeć solą roztartą z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. i czego tu nie rozumiesz...? pozdrawiam Ps. nawet jak dasz z sól wymieszaną z peklosolą to też się nie strujesz i będzie gut. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1410 Opublikowano 28 Lutego 2013 Nie chcę mącić wody, ale ja zawsze robię z peklosolą. Ostatnią polędwicę Lonzino przyprawiłem jałowcem, kminem rzymskim, pieprzem, i czosnkiem. Po 12-dniach zmyłem białym winem i nadziałem w średnicę wołową. Będzie dojrzewać przez ok 6 tygodniu w temp. 12C i 75-80% wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1411 Opublikowano 28 Lutego 2013 średnicę wołowączy masz na myśli kątnicę wołową? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1412 Opublikowano 28 Lutego 2013 Robiłem tez z kątnicach, ale ta ostatnia dałem średnicę ok 60-65mm. Polędwica była dobrze oberznięta i nie była taka duża, ale była ładna zabawka z tym nadziewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1413 Opublikowano 28 Lutego 2013 Po 12-dniach zmyłem białym winem i nadziałem w średnicę wołową. Będzie dojrzewać przez ok 6 tygodniu w temp. 12C i 75-80% wilgotności. Powiem szczerze kątnica wołowa nie pasuje mi do smaku tego wyrobu. Pozostawia posmak który zakłóca charakter tej wędliny. Jeżeli średnica = kątnica. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1414 Opublikowano 28 Lutego 2013 Czyli normalna sól kuchenna! No i tyle! Nie trza było tak od razu? A czosnek granulowany czy normalny przez praske przegnieciony? daj granulowany , mniej wilgoci , mniej zagrożenia pleśniogennego. Chopie czytaj tu są tak ciekawe rzeczy. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1415 Opublikowano 1 Marca 2013 Marcin Loren1, Ja zawsze daję zwykły przeciśnięty przez praskę Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1416 Opublikowano 1 Marca 2013 Marcin, w końcu rozumiem twoją konsternacje. Rób z tą polędwicą co chcesz i też nie będzie źle. Prawdziwe wędliny parmeńskie wcale nie są podobne do tego co czytasz tutaj. Wyrób jest trochę więcej skomplikowany jak natarciem solą, czosnkiem i powieszeniu za kominkiem albo na balkonie w damskiej pończosze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-271789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1417 Opublikowano 2 Marca 2013 http://imageshack.us/photo/photo/507/20130302142343lls.jpg/Ja moje coś postanowiłem położyć na wysokości! Wszystko skapuje poniżej i schabik nie leży w płynie! Czy to dobre czy wręcz przeciwnie? Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-272165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1418 Opublikowano 2 Marca 2013 Czy to dobre czy wręcz przeciwnie? Bardzo dobrze bo wytwarzający się sok w trakcie pierwszego etapu trzeba zlewać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-272166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1419 Opublikowano 2 Marca 2013 I tak sobie pomyslalem!Dalem 4 ząbki czosnku 2 łyżki soli kuchennej i lyzke peklowej pieprz kol i kolendre Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-272168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1420 Opublikowano 2 Marca 2013 i kolendre Na łyżki to ze mną nie pogadasz :grin: .A ile tej polędwicy jest? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-272170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1421 Opublikowano 2 Marca 2013 0.7kg! Tak na próbę! [ Dodano: Sob 02 Mar, 2013 15:17 ]1 łyżka soli to okolo 15g . Czyli dalem jakies 45g. Ale z czosniem wymieszalem i natarlem , wmasowałem i tej mieszanki troche zostalo! Potem wtarlem kolędre i pieprz grubo zielone! Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-272171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1422 Opublikowano 2 Marca 2013 Sól jako tako.U mnie 50 g /kg.I dałeś łyżkę kolendry? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-272177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1423 Opublikowano 2 Marca 2013 Z solą tak ,ale z kolendrą to moim zdaniem dałeś dziesięciokrotnie za dużą dawkę.Może być czuć starą skarpetą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-272183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1424 Opublikowano 2 Marca 2013 A od kiedy to jest w przyprawach.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-272191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1425 Opublikowano 2 Marca 2013 Od dzisiaj od 12tej Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/57/#findComment-272193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.