Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

na 1 kg schabu ok 50 gramów zwykłej soli niejodowanej

Ja dawałem soli ok 30-35 g/kg i polędwica wyszła super, pozdrawiam.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja daję ok. 40g/kg , ostatno zastosowałam sól morską ale dawałam już warzonkę i kamienną. Było ok. Z ciekawości zaraz sprawdzę, jak wygląda i smakuje moja polędwica teraz, bo już czas.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.

a mnie już oczy bolą od czytania więc pytam prosto z mostu:

czy sól peklowa czy zwykła?

czy nacieramy tą solą i od razu przyprawami czy czekamy aż puści wodę?

czy dajemy w antygwałta od razu po nasoleniu czy po puszczeniu wody?

Proszę o pomoc bo schabik czeka

mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko

czy dajemy w antygwałta od razu po nasoleniu czy po puszczeniu wody?

Proszę o pomoc bo schabik czeka

 

Witam ,

 

proces jest dokładnie opisany ale ponieważ Twój schabik , czyli polędwica czeka i czuje się zagrożona to podpowiadam...

Najpierw odwodnienie z odlewaniem soku jako I etap męczarni , potem w antygwałta , skrępować mocno więzami i na pohybel czyli szubiennicę jako II etap a dalej masz czas i zdążysz poczytać...

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni

A sól? Peklowa? A przyprawy ? Ze solą?

 

 

 

Powiem szczerze że takich ludzi jak na tej stronie to nigdzie nie ma! Super forum

mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko
Ja Cię bardzo przepraszam ale dalej nie wiem czy sól peklowa czy niejodowana czy morska czy co?
mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko

Ja Cię bardzo przepraszam ale dalej nie wiem czy sól peklowa czy niejodowana czy morska czy co?

w poście podanym przez andrzeja 1501 stoi napisane ...

 

cyt: Natrzeć solą roztartą z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie.

 

i czego tu nie rozumiesz...?

 

pozdrawiam

 

Ps. nawet jak dasz z sól wymieszaną z peklosolą to też się nie strujesz i będzie gut.

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Nie chcę mącić wody, ale ja zawsze robię z peklosolą. Ostatnią polędwicę Lonzino przyprawiłem jałowcem, kminem rzymskim, pieprzem, i czosnkiem. Po 12-dniach zmyłem białym winem i nadziałem w średnicę wołową. Będzie dojrzewać przez ok 6 tygodniu w temp. 12C i 75-80% wilgotności.
Robiłem tez z kątnicach, ale ta ostatnia dałem średnicę ok 60-65mm. Polędwica była dobrze oberznięta i nie była taka duża, ale była ładna zabawka z tym nadziewaniem.

Po 12-dniach zmyłem białym winem i nadziałem w średnicę wołową. Będzie dojrzewać przez ok 6 tygodniu w temp. 12C i 75-80% wilgotności.

 

 

Powiem szczerze kątnica wołowa nie pasuje mi do smaku tego wyrobu.

Pozostawia posmak który zakłóca charakter tej wędliny.

Jeżeli średnica = kątnica.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni

Czyli normalna sól kuchenna! No i tyle! Nie trza było tak od razu? A czosnek granulowany czy normalny przez praske przegnieciony?

daj granulowany , mniej wilgoci , mniej zagrożenia pleśniogennego.

Chopie czytaj tu są tak ciekawe rzeczy.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Marcin Loren1, Ja zawsze daję zwykły przeciśnięty przez praskę
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Marcin, w końcu rozumiem twoją konsternacje. Rób z tą polędwicą co chcesz i też nie będzie źle. Prawdziwe wędliny parmeńskie wcale nie są podobne do tego co czytasz tutaj. Wyrób jest trochę więcej skomplikowany jak natarciem solą, czosnkiem i powieszeniu za kominkiem albo na balkonie w damskiej pończosze.

http://imageshack.us/photo/photo/507/20130302142343lls.jpg/

Ja moje coś postanowiłem położyć na wysokości! Wszystko skapuje poniżej i schabik nie leży w płynie!

Czy to dobre czy wręcz przeciwnie?

mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko

Czy to dobre czy wręcz przeciwnie?

Bardzo dobrze bo wytwarzający się sok w trakcie pierwszego etapu trzeba zlewać.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

I tak sobie pomyslalem!

Dalem 4 ząbki czosnku 2 łyżki soli kuchennej i lyzke peklowej pieprz kol i kolendre

mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko

i kolendre

Na łyżki to ze mną nie pogadasz :grin: .A ile tej polędwicy jest?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

0.7kg! Tak na próbę!

 

[ Dodano: Sob 02 Mar, 2013 15:17 ]

1 łyżka soli to okolo 15g . Czyli dalem jakies 45g. Ale z czosniem wymieszalem i natarlem , wmasowałem i tej mieszanki troche zostalo! Potem wtarlem kolędre i pieprz grubo zielone!

mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko
Sól jako tako.U mnie 50 g /kg.I dałeś łyżkę kolendry?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Z solą tak ,ale z kolendrą to moim zdaniem dałeś dziesięciokrotnie za dużą dawkę.Może być czuć starą skarpetą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

A od kiedy to jest w przyprawach.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.