pis67 Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1776 Opublikowano 29 Listopada 2014 Zmieniłem.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1777 Opublikowano 29 Listopada 2014 Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1778 Opublikowano 30 Listopada 2014 ...kochana , jesteś niereformowalna....PISU - chyba fachowiec - chce Ci coś przekazaća Ty błędy pisowne Mu wytykasz Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1779 Opublikowano 30 Listopada 2014 Wyglądało tak jakby on mi wytknął. Wiec wyjaśniłam pisownię.... A jeżeli chodzi o temat naszej rozmowy to po prostu chyba mam prawo zrobić to po swojemu, prawda? Skoro tak nam smakuje to dlaczego mam robić inaczej?? Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1780 Opublikowano 30 Listopada 2014 Pis ma całkowitą rację. Mycie mięsa wskazane jest jedynie podczas jego produkcyjnej toalety (nawet po zakupie w sklepie nie powinno się go już myć, gdyż jest zabezpieczone wytworzonymi przez siebie związkami ochronnymi. Podczas produkcji wyrobów dojrzewających użycie wody należy ograniczyć do minimum (można zetrzeć niechciane przyprawy np. ściereczką).Dobrze, że ilość tej pięknej polędwicy wystarcza na szybkie jej skonsumowanie, gdyż obawiałbym się przechowywać ją przez dłuższy okres czasu bez obróbki termicznej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1781 Opublikowano 30 Listopada 2014 To nie jest tak, ze ja nie dam sobie nic powiedzieć..... Po to jestem na forum, żeby się czegoś nauczyć i posłuchać starszych doświadczeniem użytkowników.... Wszystko jest kwestią tego w jaki sposób przekazujesz swoją wiedzę.... Wszystkie moje wyroby fotografuje po to by ktoś je zobaczył i doradził.... Jestem samoukiem i czerpię wiedzę właśnie z forum. Z całej tej bezsensownej przepychanki słownej wiem, ze powinnam więcej poczytać na temat wędlin dojrzewających, co nie zmienia faktu iż uważam, że MOIM zdaniem wyrób jest udany.... może nie do końca dopracowany technologicznie, ale ja nie jestem powiązana z branżą wędliniarską... może dlatego?? Jeżeli kogoś uraziłam lub ktoś poczuł się dotknięty moimi wypowiedziami to bardzo przepraszam. Wiem, ze daleko mi do waszego poziomu, ale ciągle się uczę Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1782 Opublikowano 30 Listopada 2014 Claudio, z mojej strony, i na pewno ze strony Kolegi Pis'a, nie zostało to odebrane jako próba obrazy. Po prostu staramy sie wyjaśnić, na czym m.in. polega istota bezpieczeństwa przy produkcji tego typu wyrobów. Tylko tyle. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1783 Opublikowano 30 Listopada 2014 No i super chodzi o to by było miło Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1784 Opublikowano 30 Listopada 2014 Mam nadzieję, że (przeważnie ) tak jest. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1785 Opublikowano 30 Listopada 2014 Jest, jest... mam nadzieję Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1786 Opublikowano 30 Listopada 2014 ..klaudio , czyatjąc 1781 , na pewno nic nie dasz sobie powiedzieć - znam to z autopsji , niestety... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1787 Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) ..klaudio , czyatjąc 1781 , na pewno nic nie dasz sobie powiedzieć - znam to z autopsji , niestety...Tzn.? Ja naprawdę nie wiem o co Tobie chodzi Edytowane 30 Listopada 2014 przez claudia_85 Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1788 Opublikowano 30 Listopada 2014 jumbo zaszyfrował inną datę, jego ulubioną - 1984 Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1789 Opublikowano 30 Listopada 2014 Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1790 Opublikowano 30 Listopada 2014 pudło? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-386998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1791 Opublikowano 30 Listopada 2014 chodzi o to by było miło @claudia_85,Raczej by było bezpiecznie i smacznie.Właśnie w tej kolejności. Przecież mówimy o jedzonym na surowo mięsie Uwagi kol. @pis67 są jak najbardziej na miejscu.Postaram się przybliżyć temat w aspekcie podanej przez Ciebie technologii.Czy zastanowiłaś się, w jakim celu polędwicę obtaczasz w cukrze?Jeżeli odpowiesz mi na to pytanie to napiszę ciąg dalszy mojego wywodu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-387049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1792 Opublikowano 30 Listopada 2014 Cukry mają podstawowe znaczenie dla produkcji kiełbas surowych. Z cukrów tworzy się kwas mlekowy, który jest nieodzowny w dojrzewaniu kiełbasy surowej. To prowadzi do obniżenia wartości pH, które jest niezbędne dla trwałości i jeśli to pożądane to także dla twardości kiełbasy, umożliwiającej jej krojenie. Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-387055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1793 Opublikowano 30 Listopada 2014 Cukry mają podstawowe znaczenie dla produkcji kiełbas surowych. Z cukrów tworzy się kwas mlekowy, który jest nieodzowny w dojrzewaniu kiełbasy surowej. To prowadzi do obniżenia wartości pH, które jest niezbędne dla trwałości i jeśli to pożądane to także dla twardości kiełbasy, umożliwiającej jej krojenie.I to jest to !!!Cukier powinien ułatwić start bakterii kwasu mlekowego, jednak w warunkach lodówkowych raczej mają one małe szanse. Gdyby jednak pozostał na powierzchni dłużej...Solenie: sól zmywana jest po dobie. Czy wg Ciebie wystarczy ten czas do przesolenia całego mięśnia? Sól jest dobrym konserwantem, szczególnie w dużym stężeniu. Zmycie jej nie tylko uniemożliwi przesolenie całości ale i pozbawi bakteriostatycznej funkcji.Woda rozcieńcza, rozmywa wręcz stężenie zastosowanych konserwantów (cukier-bakterie kwasu mlekowego-sól) dając warunki do rozwoju niepożądanych drobnoustrojów, dodatkowo je wprowadzając na powierzchnie mięsa.Prawdziwe dojrzewanie wedliny rozpoczyna się dopiero w temperaturze pokojowej. Najważniejszy jest start, czyli utworzenie warunków do zakwaszenia wstępnego wędliny, czyli cukier + temperatura. W tym niepewnym czasie rolę ochronną powinna spełniać sól o maksymalnym nasyceniu na powierzchni wyrobu. Zasolenie powierzchni będzie się stopniowo obniżać, ponieważ sól zacznie migrować do środka mięśnia. Pałeczkę przejmie wówczas kwas mlekowy, wytworzony przez bakterie.Zmywając cukier a potem sól usunęłaś sprzymierzeńców procesu i wprowadziłaś dodatkowy "syf" z wody.Patrząc na przekrój Twojej wędliny zauważam, że trzymana była w zbyt suchym pomieszczeniu, o czym świadczy ciemna otoczka.Poza tym, ile to mięso w ciągu 5 dni może dojrzeć Dobrze, że się nie zepsuło, czemu zapobiegły prawdopodobnie zastosowane przyprawy.@claudia_85,nie dziw się proszę, że komentujemy takie przepisy jak ten, który podałaś.To jest publiczne forum tematyczne, wysoce specjalistyczne i "wrażliwe" ze względu na potencjalną możliwość zatruć pokarmowych.Twoja subiektywna ocena, że smaczne, pyszne i udane, nie ma tu nic do rzeczy.Mam nadzieję, że przyjmiesz ze zrozumieniem intencje osób nie koniecznie zachwyconych wyrobem.Polecam Ci wykonanie polędwicy a'la wędliny parmeńskie wg przepisu zamieszczonego na naszej stronie głównej http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-387075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1794 Opublikowano 30 Listopada 2014 EAnna w przepisie ..... http://wedlinydomowe...liny-parmenskie nic nie pisze o cukrze i odlewaniu wody , prosze mozesz mi to wyjasnic , bo w koncu nie wiem jak mam prawidlowo robic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-387112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1795 Opublikowano 30 Listopada 2014 Właśnie. Odsyłacie nas zajączków do tego przepisu, a ma się on nijak do tego co tu piszecie.Ja testuje swoją polędwice 2 doby w cukrze potem 7 w soli i przyprawach (w lodówce) a teraz dynda w gattcie 40 den przy oknie. Ile będzie dyndać nie wiem tydzień? Wiem że później pójdzie na 2 tyg do lodówy czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-387117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1796 Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Odsyłacie nas zajączków do tego przepisu, a ma się on nijak do tego co tu piszecie.@punias007,To, że w forowym temacie "polędwica-suszona-ala-wędliny_parmeńskie" znajduje się przepis odmienny od tego, z głównej strony, nie jest inicjatywą żadnej z osób odnoszących się do prezentowanego przepisu ekspresowego z cukrem.Zastosowanie cukru nie jest błędem a w przypadku szczepienia wędlin dojrzewających niektórymi bakteriami wręcz wymogiem. W przypadku niektórych bakterii wymagane jest zastosowanie glukozy a nie sacharozy na co należy zwrócić uwagę.Moje rozważania o roli cukru i soli oraz szkodliwych zabiegach płukania odnosiły się do produkcji kol. @claudia_85, a nie do przepisu ze strony głównej.Kol. @punias007,może jestem przewrażliwiona ale nie podoba mi się styl Twoich wypowiedzi. Znajduję w nich nutę jakichś bliżej nie uzasadnionych pretensji, co mi nie odpowiada. . Edytowane 30 Listopada 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-387140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1797 Opublikowano 30 Listopada 2014 Właśnie. Odsyłacie nas zajączków do tego przepisu, a ma się on nijak do tego co tu piszecie.Ja testuje swoją polędwice 2 doby w cukrze potem 7 w soli i przyprawach (w lodówce) a teraz dynda w gattcie 40 den przy oknie. Ile będzie dyndać nie wiem tydzień? Wiem że później pójdzie na 2 tyg do lodówy czuwajPrzepis przepisem wcale nie musisz się do niego stosować to raz;)Na tym forum, czy ci się podoba czy też nie parę zacnych osób pracowało nad tym aby było jak najlepsze;)Testować można ale poco??pozdrawiam;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-387142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1798 Opublikowano 30 Listopada 2014 EAnna. Nie mam pretensji. Poprostu chodzi mi o to że większość z was stosuje cukier w wyrobach dojrzewających a w przepisie o cukrze nie ma słowa. Dlatego o tym napisałem. Ty piszesz że cukier jest pożądany a przepis ze strony głównej nic o nim nie mówi. To poprostu budzi wątpliwości. Ja przeczytałem cały ten wątek i próbowałem wycyrklować ile w cukrze ile w soli i ile powinna dojżewać. Co z tego wyjdzie zobaczymy.I naprawdę nie chciałem żeby kto kolwiek odebrał to co piszę jako jakieś pretensję. Rzeczywiście mój sposób pisania może być odbierany różnie ale przysięgam zawsze mam dobre intencje. Choć moje pytania nieraz są prowokujące .A Ciebie EAnna jak już pisałem uznaję za jeden z największych autorytetów tutaj.Tak jak wspominałem robie teraz serki i bez twoich uwag by mnie tu nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-387145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1799 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Dziś powiesiłem karczek. Na starcie miał 1,8 kg. Dziś już ładnie suchy. Pomyślałem że czas w pończochę. Po 2 tyg w lodówce (2 cukier reszta sól z czosnkiem i papryka chili)http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/01/411e9044dfea7c23915a0e6f5e0ee008.jpg A tak w ubranku.http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/01/2969c4ede0bd8c5fc741b4fe4108ef79.jpg Tu polędwica w ubranku.http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/01/f6a6b605a581926dcffda42e3bcc9449.jpg W ubranko trafiła w czwartek, a dziś wyraźnie twardawa. Myślę żeby ją z powrotem wsadzić do lodówki. Na starcie ważyła 1,2 kg.Czy 4 doby w rajstopce w 23 - 24 C ale przy często otwieranym oknie to nie zamało?Tak jak pisałem robi się wyraźnie twada i jest sucha. Czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-387172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1800 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Przy dojrzewaniu bardzo ważne jest nie przesuszyć powierzchniowo ... w tak wysokiej temperaturze mimo ubranka doba no maks dwie potem zdecydowanie niższa temperatura i większa wilgotność -najlepiej zimna piwnica Jeśli zaś o cukier idzie to a i owszem dodatek glukozy do dojrzewania jest wskazany aby zapoczątkować fermentację mlekową dodaję zawsze do rozdrobnionych wyrobów dojrzewajacych ... batomiast dwu dniowa obróbka w cukrze to moim zdaniem przesada bo wtedy powstaje zdecydowany słodki posmak niwelowany co prawda przez sporą dawkę soli ale dla mnie zbyt mocno wyczuwalny Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/72/#findComment-387495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.