Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najprościej to odwiedż sklep hydrauliczny . Kawałek plastikowej rury fi 50 na to redukcja i heja,

Albo zrób lejek z twardego plastykowego skoroszytu .

 

A to taki lejek Madeja do napełniania słoików z https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5071

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-142528
Udostępnij na innych stronach

CZEŚĆ POKEMON 15.Jak ręcznie?Bo chcę również zrobić kiełbasę kaszubki w cienkich flakach i tam też jest część mięsa krojona w grubą kostkę :question:

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-142543
Udostępnij na innych stronach

Znalazłam w moim archiwum zdjęciowym:

 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-142551
Udostępnij na innych stronach

Jak ręcznie?

Metodą prób i błedów :) A tak poważnie to spróbuje troche drobniejsze kawałki pokroić, musze przetestować to na moim starym Zelmerze, jak bedzie problem to niestety trzeba bedzie zmielić wp kl I na sitku 10 i już, też nie mam sprzetu jaki bym chciał do nadziewania takich kiełbas siekanych :(

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-142552
Udostępnij na innych stronach

Ma ktoś jakiś sposób napełnienia osłonek fi 60. :question: :?: :question:

Jak nie miałem jeszcze nadziewarki i nie było pomocnika do ręcznej maszynki to używałem takiego sprzętu nadziewającego, nadziewałem tym osłonki karmelowe i barierówki, szło lepiej niż ręczną maszynką do mielenia :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-142553
Udostępnij na innych stronach

Gorący dym to 50 C, ale potem podnosisz temp wędzenia, a raczej jiz pieczesz w 75-90 C do uzyskania temp 68 C w środku batonu Żywieckiej.
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-143108
Udostępnij na innych stronach

gorącym dymem - to jaka ma być temperatura :question:

Gorący dym to 50 C

A dokładniej 45-60 st.C :grin: :cool:

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=880

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-143125
Udostępnij na innych stronach

Nie musisz ją podpiekać.Możesz ją sparzyć i ew.drugi raz podwędzić.Ja Ci powiem tak na ucho, że jak nie mam czasu to ją drugi raz nie podwędzam i też jest dobra.Moim zdaniem kiełbasy parzone są mniej suche od podpiekanych więc wybór należy do Ciebie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-143129
Udostępnij na innych stronach

Gorący dym to 50 C, ale potem podnosisz temp wędzenia, a raczej jiz pieczesz w 75-90 C do uzyskania temp 68 C w środku batonu Żywieckiej.

Dokładnie tak zrobiłem ostatnio i wyszła suuuuper !!! Bez parzenia :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-143131
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No i Ty nie chciałaś sie pochwalic takimi wyrobami !!!

Halusia chciała się pochwalić wyrobami, ale nie chciała się chwalić "w czym" wędziła :rolleyes: :rolleyes: a szkoda :lol: :lol:

A żywiecka pjerwyj sort :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-146472
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, :clap: jestem pełen podziwu dla Twoich wyrobów :lol:

Czy Andrzej Ci pomaga ?

Dziękuję Tadziu :grin:

Andrzej nie '' macza'' w tym palców :wink: nie ma na to czasu. ...Jedynym pomocnikiem jest ten młodszy syn który był na zlocie, obsługuje nadziewarkę.

A ponadto moimi pomocnikami jest WB i ogrom wiedzy bez której nie była bym w stanie wyprodukować domowych wyrobów.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-146579
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Wędzona parzona i potem wędzona w zimnym dymie ze 3 godzinki. W smaku super. W przekroju lekkie dziurki, chyba dlatego że farsz był baaardzo zimny i sztywny zarazem. Nadziewanie rurą kanalizacyjną :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-149054
Udostępnij na innych stronach

W przekroju lekkie dziurki

Tym się nie przejmuj , jak na pierwszy raz piękny wyrób :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-149056
Udostępnij na innych stronach

moja pierwsza żywiecka

Ładna ta Twoja żywiecka.

Powiekszyłam sobie przekrój i ślinianki zaraz zapracowały :grin:

To jedna z moich ulubionych kiełbas.

Tak długo wędzona musi być pyszna.

Aby zminimalizować napowietrzenie farszu dobrze jest ubijać (w nadziewarce lub rurze do nadziewania) farsz drewnianym tłuczkiem z płaskim przodem. Porcje wkładanego farszu też już powinny być wstępnie ubite, bez powietrza, najlepiej w postaci kul.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-149176
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

I troszkę żywieckiej na śniadanko

:clap: :clap: :clap:

:thumbsup:

My zrobiliśmy białą.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/page/2/#findComment-183573
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.