Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Żywiecka (receptura zaczerpnięta od kolegi pis67

 

 

 

- wp.I kl. - 2kg(szynka, łopatka, polędwiczka,karkówka, biodrówka)

 

- wp.II kl. -2,5kg (boczek, karkówka , łopatka)

 

-woł.I lub II kl lub. wpIII kl. - 0,5kg (z wieprzowiny to łopatka lub mięso chude z golonki, z wołowiny co jest dostępne)

 

Każdą klasę peklujemy oddzielnie z dodatkiem 18g peklosoli na kg mięsa przez 48 godzin.

 

przyprawy na kg mięsa

- cukier - 1g

- pieprz czarny mielony - 2g

- czosnek świeży - 1-4g

- pieprz ziołowy - 1g

 

Rozdrobnienie

Wieprzowinę kroimy w kostkę niekoniecznie równą, różnej wielkości np.2x2cm

Wp kl.II mielimy na sitku 10mm.

Wp.kl.III lub wołowinę mielimy na sitku-3-4mm dwa razy, wcześniej mieszamy ją z 50ml wody i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika.

 

Mieszanie>

Do wieprzowiny kl.I dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, aż masa będzie kleista.Następnie dodajemy kl.II i mieszamy razem. na koniec dodajemy wcześniej wymieszaną kl.III i wszystko dokładnie mieszamy.

 

Napełniamy ściśle w osłonki sztuczne białkowe o średnicy 55-65mm wcześniej namoczone przez chwilę w letniej wodzie. Powietrze wykłuwamy.

 

Osadzanie w temp. do 8-miu stopni do 12 godzin, lub w temp pokojowej 2-4godzin.

Wędzenie dymem gorącym do 2 godzin.

Następnie parzymy w temp.72-74stopnie przez 40-50 minut, lub co czynię osobiście pieczemy w wędzarni w temp.75-90 stopni przez 30 minut.

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Pisałem już w innym poście.

Zbanować takie rarytasy !!!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-128234
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, pełen podziw :)

Gratuluję wyrobów :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-128236
Udostępnij na innych stronach

Żywiecka

:cool: idziesz z wyrobami na przód Haluśka fju fju :rolleyes: na trzecim zdjęciu wygląd pierwsza klasa :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-128249
Udostępnij na innych stronach

Do wieprzowiny kl.I dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy

Wyrób pierwsza klasa ,ale ja bym dodał przyprawy do IIIwp.i wymieszał a nie do Iwp.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-128259
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Halusia podsusz ja jeszcze ok 7 dni, wówczas będzie wyśmienita, tego nauczył mnie Wosiu i tak postępuje. Czy piekąc kontrolujesz temp kiełbasy w środku? A na marginesie, to nie ma jak Borniak w miejskim wędzeniu. :wink:
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130006
Udostępnij na innych stronach

Podsusz, podsusz.Biotit ma rację.A ta cieniutka tłuściutka :thumbsup: to jaka. :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130007
Udostępnij na innych stronach

Już druga w życiu moja kiełbaska żywiecka :grin:

Fju fju Haluśka, ostatnio masz rozmach z wyrobami :clap: :thumbsup: :cool:

Halusia podsusz

Podsusz, podsusz

Mają rację chłopaki, ja dwie grube suszę już 2 tyg. i dwie od Piątku plus cienkie, podsuszane kiełbasy u mnie, zaraz po boczku znikają najszybciej niezależnie czy grube czy cienkie :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130016
Udostępnij na innych stronach

Ja też kiełbasę zawsze podsuszam. A cienką kiedyś na strychu tak wysuszyłem, że nawet pies miał kłopoty z pogryzieniem :lol: :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130033
Udostępnij na innych stronach

Halusia gratki za wyroby i styl w jakim to robisz :clap: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130034
Udostępnij na innych stronach

Już druga w życiu moja kiełbaska żywiecka :grin:

 

Wypływasz na szerokie wody . :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130038
Udostępnij na innych stronach

Trochę za drobno zmielona jak na żywiecką ,kiełbasa żywiecka to kiełbasa grubo mielona taką pamiętam z dawnych lat którą robił mój pradziadek w Żywcu w swojej masarni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130042
Udostępnij na innych stronach

Już druga w życiu moja kiełbaska żywiecka :grin:

 

Teraz rozumiem, dziś piszę na pw. :cool: Pierwsza była chudsza, ale tłuste też dobre. :lol:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130074
Udostępnij na innych stronach

Podsusz, podsusz.Biotit ma rację.A ta cieniutka tłuściutka :thumbsup: to jaka. :clap:

Na ile się da to podsusze...ale u mnie szybko znika moja wędlinka :grin:

 

Arkadiuszu ta cieniutka to to co się nie zmieściło i nadziałam w jelito cienkie. Nawet jej nie parzyłam bo się znakomicie podpiekła, ale to tylko jedno pętko .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130083
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Jeszcze jedno pytanie.Mam chińczyka i raczej takie kawałki mięsa 2na 2 cm. przez niego nie przejdą.Ma ktoś jakiś sposób napełnienia osłonek fi 60. :question: :question: :question:

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-142524
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.