@halusia@ Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Października 2010 Żywiecka (receptura zaczerpnięta od kolegi pis67 - wp.I kl. - 2kg(szynka, łopatka, polędwiczka,karkówka, biodrówka) - wp.II kl. -2,5kg (boczek, karkówka , łopatka) -woł.I lub II kl lub. wpIII kl. - 0,5kg (z wieprzowiny to łopatka lub mięso chude z golonki, z wołowiny co jest dostępne) Każdą klasę peklujemy oddzielnie z dodatkiem 18g peklosoli na kg mięsa przez 48 godzin. przyprawy na kg mięsa - cukier - 1g - pieprz czarny mielony - 2g - czosnek świeży - 1-4g - pieprz ziołowy - 1g Rozdrobnienie Wieprzowinę kroimy w kostkę niekoniecznie równą, różnej wielkości np.2x2cm Wp kl.II mielimy na sitku 10mm. Wp.kl.III lub wołowinę mielimy na sitku-3-4mm dwa razy, wcześniej mieszamy ją z 50ml wody i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Mieszanie> Do wieprzowiny kl.I dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, aż masa będzie kleista.Następnie dodajemy kl.II i mieszamy razem. na koniec dodajemy wcześniej wymieszaną kl.III i wszystko dokładnie mieszamy. Napełniamy ściśle w osłonki sztuczne białkowe o średnicy 55-65mm wcześniej namoczone przez chwilę w letniej wodzie. Powietrze wykłuwamy. Osadzanie w temp. do 8-miu stopni do 12 godzin, lub w temp pokojowej 2-4godzin. Wędzenie dymem gorącym do 2 godzin. Następnie parzymy w temp.72-74stopnie przez 40-50 minut, lub co czynię osobiście pieczemy w wędzarni w temp.75-90 stopni przez 30 minut. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Października 2010 Bardzo ładna żywiecka. :thumbsup: :clap: osobiście pieczemy w wędzarni w temp.75-90 stopni przez 30 minut. I taka jest najsmaczniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-128226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Października 2010 Pisałem już w innym poście.Zbanować takie rarytasy !!! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-128234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Października 2010 @halusia@, pełen podziw Gratuluję wyrobów Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-128236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Października 2010 Żywiecka idziesz z wyrobami na przód Haluśka fju fju :rolleyes: na trzecim zdjęciu wygląd pierwsza klasa :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-128249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Października 2010 Do wieprzowiny kl.I dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy Wyrób pierwsza klasa ,ale ja bym dodał przyprawy do IIIwp.i wymieszał a nie do Iwp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-128259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Października 2010 Już druga w życiu moja kiełbaska żywiecka :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-129985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Października 2010 No..no ..koleżanko..gratulacje :clap: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-129986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Października 2010 Halusia podsusz ja jeszcze ok 7 dni, wówczas będzie wyśmienita, tego nauczył mnie Wosiu i tak postępuje. Czy piekąc kontrolujesz temp kiełbasy w środku? A na marginesie, to nie ma jak Borniak w miejskim wędzeniu. :wink: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Października 2010 Podsusz, podsusz.Biotit ma rację.A ta cieniutka tłuściutka :thumbsup: to jaka. :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Października 2010 Już druga w życiu moja kiełbaska żywiecka :grin:Fju fju Haluśka, ostatnio masz rozmach z wyrobami :clap: :thumbsup: Halusia podsuszPodsusz, podsuszMają rację chłopaki, ja dwie grube suszę już 2 tyg. i dwie od Piątku plus cienkie, podsuszane kiełbasy u mnie, zaraz po boczku znikają najszybciej niezależnie czy grube czy cienkie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Października 2010 Ja też kiełbasę zawsze podsuszam. A cienką kiedyś na strychu tak wysuszyłem, że nawet pies miał kłopoty z pogryzieniem :lol: :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Października 2010 Halusia gratki za wyroby i styl w jakim to robisz :clap: :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Października 2010 Już druga w życiu moja kiełbaska żywiecka :grin: Wypływasz na szerokie wody . :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Października 2010 Trochę za drobno zmielona jak na żywiecką ,kiełbasa żywiecka to kiełbasa grubo mielona taką pamiętam z dawnych lat którą robił mój pradziadek w Żywcu w swojej masarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Października 2010 Już druga w życiu moja kiełbaska żywiecka :grin: Teraz rozumiem, dziś piszę na pw. Pierwsza była chudsza, ale tłuste też dobre. :lol: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Października 2010 Podsusz, podsusz.Biotit ma rację.A ta cieniutka tłuściutka :thumbsup: to jaka. :clap: Na ile się da to podsusze...ale u mnie szybko znika moja wędlinka :grin: Arkadiuszu ta cieniutka to to co się nie zmieściło i nadziałam w jelito cienkie. Nawet jej nie parzyłam bo się znakomicie podpiekła, ale to tylko jedno pętko . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-130083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaniSch Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Kielbasa wyglada apetycznie, chyba sie skusze na zrobienie. Zastanawia mnie tylko przepis, gdzie jest sol? Czyzby byla to kielbasa bez soli? Cytuj Pozdrawiam Dani Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-134797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Grudnia 2010 DaniSch, peklosól skład chemiczny: NaCl + Azotyn sodu więc chyba jednak jest w przepisie Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-134798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Grudnia 2010 Czyzby byla to kielbasa bez soli?Mięso było peklowane i co za tym idzie już słone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-134799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Witam może być taka osłonka do tej ŻYWIECKIEJ ?Osłonka białkowa karmel fi 55 Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-142004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Witam może być taka osłonka do tej ŻYWIECKIEJ ?Osłonka białkowa karmel fi 55 Może być jak nie masz szerszej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-142005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Dzięki.Jeszcze jej nie kupiłem,może znajdę większą Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-142007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Jeszcze jedno pytanie.Mam chińczyka i raczej takie kawałki mięsa 2na 2 cm. przez niego nie przejdą.Ma ktoś jakiś sposób napełnienia osłonek fi 60. :question: :question: :question: Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-142524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Pożyczyłem fotkę od Zbója Madeja :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4650-%C5%BCywiecka/#findComment-142525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.