Skocz do zawartości

Ser twarogowy wędzony.


Rekomendowane odpowiedzi

hmm, a tak wlasciwie to dlaczego przed wedzeniem serkow twarogowych powinno sie je moczyc w solance?

co sie stanie jak taki "czysty" ser wsadze do wedzarki?

Moczy się w solance,żeby po uwędzeniu był w smaku słonawy.Nic się nie stanie jak uwędzisz "czysty".

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-166688
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

a dziś wędziłem (właściwie nadal częściowo wędzę) serki z mniejsza ilością soli, nogi kuraków w dużej ilości plus trzy łopatki...iiii...trzy boczki...i ten tłuszcz z boczku bo dałem większa temp. w wędzarce...dał taki zapach serkom i całej reszcie...i kolorek, że nigdy już nie wędzę niczego bez boczku! Musi to być przez boczek bo zapach jest nawet w beczce niesłychany a boczuś się podtopił i czuć, że to jego zasługa...naprawdę dzięki Wam jestem dziś szczęśliwym człowiekiem :))))))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-166794
Udostępnij na innych stronach

Po tym jak niedobry78 dopytywał się jaki to ser użyć a następnie poskarżylsię ,że wyszła mu breja postanowiłam przy okazji dzisiejszego m.in wędzenia sera zrobić krótką fotorelację .

Solanka 8,5 % -ser przebywał w niej ok 10 godz , użyte przyprawy to papryka , czosnek , zioła prowansalskie , kminek

 

http://img62.imageshack.us/img62/451/toconapolu034.jpg

 

http://img600.imageshack.us/img600/8946/toconapolu035.jpg

 

http://img684.imageshack.us/img684/5448/toconapolu036.jpg

 

http://img51.imageshack.us/img51/8013/toconapolu037.jpg

 

http://img855.imageshack.us/img855/8739/toconapolu038.jpg

 

http://img96.imageshack.us/img96/1482/toconapolu039.jpg

 

http://img3.imageshack.us/img3/9963/toconapolu041.jpg

 

http://img593.imageshack.us/img593/4549/toconapolu043.jpg

 

http://img851.imageshack.us/img851/6047/toconapolu045.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167013
Udostępnij na innych stronach

Olga super te wyroby :clap: a ser :thumbsup:

 

Mam pytanie ,czy ser jest sklepowy czy może własnej roboty .

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167017
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167024
Udostępnij na innych stronach

uhm,

ok, a ile czasu w wedzarce i w jakiej temperaturze?

 

ja wczoraj zrobilem dwie wersje.

wersja pierwsza - twarog poltlusty z targu w bloku, obtoczylem w przyprawach , wsadzilem do siatki i do wedzarni.

wersja druga - ten sam twarog, obtoczony i do siatki i na 12 h do solanki.

solanka 8%

 

3 h w wedzarni, temperatura ok 80 stopni.

 

wynik:

wersja pierwsza - papier, bez smaku, skorka prawie spalona

wersja duga - doskonaly, lekko szkrzypi przy nagryzaniu, slonosc idealna, pachnacy.

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167029
Udostępnij na innych stronach

Szkoda że nie przeczytałem tego tematu wcześniej :cry: , z pewnością kilka kawałków bym wczoraj uwędził ale to nic ,przy następnym wędzeniu spróbuję :smile:
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167038
Udostępnij na innych stronach

moje sie wogole nie krusza. Stawiam na to, ze masz za niska temperature.

Ja wyjmuje z wedzarni , zawijam w sreberko i wkladam do lodowki tak na 3-4 godziny.

No i dopiero wtedy to jest to, zaraz po wyjeciu z wedzarni to sie do niczego nie nadaje. Miekkie i kruche.

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167040
Udostępnij na innych stronach

ale to nic ,przy następnym wędzeniu spróbuję :smile:

 

Boguś , zrób samemu serek , poznasz dopiero smak . To jest tak samo jak z wędlinami .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167041
Udostępnij na innych stronach

Moje wędziły się w temp ok 50 st przez ok 4 godz. Serki kupuję tłuste, krojone zaraz po uwędzeniu nie kruszą co widać na zdjęciach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167045
Udostępnij na innych stronach

dzisiejszego m.in wędzenia sera

olga, ten ser to tłusty ? cholerka,we czwartek wedze to bym wrzucił ze dwa... a jak to smakuje??? da sie zjeść ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167048
Udostępnij na innych stronach

a jak to smakuje??? da sie zjeść ?

Smakuje ohydnie , zjeść się nie da :wink: :lol: ale ..... spróbuj tylko go nie przesusz podczas wędzenia .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167069
Udostępnij na innych stronach

Smakuje ohydnie , zjeść się nie da

kupiłem taki "malutki" pełnotłusty mazurski na próbę... najwyżej Pasztet zje... :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167082
Udostępnij na innych stronach

Z czystej ciekawosci chciałbym spytac specjalistów serowarstwa o info czy taki serek można by tez uwędzić. Jest on sprzedawany w plastikowych kubeczkach (200 g) i jest w luźnej konsystenci ale jak widac na fotkach niżej zawiera on coś w rodzaju grudek wielkosci ok. 5 mm. Jest bardzo smaczny i lekko słonawy. Kosztuje ok. 2 - 2,50 Euro za Kg. Za polski ser o tej wadze musial bym zapłacic jakies 12-15 Euro.

 

Fotki :

 

 

 

pozdro :question: :question:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167090
Udostępnij na innych stronach

czy taki serek można by tez uwędzić

Wg mnie jest to serek kwasowo-podpuszczkowy typu cottage, czyli wiejski.

Kuleczki twarogu, pozbawione już enzymu podpuszczki, pływają w śmietanie. Jest to zdecydowanie ser półmiękki.

Do wędzenia nadają się sery i twarogi zwarte.

Gdybyś chciał na siłę go obwędzić to proponuję przełożenie do gazy i zawieszenie w chłodzie na kilkanaście godzin celem samoocieknięcia i uformowania czegoś w rodzaju kulki.

O solance zapomnij. Potem do wędzarni w postaci wisielca :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167103
Udostępnij na innych stronach

Popełniłem i ja traki serek ..... ;)\

http://img232.imageshack.us/img232/613/dsc0289da.jpg

Przekrój

http://img823.imageshack.us/img823/6413/dsc0291ey.jpg

 

Następny będę wędził 3h w 70 st ..... tłusty moim zdaniem jest lepszy niż półtłusty .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167924
Udostępnij na innych stronach

tłusty moim zdaniem jest lepszy niż półtłusty

No pewnie :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167932
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.