arkadiusz Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 15 Lipca 2011 hmm, a tak wlasciwie to dlaczego przed wedzeniem serkow twarogowych powinno sie je moczyc w solance? co sie stanie jak taki "czysty" ser wsadze do wedzarki? Moczy się w solance,żeby po uwędzeniu był w smaku słonawy.Nic się nie stanie jak uwędzisz "czysty". Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-166688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 15 Lipca 2011 a dziś wędziłem (właściwie nadal częściowo wędzę) serki z mniejsza ilością soli, nogi kuraków w dużej ilości plus trzy łopatki...iiii...trzy boczki...i ten tłuszcz z boczku bo dałem większa temp. w wędzarce...dał taki zapach serkom i całej reszcie...i kolorek, że nigdy już nie wędzę niczego bez boczku! Musi to być przez boczek bo zapach jest nawet w beczce niesłychany a boczuś się podtopił i czuć, że to jego zasługa...naprawdę dzięki Wam jestem dziś szczęśliwym człowiekiem ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-166794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 16 Lipca 2011 już nie wędzę niczego bez boczku!witam pokaż fotki tych serków pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-166811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 16 Lipca 2011 no właśnie poprzedniego zrobiłem zdjęcie a nie wkleiłem...tym zrobię też i może wkleję razem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-166829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 17 Lipca 2011 Po tym jak niedobry78 dopytywał się jaki to ser użyć a następnie poskarżylsię ,że wyszła mu breja postanowiłam przy okazji dzisiejszego m.in wędzenia sera zrobić krótką fotorelację . Solanka 8,5 % -ser przebywał w niej ok 10 godz , użyte przyprawy to papryka , czosnek , zioła prowansalskie , kminek http://img62.imageshack.us/img62/451/toconapolu034.jpg http://img600.imageshack.us/img600/8946/toconapolu035.jpg http://img684.imageshack.us/img684/5448/toconapolu036.jpg http://img51.imageshack.us/img51/8013/toconapolu037.jpg http://img855.imageshack.us/img855/8739/toconapolu038.jpg http://img96.imageshack.us/img96/1482/toconapolu039.jpg http://img3.imageshack.us/img3/9963/toconapolu041.jpg http://img593.imageshack.us/img593/4549/toconapolu043.jpg http://img851.imageshack.us/img851/6047/toconapolu045.jpg Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 17 Lipca 2011 Olga super te wyroby :clap: a ser :thumbsup: Mam pytanie ,czy ser jest sklepowy czy może własnej roboty . Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 17 Lipca 2011 Ser jest sklepowy o taki :lol: http://img854.imageshack.us/img854/8476/toconapolu033.jpg Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 17 Lipca 2011 uhm, ok, a ile czasu w wedzarce i w jakiej temperaturze? ja wczoraj zrobilem dwie wersje. wersja pierwsza - twarog poltlusty z targu w bloku, obtoczylem w przyprawach , wsadzilem do siatki i do wedzarni.wersja druga - ten sam twarog, obtoczony i do siatki i na 12 h do solanki.solanka 8% 3 h w wedzarni, temperatura ok 80 stopni. wynik:wersja pierwsza - papier, bez smaku, skorka prawie spalonawersja duga - doskonaly, lekko szkrzypi przy nagryzaniu, slonosc idealna, pachnacy. Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 17 Lipca 2011 Szkoda że nie przeczytałem tego tematu wcześniej , z pewnością kilka kawałków bym wczoraj uwędził ale to nic ,przy następnym wędzeniu spróbuję :smile: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 17 Lipca 2011 te moje bardzo się kruszą przy krojeniu... moze dlatego, że malutkie i schną szybko...skrócić czas wędzenia czy jak... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 17 Lipca 2011 moje sie wogole nie krusza. Stawiam na to, ze masz za niska temperature.Ja wyjmuje z wedzarni , zawijam w sreberko i wkladam do lodowki tak na 3-4 godziny.No i dopiero wtedy to jest to, zaraz po wyjeciu z wedzarni to sie do niczego nie nadaje. Miekkie i kruche. Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 17 Lipca 2011 ale to nic ,przy następnym wędzeniu spróbuję :smile: Boguś , zrób samemu serek , poznasz dopiero smak . To jest tak samo jak z wędlinami . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 17 Lipca 2011 Moje wędziły się w temp ok 50 st przez ok 4 godz. Serki kupuję tłuste, krojone zaraz po uwędzeniu nie kruszą co widać na zdjęciach Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 17 Lipca 2011 dzisiejszego m.in wędzenia seraolga, ten ser to tłusty ? cholerka,we czwartek wedze to bym wrzucił ze dwa... a jak to smakuje??? da sie zjeść ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 18 Lipca 2011 a jak to smakuje??? da sie zjeść ?Smakuje ohydnie , zjeść się nie da :wink: :lol: ale ..... spróbuj tylko go nie przesusz podczas wędzenia . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 18 Lipca 2011 Smakuje ohydnie , zjeść się nie da :grin: :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 18 Lipca 2011 Smakuje ohydnie , zjeść się nie dakupiłem taki "malutki" pełnotłusty mazurski na próbę... najwyżej Pasztet zje... :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 18 Lipca 2011 Z czystej ciekawosci chciałbym spytac specjalistów serowarstwa o info czy taki serek można by tez uwędzić. Jest on sprzedawany w plastikowych kubeczkach (200 g) i jest w luźnej konsystenci ale jak widac na fotkach niżej zawiera on coś w rodzaju grudek wielkosci ok. 5 mm. Jest bardzo smaczny i lekko słonawy. Kosztuje ok. 2 - 2,50 Euro za Kg. Za polski ser o tej wadze musial bym zapłacic jakies 12-15 Euro. Fotki : pozdro :question: :question: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 18 Lipca 2011 czy taki serek można by tez uwędzićWg mnie jest to serek kwasowo-podpuszczkowy typu cottage, czyli wiejski. Kuleczki twarogu, pozbawione już enzymu podpuszczki, pływają w śmietanie. Jest to zdecydowanie ser półmiękki. Do wędzenia nadają się sery i twarogi zwarte. Gdybyś chciał na siłę go obwędzić to proponuję przełożenie do gazy i zawieszenie w chłodzie na kilkanaście godzin celem samoocieknięcia i uformowania czegoś w rodzaju kulki. O solance zapomnij. Potem do wędzarni w postaci wisielca :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 18 Lipca 2011 I serka zostanie jedna czwarta objętości opakowania! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 18 Lipca 2011 Jestescie niesamowici !! :clap: :clap: :clap: Dziękuje kochani :wink: :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 24 Lipca 2011 Popełniłem i ja traki serek ..... \ http://img232.imageshack.us/img232/613/dsc0289da.jpg Przekrój http://img823.imageshack.us/img823/6413/dsc0291ey.jpg Następny będę wędził 3h w 70 st ..... tłusty moim zdaniem jest lepszy niż półtłusty .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 24 Lipca 2011 tłusty moim zdaniem jest lepszy niż półtłusty No pewnie :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 24 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 24 Lipca 2011 a ja dzisiaj zrobilem zolty serek i calkiem fajnie wyszedl, chociaz sam ser nie byl za dobry.Musze wymyslec jaki zolty ser kupowac i go wsadzac do wedzarni. Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-167975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 29 Lipca 2011 Serki w solance leżakują, jutro suszenie, w niedzielę od rana wędzenie.Rybki, kurczak i indyk też miejsce znajdą :thumbsup: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/5/#findComment-168559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.