EAnna Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 13 Marca 2016 Dziękuję koledzy @chudziak to koleżanka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-484302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
porosty Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 13 Marca 2016 ok. i Koleżanka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-484392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 14 Marca 2016 Pilosy są wilgotne i nie wysychają. No chyba że będziesz non stop jechał ma 55-60 stopni. Osuszać ich nie trzeba. Jedynie po wyciągnięciu z solanki niech sobie powiszą w chłodnym kilka godzin. W lodówce serów nie trzeba trzymać jak masz temp. do 15-16 stopni. One się nie popsują. Twaróg wkładaj do pończochy bo się kruszy. Pilosy na kratkach albo także w pończochę. No chyba że masz za dużo luźnej siatki. Wędzisz 2-3 h max. Więcej nie trzeba. Jak Ci temp. skoczy to też się nic nie stanie. Przy żółtych i oscypiorach już się stanie - mogą popłynąć.Solanka 20% przez 6 h. Albo 10 % przez 12 h - ja nie lubię mocno słonych serów. Tylko weź pod uwagę, że zaraz po solankowaniu ser się wydaje za słony bo sól jest nierównomiernie rozłożona. Po 2-3 dniach bywa za mało słony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-484468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Zachęcony Waszymi opisami postanowiłem zrobić taki ser. Kupiłem 4x200g. twarogu półtłustego , pokroiłem go w kostkę 15x15 i do 10% solanki. Po 30 h. wyjąłem z solanki , odcisnąłem w płótnie , uformowałem dwie gomółki i włożyłem do siatki. Obciekał całą noc i do wędzarni. Cztery godziny w temperaturze 50-60 st. C. Jak wyszedł pokazuje zdjęcie a smakuje jak wędzony biały ser , jest dobry. Nigdy wcześniej nie jadłem takiego sera więc nie mam porównania.Teraz o błędach jakie popełniłem , zbyt mocno rozdrobniłem ser do moczenia w solance dlatego po wyjęciu z niej był rzadki i nawet po odciśnięciu miałem kłopoty z uformowaniem gomółek i włożeniem ich do siatki. Po powieszeniu do odcieknięcia ser zaczął wyciekać przez oczka siatki , po kilku godzinach zabrałem to co wyciekło poza siatkę i zostawiłem do dalszego ociekania. Z tego powodu powierzchnia sera jest pokryta grudkami co widać na zdjęciu.Ser wyszedł bardzo kruch , nie ma mowy aby ukroić plasterek.Początek zrobiony , będę robił następne na pewno z innego sera i nieco inaczej. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Dymowski Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 będę robił następne na pewno z innego sera i nieco inaczej. Następny kupny to bez rozdrabniania i kup okrągłe serki np Pilosa koniecznie typu włoskiego, wędź na kratce bez siatki raczej w wyższej temperaturze tak koło 60st.Serki po wyjęciu z solanki można obtoczyć w tym co lubisz czosnek, zioła, papryka czy grubo mielony pieprz Będziesz Pan zadowolony Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Dzięki za rady roger , tak właśnie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Dokładnie tak. Ser twarogowy nie rozdrabniaj. Wkładaj cały do solanki a potem cały najlepiej w pończochę.I niższa temperatura żeby go jeszcze bardziej nie wysuszyć.PILOSY z LIDLA najlepsze - nie są twarogowe, są wilgotne i się nie rozpadają. Z Biedry odpowiedniki są bardziej delikatne i mi nie podchodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Dzięki Perszing37 , następnym razem kupię kilka gatunków po jednej sztuce i wybiorę ten , który będzie mi najbardziej smakował. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 PILOSY z LIDLA najlepsze - nie są twarogowe Nie muszą być z Lidla. Wystarczy, że kupisz wyrób z OSM Sierpc pod nazwą "ser typu włoskiego" np. pod nazwą Capri. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dymowski Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 W jakiej temperaturze wędzić taki ser? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Ja wędzę te typu włoskiego ( z twarogowych zrezygnowałam bo zdecydowanie mniej nam smakowały) razem z pozostałymi wędzonkami tylko wyciągam je wcześniej tzn gdy złapią kolor by nie wysuszyły się . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Dodam ze takie serki twarogowe jak i pilosy nie trzeba zapodawac w siadki.Bardzo dobrze wedza sie na krratce grilowej Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Jak ktos ma kratke. Sierpca u nas nie widzialem. Ja juz ich od dawna nie wedze bo robie sam sery. Wedze w 50-55 stopni maks az kolor zlapia. One nie poplyna. Nie ten typ i nie ta kwasowosc. Korycin juz moze poplynac a golka na pewno jak temp skoczy za mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Sierpca u nas nie widzialem. Serki typu włoskiego z tej firmy mozna kupić zarówno w Auchan jak i w Tesco a u mnie i w wielu pomniejszych sklepach też. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 W kazdym markecie ogrodowym dostaniesz rozne kratki do drilla na tych kratkach spokojnie mozesz wedzis serki.Robie to od 10 lat Olga sorki nie zrozumialem czy pyta o serki czy o kratki Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Ja mam kratkę i na niej wedze koryciny. Wszystkie co płyną w siatkach albo ponczochach. Nie swoich serów już nie wedze bo mi już nie smakują Powiem tak i proszę źle mnie nie zrozumieć. Z serami jest podobnie jak z kiełbasą białą. Ilu z was kupuje surową w sklepie i ją wedzi a ilu samemu robi? To już o niebo lepsza golka z Piatnicy. Jak się doda chlorku wapnia to nawet wydajność jest znosna. A roboty przy tym za dużo nie ma. A efekt wa Warty grzechu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zapewniam Cie kolego ze 99% nas samemu robi Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 No właśnie. Więc macie zdolności. Możecie sami sery robić. Jak dostęp do mleka utrudniony to z Piatnicy tylko golki i koryciny mozna robić. Bo bardziej skomplikowane sery wyjdą ale smak bedzie slabiutki. Ja raz wedzilem białą ze sklepu. Teraz sam robię kielby etc. Unikam pólwyrobow jak ognia. A satysfakcja z pierwszej swojej golki jest bezcenna. Pamietam ten smak i skrzypienie po wyciągnięciu z wędzarni do dziś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-489577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basia63 Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 15 Lipca 2016 witam nazywam się Basia moja przygoda z serami zaczęła się 3 lata temu mam 2 krówki i robię sery podpuszczkowe ostatnio mnie naszło by je uwedzć wyszły rewelacyjnie ale potem spróbowalam drugi raz i klapa sery nadmuchały się jak bułeczki wędziłam w 32 , 50 stopni na dworze padał deszcz a w wędzarni kapało z sufitu co zrobiłam nie tak bardzo lubię sery wedzone i mam klientów pytajacych o wędzone serki proszę o poradę ponieważ zraziłam się do wędzeniaDSCF9862_(1024_x_768).jpg Te grube cygara wszyscy znamy, zaś te dwa cylindryczne to ricotta w stylu " rzymskim", konsystencja - oscypka. DSCF9872_(1024_x_768).jpgjak pan to robi moje przy wedzeniu zmieniaja kształt co jest nie takWitam. Dzisiaj zrobiłam twarog, korcinski i ricottę z serwatki oraz pierwszą goudę. W poniedziałek powtórka, bo będę musiała dorzucić do szynek wedzonych za tydzień...takiego mi apetytu narobiliscie . To będą moje pierwsze wedzone sery. Dzięki za porady!w jakiej temp był wedzony korycinski prosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-506834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 15 Lipca 2016 Nie Pan. Tutaj mowimy sobie na Ty. Jakie sery wedzilas ?twarog ksztaltu nie zmieni, korycin prawie nie zmieni, typu wloskiego tez nie. Golka/oscypek na bank chyba ze wedzenie na zimno w ok. 30 stopni. Opisz dokladniej jaki ser , jaka temp. wedzenia bo podana jest dla mnie niejasna. I co tak naprawde sie stalo z serami bo nie bardzo rozumiem. Ile mleka uzyskujesz dziennie ? Jaka miejscowosc?dokladnie Opole ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-506836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 16 Lipca 2016 klapa sery nadmuchały się jak bułeczki Też mi się tak kiedyś stałoPrawdopodobnie doszło do zanieczyszczenia i nieprawidłowej fermentacji 50 stopni na dworze padał deszcz a w wędzarni kapało z sufitu te warunki pogodowe temu bardzo sprzyjałyna pewno skwasił ci się kiedyś rosół przed burzą to też to też taka nieprawidłowa, niepożądana fermentacjanie przejmuj się jutro będzie lepiej Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-506881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basia63 Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 16 Lipca 2016 wytłumacz prosze co znaczy do nieprawidłowej fermentacji staram sie utrzymywac wymiona w czystosci i zawsze myje wszystko specjalnym płynem prosze napisz mi czy tez robisz sery typu korycinskiego bo co czytam przepisy to kazdy inny a chciała bym robić tez inne sery pociaga mnie oscypek ale nigdy nie robiłam a jak patrzyłam na przepisy to co jeden inny moze jak robisz sery to zaproponuj mi jakis sprawdzony przepis z gory bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-506933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 16 Lipca 2016 (edytowane) wytłumacz prosze co znaczy do nieprawidłowej fermentacji staram sie utrzymywac wymiona w czystosci i zawsze myje wszystko specjalnym płynem prosze napisz mi czy tez robisz sery typu korycinskiego bo co czytam przepisy to kazdy inny a chciała bym robić tez inne sery pociaga mnie oscypek ale nigdy nie robiłam a jak patrzyłam na przepisy to co jeden inny moze jak robisz sery to zaproponuj mi jakis sprawdzony przepis z gory bardzo dziekujena forum jest wiele - może koledzy skorygują :Ser typu „Koryciński” na 15 dm315 litrów mleka „od krowy”250 ml kefiru typy Robiko – z żywymi kulturami bakterii !!!!sólpodpuszczka (w proszku lub w kroplach) w takiej ilości, aby otrzymać skrzep w ciągu 30-40 minut. Podpuszczka MUSI być rozprowadzona w wodzie (ok 100 ml). ( dałem 0,2 grama podpuszczki z browinu ( biowin 1 g) na 100 ml letniej ok 30 st wody postawiłem na ok 25 min) przed wlaniem do mlekaSolanka (200 gram soli kamiennej niejodowanej + 1 litr wody) najlepiej jak by była temp 15 stopni – ale w pokojowej nic się złego nie działo. Mleko podgrzać do 38 C mieszając od czasu do czasu by równo wzrastała temperatura . Dodać sól (jedna PŁASKA łyżeczka od herbaty) , zakwas ( kefir robiko i pomieszać - po mniej więcej 5 -50 min ( po 50 min chyba troszkę więcej sera mi wychodzi ) rozpuszczoną podpuszczkę UWAGA teraz razem z rozpuszczoną podpuszczką dodać zioła albo dopiero po pocięciu skrzepu , energicznie mieszać przez 1 minutę, potem zostawić w spokoju. Po utworzeniu skrzepu ok 40- 50 min pociąć go na kawałki mniej więcej 1cm x 1 cm, masę serową przełożyć do sita wyłożonego gazą. Zostawić do odciekania na 1 dobę w temperaturze pokojowej, co kilka godzin przewracać ( ja przekręcałem co ok 2 godz 4 razy) później tylko raz . Następnego dnia wrzucić do solanki na 4 godziny. Wyjąć, ponownie włożyć do durszlaka do obeschnięcia na 1 dobę (o ile to możliwe w chłodnym pomieszczeniu). Potem można już zjadać ze smakiem, albo pozwolić mu podojrzewać, wedle gustu. Nie zawijać w folię – najlepiej szmatka lub recznik papierowy i do lodówki zawsze jest powtarzalny - mleko od krówki Edytowane 16 Lipca 2016 przez EAnna lit. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-506937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basia63 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 17 Lipca 2016 Ja nie wędkę, ale sery robię już dosyć długo. Wydaje mi się, że Twój tok rozumowania jest poprawny.Jakie przepisy byś chciał?Jeśli lubisz sery pleśniowe, to one są dosyć proste.witam ja poprosze o przepis na oscypka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-507035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 17 Lipca 2016 Oscypka jako takiego nie zrobisz, bo mleka owczego raczej nie ma w naszym regionie. Jednakże na stronie głównej Wędlin Domowych jest zakładka dotycząca przepisów mleczarskich i jest tam przepis (chyba nawet w dwóch wydaniach) na ser Gołka i tam należy się właśnie udać, w celu bliższego zapoznania z tymże. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/15/#findComment-507076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.