@halusia@ Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Listopada 2010 Rogale marcinkowskie Składniki 20 dag Kasi rozgrzać i dodac 2 łyżki oleju Do miski wsypać 1/2 szk. cukru + duży cukier waniliowy + 3 jajka i 2 żółtka i roztrzepać + 2 szkl. mąki. W drugim naczyniu 2 3/4 szk. mleka podgrzać + 1/4 szk. cukru + szczypta soli i dodać 10 dag. drożdży , bardzo dobrze wymieszać i wlać na mąkę i jajka Wszystko zasypać 1 kg mąki. Składniki łączymy i wyrabiamy , na koniec dodajemy tłuszcz z olejem. Gdy ciasto odstaje od miski zostawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkujemy w kształcie koła. Każdą część dzielimy na 8 kawałków ,na każdy kawałek nakładamy farsz makowy i rozsmarowujemy. Zwijamy w kształcie rogala . Układamy na blechę po 8 szt i pieczemy w temp 180 * około 25 min. Upieczone rogale smarujemy lukrem i posypujemy orzeszkami. Smacznego! A to moja malutka pomoc :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Listopada 2010 Dobrze, że nazwałaś je rogalami "marcinkowskimi", bo te prawdziwe tradycyjne z certyfikatem - to "rogale marcińskie" - przepis trochę się różni :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Listopada 2010 @halusiu@ te rogale to przypadkiem nie "Marcińskie" się nazywają stara tradycja wielkopolska ...... Kolega maga z "camperteam" zgłębiał temat tego wyroby i oryginalny przepis na ten robiony raz do roku specjał wygląda tak : ROGALE MARCIŃSKIE Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie: 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3½ szklanki mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta) Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać. Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić ½ cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Składniki na nadzienie: 30 dag białego maku 10 dag masy marcepanowej ¾ szklanki cukru pudru 10 dag orzechów włoskich 10 dag zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania lukier (cukier puder + cytryna) posiekane orzeszki lub migdały do posypania Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie ze złocą. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami. http://img574.imageshack.us/img574/502/rogale1.jpg http://img574.imageshack.us/img574/7173/rogale2.jpg PS Historia rogala Tradycja ta wywodzi się z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina. Kształt ciasta interpretowano jako nawiązanie do podkowy, którą miał zgubić koń świętego. W Poznaniu tradycja w obecnym kształcie narodziła się w listopadzie 1891. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby wskrzesić starą tradycję. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Zwyczaj wypieku w 1901 przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Po I wojnie światowej do tradycji obdarowywania ubogich powrócił Franciszek Rączyński, zaś przed zapomnieniem tuż po II wojnie światowej uratował rogala Zygmunt Wasiński. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Listopada 2010 :clap: Halusia a Farsz makowy dodajesz z puchy, czy sama robisz? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Listopada 2010 roger :clap: Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Listopada 2010 roger, :thumbsup: :clap: , to jest to. Halusia podała wersję z ciastem drożdżowym. Ciasto, na które dałeś przepis, to ciasto drożdżowe półfrancuskie i takie było używane w tradycyjnych wypiekach. Technika robienia takiego ciasta została dobrze zaprezentowana tutaj: http://www.videojug.com/film/how-to-make-croissants Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Listopada 2010 @halusiu@ te rogale to przypadkiem nie "Marcińskie" się nazywają stara tradycja wielkopolska ...... Kolega maga z "camperteam" zgłębiał temat tego wyroby i oryginalny przepis na ten robiony raz do roku specjał wygląda tak : Kolego roger dlatego że nie jest to oryginalny przepis na ''Marcińskie'' rogale, więc pozwoliłam sobie nazwać ''marcinkowskie''. :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Listopada 2010 OK ... sory nie złapałem kontekstu ..... i przepis ni jak mi nie pasował do tych tradycyjnych .... nie pomyślałem, że to Twoja "wariacja na temat" .... :blush: :rolleyes: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Listopada 2010 @halusia@, szef mnie obciąży za nową klawiaturę Wybieraj się jak najszybciej do rodzinki i nie zapomnij wziąć rogali i kabanosów ze sobą Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Listopada 2010 @halusia@, czytasz w moich myślach kobieto, po wczorajszym święcie tak mi się zachciało tych rogali, że pewnie jutro zrobię. Pomocniczka do schrupania A jeśli chodzi o croissants, to spróbujcie sobie te: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/01/croissants-paczuszki-z-czekolad.html Trochę czasochłonne, ale są doskonałe!! Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Listopada 2010 Rogale marcinkowskieHaluśka, same smaczności :thumbsup: :thumbsup: Ja z "jakimś" ciastem ruszam jutro Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Lutego 2012 Zrobiłem rogale,bez lukru i orzeszków na życzenie mojej LP :grin: :thumbsup: :thumbsup: :pycha: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-202160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Lutego 2012 Zrobiłem rogaleWowansw nie wątpię w to że rogale są bardzo smaczne.. :thumbsup: jednak troszeczkę musisz popracować nad ich zwijaniem ... :wink: Mam nadzieje że się się nie obrazisz... :wink: może ten link Ci pomoże... http://twojemoje.blogspot.com/2010/01/rogaliki-drozdzowe-z-makiem-jak-zawijac.html Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-202193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lutego 2012 wowansw, mnie sie podobaja ,zrobiles od serca i ta wazne :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-202198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 13 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Lutego 2012 Mam nadzieje że się się nie obrazisz Halusia a po co mam obrażać się :grin: Wielkie dzięki Ci Halusia za link,na pewno z niego skorzystam :wink: zrobiles od serca Dzięki :grin: Pozdrawiam :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-202262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam Cię Halusia,dzisiaj zrobiłem rogaliki,dodałem mniej drożdży i proszę o ocenę zwinięcia rogalików. W lodówce miałem rozpoczęte powidła śliwkowe i marmolada, która została z "tłustego czwartku" :grin: Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-204483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Lutego 2012 Jestem po obfitym obiedzie, ale takie smakowite rogale chętnie bym spałaszował.Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-204500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Lutego 2012 Witam Cię Halusia,dzisiaj zrobiłem rogaliki,dodałem mniej drożdży i proszę o ocenę zwinięcia rogalików.Kolego wowansw rogaliki wyglądają bardzo smakowicie... :thumbsup: co do zwijania widać bardzo duże postępy... :clap: Jejku.. jak wrócę do domu to muszę nadrobić wypieków domowych... jak mi tego brakuje. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-204649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Lutego 2012 co do zwijania widać bardzo duże postępy... Dzięki :grin: wiem że to do mistrza Halusi mi jeszcze bardzo daleko,ale będę starać się i uczyć się na błędach :grin: Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-204666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Listopada 2012 Wyciągam temat dla przypomnienia , a sama biorę się za mielenie maku. :wink: Będą rogaliki z makiem i drugie z marmoladą :lol: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-248666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Listopada 2012 Wyciągam temat dla przypomnienia , a sama biorę się za mielenie maku. :wink: Będą rogaliki z makiem i drugie z marmoladą :lol: Miałam w planie upiec '' Rogale Mracińskie" :thumbsup: Niestety, nie pozwala mi na to moje złe samo poczucie... a szkoda.. :sad: Jeśli ktoś chce skorzystać z oryginalnego przepisu to proszę http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8015&start=0 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-248671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Listopada 2012 @halusia@, dużo zdrówka, ja się do tych twoich rogali zabieram już kolejny rok i zawsze coś stoi na przeszkodzie, w tym roku akurat wczoraj mąż przywiózł świnkę i co prawda nie pomagam mu przy wyrobie kiełbas, bo nie mam z kim dzieci zostawić, ale też go nie ma, a Natusia to tak średnio mi pozwala działać w kuchni. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-248704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Listopada 2012 @halusia@, dużo zdrówka, ja się do tych twoich rogali zabieram już kolejny rok i zawsze coś stoi na przeszkodzie,Dziękuję Madziu.. co do rogali to niestety wymagają sporo czasu, ale trzeba być dobrej myśli może uda się zrealizować plan w przyszłym roku. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-248707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Listopada 2012 ale trzeba być dobrej myśli może uda się zrealizować plan w przyszłym roku. :wink: Przecież Marcin się nie obrazi jak upieczesz na Andrzeja :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-248708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Listopada 2012 @halusia@ napisał/a: ale trzeba być dobrej myśli może uda się zrealizować plan w przyszłym roku. :wink: Przecież Marcin się nie obrazi jak upieczesz na Andrzeja :grin: _________________No zobacz jak wykombinowałeś?? :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-248728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.