Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rogale marcinkowskie

 

Składniki

 

20 dag Kasi rozgrzać i dodac 2 łyżki oleju

Do miski wsypać 1/2 szk. cukru + duży cukier waniliowy + 3 jajka i 2 żółtka i roztrzepać + 2 szkl. mąki.

 

W drugim naczyniu 2 3/4 szk. mleka podgrzać + 1/4 szk. cukru + szczypta soli i dodać 10 dag. drożdży , bardzo dobrze wymieszać i wlać na mąkę i jajka

Wszystko zasypać 1 kg mąki.

 

Składniki łączymy i wyrabiamy , na koniec dodajemy tłuszcz z olejem.

Gdy ciasto odstaje od miski zostawić do wyrośnięcia .

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkujemy w kształcie koła.

Każdą część dzielimy na 8 kawałków ,na każdy kawałek nakładamy farsz makowy i rozsmarowujemy. Zwijamy w kształcie rogala .

Układamy na blechę po 8 szt i pieczemy w temp 180 * około 25 min.

 

Upieczone rogale smarujemy lukrem i posypujemy orzeszkami.

 

Smacznego!

A to moja malutka pomoc :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, że nazwałaś je rogalami "marcinkowskimi", bo te prawdziwe tradycyjne z certyfikatem - to :cool:"rogale marcińskie" - przepis trochę się różni :grin: .
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131717
Udostępnij na innych stronach

@halusiu@ te rogale to przypadkiem nie "Marcińskie" się nazywają stara tradycja wielkopolska ...... :(

Kolega maga z "camperteam" zgłębiał temat tego wyroby i oryginalny przepis na ten robiony raz do roku specjał wygląda tak :

 

ROGALE MARCIŃSKIE

 

Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie:

1 szklanka ciepłego mleka

1 łyżka suchych drożdży

1 jajko

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

3½ szklanki mąki

3 łyżki cukru

szczypta soli

225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

 

Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

 

Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

 

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić ½ cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

 

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

 

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

 

Składniki na nadzienie:

30 dag białego maku

10 dag masy marcepanowej

¾ szklanki cukru pudru

10 dag orzechów włoskich

10 dag zblanszowanych migdałów

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

 

Dodatkowo:

jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

lukier (cukier puder + cytryna)

posiekane orzeszki lub migdały do posypania

 

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.

 

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów.

 

 

Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.

 

Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie ze złocą. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

 

http://img574.imageshack.us/img574/502/rogale1.jpg

http://img574.imageshack.us/img574/7173/rogale2.jpg

 

PS

Historia rogala

 

Tradycja ta wywodzi się z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina. Kształt ciasta interpretowano jako nawiązanie do podkowy, którą miał zgubić koń świętego.

 

W Poznaniu tradycja w obecnym kształcie narodziła się w listopadzie 1891. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby wskrzesić starą tradycję. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Zwyczaj wypieku w 1901 przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Po I wojnie światowej do tradycji obdarowywania ubogich powrócił Franciszek Rączyński, zaś przed zapomnieniem tuż po II wojnie światowej uratował rogala Zygmunt Wasiński.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131718
Udostępnij na innych stronach

roger,

:thumbsup: :clap: , to jest to. Halusia podała wersję z ciastem drożdżowym.

Ciasto, na które dałeś przepis, to ciasto drożdżowe półfrancuskie i takie było używane w tradycyjnych wypiekach.

Technika robienia takiego ciasta została dobrze zaprezentowana tutaj:

http://www.videojug.com/film/how-to-make-croissants

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131724
Udostępnij na innych stronach

@halusiu@ te rogale to przypadkiem nie "Marcińskie" się nazywają stara tradycja wielkopolska ...... :(

Kolega maga z "camperteam" zgłębiał temat tego wyroby i oryginalny przepis na ten robiony raz do roku specjał wygląda tak :

Kolego roger dlatego że nie jest to oryginalny przepis na ''Marcińskie'' rogale, więc pozwoliłam sobie nazwać ''marcinkowskie''. :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131726
Udostępnij na innych stronach

OK ... sory nie złapałem kontekstu ..... i przepis ni jak mi nie pasował do tych tradycyjnych .... ;) nie pomyślałem, że to Twoja "wariacja na temat" .... :blush: :rolleyes:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131727
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, szef mnie obciąży za nową klawiaturę :)

Wybieraj się jak najszybciej do rodzinki i nie zapomnij wziąć rogali i kabanosów ze sobą :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131734
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, czytasz w moich myślach kobieto, po wczorajszym święcie tak mi się zachciało tych rogali, że pewnie jutro zrobię.

Pomocniczka do schrupania :)

A jeśli chodzi o croissants, to spróbujcie sobie te:

http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/01/croissants-paczuszki-z-czekolad.html

Trochę czasochłonne, ale są doskonałe!!

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131738
Udostępnij na innych stronach

Rogale marcinkowskie

Haluśka, same smaczności :thumbsup: :thumbsup:

Ja z "jakimś" ciastem ruszam jutro :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-131751
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Zrobiłem rogale

Wowansw nie wątpię w to że rogale są bardzo smaczne.. :thumbsup: jednak troszeczkę musisz popracować nad ich zwijaniem ... :wink:

Mam nadzieje że się się nie obrazisz... :wink: może ten link Ci pomoże...

http://twojemoje.blogspot.com/2010/01/rogaliki-drozdzowe-z-makiem-jak-zawijac.html

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-202193
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieje że się się nie obrazisz

Halusia a po co mam obrażać się :grin: Wielkie dzięki Ci Halusia za link,na pewno z niego skorzystam :wink:

zrobiles od serca

Dzięki :grin: Pozdrawiam :grin:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-202262
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam Cię Halusia,dzisiaj zrobiłem rogaliki,dodałem mniej drożdży i proszę o ocenę zwinięcia rogalików. W lodówce miałem rozpoczęte powidła śliwkowe i marmolada, która została z "tłustego czwartku" :grin: Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-204483
Udostępnij na innych stronach

Witam Cię Halusia,dzisiaj zrobiłem rogaliki,dodałem mniej drożdży i proszę o ocenę zwinięcia rogalików.

Kolego wowansw rogaliki wyglądają bardzo smakowicie... :thumbsup: co do zwijania widać bardzo duże postępy... :clap:

Jejku.. jak wrócę do domu to muszę nadrobić wypieków domowych... jak mi tego brakuje. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-204649
Udostępnij na innych stronach

co do zwijania widać bardzo duże postępy...

Dzięki :grin: wiem że to do mistrza Halusi mi jeszcze bardzo daleko,ale będę starać się i uczyć się na błędach :grin: Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-204666
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Wyciągam temat dla przypomnienia , a sama biorę się za mielenie maku. :wink:

Będą rogaliki z makiem i drugie z marmoladą :lol:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-248666
Udostępnij na innych stronach

Wyciągam temat dla przypomnienia , a sama biorę się za mielenie maku. :wink:

Będą rogaliki z makiem i drugie z marmoladą :lol:

Miałam w planie upiec '' Rogale Mracińskie" :thumbsup:

Niestety, nie pozwala mi na to moje złe samo poczucie... a szkoda.. :sad:

Jeśli ktoś chce skorzystać z oryginalnego przepisu to proszę

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8015&start=0

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-248671
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, dużo zdrówka, ja się do tych twoich rogali zabieram już kolejny rok i zawsze coś stoi na przeszkodzie, w tym roku akurat wczoraj mąż przywiózł świnkę i co prawda nie pomagam mu przy wyrobie kiełbas, bo nie mam z kim dzieci zostawić, ale też go nie ma, a Natusia to tak średnio mi pozwala działać w kuchni.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-248704
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, dużo zdrówka, ja się do tych twoich rogali zabieram już kolejny rok i zawsze coś stoi na przeszkodzie,

Dziękuję Madziu.. co do rogali to niestety wymagają sporo czasu, ale trzeba być dobrej myśli może uda się zrealizować plan w przyszłym roku. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-248707
Udostępnij na innych stronach

ale trzeba być dobrej myśli może uda się zrealizować plan w przyszłym roku. :wink:

 

Przecież Marcin się nie obrazi jak upieczesz na Andrzeja :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-248708
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

ale trzeba być dobrej myśli może uda się zrealizować plan w przyszłym roku. :wink:

 

 

 

Przecież Marcin się nie obrazi jak upieczesz na Andrzeja :grin:

_________________

No zobacz jak wykombinowałeś?? :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4758-ciastkarogale-marcinkowskie/#findComment-248728
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.