Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowa na tym forum i mam pytanie...Jestem rolnikiem, chce założyć działanośc gospodarczą, w której będę sie zajmować produkcja i sprzedażą wędlin. Jakie PKD wpisać na zgłoszeniu rejestracyjnym w Urzedzie Gminy, jaki sposób opodatkowania wybrać, pozostać w KRUS czy zglosić się do ZUS. Dodam , ze będe produkować około 500 kg tygodniowo wędlin.

Proszę o odpowiedź.

ewa

Jakie PKD wpisać na zgłoszeniu rejestracyjnym w Urzedzie Gminy

W tym zakresie niech Ci pomoże osoba odpowiedzialna za rejestrację podmiotów gosp.

jaki sposób opodatkowania

Ponieważ będziesz miała potrzebę kupić, surowiec, materiały pomocnicze, energię etc. oraz usługi, wobec tego proponuję od razu książkę przychów i rozchodów z możliwością pełnego odliczania podatku VAT. Przecież będziesz prowadziła sprzedaż mięsa i wędlin. Dlatego zobowiązana jesteś do naliczania podatku VAT.

pozostać w KRUS czy zglosić się do ZUS

Jeśli chcesz pozostać w Krus-ie to, w ciągu roku nie możesz przekroczyć ponad dwa tysiące dochodu, co w twoim wypadku będzie mało realne. Na początek możesz zostać w KRUS a następnym roku sama zobaczysz, czy masz szansę.

Wielkość produkcji nie ma znaczenia dla potrzeb zgłaszania dział. gosp. Ma znaczenie dla IW, celem zakwalifikowania twojego zakładu do odpowiedniej grypy.

Czy Ty, masz odebrany zakład przez Inspekcję Weterynaryjną?

Jeśli chcesz pozostać w Krus-ie to, w ciągu roku nie możesz przekroczyć ponad dwa tysiące dochodu,

A to nie jest czasem tak że to będzie działalność dodatkowa rolnika i nie musi płacić ZUS tylko może pozostać na KRUS?

ed pisze że jest rolnikiem...rolniczkom? :grin:

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif

W Urzedzie skarbowym raz mi odpowiedzieli , że moge być na ryczałcie a nastepnym razem , że muszę być na książce pir , jesli chodzi o VAT to powiedziani mi, że w 2010 roku jest limit do 100.000 zł a w temacie kasy rejstrujacej limit dla rozpoczynajacych 20.000 zł. Moje watpliowści dotyczą US. jeżeli ryczałt to jaka stawka podatku.

Odbiór weterynaryjny bedziemy mieli wkrótce. jeszcze jedna watpliowość czy powinnismy ta działalność zgłosić jako Przedsiębiorstwo Produkcyjno Usługowo Handlowe cz jako zakład masarski , czy ma to jakies znaczenie?

ewa

A to nie jest czasem tak że to będzie działalność dodatkowa rolnika i nie musi płacić ZUS tylko może pozostać na KRUS?

jak będzie prowadzić "działy specjalne produkcji rolnej" to pozostaje na KRUS do określonej kwoty dochodu, później płaci bodajże dwukrotność składki ,a jeszcze później to ZUS, Prowadząc"dspr"(choć nie wszystkie) musi opłacać ubezpieczenie zdrowotne (niezależnie od płacenia KRUS) na 2011 rok to kwota 125zł miesięcznie.

pozostać w KRUS czy zglosić się do ZUS

Jak założysz działalnośc gospodarczą to zapomnij o KRUS będziesz musiała przejść do ZUS.

W zgłoszeniu gospodarczym W UG wypisz jak największy zakres działalność (jedna opłata, za każdym rozszerzeniem płacisz) oprócz handlem bronią i "żywym towarem".

 

Co do PKD - http://www.przetwarzanie-i-konserwowanie-miesa-oraz-produkcja-wyrobow-z.10.1.pkd-24.pl/

Możesz poszukać i tu -http://www.stat.gov.pl/Klasyfikacje/

 

Jak będziesz również kupowała mięso do produkcji to też odpowiednie wpisy do działalności.

 

Co do formy opodatkowania to myślę, że w Twoim przypadku na początek karta podatkowa albo ryczałt ewidencjonowany. Tylko nie wiem czy twoja branża się łapie.

http://www.mala-firma.pl/dla-poczatkujacych/zakladanie-firmy/145-wybor-opodatkowania-porownanie

 

To tak ogólnie.Może ktoś jeszcze coś podpowie i mnie sprostuje jak gdzieś strzeliłem byka :blush:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. No i odnośnie ZUS strzeliłem byka

 

Oznacza to, że rolnik rozpoczynający działalność, który przez minimum trzy poprzednie lata był ubezpieczony w KRUS, nie traci tej możliwości. Jednak jeśli roczna kwota podatku przekroczy 2 tys. 528 zł, musi przejść do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

Carpe diem - raz kozie death

jak będzie prowadzić "działy specjalne produkcji rolnej"

Można to podciągnąć pod specjalną produkcję rolniczą, ale musiała by produkować z własnego chowu świń i i bydła...

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif

Może to nie będzie odpowiedz która Cię zadowoli, ale nie radzę pytać się „jakieś pani/pana” w urzędzie, lub dzwonić w tej sprawie do kogoś z urzędu.

Jak przyjdzie co do czego to co odpowiesz? Że ktoś, nie wiadomo kto, coś doradził?

Składaj zapytanie NA PIŚMIE i to do naczelnika! i nich Tobie NA PIŚMIE!! Odpowiadają, będziesz miała jakiś dowód że tak, a nie inaczej, Cię poinformowano.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Z tego co mi wiadomo to są jakieś normy dotyczące ilości przerobu tygodniowego/miesięcznego z własnej hodowli

Nie mam pojęcia, ale to akurat było by głupie moim zdaniem...ale to Polska jest i tu każda głupota ma uzasadnienie :devil:

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
mam pytanie do TOSHIBA, czy mógłbyś mi podac swój adres mailowy bo mam do ciebie kilka pytań, a na podany adres nie moge wysłać wiadomości.
ewa
ed, Najlepiej w sprawach skarbowych wejdź do biura, które prowadzi usługi w tym zakresie i zapytaj o wszystko.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.