Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz go podpiec w wędzarni i nie musisz parzyć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/page/2/#findComment-139520
Udostępnij na innych stronach

Ja tak wędze :grin: Wkladam go na końcu wedzarni,tam gdze jest najwyższa tęperatura.Wedze od 3-4godzin.Taki boczek zaczynam jeść dopiero po tygodniu :grin: z dnia na dzień jest coraz lepszy :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/page/2/#findComment-139531
Udostępnij na innych stronach

Ja nigdy nie parzę boczków, rozróżniam dwa boczki,

boczek wędzony surowy - na skwarki i do jajecznicy, a jak jest bardzo chudy to zamiast

gumy do żucia :thumbsup:

boczek wędzony pieczony w wędzarni - mój ulubiony :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/page/2/#findComment-139567
Udostępnij na innych stronach

Darino, Jak parzyc boczek chodzi o temp i czas .Pozdrawiam.

Według podstaw pewnej obróbki termicznej tzn. 68°C wewnącz boczków czasu nie mierzyłem.

Pozdrawiam

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/page/2/#findComment-139596
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Uwędziłem dwa boczusie i podpiekłem w wędzarni dla miękkości, w środę - środa, jutro trzeba uzupełnić zapasy. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/page/2/#findComment-150798
Udostępnij na innych stronach

w środę - środa, jutro trzeba uzupełnić zapasy

Jutro jest wtorek :wink:

Już często piekłem boczusie w wędzarence, powiem że różnie wychodziły.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/page/2/#findComment-150801
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Nie chce zakładać nowego tematu , więc zapytam tutaj :smile:

Kupiłem dziś na targowisku bardzo ładny kawałek świeżego boczku, niestety bez skóry w sumie 4.7 kilo. Podzieliłem go na 7 kawałków i obecnie już się pekluje.

Czy takie 70 dekowe kawałki można wieszać na hakach do wędzenia , czy lepiej dać je do siatki ??

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/page/2/#findComment-266625
Udostępnij na innych stronach

bardzo ładny kawałek świerzego boczku

Boczek niestety był nieświeży. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/page/2/#findComment-266628
Udostępnij na innych stronach

Czy takie 70 dekowe kawałki można wieszać na hakach do wędzenia , czy lepiej dać je do siatki ??

Osobiście, pętelki zrobiłbym z przędzy wędliniarskiej. Przy odpowiednim utrzymaniu temp. w wędzarni nic nie spadnie. Masz haki, nakładaj na nie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/page/2/#findComment-266629
Udostępnij na innych stronach

Maxell, masz racje trochę starawy :wink:

 

[ Dodano: Sro 06 Lut, 2013 21:00 ]

Mam przędze , ale na haki jest najprościej . Wędzić będę w swojej zadymiarce z zastosowaniem DG max. do 75 stopni.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/page/2/#findComment-266630
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio boczek łuskany b/s pociąłem w paski o szerokości ok 8-10 cm , a wędziłem w siatce wędliniarskiej. Bardzo fajnie się uformował, szczególnie wierzchnia warstwa po wyłuskaniu żeberek :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/page/2/#findComment-266692
Udostępnij na innych stronach

Mam przędze , ale na haki jest najprościej . Wędzić będę w swojej zadymiarce z zastosowaniem DG max. do 75 stopni.

Spokojnie możesz wieszać na hakach, ja wędziłem nawet 1,5kg kawałki bez skóry, wieszane na przędzy, i nigdy nic mi nie spadło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/page/2/#findComment-266693
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za przekonywujące odpowiedzi :smile:
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4768-cienki-boczek/page/2/#findComment-266697
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.