Biotit Opublikowano 22 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Tutaj masz namiary Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-138839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Mój ostatni wędzony wyrób przed Wigilią. Za radą Kolegów polędwicę owinąłem w słoninkę i wędziłem na zimno 12 h. Szkoda, że nie dostałem bardziej cienkiej słoninki, ale tą można wykorzystać np do smażenia. W smaku polędwica jest b.delikatna. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-138999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Grudnia 2010 No, no Biotit, robi wrażenie :clap: :clap: :clap: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-139006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Na święta zrobiłem swój Pierwszy chleb : Żytni na zakwasie. Wygląda tak, że zaraz chciałoby się jeść. Życzę Wszystkim Wesołych Świąt Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-139103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Nowy Rok powitałem zakupem praski/szynkowarki (sam nie wiem jak Ją nazwać) Ma wymiar 12 x 20 x 20 (szer x dł x wys), produkt Polski: taki jak w ofercie u Mira i Jacka (ZdrowoDomowo) Na pierwszy ogień poszedł boczek wędzony. Specjalnie go nie formowałem, skóry nie odciąłem, miedzy dwie warstwy położyłem paski "kleju" ze skórek. Parzyłem 4 h w temp 80-82 C. Smak prawie przypomina poligonowy-lotniczy, ale to jeszcze nie to. Następnym razem zrobię peklowany na sucho i bez wędzenia. A tak się przedstawia: http://img269.imageshack.us/img269/9705/boczekprasowany1.jpg http://img692.imageshack.us/img692/2681/boczekpras1.jpg Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-140348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Noo :clap: :clap: :clap: - nie chwaliłeś się praską. Muszę Cię odwiedzić Skóra nie jest twarda? Nie rozpada się przy krojeniu? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-140369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Rafał."Maszyna" kupiona od Naszego Znajomego produkującego nadziewarki.Skóra nie jest twarda,smak po 2 dniach od zrobienia jest pełniejszy, więc wszystko idzie w dobrą stronę, całość trzyma się kupy, bo sklejona kolagenem ze skórek. Ten klej to świetna sprawa. Szkoda, że nie klei innych rzeczy oprócz mięsa. :mellow: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-140417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Pierwsze w tym roku wędzonki, po raz pierwszy szynkę po wędzeniu parzyłem w prasce, wyszła b.soczysta Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Wygląd wyrobów :clap: , smak jak opisujesz też napewno :thumbsup: , kolejny rok zadymiania rozpoczęty :clap: :clap: [ Dodano: Czw 20 Sty, 2011 19:11 ] "Maszyna" kupiona od Naszego Znajomego produkującego nadziewarki możesz coś więcej zdradzić na jej temat? Wygląd taki jak u Miro a koszt... Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Pierwsze w tym roku wędzonki, Piotrek śliczne wyroby :thumbsup: zresztą jak zawsze . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Kończę wędzić na zimno wyroby z dzika, a po drodze wyjąłem z wędzarni: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Biotit, Czyżby to była polędwica łososiowa - mogę skosztować :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 21 Stycznia 2011 dokładniezrobiona na Życzenie LP, bo dziś są Jej Imieniny, Andrzej wsiadaj do Odrzutowca i w godzinę dolecisz do W-wy, czekamy :grin: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Biotit, napisz jak wędziłeś temperatura i drzewo. Jak masz jesion to na zimno jutro popraw, idealnie do dziczyzny pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Andyandy Polędwicę wędziłem 3h ciepłym dymem (buk) max 30 C. Następnego dnia dołożyłem ją do udźców przelatka (młodego dzika) i wędziłem 4 h zimnym dymem (buk+dąb) temp 18-20 C, niestety jesiona nie posiadam (słyszałem, ze daje piękny ciemnopomarańczowy kolor) Udźce wyglądały na dzień dobry tak: A dziś tak się prezentują: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Kurcze, biotit piekne te uda a ty chyba gdzies w srodku puszczy mieszkasz, że tyle dziczyzny masz :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Stycznia 2011 gdzies w srodku puszczy mieszkasz, Żeby to jeszcze było u Biotita :rolleyes: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Witam serdecznie Biotit ! No śliczności :thumbsup: :clap: , aż szkoda kroić... PS. A będą parzone czy dojrzewające te ''UDKA'' :shock: ??? Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Dziki były przywiezione ponad 400 km od W-wy z DPN Tak prezentowała się szynka z przelatka (waga 2.8 kg), wytrybowana przeze mnie i peklowana 5 dni: Potem po głównym wędzeniu i parzeniu ( w sumie 14 h ciepłym dymem) wędzona olchą a na koniec wędzona zimnym dymem 6h olchą z dębem: po uwędzeniu ważyła 2 kg, więc dało to 71% wydajności gotowego produktu Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Biotit, Pięknie uwędzona, pokaż czym wędzisz ! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Biotit, Pięknie uwędzona, pokaż czym wędzisz ! :grin: Wędzę zrębkami: olcha, buk, dąb. Czekam na śliwkę. A jak się dorobię Nowego dymogeneratora, to możliwości będą dużo większe Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Piotrek ! Mistrzowska robota :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Halusiato jeszcze nie wszytko.kończę wędzić kiełbasę i kabanosy, również z dzika. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-142839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Kabanosy z małego dzika, czyli warchlaka. Był prawie bez tłuszczu, mięsa I klasy wyszło 3kg dodałem do tego 4,5kg boczku i zapeklowałem na sucho na 5 dni. Potem zmieliłem na Zelmerze8 mięso z dzika na sitku 10, a boczek na sitku 8: Mięso zmieszałem dodając przyprawy: podaje na 7,5 kg pieprz czarny 11g gałka muszkatalowa 4,5g kminek 4 g cukier trzcinowy 7,5g czosnek suszony 7,5g wędziłem 3 h gorącym dymem w temp 50 C (olchą) potem piekłem w piekarniku 10 min 90 C na włączonym termoobiegu dół/góra wyglądają tak: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-143100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 23 Stycznia 2011 :clap: :clap: :clap: Ładne wyroby :clap: :clap: :clap: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/3/#findComment-143116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.