Skocz do zawartości

Biotit : Własne wyroby


Biotit

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 279
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mój ostatni wędzony wyrób przed Wigilią.

Za radą Kolegów polędwicę owinąłem w słoninkę i wędziłem na zimno 12 h. Szkoda, że nie dostałem bardziej cienkiej słoninki, ale tą można wykorzystać np do smażenia.

W smaku polędwica jest b.delikatna.

 

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nowy Rok powitałem zakupem praski/szynkowarki (sam nie wiem jak Ją nazwać) Ma wymiar 12 x 20 x 20 (szer x dł x wys), produkt Polski: taki jak w ofercie u Mira i Jacka (ZdrowoDomowo)

 

Na pierwszy ogień poszedł boczek wędzony. Specjalnie go nie formowałem, skóry nie odciąłem,

miedzy dwie warstwy położyłem paski "kleju" ze skórek. Parzyłem 4 h w temp 80-82 C.

Smak prawie przypomina poligonowy-lotniczy, ale to jeszcze nie to.

Następnym razem zrobię peklowany na sucho i bez wędzenia.

 

A tak się przedstawia:

 

http://img269.imageshack.us/img269/9705/boczekprasowany1.jpg

http://img692.imageshack.us/img692/2681/boczekpras1.jpg

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rafał.

"Maszyna" kupiona od Naszego Znajomego produkującego nadziewarki.

Skóra nie jest twarda,smak po 2 dniach od zrobienia jest pełniejszy, więc wszystko idzie w dobrą stronę, całość trzyma się kupy, bo sklejona kolagenem ze skórek. Ten klej to świetna sprawa. Szkoda, że nie klei innych rzeczy oprócz mięsa. :mellow:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wygląd wyrobów :clap: , smak jak opisujesz też napewno :thumbsup: , kolejny rok zadymiania rozpoczęty :clap: :clap:

 

[ Dodano: Czw 20 Sty, 2011 19:11 ]

"Maszyna" kupiona od Naszego Znajomego produkującego nadziewarki

możesz coś więcej zdradzić na jej temat? Wygląd taki jak u Miro a koszt...

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andyandy

Polędwicę wędziłem 3h ciepłym dymem (buk) max 30 C.

Następnego dnia dołożyłem ją do udźców przelatka (młodego dzika) i wędziłem 4 h zimnym dymem (buk+dąb) temp 18-20 C, niestety jesiona nie posiadam (słyszałem, ze daje piękny ciemnopomarańczowy kolor)

 

Udźce wyglądały na dzień dobry tak:

 

A dziś tak się prezentują:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziki były przywiezione ponad 400 km od W-wy z DPN

Tak prezentowała się szynka z przelatka (waga 2.8 kg), wytrybowana przeze mnie i peklowana 5 dni:

 

Potem po głównym wędzeniu i parzeniu ( w sumie 14 h ciepłym dymem) wędzona olchą

 

 

 

a na koniec wędzona zimnym dymem 6h olchą z dębem:

 

 

po uwędzeniu ważyła 2 kg, więc dało to 71% wydajności gotowego produktu

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy z małego dzika, czyli warchlaka.

Był prawie bez tłuszczu, mięsa I klasy wyszło 3kg dodałem do tego 4,5kg boczku i zapeklowałem na sucho na 5 dni.

Potem zmieliłem na Zelmerze8 mięso z dzika na sitku 10,

 

a boczek na sitku 8:

 

 

Mięso zmieszałem dodając przyprawy: podaje na 7,5 kg

pieprz czarny 11g

gałka muszkatalowa 4,5g

kminek 4 g

cukier trzcinowy 7,5g

czosnek suszony 7,5g

 

wędziłem 3 h gorącym dymem w temp 50 C (olchą)

potem piekłem w piekarniku 10 min 90 C na włączonym termoobiegu dół/góra

 

wyglądają tak:

 

 

 

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.