Biotit Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Tak wygląda boczek wędzony w kartonie w towarzystwie Szynki konserwowej : Temat wędzenie w kartonie uważam za skończony. Mam pomysł na wędzenie w czymś innym, ale o tym później. :wink: Dziś dostałem od Mikołaja takie cudo: Prezent przyleciał z Kanady. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-189481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Toż to już prawie kosmos :!: :!: :!: :grin: Tylko żeby Ci się te Farenhajty z Celsjuszami nie pogryzły :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-189551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Jarektermometr ma przełącznik na Celsjusze, sprawdziłem jak działa z Stacją Pogody tej samej Firmy OREGON, wszystko jest ok, termometr nawet gada, szkoda, że nie po polsku Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-189582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Wędziłem w drewnianej wędzarni, dym z Borniaka, grzałka 2,2 kW, sterownik PRD2 (BAJKA !!!) Termometr Oregon z bezprzewodową sondą (ta czerwona Biedronka :wink: ) Wszystkim Życzę Szczęśliwego Nowego Roku 2012 Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-193176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Biotit, daj więcej zdjęć tego sterownika PRD-2 i jakiś opis. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-193181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Biotit, daj więcej zdjęć tego sterownika PRD-2 i jakiś opis. Witam , ja wprawdzie nie Biotit ale podam Ci opis producenta... http://www.pamel.biz/instrukcje/prd2w.pdf Piotrek , bardzo sympatycznie wyglądają te wędzonki. Czekam na obiecane zdjęcia.... pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-193184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 31 Grudnia 2011 bardzo sympatycznie wyglądają te wędzonki.Koleżko Biotit, zdejmij troszkę tego ubarwienia bo Ci kafelki na czerwono wyszły :grin: - przypomnę że nie tylko Photoshop ale i ustawienia aparatu grają rolę :tongue: co do sterownika widzę że to chyba typowy układ na AtMega i sondy pewnie z DS`ów - za tę cenę w firmie Pamel to dobry wybór ( o ile ktoś nie lubi lutować) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-193193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Koleżko Biotit, zdejmij troszkę tego ubarwienia bo Ci kafelki na czerwono wyszły :grin: - przypomnę że nie tylko Photoshop ale i ustawienia aparatu grają rolę :tongue: co do sterownika widzę że to chyba typowy układ na AtMega i sondy pewnie z DS`ów - za tę cenę w firmie Pamel to dobry wybór ( o ile ktoś nie lubi lutować) Chyba nie jesteś daltonistą, bo ja mam kafelki biało-niebełskie, a zdjęcia robione wieczorem z lampą, dlatego taki wygląd. :wink: Co do Sterownika, to jestem b.zadowolony, ustawia temp i % pracę grzałki. Moja pracowała na 30% i temp prawie nie skakała, termometr Oregon pokazywał różnice o 1-2 C. Szkoda, że tak późno nabyłem takie cudo. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-193215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Pis narobił mi smaka, więc dziś kupiłem kilka rybek w całości, odfiletowałem, będą solone na sucho i na noc pójdą do lodówki. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-197584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Rybek cd: osuszanie: po uwędzeniu: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-198240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Biotit, możesz napisać ile soli używasz na 1 kg ryb soląc na sucho ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-198267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 22 Stycznia 2012 On soli z ręki tak jak ja i nie waży soli.Miejsca grube soli więcej ,miejsca cieńsze mniej.Kwestia doświadczenia,ale mało się nie soli,raczej tak ,żeby tą sól było widać.Poszukaj w jego tematach ,gdzieś pokazał jak soli i ile. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-198269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Areczku, uwierz mi ze szukam od dłuższego czasu jak solić ryby na sucho i jak długo ale żadnych konkretów niestety nie znalazłem Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-198272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Bo raczej nie znajdziesz.Ja ryby do wędzenia solę na sucho,czy to węgorz ,czy łosoś,czy pstrąg,ale nigdy tej soli nie ważę ot tak na oko. :smile: w przeciwieństwie do wędlin ,gdzie mam opracowane swoje dawki i ich się trzymam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-198275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Biotit, możesz napisać ile soli używasz na 1 kg ryb soląc na sucho ? Musisz sam spróbować, łososie to łatwizna, gorzej jest z cieńszymi rybami, jak Halibut czy Kleń, bo te wczoraj wędziłem na gorąco w temp max 50 C, nie było podpiekania. Ja najczęściej filetuję ryby, więc nie ma problemu z dotarciem soli do mięśni. Soli daję więcej , tam gdzie jest grubszy mięsień, a od płetwy brzusznej w kierunku ogona- minimalnie. Solę z ręki, tak po prostu wiele lat temu sie nauczyłem, miałem tylko to ułatwienie, że podejrzałem co i jak. To naprawdę nie jest nic trudnego, a różnica w smaku duża. Druga ważna rzecz, jak 12h (temp 6C) jak wyjmuję ryby z lodówki , to " z włosem przemywam je zwilżoną zimną wodą ręką, pozbywając je tym samym , nadmiaru soli, potem osuszam (deska do tego jest idealna), a dalej wędzę. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-198299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 22 Stycznia 2012 No no jestem pod wrażeniem :clap: Napisz jak długo wędziłeś łososia i w jakiej temperaturze :thumbsup: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-198318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Jarek Zimny dym max 20C przez 10h, chciałem inaczej, tzn dłużej i temp ok 12-14C, ale w kolejce czekały kabanosy i dlatego na chęciach się skończyło. Niemniej łosoś wyszedł b.smaczny, a Kabanosy też: w planach Frankfurterki Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-198330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 27 Marca 2012 Kolejna moja wędzarnia: na razie w budowie Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-209864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 27 Marca 2012 Kolejna moja wędzarnia: Biotitu, czyżby nadeszła godzina duchów i upiorów... Tak będą się piekły razem z Głogowską ...niebawem Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-209869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zamiast głogowskiej powstała Markowa: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-211169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Łososie kupione całe, odfiletowane, pozbawione błon, tłuszczu na brzuszkach i ości. Solne na sucho, potem przebywały w takim stanie 12 h w temp 4 C. Następnie zmoczoną wodą dłonią przemyłem płaty, przełożyłem na deski, suszyły się kolejne 12h na balkonie (temp 4-8 C). Wędziłem zrębkami bukowymi 12 h w temp 16 C Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-211217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Biotit, :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-211219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 :shock: Rzeczywiście taki obraz nie zostawi obojętnym nikogo. Bardzo fachowo. Doskonała praca. :clap: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-211232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Biotit, wiesz co? Ja pracuję o rzut beretem od Ciebie .... może .... coś Ci pomóc z tymi łososiami? Mogę je np. równiutko poukładać, według koloru, albo wielkości ... bo tak je rzuciłeś byle jak A jak jakiś będzie nieforemny to pomogę odkroić kawałek ..... Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-211235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 :clap: :clap: :clap: :tongue: Chyba będę musiał zapisać się na nauki :grin: Wędzone na leżąco czy stojąco :question: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/6/#findComment-211373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.