siwydymek Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 25 Stycznia 2022 (edytowane) polędwice i polędwiczki sarnyDo tak szlachetnego mięsa - tylko zimny dym obsypie smakiem dookoła No to zaryzykuję A robiłeś już coś takiego? Czy do zimnego wędzenia można ubrać to delikatne mięso w folię celulozową, bo powiesić na haczykach się boję, bo tak jest delikatne?Obawiam się trochę, czy zimny dym dobrze przez tę folię penetruje(?) Edytowane 25 Stycznia 2022 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 25 Stycznia 2022 (edytowane) Nie przepadam za wędzeniem w folii Wieszam na haczyku 30 st do prawie koloru potem ze 40 min w 45 st i finisz - zero przypraw .....mam dobrą nalewke leśniczego do takich specjałów więcej byłoby z daniela Edytowane 25 Stycznia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 25 Stycznia 2022 (edytowane) Wieszam na haczyku 30 st do prawie koloru potem ze 40 min w 45 st i finisz - zero przypraw ....Czy piszesz o zimnym wędzeniu? Bo o takim obaj pisaliśmy powyżej Edytowane 25 Stycznia 2022 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 25 Stycznia 2022 o zimnym wędzeniu? Bo o takim obaj pisaliśmy powyżej Letnim Wiem zimne do 22 , ale spróbuj taką metodą Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 25 Stycznia 2022 o zimnym wędzeniu? Bo o takim obaj pisaliśmy powyżej Letnim Wiem zimne do 22 , ale spróbuj taką metodą O.K., tylko proszę o precyzję: jak długie mają być te dwa etapy wędzenia (oddzielnie )? Czy prawdziwie zimne wędzenie (do 20 st. C) będzie tu skuteczne?Bo do tego celu użyję mojego 'dymo", który na lato chcę dodatkowo zaopatrzyć w "deflektor" chroniący wędzonki przed promieniowaniem cieplnym, które żarzące się trociny niechybnie wytworzą. Liczę w tej ciepłej porze na temperatury nie przekraczające temp. otoczenia Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 25 Stycznia 2022 jak długie mają być te dwa etapy wędzenia (oddzielnie )? Jak wiesz zawsze wędzimy do koloru - zwykle mi wychodzi ok 3,5 h w 30 st i ok 40 min w 45 st . Ale to jeszcze kwestia drewna , gęstości dymu, wilgotności ..... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Dzięki, zawsze to jakieś przybliżenie potrzebnych parametrów Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.