Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

polędwice i polędwiczki sarny
Do tak szlachetnego mięsa - tylko zimny dym :thumbsup: obsypie smakiem dookoła  :D  :D  

 

No to zaryzykuję  :D  :thumbsup:

A robiłeś już coś takiego? Czy do zimnego wędzenia można ubrać to delikatne mięso w folię celulozową, bo powiesić na haczykach się boję, bo tak jest delikatne?

Obawiam się trochę, czy zimny dym dobrze przez tę folię penetruje(?)   :cry:

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746872
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie przepadam za wędzeniem w folii :hmm:  Wieszam na haczyku 30 st do prawie koloru potem ze 40 min w 45 st i finisz - zero przypraw .....mam dobrą nalewke leśniczego do takich specjałów  :rolleyes:  :facepalm: więcej byłoby z daniela ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746889
Udostępnij na innych stronach

Wieszam na haczyku 30 st do prawie koloru potem ze 40 min w 45 st i finisz - zero przypraw ....

Czy piszesz o zimnym wędzeniu? Bo o takim obaj pisaliśmy powyżej  ;)

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746892
Udostępnij na innych stronach

 

o zimnym wędzeniu? Bo o takim obaj pisaliśmy powyżej
 Letnim  :facepalm:  Wiem zimne do 22 , ale spróbuj taką metodą 

 

O.K., tylko proszę o precyzję: jak długie mają być te dwa etapy wędzenia (oddzielnie  :D )? 

Czy prawdziwie zimne wędzenie (do 20 st. C) będzie tu skuteczne?

Bo do tego celu użyję mojego 'dymo", który na lato chcę dodatkowo zaopatrzyć w "deflektor" chroniący wędzonki przed promieniowaniem cieplnym, które żarzące się trociny niechybnie wytworzą. Liczę w tej ciepłej porze na temperatury nie przekraczające temp. otoczenia  :)

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746898
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak długie mają być te dwa etapy wędzenia (oddzielnie  )? 
Jak wiesz zawsze wędzimy do koloru - zwykle mi wychodzi ok 3,5 h w 30 st i ok 40 min w 45 st . Ale to jeszcze kwestia drewna , gęstości dymu, wilgotności ..... 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/4/#findComment-746902
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.