boggi Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Listopada 2010 No widzisz , człowiek się uczy na błędach ( często swoich ) , Pewnie muszę rozpracować tabelę DZIADKA . Sposób Szczepana wydawał mi się bardziej czytelny , po prostu gotowiec przeliczony Z tego co pamiętam , to według DZIADKA stężenia były chyba trochę wyższe . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-133590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Listopada 2010 to według DZIADKA stężenia były chyba trochę wyższe . Stężenia może i trochę wyższe , tabela bardzo łatwa do odczytania . Pierwszy raz zrób zgodnie z tabelą , za drugim razem zrobisz już do swojego smaku . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-133592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Listopada 2010 według SzczepanaJa pekluję zawsze wg SZCZEPANA (ok. 60 g peklosoli na 1 litr wody) i zawsze jest OK. Potem lekkie powierzchowne opłukanie, osuszanie itd. Raz przymusowo peklowałem też w "szunajówce" przez 6 tygodni i też było OK, ale tu już profilaktycznie zmieniłem solankę. Bardzo ważna jest niska temperatura peklowania i czystość na max. 1nastrzyk w pierwszej fazie peklowaniawg SZCZEPANA to nastrzyk ma być na maxa, lub jak kto woli "do oporu". Przeczytaj jeszcze raz post SZCZEPANA. PS Do solanki używam też niegazowanej wody "Żywiec Zdrój". Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-133636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Listopada 2010 Ja pekluję zawsze wg SZCZEPANA (ok. 60 g peklosoli na 1 litr wody)No to ja dałem 70g /litr , peklowanie 6-dniowe według Szczepana , czyli 140 g / 2 litry wody. [ Dodano: Czw 25 Lis, 2010 12:51 ] Ja pekluję zawsze wg SZCZEPANA (ok. 60 g peklosoli na 1 litr wody)No to ja dałem 70g /litr , peklowanie 6-dniowe według Szczepana , czyli 140 g / 2 litry wody / 2 kg mięsa wg SZCZEPANA to nastrzyk ma być na maxa, lub jak kto woli "do oporu". Przeczytaj jeszcze raz post SZCZEPANA. W zasadzie to są polędwiczki , mięsko nie jest przecież o dużym przekroju . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-133638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Listopada 2010 Dziś zamierzam wędzić polędwiczki , znalazłem w naszej " szesnastce " na stronie 98 . " Polędwiczka wieprzowa pieczona " I tak peklowanie już było , ocieknięcie też , teraz jest kolej na punkt 5, czyli cyt " Po ocieknięciu polędwiczki zanurza się na 1/2 min do kąpieli z 10 l wody , 0,2 kg przetartego czosnku i 0,1 kg papryki " Ja chcę zrobić mniejszą ilość wody i zachować proporcje , czyli ile będzie tej papryki i czosnku na 2 l wody ? Coś chyba wielkie wartości wychodzą. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-133996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Listopada 2010 Coś chyba wielkie wartości wychodzą. -czosnek 40g -papryka 20g chyba niedużo? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-133997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Listopada 2010 No właśnie , ale czosnku tyle nie dam , bo nie bardzo lubię .tak dałem minimalną ilość czosnku , 2 ząbki i 20 g papryki , fajne się teraz zrobiły Jeszcze tylko ok 2 godz, obciekania później obsuszanie w wędzarni i wędzenie Zaraz trzeba się będzie do teścia zbierać Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-133998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Listopada 2010 ale czosnku tyle nie dam , bo nie bardzo lubię Może być bez czosnku... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-134000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Hallo!!!! Prawie dwa miesiace pozniej moje poledwiczki bez wedzenia tylko dojrzewajace na powietrzu. Przyprawy troche odpadaja,ale smak ...... . Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-142478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zioła nie żałowałeś. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-142503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia_k Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Marca 2011 Mam pytanie:pekluję szynki i polędwiczki wg tabeli peklowania mokrego, 3 dni.Bo uwędzeniu moje wyroby będą parzone. Tak zawsze robię. Chciałabym jednak zrobić polędwiczkę na surowo. Czy po takim peklowaniu nie będzie ona za słona jako gotowa. Bo jednak jak się parzy to sól przechodzi do wody w której się parzą wyroby, a tu nie będzie tego parzenia. Drugie pytanie-ile czasu trzeba najmniej aby uwędzić taką polędwiczkę, czytam tu na forum o wędzeniu 10, 12 godzin a nawet 2 X po 10 h i nie mogę zrozumieć o co w tym chodzi że aż tyle czasu, kiedy takie szynki do parzenia późniejszego wędzi się tylko ze 4 godziny. Bylabym wdzieczna za odpowiedzKasia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-149782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Marca 2011 Możesz te polędwiczki po wędzeniu jeść na surowo bez parzenia.Szynki wędzisz przez 4h na gorąco a wędzenie 12-sto godzinne i dłuższe to wędzenie na zimno.Jak te polędwiczki uwędzisz na gorąco to też możesz je jeść bez parzenia.A różnica między wędzeniem zimnym a gorącym to .......A żeby nie było za łatwo to skorzystaj z opcji :grin: szukaj .Moim zdaniem nie będą za słone ,ale ja jestem słonolubny.Jak spróbujesz surowe przed wędzeniem i będą za słone to je pomocz w zimnej wodzie z godzinkę lub dwie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-149785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 Marca 2011 Czy będą za słone to kwestia smaku. Dla mnie były by za słone Receptura podaje mniejsze ilości soli - w 16' to 6-7 Be przy 2-3 dniach peklowania. Ja pekluję dając 28 g peklosoli na 0,4 l wody i pekluję 4 dni. Wędzenie na zimno minimum 16 godzin. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-149787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia_k Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Marca 2011 arkadiusz trochę poczytałam o wędzeniu zimnym i gorącym. Wiem, że po wędzeniu gorącym mogę jeść bez parzenia,ale nie chce mieć mięska ściętego tylko surowe po raz 1 Zastanawiałam się czy nie będzie za słone, ponieważ przy takim wędzeniu 12 h to też będzie niezły ubytek na masie jak woda z mięsa odparuje i mogłoby być za słone przy pekli 68 g/0,4 lita (wg tabeli na stronce) już nie zmienię peklowania, bo w piątek wędzenie. Proponujecie wymoczenie w czystej wodzie? Drugie pytanie czy one będą niesmaczne jak powędzę tylko 5 h w (i tu nie wiem czy to będzie typowy zimny dym,ale na pewno taka temp. żeby zostało surowe) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-149794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Marca 2011 Wędź tak jak wędzisz wędzonki w temp .45-55C do uzyskania odpowiedniego koloru i ją potem nie parz.Będzie surowa.Przed wędzeniem możesz ją trochę odsolić w zimnej wodzie.Możesz też wędzić na zimno po odsoleniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-149803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Marca 2011 mogłoby być za słone przy pekli 68 g/0,4 litaOjoj - dla mnie takie polędwiczki byłyby dużo za słone. Prawie taką ilość peklosoli to daję, ale na 1 litr wody... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-149807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Marca 2011 Toć napisałem żeby je wymoczyć :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-149815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia_k Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Marca 2011 to juz wszystko wiem, dzieki, napisze jak zrobie czy mi sie udaly Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-149826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Marca 2011 To do boju http://emotikona.pl/emotikony/pic/0wink.gif Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-149828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Marca 2011 lipsiu rzuciłam okiem na przepisy z Twego linku i niestety stwierdzam ,że opisy typu łyżeczka czy pół łyżki są bardzo niekonkretne bo łyżeczka łyżeczce nie równa (zresztą niejednokrotnie była dyskusja na ten temat na naszym forum) Jeśli rzeczywiście robisz te wyroby to zmierz ile to jest i podaj w gramach ponadto w większości wypadków używamy peklosoli zamiast saletry - a Ty czego używasz? W Twoim przepisie np kiełbasy krakowskiej nie ma wzmianki ani o osadzaniu ani o osuszaniu no i i czas wędzenia jakiś taki przykrótki. Pozdrawiam i czekamy na jakąś fotorelację z własnej produkcji. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-150171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Marca 2011 polecam przepis z mojego bloga, tam jest mowa o polędwicy wołowej lecz próbowałem z wieprzowiną i jest naprawdę niezłe. zapraszam. Obejrzałem tego bloga, przepisy przepisane z książki bodajże domowy wyrób kiełbas, tak mi się wydaje, te kilka co przejrzałem, a może jesteś autorem tej knigi, nie wiem. A przepisy są typu posolić i zapeklować, zmielić, wrzucić trochę zioła, uwędzić i powiesić, kiełbasa gotowa. Smacznego :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-150175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Marca 2011 Na naszej stronie głównej, o której zapewne jeszcze nie wszyscy wiedzą :grin: www.wedlinydomowe.pl jest kilka przepisów na zagospodarowanie polędwiczek. Zapraszam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-150176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Marca 2011 A przepisy są typu posolić i zapeklować, zmielić, wrzucić trochę zioła, uwędzić i powiesić, kiełbasa gotowa.Pisu - to jak Ty chcesz mieć napisane receptury. Według PN, BN, ZN. nie dobre , z klasyfikacją mięsa również , na łyżki odważanie soli i przypraw,też nie dobrze. To jak to ma być. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-150183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Marca 2011 Pisu - to jak Ty chcesz mieć napisane receptury. Według PN, BN, ZN. nie dobre , z klasyfikacją mięsa również , na łyżki odważanie soli i przypraw,też nie dobrze. To jak to ma być. A gdzie napisałem, że nie dobrze? Piszę tylko, że robiąc kiełbasę wg. norm branżowych wychodzi zakładowa, a jak trochę się zmodyfikuje - domowa. Toż ja do łyżek nic nie mam, do jajka też, a znam takich, że mają, a może mieli. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-150186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lipsiu Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Marca 2011 Ok sięgnę dokładniej do mojego kajetu, i poprawię te gramatury. a co do przepisywania to tak piszę je z zapisek jakie znalazłem po mojej babci i wiele uprościłem. A co się tyczy tej książki to muszę sobie ją zakupić bo jeszcze jej nie widziałem.pozdrawiam Cytuj Ciekawe przepisy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/page/2/#findComment-150193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.