Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

MIELONKA

 

Wczoraj taki spontanik :grin:

Zakup łopatki w ilości 1,50 oraz boczku 0,5 kg.

Mięsko pokrojone, zapeklowane na sucho 20g peklosoli na kg mięsa.

To postało tak z 3 godz i zmieliłam łopatkę na sitku nr 8. a boczek na sitku nr 4o dodałam biały pieprz.

Wszystko dobrze wyrobiłam i napełniłam ściśle w osłonki barierowe.

Gotowe batony parzyłam w temp 75* przez 1.5 godz do uzyskaniu wewnątrz batonu 68 * temp.

Gotowe schładzane 30 min w zimnej wodzie.

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/
Udostępnij na innych stronach

Dziwne "dziwy" , że Ci galaretką nie podeszło .

No nie podeszło Henio, to dobrze czy zle??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134031
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobrze :grin:

:thumbsup: :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134034
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: Moja właśnie kończy się parzyć. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134037
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj taki spontanik :grin:

 

Halusia , już jest chłodno na dworze , jeden batonik możesz przesłać pocztą . :smile: :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134042
Udostępnij na innych stronach

Halusia , już jest chłodno na dworze , jeden batonik możesz przesłać pocztą . :smile: :clap:

Andrzejku

moja mielonka nie ''staje'' przy Twoich wyrobach :grin:

 

Ale na śniadanie zapraszam :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134045
Udostępnij na innych stronach

Witaj Halinko !

 

Piszesz że dodałaś do mielonki biały pieprz, i nic więcej?

Nic nie piszesz o smaku tejże.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134049
Udostępnij na innych stronach

Piszesz że dodałaś do mielonki biały pieprz, i nic więcej?

Nic nie piszesz o smaku tejże.

Piotrusiu a co można jeszcze dodać???

 

W smaku jest bardzo smaczna, choć brakuje jej takiego ''wyrazu''.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134052
Udostępnij na innych stronach

choć brakuje jej takiego ''wyrazu''

Wydaje mi się ,że za mało trochę posoliłaś.Ja daję 25g peksoli/kg.Powinna być lekko przesolona żeby po wystygnięciu nabrać wyrazu. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134055
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj taki spontanik :grin:

Ładny mi spontanik :rolleyes: , qrcze mielonka wyszła jak się patrzy :thumbsup: :thumbsup: :cool:

Halusia , już jest chłodno na dworze , jeden batonik możesz przesłać pocztą . :smile: :clap:

Powoli powoli, myślę, że sprawiedliwie będzie pół do Pobiedzisk, a pół do Lubomierza, tzn. tak sobie pomarzyłem :rolleyes: :lol: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134057
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się ,że za mało trochę posoliłaś. .Ja daję 25g peksoli/kg

Ja się z Tobą nie zgodzę , uważam ,że 25 g peklosoli na kg mięsa w przypadku wyrobów parzonych w osłonkach to zdecydowanie słonizna i zaznaczam ,że nie jestem "małosolna" . Smak można wzbogacić czosnkiem,który uwielbiam, czy papryką czasem dodaję też trochę mielonego kminku.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134073
Udostępnij na innych stronach

Z przepisu na mielonkę łopatkowo -golonkową ,ze strony głównej cyt:

 

Teraz czas na peklowanie. Mieszam mięso i dodaję peklosól w takiej ilości, by mielonka była trochę bardziej słona od naszego wzorca smakowego,

 

Często wykonywana przeze mnie i bardzo smaczna.Peklowanie 25g/kg.Bez innych przypraw.Mój wzorzec to 20g/kg.Polecam.

 

Smak można wzbogacić czosnkiem,który uwielbiam, czy papryką czasem dodaję też trochę mielonego kminku.

 

I zabijesz w ten sposób niepowtarzalny smak mięsa.

Ale kazdy robi jak lubi i co lubi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134095
Udostępnij na innych stronach

W moim przypadku ilość soli mi odpowiada czyli 20g/kg mięsa.

Na pewno inne przyprawy, typu papryka, czosnek...czy kolendrę zastosuje by wyrób miał w sobie ''to coś ''ale to już następnym razem . :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134101
Udostępnij na innych stronach

Każdy robi według swojego smaku. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134105
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, Bardzo ładnie wygląda ta mielonka. Zawsze robi się coś po raz pierwszy, następnym razem doprawisz według uznania. Ja dodałabym na pewno czosnek i majeranek. Ktoś inny lubi kolendrę itd.Pozdrawiam serdecznie.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134108
Udostępnij na innych stronach

Często wykonywana przeze mnie i bardzo smaczna.Peklowanie 25g/kg.Bez innych przypraw.Mój wzorzec to 20g/kg.Polecam.

Zacytowałeś arkadiuszu fragment co prawda nie wiem czyjego przepisu i z tego cytatu w końcu nie wiadomo czy preferujesz 20g/kg a może 25g /kg :rolleyes: bo biorąc o te 5g więcej powodujesz wzrost ilości soli o 25% :???:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134112
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest Maxella.

Mój wzorzec to 20g/kg.Tak solę kiełbasy.Mielonki i salcesony solę 25g/kg i dla nas trzech osób wcale nie jest za słone.

 

Myślę ,że Halusia się nie obrazi ,że się podepnę swoją mielonką robioną też dzisiej

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134115
Udostępnij na innych stronach

halusia bez słodzenia, bardzo ładnie wygląda Twoja mielonka.

To, że brakuje jej wyrazu domniemywam, że porównujesz ze sklepową.

Tam wyraz daje aromat konserwy.

Aromat konserwy to takie coś co prześladuje mnie w pracy.

Jak go otworze to mam przerąbane, wszędzie pachnie mielonką.

 

Ale pomimo tego chętnie bym Twojej skosztował.

Szkoda, że jeszcze internet nie świadczy takich usług, ale kto wie może za parę lat będzie taka możliwość.

 

A słoność czyli ilość peklosoli to rzecz względna.

Jeden stwierdzi, że za słone a drugi, że za mało słone.

Każdy z nas powinien robić/produkować pod własne gusta.

 

Brawo.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134117
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.