@halusia@ Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Listopada 2010 MIELONKA Wczoraj taki spontanik :grin: Zakup łopatki w ilości 1,50 oraz boczku 0,5 kg. Mięsko pokrojone, zapeklowane na sucho 20g peklosoli na kg mięsa. To postało tak z 3 godz i zmieliłam łopatkę na sitku nr 8. a boczek na sitku nr 4o dodałam biały pieprz. Wszystko dobrze wyrobiłam i napełniłam ściśle w osłonki barierowe. Gotowe batony parzyłam w temp 75* przez 1.5 godz do uzyskaniu wewnątrz batonu 68 * temp. Gotowe schładzane 30 min w zimnej wodzie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Listopada 2010 Dziwne "dziwy" , że Ci galaretką nie podeszło . Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Listopada 2010 Dziwne "dziwy" , że Ci galaretką nie podeszło . No nie podeszło Henio, to dobrze czy zle?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Listopada 2010 to dobrze czy zle? Bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Listopada 2010 Bardzo dobrze :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Listopada 2010 :clap: :clap: Moja właśnie kończy się parzyć. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Listopada 2010 to dobrze czy zle?? Bardzo dobrze - u mnie zawsze jest "otoczka". Mistrzyni :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Listopada 2010 Dzięki Panowie :blush: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Listopada 2010 Wczoraj taki spontanik :grin: Halusia , już jest chłodno na dworze , jeden batonik możesz przesłać pocztą . :smile: :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Listopada 2010 Halusia , już jest chłodno na dworze , jeden batonik możesz przesłać pocztą . :smile: :clap: Andrzejku moja mielonka nie ''staje'' przy Twoich wyrobach :grin: Ale na śniadanie zapraszam :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Listopada 2010 @halusiu@Wyroby wspaniale,wielkie :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Listopada 2010 Witaj Halinko ! Piszesz że dodałaś do mielonki biały pieprz, i nic więcej?Nic nie piszesz o smaku tejże. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Listopada 2010 Piszesz że dodałaś do mielonki biały pieprz, i nic więcej? Nic nie piszesz o smaku tejże. Piotrusiu a co można jeszcze dodać??? W smaku jest bardzo smaczna, choć brakuje jej takiego ''wyrazu''. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Listopada 2010 choć brakuje jej takiego ''wyrazu'' Wydaje mi się ,że za mało trochę posoliłaś.Ja daję 25g peksoli/kg.Powinna być lekko przesolona żeby po wystygnięciu nabrać wyrazu. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Listopada 2010 Wczoraj taki spontanik :grin:Ładny mi spontanik :rolleyes: , qrcze mielonka wyszła jak się patrzy :thumbsup: :thumbsup: Halusia , już jest chłodno na dworze , jeden batonik możesz przesłać pocztą . :smile: :clap: Powoli powoli, myślę, że sprawiedliwie będzie pół do Pobiedzisk, a pół do Lubomierza, tzn. tak sobie pomarzyłem :rolleyes: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Listopada 2010 Ja czasami dodaję kolendry, czosnek, a czasami majeranek lub płatki papryki suszonej i ta mi najbardziej smakuje. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Listopada 2010 Wydaje mi się ,że za mało trochę posoliłaś. .Ja daję 25g peksoli/kg Ja się z Tobą nie zgodzę , uważam ,że 25 g peklosoli na kg mięsa w przypadku wyrobów parzonych w osłonkach to zdecydowanie słonizna i zaznaczam ,że nie jestem "małosolna" . Smak można wzbogacić czosnkiem,który uwielbiam, czy papryką czasem dodaję też trochę mielonego kminku. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Listopada 2010 Z przepisu na mielonkę łopatkowo -golonkową ,ze strony głównej cyt: Teraz czas na peklowanie. Mieszam mięso i dodaję peklosól w takiej ilości, by mielonka była trochę bardziej słona od naszego wzorca smakowego, Często wykonywana przeze mnie i bardzo smaczna.Peklowanie 25g/kg.Bez innych przypraw.Mój wzorzec to 20g/kg.Polecam. Smak można wzbogacić czosnkiem,który uwielbiam, czy papryką czasem dodaję też trochę mielonego kminku. I zabijesz w ten sposób niepowtarzalny smak mięsa. Ale kazdy robi jak lubi i co lubi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Listopada 2010 W moim przypadku ilość soli mi odpowiada czyli 20g/kg mięsa.Na pewno inne przyprawy, typu papryka, czosnek...czy kolendrę zastosuje by wyrób miał w sobie ''to coś ''ale to już następnym razem . :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Listopada 2010 Każdy robi według swojego smaku. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Listopada 2010 @halusia@, Bardzo ładnie wygląda ta mielonka. Zawsze robi się coś po raz pierwszy, następnym razem doprawisz według uznania. Ja dodałabym na pewno czosnek i majeranek. Ktoś inny lubi kolendrę itd.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Listopada 2010 Często wykonywana przeze mnie i bardzo smaczna.Peklowanie 25g/kg.Bez innych przypraw.Mój wzorzec to 20g/kg.Polecam. Zacytowałeś arkadiuszu fragment co prawda nie wiem czyjego przepisu i z tego cytatu w końcu nie wiadomo czy preferujesz 20g/kg a może 25g /kg :rolleyes: bo biorąc o te 5g więcej powodujesz wzrost ilości soli o 25% :???: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Listopada 2010 Przepis jest Maxella. Mój wzorzec to 20g/kg.Tak solę kiełbasy.Mielonki i salcesony solę 25g/kg i dla nas trzech osób wcale nie jest za słone. Myślę ,że Halusia się nie obrazi ,że się podepnę swoją mielonką robioną też dzisiej Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Listopada 2010 Ja też jestem "słonolubny" ale ja dałem 20 gramów (a nie gram) na kilogram :wink: i teraz daję 18 gramów i jest "w pariadke , kak Germańce gawariad. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Listopada 2010 halusia bez słodzenia, bardzo ładnie wygląda Twoja mielonka.To, że brakuje jej wyrazu domniemywam, że porównujesz ze sklepową.Tam wyraz daje aromat konserwy.Aromat konserwy to takie coś co prześladuje mnie w pracy.Jak go otworze to mam przerąbane, wszędzie pachnie mielonką. Ale pomimo tego chętnie bym Twojej skosztował.Szkoda, że jeszcze internet nie świadczy takich usług, ale kto wie może za parę lat będzie taka możliwość. A słoność czyli ilość peklosoli to rzecz względna.Jeden stwierdzi, że za słone a drugi, że za mało słone.Każdy z nas powinien robić/produkować pod własne gusta. Brawo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4816-moja-mielonka/#findComment-134117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.