Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj , żeby nie wyjść z wprawy zrobiłem wędlinkę z fileta z piersi kurczaka w osłonce barierowej .

Filet z kurczaka 1 kg

Sól 19g/kg

Pieprz grubomielony 1 g/kg

Cukier puder 1g/kg

papryka ostra mała szczypta

 

Filet pokroiłem na małe kawałki ok 2x2 cm , błonki i brzydsze elementy zmieliłem na najmniejszej siatce z Zelmera Diany , czyli chyba 2,7 mm

 

osobno kostka , osobno zmielone posoliłem i stało przez ok 24 godziny w lodówce .

Dziś do zmielonego dodałem przyprawy , wymieszałem dokładnie .

Następnie dodałem mięsko pokrojone w kostkę i długo mieszałem .

Następnie nadziałem zelmerkiem osłonki barierowe Fi 40

 

http://i54.tinypic.com/bjiwk5.jpg

 

, 2 godzinki osadzania i na 45 minut do garnka z wodą o temp ok. 75 stopni .

 

http://i55.tinypic.com/2a83ln5.jpg

 

 

Smak rewelacja , cukier puder , no właśnie po co cukier puder ?

Czytałem że można dodać , ale chyba mam popalone kubki smakowe , bo ja nic nie czuję :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-150470
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 206
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

boggi, bardzo smaczniaste :thumbsup:

U mnie podobne idą jak przeciąg :cool:

 

Może takie spróbujesz zrobić https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=172692#172692

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=81369#81369 koperku nie daję.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-150472
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku o widzisz , przypomniałeś mi , następnym razem zrobię z tego przepisu :)

Teraz mi nie umknie , bo jest u mnie w wątku .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-150475
Udostępnij na innych stronach

A ja bym Cię zachęcała byś spróbował i z koperkiem http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1638 :lol: tylko nie z suszonym ma być świeży lub mrożony ewentualnie pomieszany z natką pietruszki też świeżą lub mrożoną

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-150477
Udostępnij na innych stronach

Wypróbuję od razu dwie wersje :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-150478
Udostępnij na innych stronach

:clap: Jak to 'niewiele' trzeba , aby cieszyć się pyszną :thumbsup: i zdrową wędlinką :cool:

Filet z kurczaka 1 kg

Sól 19g/kg

Pieprz grubomielony 1 g/kg

Cukier puder 1g/kg

papryka ostra mała szczypta

 

Ja też muszę spróbować...taką zrobić ( może mi się uda) :blush: Pozdrawiam!

 

[ Dodano: Sob 05 Mar, 2011 23:31 ]

Przepis już w 'kajeciku :grin: Teraz tylko ... Cała reszta roboty... :grin:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-150482
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zbliża się rok jak jestem z Wami, postanowiłem coś wydreptać .

Zrobiłem trochę kabanosów ,

trochę podwawelskiej,

2 małe szyneczki ,

1 poledwicę wędzoną ,

trochę Kiełbasy autorskiej - Głogowskiej z okolic Rzeszowa - według kolego Ligawa:

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=982&Itemid=4

 

Wszystko razem

 

http://i53.tinypic.com/2e4autx.jpg

 

Kabanoski - dużo już jest zjedzone , rodzinka się na nie rzuciła

 

http://i55.tinypic.com/ekkiok.jpg

 

Głogowska

 

http://i55.tinypic.com/2jeprnn.jpg

 

Podwawelska wg DZIADKA( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=550&highlight=podwawelska )

 

http://i52.tinypic.com/11j8c1u.jpg

 

I wędzonki :)

 

http://i56.tinypic.com/1ovl11.jpg

 

 

Dziękuje Wam bardzo za wszelkie porady i przede wszystkim wsparcie , myślę , że ten rok nie poszedł na marne :)

Był to jeden z najlepszych moich lat :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-155048
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap: A ta podwawekska :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-155051
Udostępnij na innych stronach

myślę , że ten rok nie poszedł na marne

Na pewno nie poszedł na marne.

Gratuluję pięknych wyrobów.

Tak przy okazji, ciekawi mnie, jak związana wyszła głogowska robiona technologią kol. Ligawy?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-155056
Udostępnij na innych stronach

EAnna, wiesz co ? nie powiem Ci teraz .

Bo stygnie , ale zanim trafiłem na nasze forum , to nie słyszałem , żeby bawić się ze świntuchem kilka dni. pochodzę z okolic Rzeszowa i u nas odkąd pamiętam , to zawsze masorz sprawiał się w jeden dzień i wszystko smakowało świetnie.

Swintucha na ogół biło się w sobotę rano a wieczorem już jedliśmy kiełbasę cienką .

Owszem trzeba było dłuuuugo wyrabiać mięso a wszystko solone było sola kuchenną .

Kiełbaska pierwyj sort z tzw oczkiem :)

 

Głogowską robiłem według tej receptury i jutro opisze wrażenia oraz pokażę przekrój :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-155058
Udostępnij na innych stronach

Głogowską robiłem według tej receptury

Czyli receptury rzeszowskiej czy kol. Ligawy?

Znam wyroby z tamtych okolic bo mój A. to rodowity rzeszowiak.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-155060
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem z przepisu kol. Ligawy , ale to niemalże to samo co nasze tutejsze.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-155063
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam ostatnio cóś takiego zrobiłem dla dzieciaka do koszyczka :)

 

http://i52.tinypic.com/rh7ihy.jpg

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-157763
Udostępnij na innych stronach

Witam ostatnio cóś takiego zrobiłem dla dzieciaka do koszyczka :)

Bodziu to musi być wielki ten koszyczek :grin:

Odnośnie kiełbasy wygląda super :thumbsup: :clap:

Może jeszcze podasz z jakiej receptury korzystałeś ?

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-157781
Udostępnij na innych stronach

Widzę ,że się pobawiłeś.Kiełbaska na okrągło :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-157784
Udostępnij na innych stronach

Może jeszcze podasz z jakiej receptury korzystałeś ?

W zasadzie to jest kiełbasa bez receptury - jako takiej.

U nas jak się bije świniaka , to nie stosujemy peklowania mięs na kiełbasy . Nie robi się też kiełbas typu podwawelska , zwyczajna , krakowska . Po prostu przy rozbiorze świntucha zostawia się ładne boczki , te co na przykład tłuste , to do kiełbas , szynki - część do zamrażarki na porcje obiadowe , reszta do kiełbas .

 

Czyli różne mięsa idą do kiełbas :) , mielone jest to na jednym sicie ok 10 - 12 mm. Tłuste na mniejszym sicie 6 mm

Przyprawy , to : sól , pieprz , czosnek - wszystko to do smaku - nikt nie waży ani mięsa ani przypraw.

 

Następnie nadziewanie w jelita wieprzowe , krótkie osadzanie i po południu , lub na drugi dzień rano do wędzarni , wędzenie z pieczeniem - bez parzenia .

 

Kiełbaska wychodzi świetna .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-157861
Udostępnij na innych stronach

Przyprawy , to : sól , pieprz , czosnek - wszystko to do smaku - nikt nie waży ani mięsa ani przypraw.

 

Dla mnie to taż nie nowość.Jeszcze zależy ile gospodarz życzy sobie kiełbasy i jak duża jest świnka. W większości przypadków nie życzą sobie parzenia kiełbasy :sad:
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-157863
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam ponownie :)

Coś ostatnio się zaniedbałem , ale już się poprawiam :)

Zrobiłem tydzień temu szyneczkę parzoną . Peklowanie 4 dniowe , bez wędzenia - samo parzenie. szynka wyszła blada , ale najważniejsze że wszystkim smakuje :)

 

Mieszanka peklująca to 45g sól kuchenna i 15 g peklosól .

Tak robię bo czuję smak peklosoli a w tym wydaniu wyroby nie są szare i nie mają tego posmaku .

 

Tak jak wspomniałem peklowanie 4 dniowe , trochę według tabeli DZIADKA , napisałem trochę , bo tabela dla mnie jest za słona . Ja biorę na kilogramową szynkę nie 0,4 l wody , tylko 0,5 l wody i jest ok . Może mój próg słoności jest inny , ale jest jaki jest i nic na to nie poradzę. W każdym razie DZIADKU chylę czoła i dziękuje za tabelę :)

Mięso pochodzi z szynki , jaki mięsień dokładnie to nie wiem :(

po sparzeniu natarłem ją delikatnie pieprzem i papryką .

 

Tutaj mamy szynkę surową :)

 

 

http://i54.tinypic.com/ax06br.jpg

 

Po zaparzeniu wyjąłem na durszlak

 

 

http://i51.tinypic.com/91e4yf.jpg

 

 

Po ostygnięciu na drugi dzień

 

 

http://i52.tinypic.com/2di34t5.jpg

 

No i tradycyjnie przekrój

 

 

http://i51.tinypic.com/vyf4n.jpg

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-176182
Udostępnij na innych stronach

Mieszanka peklująca to 45g sól kuchenna i 15 g peklosól .

Tu by się przydała informacja na jakiej ilości wody rozpuściłeś tę mieszankę ( domniemuję ,że w litrze ale początkujący mogą pomyśleć ,że w 1/2 litra bo dalej piszesz o takiej ilości wody)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-176184
Udostępnij na innych stronach

hmm u mnie widać dobrze

 

[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2011 20:39 ]

Mieszanka peklująca to 45g sól kuchenna i 15 g peklosól .

Tak robię bo czuję smak peklosoli a w tym wydaniu wyroby nie są szare i nie mają tego posmaku .

 

Tak jak wspomniałem peklowanie 4 dniowe , trochę według tabeli DZIADKA , .....

Myślę , że jest czytelnie napisane

 

 

No ba jak jest według tabeli DZIADKA ?

peklowanie 4 dniowe , 0,4 l wody i 60 g peklosoli

Piszę teraz z pamięci ale tak chyba jest :)

Mówimy o kilogramie mięsa

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-176185
Udostępnij na innych stronach

( domniemuję ,że w litrze ale początkujący mogą pomyśleć ,że w 1/2 litra bo dalej piszesz o takiej ilości wody

Ja odczytałem ,że w 1/2 l czyli solanka 12% 4 dni peklowania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-176186
Udostępnij na innych stronach

boggi nie każdy początkujący ogarnia wszelkie tabele i zwykle ma mętlik w głowie zważywszy , że zwykle na forum piszemy o stężeniu solanki czyli o ilości mieszanki ( czy czystej peklosoli) na litr wody i własnie dlatego sugerowałąm byś napisał jaką ilość wody zastosowałeś do tych 60 gramów :grin: ( ja daję jeszcze mniej peklosoli niż Ty zastosowałeś ale pekluję trochę dłużej :cool:)

PS Gratuluję szyneczki :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-176187
Udostępnij na innych stronach

chudziak, tak tak rozumiem , myślę jednak , że dobrze będzie odczytane to co napisałem :)

 

Generalnie dałem 60g mieszanki peklującej na 0,5 l wody :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4830-boggi-moje-r%C3%B3%C5%BCne-wyroby/page/3/#findComment-176188
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.