@halusia@ Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Mam pytanie _ czy po tak długim obsadzaniu i obciekaniu jelito na twojej kiełbasie jest zjadliwe tz. czy nie jest twarde lub gumowate? Piotrusiu wędlina była przykryta lnianym ręcznikiem i jelito nie miało prawa się wysuszyć. W sumie nie wisiała aż tak długo jakby się wydawało, bo zakończyłam nadziewać o 2.30 nad ranem i o godzinie 8 już wstawiłam do wędzarni. Wędlina jest jak najbardziej zjadliwa :thumbsup: , krucha . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-142987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Stycznia 2011 W skład wędliny to : - 1 kg szynki mielone na sitku 18 - 2kg łopatki i okrawki z szynki mielona na sitku 10 - 1 kg boczku mielone na sitku 4Czy robiłaś klasyfikację mięs? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-142995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Czy robiłaś klasyfikację mięs?Tak zrobiłam klasyfikacje , choć czasami mam z tym małe problemy. Czyli tak: - szynka wp kl I - łopatka i okrawki z szynki wp kl II - boczek tj wp kl II Czyli zabrakło mi kl III.I tu można mieć chyba zastrzeżenia w doborze mięsa.Prawda EAnno?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-143005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Czyli zabrakło mi kl III.I tu można mieć chyba zastrzeżenia w doborze mięsa. Wcale nie bo łopatka też jest mięsem które posiada w sobie "klej" i dlatego Twoja kiełbasa po dobrym wyrobieniu nie rozpada się.Tak mi się wydaje jeśli mogę wtrącić się nieskromnie. Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-143007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Czyli zabrakło mi kl III.I tu można mieć chyba zastrzeżenia w doborze mięsa Niekoniecznie.Niektórzy robiąc kiełbasy masę wiążącą robią z mięsa łopatki tylko mielą na 2mm i kutrują. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-143008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Czyli zabrakło mi kl III.I tu można mieć chyba zastrzeżenia w doborze mięsa.Prawda EAnno??Absolutnie nie! Chodziło mi przede wszystkim o tę łopatkę. W łopatce mamy wszakże "I", "II" i trochę "III". (nie mówiąc o "IV",skórkach, kościach i drobnym tłuszczu :grin: ). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-143047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Lutego 2011 Witaj Halusiu. Gratuluje pięknych i niewątpliwie smacznych wyrobów. Jestem właśnie przed swoją pierwsza kiełbasą i po przeanalizowaniu całego forum postanowilem skorzystać z Twojego przepisu . Kolega Pokomen15 też z tego co wiem robił Twoją kiełbaskę i wychwalał ją pod niebiosa. Halusiu mam pytanie - czy zamiast podpiekać w wędzarni próbowałaś Twoją kiełbaskę parzyć po wędzeniu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-144673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Lutego 2011 Gratuluje pięknych i niewątpliwie smacznych wyrobów. Dzięki :grin: Halusiu mam pytanie - czy zamiast podpiekać w wędzarni próbowałaś Twoją kiełbaskę parzyć po wędzeniu? Koszu jest mi bardzo miło że z pośród ogromnego wyboru na forum wybrałeś właśnie moją wędlinę :blush: Co do pytania ... tej kiełbasy nie parzyłam ale Ty możesz to uczynić jeśli nie chcesz podpiekać , też będzie smaczna. Życzę udanych wyrobów i trzymam kciuki. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-144681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Lutego 2011 Koszu do farszu na kiełbasę pieczoną daj troszkę mniej soli (peklosoli)np.16 - 17g/kg. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-144696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Lutego 2011 Pokomen15 też z tego co wiem robił Twoją kiełbaskę i wychwalał ją pod niebiosa. No to do dzieła !!! Kiełbasa nie jest skomplokowana, i jet naprawdę pyszna, idealna jak na pierwszy raz, ja dawałem 18 g peklosoli na kg i była ok nawet nie parzona, no ale każy ma swój smak, pozdrawiam i czekamy na wyniki Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-144701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 9 Lutego 2011 Żeby stwierdzić czy kiełbaska jest dobra trzeba odczekać ok. 24 godz.Zaraz po wędzeniu kiełbasa wydaje się za słona.No i musi dojść do swego pH.Ale kiełbasa wygląda apetycznie :thumbsup: Gratulacje :clap: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-145663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Lutego 2011 No proszę Znowu czegoś nowego się dowiedziałem Dziękuję Panowie. Inna sprawą jest to - czy ta kiełbasa doczeka dzisiaj do połnocy żeby te rzeczone 24 h minęły Rodzina i znajomi ustawiają się w kolejce do degustacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-145668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Listopada 2011 Witam od kilku dni śledzę Wasze forum i jestem pod ogromnym wrażeniem tych wszystkich pyszności które robicie. W tym tygodniu będę robić po raz pierwszy takie kiełbaski1.krakowską suchą KRAKOWSKA PODSUSZANA2.kabanosy wieprzowe KABANOSY3.kiełbasę Halusi KIEŁBASA HALUSIi w związku z tym mam pytanko czy zamiast peklosoli do KIEŁBASY HALUSI mogę dać sól niejodowaną warzonkę?w innym temacie piszecie że nie należy piec i grillować wyrobów zrobionych na peklosoli https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8030Chciałabym tą kiełbaskę jeść na zimno oraz gotować i piec do późniejszej konsupcjii.Czy po wędzeniu, suszeniu mogę kabanosy i krakowską posduszaną zamrozić i jak najlepiej to zrobić tzn. czy zawinąć w folię aluminiową i do szczelnego woreczka czy jest to dobrą metodą? Czy może zaopatrzyć się w pakowaczkę próżniową?Z góry dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-186401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Listopada 2011 czy zamiast peklosoli do KIEŁBASY HALUSI mogę dać sól niejodowaną warzonkę?Uważam że możesz ale wtedy wędlina będzie mniej trwała. Peklosól naturalnie konserwuje produkt i nadaje ładnego koloru danego wyrobu. Przy użyciu soli niejodowanej wyrób będzie mniej trwały . A może spróbujesz dać 30% peklosoli i 70% soli. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-186420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Listopada 2011 Agus; możesz dać sól samą, lecz wyjdzie tobie kiełbasa biała i właśnie ona jest przeznaczona do grillowania, kiełbasa „czerwona” NIE do grilla / patelni, lecz nie wszyscy / raczej bardzo mało kto o tym wie. Hmmm; kiełbasy się nie gotuje? skąd to wzięła? Mrozić jak najbardziej (ps. ja mam całą zamrażalkę 400L pełną), najlepszym rozwiązaniem jest kupno pakowarki próżniowej (koszty), ja mam w zwykłych dużych workach do mrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-186488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Marca 2012 Troszkę wędliny z sobotniego wędzenia na śniadanko, po dłuższej przerwie coby nie zapomnieć... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-206938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Marca 2012 Halinko zrobiłem własnoręcznie Twoją kiełbasę dziś poczęstowałem kolegów i musiałem natychmiast jechać po całą produkcję tj około 4kg pożarli natychmiast do tego stopnia smakowało że wylądowałem do góry 5razy, z uwagi że moja wedzarnia nie piecze była parzona.Halinko tego się nie da opisać jakie były achy bardzo dziękuje .:brawo: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:za przepis. z dn.04 12 2010r. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-207079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Marca 2012 Halinko zrobiłem własnoręcznie Twoją kiełbasę dziś poczęstowałem kolegów i musiałem natychmiast jechać po całą produkcjęWacku to na nastepnym razem się nie chwal ... :tongue: żartuję oczywiście. Bardzo się cieszę że wędlina smakowała Tobie i kolegom.. :wink: moja wedzarnia nie piecze była parzonaWacku a co jest nie tak że Twoja wędzarnia nie piecze... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-207120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.