Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie _ czy po tak długim obsadzaniu i obciekaniu jelito na twojej kiełbasie jest zjadliwe tz. czy nie jest twarde lub gumowate?

Piotrusiu wędlina była przykryta lnianym ręcznikiem i jelito nie miało prawa się wysuszyć.

W sumie nie wisiała aż tak długo jakby się wydawało, bo zakończyłam nadziewać o 2.30 nad ranem i o godzinie 8 już wstawiłam do wędzarni.

Wędlina jest jak najbardziej zjadliwa :thumbsup: , krucha .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-142987
Udostępnij na innych stronach

W skład wędliny to :

- 1 kg szynki mielone na sitku 18

- 2kg łopatki i okrawki z szynki mielona na sitku 10

- 1 kg boczku mielone na sitku 4

Czy robiłaś klasyfikację mięs?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-142995
Udostępnij na innych stronach

Czy robiłaś klasyfikację mięs?

Tak zrobiłam klasyfikacje , choć czasami mam z tym małe problemy.

Czyli tak:

- szynka wp kl I

- łopatka i okrawki z szynki wp kl II

- boczek tj wp kl II

Czyli zabrakło mi kl III.I tu można mieć chyba zastrzeżenia w doborze mięsa.Prawda EAnno??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-143005
Udostępnij na innych stronach

Czyli zabrakło mi kl III.I tu można mieć chyba zastrzeżenia w doborze mięsa.

Wcale nie bo łopatka też jest mięsem które posiada w sobie "klej" i dlatego Twoja kiełbasa po dobrym wyrobieniu nie rozpada się.Tak mi się wydaje jeśli mogę wtrącić się nieskromnie.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-143007
Udostępnij na innych stronach

Czyli zabrakło mi kl III.I tu można mieć chyba zastrzeżenia w doborze mięsa

Niekoniecznie.Niektórzy robiąc kiełbasy masę wiążącą robią z mięsa łopatki

tylko mielą na 2mm i kutrują.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-143008
Udostępnij na innych stronach

Czyli zabrakło mi kl III.I tu można mieć chyba zastrzeżenia w doborze mięsa.Prawda EAnno??

Absolutnie nie!

Chodziło mi przede wszystkim o tę łopatkę. W łopatce mamy wszakże "I", "II" i trochę "III".

(nie mówiąc o "IV",skórkach, kościach i drobnym tłuszczu :grin: ).

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-143047
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witaj Halusiu.

 

Gratuluje pięknych i niewątpliwie smacznych wyrobów. Jestem właśnie przed swoją pierwsza kiełbasą i po przeanalizowaniu całego forum postanowilem skorzystać z Twojego przepisu :). Kolega Pokomen15 też z tego co wiem robił Twoją kiełbaskę i wychwalał ją pod niebiosa.

 

Halusiu mam pytanie - czy zamiast podpiekać w wędzarni próbowałaś Twoją kiełbaskę parzyć po wędzeniu?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-144673
Udostępnij na innych stronach

Gratuluje pięknych i niewątpliwie smacznych wyrobów.

Dzięki :grin:

Halusiu mam pytanie - czy zamiast podpiekać w wędzarni próbowałaś Twoją kiełbaskę parzyć po wędzeniu?

Koszu jest mi bardzo miło że z pośród ogromnego wyboru na forum wybrałeś właśnie moją wędlinę :blush:

Co do pytania ... tej kiełbasy nie parzyłam ale Ty możesz to uczynić jeśli nie chcesz podpiekać , też będzie smaczna.

Życzę udanych wyrobów i trzymam kciuki.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-144681
Udostępnij na innych stronach

Pokomen15 też z tego co wiem robił Twoją kiełbaskę i wychwalał ją pod niebiosa.

 

No to do dzieła !!! Kiełbasa nie jest skomplokowana, i jet naprawdę pyszna, idealna jak na pierwszy raz, ja dawałem 18 g peklosoli na kg i była ok nawet nie parzona, no ale każy ma swój smak, pozdrawiam i czekamy na wyniki :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-144701
Udostępnij na innych stronach

Żeby stwierdzić czy kiełbaska jest dobra trzeba odczekać ok. 24 godz.

Zaraz po wędzeniu kiełbasa wydaje się za słona.

No i musi dojść do swego pH.

Ale kiełbasa wygląda apetycznie :thumbsup: Gratulacje :clap:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-145663
Udostępnij na innych stronach

No proszę :) Znowu czegoś nowego się dowiedziałem :) Dziękuję Panowie. Inna sprawą jest to - czy ta kiełbasa doczeka dzisiaj do połnocy żeby te rzeczone 24 h minęły :) Rodzina i znajomi ustawiają się w kolejce do degustacji. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-145668
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Witam od kilku dni śledzę Wasze forum i jestem pod ogromnym wrażeniem tych wszystkich pyszności które robicie. W tym tygodniu będę robić po raz pierwszy takie kiełbaski

1.krakowską suchą KRAKOWSKA PODSUSZANA

2.kabanosy wieprzowe KABANOSY

3.kiełbasę Halusi KIEŁBASA HALUSI

i w związku z tym mam pytanko

czy zamiast peklosoli do KIEŁBASY HALUSI mogę dać sól niejodowaną warzonkę?

w innym temacie piszecie że nie należy piec i grillować wyrobów zrobionych na peklosoli https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8030

Chciałabym tą kiełbaskę jeść na zimno oraz gotować i piec do późniejszej konsupcjii.

Czy po wędzeniu, suszeniu mogę kabanosy i krakowską posduszaną zamrozić i jak najlepiej to zrobić tzn. czy zawinąć w folię aluminiową i do szczelnego woreczka czy jest to dobrą metodą? Czy może zaopatrzyć się w pakowaczkę próżniową?

Z góry dziękuję za informację.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-186401
Udostępnij na innych stronach

czy zamiast peklosoli do KIEŁBASY HALUSI mogę dać sól niejodowaną warzonkę?

Uważam że możesz ale wtedy wędlina będzie mniej trwała.

Peklosól naturalnie konserwuje produkt i nadaje ładnego koloru danego wyrobu.

Przy użyciu soli niejodowanej wyrób będzie mniej trwały .

A może spróbujesz dać 30% peklosoli i 70% soli.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-186420
Udostępnij na innych stronach

Agus; możesz dać sól samą, lecz wyjdzie tobie kiełbasa biała i właśnie ona jest przeznaczona do grillowania, kiełbasa „czerwona” NIE do grilla / patelni, lecz nie wszyscy / raczej bardzo mało kto o tym wie. Hmmm; kiełbasy się nie gotuje? skąd to wzięła? Mrozić jak najbardziej (ps. ja mam całą zamrażalkę 400L pełną), najlepszym rozwiązaniem jest kupno pakowarki próżniowej (koszty), ja mam w zwykłych dużych workach do mrożenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-186488
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Troszkę wędliny z sobotniego wędzenia na śniadanko, po dłuższej przerwie coby nie zapomnieć... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-206938
Udostępnij na innych stronach

Halinko zrobiłem własnoręcznie Twoją kiełbasę dziś poczęstowałem kolegów i musiałem natychmiast jechać po całą produkcję tj około 4kg pożarli natychmiast do tego stopnia smakowało że wylądowałem do góry 5razy, z uwagi że moja wedzarnia nie piecze była parzona.Halinko tego się nie da opisać jakie były achy bardzo dziękuje

 

.:brawo: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:za przepis. z dn.04 12 2010r.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-207079
Udostępnij na innych stronach

Halinko zrobiłem własnoręcznie Twoją kiełbasę dziś poczęstowałem kolegów i musiałem natychmiast jechać po całą produkcję

Wacku to na nastepnym razem się nie chwal ... :tongue: żartuję oczywiście.

Bardzo się cieszę że wędlina smakowała Tobie i kolegom.. :wink:

moja wedzarnia nie piecze była parzona

Wacku a co jest nie tak że Twoja wędzarnia nie piecze...

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4853-kie%C5%82basa-halusi/page/2/#findComment-207120
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.