jokej Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Witam zaczynam pierwszy raz wędzić jutro zacznę od oscypków serki juz przygotowane zaraz pójdą do solanki a jutro wędzonko :lol: a w sobotę szynki,boczek zeberka i szynka z kozy będę tu opisywał swoje wyroby jutro dodam zdjęcia po wędzeniu Trzymajcie za mnie kciuki :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2010 jokej, jak bedziesz wędził oscypki to uwazaj na temperaturę żeby Ci nie "popłynęły" Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2010 jokej, jak bedziesz wędził oscypki to uwazaj na temperaturę żeby Ci nie "popłynęły"wiem wiem Babcia mi wszystko wytłumaczyła w końcu jest Góralką z Poronina :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2010 No i zaczęło się wędzenie dzisiaj tylko oscypki ale jutro szyneczki itd. :thumbsup: :thumbsup: A oto moje dzieło zrobiłem z 2 rodzai mleka 1 mleko to od zwykłych krów 2 mleko to mleko od krowy Jersey które mają ok 8 procent tłuszczu dlatego takie żółte ale jak dla mnie o niebo lepsze od zwykłego :thumbsup: :thumbsup: POZDRAWIAM I DO JUTRZEJSZEGO WĘDZONKA NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan1704 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Palce lizać, :thumbsup: może kiedyś odważę się zrobić oscypki (to nasze góralskie jadło) tylko o krowy ciężko w Beskidach. :rolleyes: Życzę smacznego i pozdrawiam :clap: Jeszcze jedno gdzie można kupić foremki na oscypki :question: Cytuj Pozdrawiam :thumbsup: Janusz Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Jeszcze jedno gdzie można kupić foremki na oscypkiJa te zrobiłem bez foremki ale ciocia ma mi kupic na rynku w Nowym Targu Znalazłem na alegro może się przyda :lol: http://allegro.pl/podpuszczka-10g-1-forma-na-oscypki-oscypek-i1366282558.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan1704 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Dziękuję za szybką odpowiedź :rolleyes: Znalazłem na alegro może się przyda :lol: http://allegro.pl/podpusz...1366282558.html Chyba skorzystam z oferty Cytuj Pozdrawiam :thumbsup: Janusz Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2010 A oto moje dzieło zrobiłem z 2 rodzai mleka 1 mleko to od zwykłych krów 2 mleko to mleko od krowy Jersey I tu rodzi się pytanie: Jak wygląda krowa niezwykła Jersey? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Grudnia 2010 jan1704, zajrzyj też tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1196&postdays=0&postorder=asc&start=555 tam jest info od Radka Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Grudnia 2010 No i zaczęło się wędzenie dzisiaj tylko oscypki ale jutro szyneczki itd. :thumbsup: :pycha:I pierwsze wędzenie za sobą :grin: Bardzo apetyczne oscypki, szczególnie te żółte. :thumbsup: Już wczoraj zastanawiałam się dlaczego są tak różne , ale teraz już wiem. Gratulacje :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan1704 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Grudnia 2010 paolodoro, Dziękuję za namiary Cytuj Pozdrawiam :thumbsup: Janusz Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Grudnia 2010 O JUTRZEJSZEGO WĘDZONKA NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆGratuluję ładnych serków :clap: i życzę dobrego dymu podczas wędzenia :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Gratuluję ładnych serków :clap: i życzę dobrego dymu podczas wędzenia :smile:Wielkie dzięki z dymem nie mam żadnych problemów bardziej się obawiam jak mi wyjdzie obsuszanie wędzonek :rolleyes: od wczoraj wiszą sobie i obciekają ok 12 zacznę wędzić na bieżąco bede wam przekazywać wiadomości TRZYMAJCIE KCIUKI :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Podziwiam wyroby!Niestety nie miałem jeszcze doświadczenia z serkami Ale jak patrze na te śliczności to chyba czas zrobić prototypa Cytuj Kto nie ryzykuje, nie pije szampana!Koniec języka za przewodnika!Mówisz i masz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Grudnia 2010 obawiam jak mi wyjdzie obsuszanie wędzonek :rolleyes:Jak będziesz miał mięsko już w wędzarni to staraj się osuszać na samym żarze lub z jak najmniejszą ilością dymu do czasu jak zniknie "rosa" z mięsa :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Grudnia 2010 od wczoraj wiszą sobie i obciekają ok 12 zacznę wędzić na bieżąco bede wam przekazywać wiadomości TRZYMAJCIE KCIUKI :lol: Jeśli masz możliwość , to nie czekaj do 12 stej - tylko zaczynaj wcześniej , nie będziesz musiał później zerkać z latarką Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Grudnia 2010 staraj się osuszać na samym żarze lub z jak najmniejszą ilością dymu do czasu jak zniknie "rosa" z mięsa :smile:wiem wiem przewałkowałem akademie DZIADKA ze 100 razy tylko jak widac na zdjeciu mojej wędzarni palenisko jest 2m od wędzarni ale moge je skrócić wtedy bede miał ciepło w wędzarni ale jak zaczne zadymiać to ciężko będzie mi utrzymać 40-50 s C. ale osusze na krótszym kanale a jak będą już gotowe to dołożę kanał bo jak widać na zdjęciu ten krótki jest na stałe wczoraj dorobiłem jeszcze jeden jak widać myślę że będzie ok POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Grudnia 2010 No i zaczęło się wędzenie dzisiaj tylko oscypki ale jutro szyneczki itd. :thumbsup: :pycha: A oto moje dzieło :clap: :clap: :thumbsup: Udanych wyrobów . JA KCIUKI TRZYMAM :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Szyneczki już w wędzarni od godziny suszenie zakonczone teraz dym poszedł temperatura 45sC. za 2 godziny zrobię kolejne zdjęcia pozdrowienia dla wszystkich :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Fajnie. A te listki "bobkowe" to już możesz wyjąć , aromatu nie dadzą a jedynie bledsze plamki . Kibicujemy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Fajnie. A te listki "bobkowe" to już możesz wyjąć , aromatu nie dadzą a jedynie bledsze plamki . Kibicujemy :grin: te polędwiczki wedze koledze tak chciał więc rozumiesz :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-137991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Grudnia 2010 no i już widać efekt 2 tygodniowego czekania jeszcze ok50min i do parnika .mam tylko pytanko czy po wyjęciu z parnika ochłodzić zimną wodą czy tylko powiesić :question: :question: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-138024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Poza hartowaniem zmyjesz ewenualne pozostałości sadzy.Ojojoj. :grin: [ Dodano: Sob 18 Gru, 2010 18:30 ] czy tylko powiesićPowieś jest zimno i szybko wystygną.Studzi się do temp 12C a z braku takich warunków dopuszcza się 18C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-138030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Można to rozwinąć: często na wędzonkach osadzaja się także drobiny popiołu. Ojojoj :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-138033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokej Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Grudnia 2010 ARKADIUSZ i solanka wytrzymała 2 tygodnie czy boczek parzyć czy mocniej podwędzić jak radzicie :question: :question: :lol: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4923-zaczynam-pierwsze-wedzenie/#findComment-138034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.