DZIADEK Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Kiełbasa Krucha Dziadka W związku z tym że w ogóle nie była taka planowana – nie ma pewności że następna będzie taka sama. Opis produkcji . Zakupione mięso 1.Mięso z szynki b/k , skóry i tłuszczu – cztery podstawowe mięśnie z częścią brzuchatego 2.Podgardle Uzyski po klasyfikacji Wp kl I -- 3,80 kg Wp. kl II A - 1,84 kg Wp kl III - 1,34 kg Podgardle b/s , gruczołów z zawartością mięsa ok. 45 % - 1,42 kg Razem - 8,40 kg Receptura z uzyskanych mięs w przeliczeniu na 10kg surowca. Wp Kl I - ok 4,60 kg Wp kl II A - 2,20 kg Wp kl III - 1,60 kg Podgardle b/s gruczołów - 1,60 kg Razem - 10 kg Peklowanie Mieszanką peklującą w ilości 17g na jeden kg mięsa Czas peklowania 30 godz. Rozdrabnianie Maszynką nr 22 Wp kl -. Połowa przez siatkę 18 mm. Druga połowa siatka 10 mm Wp kl II a - siatka 10mm następnie siatka 8mm Wpkl III – siatka 10 mm następnie siatka 5 mm. Podgardle – siatka 10 mm następnie siatka 8 mm. Przyprawy Pieprz naturalny - 17g Cukier - 20g Gałka muszk. - 4.g Kolendra - 4g Czosnek miel - 4g Woda - 150 ml Mieszanie - ręczne Wymieszana – wyrobiona wp kl I . następnie dodano wp kl II i podgardle Po wymieszaniu dodano wp kl III wymieszaną – wyrobioną z wodą i przyprawami . Całość masy mięsnej wymieszana i wyrobiona. do uzyskania kleistości Nadziewanie. W kiełbaśnice maszynką nr 22. Odkręcana w parki Osadzanie - 6 godz. Osuszanie-Wędzenie - w temp . 60-70 st C przez 3 godz.. Parzenie - w wodzie o temp. 72-74st c przez 25 min. Kiełbasa na przekroju jest bardzo jasna wyglądem przypomina drobiową .Jest bardzo krucha ,ale daje się kroić w cienkie plastry .W ustach po prostu się rozpuszcza. Jest trochę jakby mazista. Dlaczego taka wyszła - to jest pytanie na które szukam odpowiedzi. Bo w zamierzeniach miała być całkiem inna. A teraz wyjaśnienie . Zakupione mięso z szynki – po prosty całe mięśnie nie rozdzielane bez kości, skóry i tłuszczu., do tego podgardle .Po klasyfikacji zapeklowane na sucho .Podczas mieszania mięso wykazywało cechy takiego rozmazywania nie było takie jędrne jak zwykle . Wędzenie przebiegło normalnie .W czasie parzenia zaczęły się kłopoty . A w czasie wyjmowania rozpacz . Podeszła wodą i była tak miękka., bardziej miękka jak surowa . Po wyjęciu i rozwieszeniu na kije i po przechłodzeniu włożona do wędzarni .Woda która podeszła na górze w największych skupiskach wykłuta . Podwędzana była jeszcze przez godzinę. Dalej była bardzo miękka .Dopiero gdy dobrze wystygła, jakoś ta struktura się ukształtowała .Nawet można być z niej zadowolonym . Przyczyną jest prawdopodobnie jakość zakupionego mięsa . Rasa lub szynka mogła pochodzić z importu.. Bo błędy w produkcji nie zostały popełnione . Może oprócz tego że na początku dostała przez chwilę wyższej temp do 80st c. Opisałem to tylko dlatego by początkującym uzmysłowić żeby nie przejmować się drobnymi niepowodzeniami bo to może być nie wasza wina . Wniosek jeden Nie kupować mięsa z jednej szynki a po kawałku z kilku . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Wniosek jeden Nie kupować mięsa z jednej szynki a po kawałku z kilkuStaram się tak robić. To już byłby prawdziwy pech, przy którym można grać w totka :grin: , gdyby trafiły się wszystkie kawałki mięsa z wadą. Przy takiej ilości "podpiwku" kiełbaska szybko zniknie :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Wniosek jeden Nie kupować mięsa z jednej szynki a po kawałku z kilkuStaram się tak robić. To już byłby prawdziwy pech, przy którym można grać w totka :grin: , gdyby trafiły się wszystkie kawałki mięsa z wadą. Przy takiej ilości "podpiwku" kiełbaska szybko zniknie :grin: Pozdrawiam :wink: Witam , ja nie widzę żadnych wad w tej kiełbasce. Wprost przeciwnie same zalety. Gonzo ten podpiwek sugeruje że jesteś z Dziadkiem bliżej zaprzyjaźniony, znając jego nawyki. Mnie to wygląda na przypalankę wysokooktanową ( sam taką robię ) a w parze ,z nawet najmniej udanym wyrobem , smakuje wybornie. pozdrawiam świątecznie Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Grudnia 2010 To tylko część pigwówki z moich zapasów. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Grudnia 2010 DZIADEK, Myślę, że to może być wina jelit. Kiedyś z tego samego farszu użyłem do zrobienia grubej kiełbasy w osłonce białkowej i zwykłe jelita kalibrowane 28 - 32. Efekt był podobny. Gruba kiełbasa OK, a w jelitach koszmar moczonej gąbki. Pozdrawiam Świątecznie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Najgorszą wadą mięsa dla masarza jest RSE, ponieważ mięso jest różowe, w czasie wyrabiania dobrze wiąże się, chłonie wodę własną i dodaną. W czasie obróbki cieplnej okazuje się, że mamy kłopot z naszym produktem w postaci wycieków wody. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Bagno, Wytłumacz co to jest RSE, bo pomylę z BSR :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Andyandy, http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=766 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Witam!A może szynka naszpikowana solą fizjologiczną , fosforanami , albo h.g.w. czym :grin: :question: Swojego czasu dużo się tego sprzedawało w super...., i śmiem twierdzić , że jak świeże było 1-2 dni , to nie do wyczajenia nawet przez mistrza jakim jest DZIADEK. WESOŁYCH ŚWIĄT :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Bagno, Mnie trafiły się jelita, przez które woda przechodziła jak przez "sito" Efektem po parzeniu kiełbasa rozlatująca się na ciepło i na zimno krucha i też się sypała. W smaku jałowa do d.... Może w tych jelitach u Dziadka też wystąpiła wystąpiła osmoza? :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Może w tych jelitach u Dziadka też wystąpiła wystąpiła osmoza?Andyandy, zjawisko osmozy występuje we wszystkich jelitach, gdyż w ten sposób organizm pobiera potrzebne sobie składniki. Przyczyną takiej siatkowatości jelit może być niewłaściwe ich szlamowanie i dalsza obróbka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Maxell, A wiec nastąpiłą tz. "bigosmoza" :grin: Mechaniczna perforacja. :lol: Jest na to rada niech Dziadek jelit nie czyści papierem ściernym :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Grudnia 2010 :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Ale wy tu piszecie. Wody dodano 0,15 l na 10 kg. Jelita kupne ,Mięso ze sklepu naprzeciwko gdzie prowadzony jest rozbiór . A kiełbasy prawie już nie ma , Wnuczki proszą o następną taką. Kiełbasa w czasie krojenia nie rozpada się, dopiero przy przeginaniu plastrów i nie jest wcale wiórowata . Opisałem wam dokładnie proces produkcji byście wyciągneli z tego wnioski . Proszę zwrócić uwagę na sposób rozdrabniania . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Witam.Dziadku z tą wodą to był ... :grin: Bo będą uczyć "ojca dzieci ..... , a Dziadka kiełbasy" :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Witam!No wlasnie, po co takie dziwne mielenie? farsz zostal przez to podwojne mielenie bardziej rozmiazdzony. Czyzby tutaj byla przyczyna ze kielbasa jest krucha? No i jeszcze wieprzowina kl III przepuszczona na 5mm sitku, chyba nie da tez tyle kleju co zmielona dwukrotnie na 3mm. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Grudnia 2010 No wlasnie, po co takie dziwne mielenie? farsz zostal przez to podwojne mielenie bardziej rozmiazdzony No a w wilkach przez ile sitek od razu przechodzi farsz żeby nie przegrzać mięsa :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Grudnia 2010 No a w wilkach przez ile sitek od razu przechodzi farsz żeby nie przegrzać mięsa w niektorych przechodzi wstepnie przez szarpak i to ma jakis sens, ale najpierw 10mm a pozniej 8mm? To praktycznie od razu mozna na 8mm mielic, albo sie myle? Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Grudnia 2010 To praktycznie od razu mozna na 8mm mielic, albo sie myle? Fakt, między 10mm a 8 mm prawie nie ma różnicy.Można by np. od razu na 4-5mm , bo pewnie i takie rozdrobnienie będzie przy 10mm następnie 8mm :rolleyes: Ja np. III wp. najpierw daję na 6-8mm a potem po dodaniu przypraw na 2,5mm. Czekamy na wyjaśnienia Dziadka - co autor miał na myśli tak rozdrabniając :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Nie mam teraz czasu. Ale czekam na dalsze wnioski z tej produkcji .Bo w tej chwili to tylko moje naprowadzenia są komentowane. Pozdrawiam świątecznie Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Nie denerwujcie Dziadka bo po przed Świątecznych "książkach" użył nie tego numeru papieru ściernego do czyszczenia jelit. :lol: A może dwa razy mielił żeby kiełbaska wyszła dwa razy lepsza!!! :smile: Odpuśćmy technologię i zagadki! cała moc na dowcipy!!! Święta!!! Święta!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Grudnia 2010 W sumie to mięso na kiełbasę było 9 razy w maszynceChyba jednak tylko 2 :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Grudnia 2010 W związku z tym że nie ma nowych wątków w przyczynie powstania takiej, tak smacznej kiełbasy ,czekam na dalsze wnioski. Piszących o ściernych jelitach odsyłam do moderatorów by skasowali ich posty . Przyczyna tego jest tylko jedna . a może to nowy sposób na kruchą kiełbasę . Pozdrawiam świątecznie Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Grudnia 2010 DZIADEK, Nie męcz ! oszczędź, wyznaj prawdę! Jak się robi takie cuda? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Grudnia 2010 DZIADEK mnie zawsze onieśmiela, ale co mi tam :blush: czekam na dalsze wnioskiPodwójne mielenie II i III zwiększyło wprawdzie kleistość mięsa ale de facto cała "III" pozostała w strukturze ziarnistej (sitko nr 5). W wyniku parzenia mięso ścięgniste chude zachowało się zgodnie ze swoją naturą, czyli obkurczyło w ziarnie i wydaliło soki (mięso ścięgniste obsuszyło się). Wydobyty podwójnym mieleniem i zapewne fachowym mieszaniem klej utrzymał całość "w kupie" po ostygnięciu i wykłuciu nadmiaru wody. Jednak tak grubo zmielona III nie dała "z siebie" całego kleju; wręcz przeciwnie, zachowując go w poszczególnych, obsuszonych ziarnach spowodowała ich odrębność co wpłynęło na kruchość kiełbaski Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4965-kie%C5%82basa-nie-taka-jaka-mia%C5%82a-by%C4%87-krucha/#findComment-139226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.