Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nazwa wywodzi sie od fajnego paradoksu, gdzie kupując sól wędzarniczą chciałem kupić sól wędzonkową i nie mogli mnie zrozumieć co ja takiego chcę kupić. Ostatecznie nazwa weszła mi w krew, stad nazwa z mojego przeinaczenia Kiełbasa Wędzonkowa.

Skład mięsny:

Łopatka 4 kg

Szynka 2 kg

Boczek 2 kg

Słonina 2 kg

Wołowina 1 kg

Razem 11 kg

Przyprawy:

Sól kuchenna 66 g

Sól wędzonkowa 160 g

Papryka słodka 15 g

Czosnek sproszkowany 16 g

Jałowiec 6 g

Gorczyca 8 g

Ziele angielskie 4 g

Pieprz 25 g

Czosnek świeży 60 g

Majeranek 15 g

Kolendra 8 g

500 ml wywaru mięsnego

 

Przygotowanie mięsa.

1. Peklowanie:

Łopatka i szynka przepuszczone przez szarpak, peklowane (na 6kg mięsa) 24 g peklosoli oraz 120 g soli wędzankowej i 12 g czosnku sproszkowanego. Całość odstawiona na 24h w chłodne miejsce.

Boczek przepuszczony przez sitko 8mm, peklowane (na 2kg mięsa) 8 g peklosoli oraz 40 g soli wędzankowej i 4 g czosnku sproszkowanego. Całość odstawiona na 24h w chłodne miejsce.

Wołowina przepuszczona przez sitko 4mm, peklowane (na 1kg mięsa) 4 g peklosoli oraz 22 g soli kuchennej. Całość odstawiona na 24h w chłodne miejsce.

Słonina przepuszczona przez sitko 8mm, oraz dodane do niej 44 g soli kuchennej. Całość odstawiona na 48h w chłodne miejsce.

2. Przygotowanie mieszanki

Mieszamy wszystko w dużym naczyniu, z dodatkiem wywaru, dodajemy świeże przyprawy, mieszamy dodajemy przyprawy i ew. wody do otrzymania należytej konsystencji.

Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24h, co by się wszystko przegryzło.

3. Nabijanie kiełbas.

Nabijać w jelita wieprzowe fi 26/28, po czym powiesić w chłodnym przewiewnym miejscu na 24 do 48h.

4. Wędzenie około 120 min. ciepłym dymem, po czym sparzyć.

 

PS. Wędzić będę w sobotę, a efekt dzisiejszy i wczorajszy wygląda następująco:

Przed nabiciem w jelita:

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs073.snc6/168341_176272665746671_100000918176267_381230_7855207_n.jpg

Po nabiciu w jelita:

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1355.snc4/162758_176555882385016_100000918176267_382897_3469580_n.jpg

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czosnek świeży 60 g

Misiek w skład przypraw piszesz że użyłeś czosnek świeży.

 

W następnym procesie piszesz..

 

Łopatka i szynka przepuszczone przez szarpak, peklowane (na 6kg mięsa) 24 g peklosoli oraz 120 g soli wędzankowej i 12 g czosnku sproszkowanego

Nie lepiej było najpierw mięso zapeklować a potem dopiero przepuścić przez sito??

Bynajmniej tak pisze w Akademii Dziadka ....poczytałeś tą lekturę??

Z tego co piszesz jest to pierwszy Twój wyrób...mam nadzieję że kiełbasa będzie smaczna.

Po uwędzeniu wstaw foteczki :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140530
Udostępnij na innych stronach

To niestety nie dla mnie.Za dużo przypraw .Nie bardzo rozumiem po co to wędzić jak dodałeś soli wędzarniczej.Łopatka przez szarpak to chyba trochę za duże kawałki.Wołowina miała być chyba masą wiążącą i jeśli tak to brak kutrowania.To tak na szybko ,ale nie przejmuj się jeśli Wam smakuje to wszystko ok.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140531
Udostępnij na innych stronach

Może ma maszynkę nr5.

To można użyć sitka np.8

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140533
Udostępnij na innych stronach

Wołowinę kutrowałem. Zapomniałem o tym wspomnieć...

Czy były za duże kawałki łopatki - wątpię, raczej był drobne poszarpane kawałeczki.

 

Pepe uwierz mi testowałem ją, jeden kawałek sparzyłem... Smak powiem, że jest bardzo bardzo wyszukany i jak dla mnie extra, ale to jest i tak kwestią gustu.

Jeśli chcecie użyć tej receptury (a wydaje mi się, że warto) to zalecam zmniejszenie ilości jałowca do 4g, wszystko w zależności jak kto lubi jałowiec.

@halusia@ te łączne 16 g czosnku to tylko do peklowania. Czosnek świeży przeciśnięty przez praskę, dodaję z przyprawami po połączeniu mięs.

arkadiusz uwierz tych przypraw nie jest wcale tak dużo jak na moje możliwości :D

W sobotę podam więcej szczegółów z fotkami z wędzenia.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140541
Udostępnij na innych stronach

Papryka słodka 15 g

Czosnek sproszkowany 16 g

Jałowiec 6 g

Gorczyca 8 g

Ziele angielskie 4 g

Pieprz 25 g

Czosnek świeży 60 g

Majeranek 15 g

Kolendra 8 g

Te przyprawy i ich dobór to z jakiejś księgi zaczerpnąłeś, z huba, czy może własna inwencja? :grin:

 

Wołowinę kutrowałem.

Jak i czym? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140544
Udostępnij na innych stronach

Te przyprawy i ich dobór to z jakiejś księgi zaczerpnąłeś, z huba, czy może własna inwencja? :grin:

Przepraszam a co ma do tego HUB !!!

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140547
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam a co ma do tego HUB !!!

Nie wiem co tam jest, nie jestem ściągaczem ani użytkownikiem, ale jak czytuje, jest to źródło ogromnej i nieprzeniknionej wiedzy. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140548
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85 napisał/a:

Wołowinę kutrowałem.

 

 

Jak i czym? :cool:

No jak pisze że kutrował to pewnie kutrem .... ;) \

 

W Krynicy ostatnio sprzedawali za dobre pieniądze .... ale stare .... :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140549
Udostępnij na innych stronach

Dobór przypraw to już moja własna inwencja oparta jedynie na wagowych ilościach podanych w książeczce. w przeliczeniu na 1 kg mięsa.

Zresztą lubię bawić się smakiem i zawsze dobrze wychodziły mi połączenia przypraw.

Stąd recepturę wrzuciłem z nadzieją, że może komuś posłużyć do wyrobu.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140550
Udostępnij na innych stronach

Zresztą lubię bawić się smakiem i zawsze dobrze wychodziły mi połączenia przypraw

Dziewięć - to nie jest szczęśliwa liczba... A dobór to jak w tej pieśni... :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140551
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co tam jest, nie jestem ściągaczem ani użytkownikiem, ale jak czytuje, jest to źródło ogromnej i nieprzeniknionej wiedzy. :cool:

Kolego pis'ie swego czasu również korzystałeś z tej lektury :grin:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2979&postdays=0&postorder=asc&start=75

Był czas kiedy '' raczkowałeś'' jak każdy z Nas , nie wiem dlaczego się czepiasz kolegi Miśka . On robi to dla siebie i według swojego smaku czy to tak trudno zrozumieć?? :tongue:

Być może że kiedyś będzie taki '' doskonały'' ja Ty :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140553
Udostępnij na innych stronach

Misiekk, i tak trzymaj, opisz proszę proces osadzania , osuszania i wędzenia coby już był komplet w Twoim przepisie.

 

Czuj Dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140557
Udostępnij na innych stronach

Z podsumowania przepisu wychodzi że samej soli jest ponad 280g soli jak kuchenna, wędzonkowa i peklosól, to chyba za dużo jak na 11 kg surowca, coś nie zgadza się podany skład z opisem technologicznym. :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140568
Udostępnij na innych stronach

Co się czepiacie :wink: .Jest przyprawa 9 smaków, może być 11 smaków :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140583
Udostępnij na innych stronach

Ale wy się czepiacie, normalnie zniechęcając...

Może zapomniałem wpisać w recepturę dokładnie w składzie peklosoli, ale uwzględniłem ją w opisie... pewnie po wędzeniu dokładnie wpiszę wszystko oraz jak mnie oświeci co jeszcze dodawałem.

Gwoli wyjaśnienia kiełbasa nie jest wcale za słona, może to zasługa soli wędzarniczej a tego już nie wiem.

A jeśli macie zastrzeżenia do co smaku to zapraszam do Kalisza.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140587
Udostępnij na innych stronach

Nie złość się koledzy piszą że dużo tej soli w funkcji składu który podałeś ..... ponieważ wagowo sól w przepisie się sumuje to wychodzi że na 11kg wsadu dałeś 280g soli co daje 25,5g na kg a normy mówią ze 18-20g się daje ..... już teraz wiesz ...... czemu zwracają Ci na to uwagę ... ;) ?

 

PS

Jak będę przejeżdżał przez Krainę cebulki i podziemnej pomarańczy nie omieszkam wpaść na degustację .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140589
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85, Ty się kolego nie łam i nie przejmuj. Sam z czasem dojdziesz, co jest nie tak, co trzeba poprawić, a z czego zrezygnować. Rób swoje, bo tym samym będziesz doskonalił swój kunszt. Ucz się od lepszych, bo lepsze jest wrogiem dobrego. Życzę Ci powodzenie, a gusta smakowe to indywidualna sprawa każdego z nas. Docinki, jak docinki. I tu się przypomina powiedzenie. „Zapomina wół, jak cielęciem był”.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140590
Udostępnij na innych stronach

Misiek :grin: JA daję jeszcze więcej przypraw :grin: My jemy wedliny,jakie lubimy o różnych smakach.Nie tylko;pieprz,ziele, liśc,czosnek.Jak bym napisał co daję :grin: dopiero zaczely by się uwagi.Co mogę,czego nie powinienem.Ale ja robię swoje :grin: :thumbsup: :clap:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140596
Udostępnij na innych stronach

Kolego pis'ie swego czasu również korzystałeś z tej lektury

Tak, książeczki te leżą gdzieś w piwnicy, są moje. :lol:

 

nie wiem dlaczego się czepiasz kolegi Miśka

Nie czepiam się, tylko niektóre z tych przypraw nie pasują do tej kiełbasy. :grin:

 

Być może że kiedyś będzie taki '' doskonały'' ja Ty

Ty to powiedziałaś, ja się uczę. :cool:

Tu nie chodzi o doskonałość, tylko o zrozumienie dlaczego i chcę mu pomóc. :cool:

 

 

Gwoli wyjaśnienia kiełbasa nie jest wcale za słona

Tu nie mam zastrzeżeń, raczej chodzi o zestawienie przypraw, dlaczego-potem. :cool:

 

Jak bym napisał co daję dopiero zaczely by się uwagi.

To byłaby rewolucja, nie uwagi. :cool:

 

Ty się kolego nie łam i nie przejmuj.

Pod tym się podpisuję. :lol:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140608
Udostępnij na innych stronach

Jestem po wędzeniu, parzeniu i wędzeniu.

Wędziłem w temperaturze ok 70* przez 2 godziny. Drewno używane do wędzenia tylko i wyłącznie brzoza.

Po wędzeniu studziłem w pozycji wiszącej w temperaturze 8*.

Kiełbasę parzyłem przez 15-20 min w zależności od wielkości.

Po sparzeniu kiełbas, część wskoczyła ponownie do wędzenia, przy czym do paleniska dorzucałem czosnku oraz jałowca.

Efekt:

 

http://img339.imageshack.us/img339/112/img5996q.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/6498/img5980k.jpg

 

Mogę dodać tylko jedno za co oczywiście znowu będzie a nie mówiłem, no ale cóż.

Tak mieliście rację, kiełbasa jest delikatnie słona, idealnie pasuje do osłonki i na chlebek jak żywiecka. Aby jednak zrobić w zwykłym flaku sugeruję jednak zmniejszyć ilość soli. Pozostałe przyprawy są wg mnie idealnie dobrane, nie więcej nie mniej.

Smacznego i dziękuję za niektóre uwagi, gdyż skorzystałem z nich.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140787
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem w temperaturze ok 70* przez 2 godziny

To ja już bym nie parzył bo była gotowa.Kiełbaska z galaretką.Wada czy zamierzony skutek?.Stawiam na wadę na skutek za wysokiej temp. wędzenia.Nie wiem czy czytałeś Akademię Dziadka ,ale wydaje mi się ,że nie . :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140792
Udostępnij na innych stronach

przy czym do paleniska dorzucałem czosnku

A czosnek, do wędzenia - to dla mnie nowość. A fotę to jutro wrzuć jak stężeje. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140793
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.