Misiekk85 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Nazwa wywodzi sie od fajnego paradoksu, gdzie kupując sól wędzarniczą chciałem kupić sól wędzonkową i nie mogli mnie zrozumieć co ja takiego chcę kupić. Ostatecznie nazwa weszła mi w krew, stad nazwa z mojego przeinaczenia Kiełbasa Wędzonkowa. Skład mięsny: Łopatka 4 kg Szynka 2 kg Boczek 2 kg Słonina 2 kg Wołowina 1 kg Razem 11 kg Przyprawy: Sól kuchenna 66 g Sól wędzonkowa 160 g Papryka słodka 15 g Czosnek sproszkowany 16 g Jałowiec 6 g Gorczyca 8 g Ziele angielskie 4 g Pieprz 25 g Czosnek świeży 60 g Majeranek 15 g Kolendra 8 g 500 ml wywaru mięsnego Przygotowanie mięsa. 1. Peklowanie: Łopatka i szynka przepuszczone przez szarpak, peklowane (na 6kg mięsa) 24 g peklosoli oraz 120 g soli wędzankowej i 12 g czosnku sproszkowanego. Całość odstawiona na 24h w chłodne miejsce. Boczek przepuszczony przez sitko 8mm, peklowane (na 2kg mięsa) 8 g peklosoli oraz 40 g soli wędzankowej i 4 g czosnku sproszkowanego. Całość odstawiona na 24h w chłodne miejsce. Wołowina przepuszczona przez sitko 4mm, peklowane (na 1kg mięsa) 4 g peklosoli oraz 22 g soli kuchennej. Całość odstawiona na 24h w chłodne miejsce. Słonina przepuszczona przez sitko 8mm, oraz dodane do niej 44 g soli kuchennej. Całość odstawiona na 48h w chłodne miejsce. 2. Przygotowanie mieszanki Mieszamy wszystko w dużym naczyniu, z dodatkiem wywaru, dodajemy świeże przyprawy, mieszamy dodajemy przyprawy i ew. wody do otrzymania należytej konsystencji. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24h, co by się wszystko przegryzło. 3. Nabijanie kiełbas. Nabijać w jelita wieprzowe fi 26/28, po czym powiesić w chłodnym przewiewnym miejscu na 24 do 48h. 4. Wędzenie około 120 min. ciepłym dymem, po czym sparzyć. PS. Wędzić będę w sobotę, a efekt dzisiejszy i wczorajszy wygląda następująco: Przed nabiciem w jelita: http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs073.snc6/168341_176272665746671_100000918176267_381230_7855207_n.jpg Po nabiciu w jelita: http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1355.snc4/162758_176555882385016_100000918176267_382897_3469580_n.jpg Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Czosnek świeży 60 g Misiek w skład przypraw piszesz że użyłeś czosnek świeży. W następnym procesie piszesz.. Łopatka i szynka przepuszczone przez szarpak, peklowane (na 6kg mięsa) 24 g peklosoli oraz 120 g soli wędzankowej i 12 g czosnku sproszkowanego Nie lepiej było najpierw mięso zapeklować a potem dopiero przepuścić przez sito?? Bynajmniej tak pisze w Akademii Dziadka ....poczytałeś tą lekturę?? Z tego co piszesz jest to pierwszy Twój wyrób...mam nadzieję że kiełbasa będzie smaczna. Po uwędzeniu wstaw foteczki :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Stycznia 2011 To niestety nie dla mnie.Za dużo przypraw .Nie bardzo rozumiem po co to wędzić jak dodałeś soli wędzarniczej.Łopatka przez szarpak to chyba trochę za duże kawałki.Wołowina miała być chyba masą wiążącą i jeśli tak to brak kutrowania.To tak na szybko ,ale nie przejmuj się jeśli Wam smakuje to wszystko ok. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Łopatka przez szarpak to chyba trochę za duże kawałki. Może ma maszynkę nr5. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Może ma maszynkę nr5. To można użyć sitka np.8 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Wołowinę kutrowałem. Zapomniałem o tym wspomnieć... Czy były za duże kawałki łopatki - wątpię, raczej był drobne poszarpane kawałeczki. Pepe uwierz mi testowałem ją, jeden kawałek sparzyłem... Smak powiem, że jest bardzo bardzo wyszukany i jak dla mnie extra, ale to jest i tak kwestią gustu. Jeśli chcecie użyć tej receptury (a wydaje mi się, że warto) to zalecam zmniejszenie ilości jałowca do 4g, wszystko w zależności jak kto lubi jałowiec. @halusia@ te łączne 16 g czosnku to tylko do peklowania. Czosnek świeży przeciśnięty przez praskę, dodaję z przyprawami po połączeniu mięs. arkadiusz uwierz tych przypraw nie jest wcale tak dużo jak na moje możliwości W sobotę podam więcej szczegółów z fotkami z wędzenia. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Papryka słodka 15 g Czosnek sproszkowany 16 g Jałowiec 6 g Gorczyca 8 g Ziele angielskie 4 g Pieprz 25 g Czosnek świeży 60 g Majeranek 15 g Kolendra 8 g Te przyprawy i ich dobór to z jakiejś księgi zaczerpnąłeś, z huba, czy może własna inwencja? :grin: Wołowinę kutrowałem. Jak i czym? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Te przyprawy i ich dobór to z jakiejś księgi zaczerpnąłeś, z huba, czy może własna inwencja? :grin: Przepraszam a co ma do tego HUB !!! Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Przepraszam a co ma do tego HUB !!! Nie wiem co tam jest, nie jestem ściągaczem ani użytkownikiem, ale jak czytuje, jest to źródło ogromnej i nieprzeniknionej wiedzy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Misiekk85 napisał/a: Wołowinę kutrowałem. Jak i czym? No jak pisze że kutrował to pewnie kutrem .... \ W Krynicy ostatnio sprzedawali za dobre pieniądze .... ale stare .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Dobór przypraw to już moja własna inwencja oparta jedynie na wagowych ilościach podanych w książeczce. w przeliczeniu na 1 kg mięsa.Zresztą lubię bawić się smakiem i zawsze dobrze wychodziły mi połączenia przypraw.Stąd recepturę wrzuciłem z nadzieją, że może komuś posłużyć do wyrobu. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zresztą lubię bawić się smakiem i zawsze dobrze wychodziły mi połączenia przypraw Dziewięć - to nie jest szczęśliwa liczba... A dobór to jak w tej pieśni... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Nie wiem co tam jest, nie jestem ściągaczem ani użytkownikiem, ale jak czytuje, jest to źródło ogromnej i nieprzeniknionej wiedzy. Kolego pis'ie swego czasu również korzystałeś z tej lektury :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2979&postdays=0&postorder=asc&start=75 Był czas kiedy '' raczkowałeś'' jak każdy z Nas , nie wiem dlaczego się czepiasz kolegi Miśka . On robi to dla siebie i według swojego smaku czy to tak trudno zrozumieć?? :tongue: Być może że kiedyś będzie taki '' doskonały'' ja Ty :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Misiekk, i tak trzymaj, opisz proszę proces osadzania , osuszania i wędzenia coby już był komplet w Twoim przepisie. Czuj Dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Z podsumowania przepisu wychodzi że samej soli jest ponad 280g soli jak kuchenna, wędzonkowa i peklosól, to chyba za dużo jak na 11 kg surowca, coś nie zgadza się podany skład z opisem technologicznym. :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Co się czepiacie :wink: .Jest przyprawa 9 smaków, może być 11 smaków :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Ale wy się czepiacie, normalnie zniechęcając... Może zapomniałem wpisać w recepturę dokładnie w składzie peklosoli, ale uwzględniłem ją w opisie... pewnie po wędzeniu dokładnie wpiszę wszystko oraz jak mnie oświeci co jeszcze dodawałem.Gwoli wyjaśnienia kiełbasa nie jest wcale za słona, może to zasługa soli wędzarniczej a tego już nie wiem.A jeśli macie zastrzeżenia do co smaku to zapraszam do Kalisza. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Nie złość się koledzy piszą że dużo tej soli w funkcji składu który podałeś ..... ponieważ wagowo sól w przepisie się sumuje to wychodzi że na 11kg wsadu dałeś 280g soli co daje 25,5g na kg a normy mówią ze 18-20g się daje ..... już teraz wiesz ...... czemu zwracają Ci na to uwagę ... ? PSJak będę przejeżdżał przez Krainę cebulki i podziemnej pomarańczy nie omieszkam wpaść na degustację .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Misiekk85, Ty się kolego nie łam i nie przejmuj. Sam z czasem dojdziesz, co jest nie tak, co trzeba poprawić, a z czego zrezygnować. Rób swoje, bo tym samym będziesz doskonalił swój kunszt. Ucz się od lepszych, bo lepsze jest wrogiem dobrego. Życzę Ci powodzenie, a gusta smakowe to indywidualna sprawa każdego z nas. Docinki, jak docinki. I tu się przypomina powiedzenie. „Zapomina wół, jak cielęciem był”. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Misiek :grin: JA daję jeszcze więcej przypraw :grin: My jemy wedliny,jakie lubimy o różnych smakach.Nie tylko;pieprz,ziele, liśc,czosnek.Jak bym napisał co daję :grin: dopiero zaczely by się uwagi.Co mogę,czego nie powinienem.Ale ja robię swoje :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Kolego pis'ie swego czasu również korzystałeś z tej lektury Tak, książeczki te leżą gdzieś w piwnicy, są moje. :lol: nie wiem dlaczego się czepiasz kolegi MiśkaNie czepiam się, tylko niektóre z tych przypraw nie pasują do tej kiełbasy. :grin: Być może że kiedyś będzie taki '' doskonały'' ja TyTy to powiedziałaś, ja się uczę. Tu nie chodzi o doskonałość, tylko o zrozumienie dlaczego i chcę mu pomóc. Gwoli wyjaśnienia kiełbasa nie jest wcale za słona Tu nie mam zastrzeżeń, raczej chodzi o zestawienie przypraw, dlaczego-potem. Jak bym napisał co daję dopiero zaczely by się uwagi. To byłaby rewolucja, nie uwagi. Ty się kolego nie łam i nie przejmuj. Pod tym się podpisuję. :lol: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Stycznia 2011 :grin: TVN Style-Rewolucja na talerzu.Moze o to CI chodzi :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Jestem po wędzeniu, parzeniu i wędzeniu. Wędziłem w temperaturze ok 70* przez 2 godziny. Drewno używane do wędzenia tylko i wyłącznie brzoza. Po wędzeniu studziłem w pozycji wiszącej w temperaturze 8*. Kiełbasę parzyłem przez 15-20 min w zależności od wielkości. Po sparzeniu kiełbas, część wskoczyła ponownie do wędzenia, przy czym do paleniska dorzucałem czosnku oraz jałowca. Efekt: http://img339.imageshack.us/img339/112/img5996q.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/6498/img5980k.jpg Mogę dodać tylko jedno za co oczywiście znowu będzie a nie mówiłem, no ale cóż. Tak mieliście rację, kiełbasa jest delikatnie słona, idealnie pasuje do osłonki i na chlebek jak żywiecka. Aby jednak zrobić w zwykłym flaku sugeruję jednak zmniejszyć ilość soli. Pozostałe przyprawy są wg mnie idealnie dobrane, nie więcej nie mniej. Smacznego i dziękuję za niektóre uwagi, gdyż skorzystałem z nich. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Wędziłem w temperaturze ok 70* przez 2 godziny To ja już bym nie parzył bo była gotowa.Kiełbaska z galaretką.Wada czy zamierzony skutek?.Stawiam na wadę na skutek za wysokiej temp. wędzenia.Nie wiem czy czytałeś Akademię Dziadka ,ale wydaje mi się ,że nie . :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Stycznia 2011 przy czym do paleniska dorzucałem czosnku A czosnek, do wędzenia - to dla mnie nowość. A fotę to jutro wrzuć jak stężeje. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5009-kie%C5%82basa-w%C4%99dzonkowa/#findComment-140793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.