cedro Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Jak w temacie, próbowaliście kiedyś zrobić? Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Stycznia 2011 dobry temat nigdy nie robiłem a skorzystałbym z dobrych rad na ten temat :rolleyes: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-141401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Nigdy nie robiłem, ale może z mięsa wędzonego będzie prościej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-141436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Stycznia 2011 próbowaliście kiedyś zrobić?Często podwędzam pasztetówki. We wrześniu przerabiałam jagnię i zrobiłam mnóstwo pasztetówki na bazie jagnięciny i podgardla wp. Wyrób wędziłam na zimno, już po sparzeniu, zrebkami olchowymi. Rewelacyjny smak. Polecam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-141442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Chodziło mi raczej o typowy pasztet Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-141451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Ja mam zrobiony pasztet, ponieważ będę wędził na zimno łososie, to dołożę pasztet na próbę.O efektach poinformuję Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-141466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Czekamy z niecierpliwością. :thumbsup: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-141467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lutego 2011 Wędziłem pasztet ciepłym, rzadkim dymem (zrębki olcha) 1.5 h razem z żółtym serem.Ser ok, natomiast pasztet robi się suchy , lekko wiórowy. Wg mnie wędzenie pasztetu po pieczeniu można sobie darować: jest to przerost formy nad treścią. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-146159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Lutego 2011 ciepłym, rzadkim dymem..Ostudzone pieczenie dla nadania lepszego smaku można wędzić układając na kijach wędzarniczych i wędząc dymem zimnym przez ok. 3 – 4 godz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-146168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Lutego 2011 A może tak,- zrobić pasztet z mięs wędzonych. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-146173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm2548 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Jak w temacie, próbowaliście kiedyś zrobić? Raz zdarzyło mi się wędzić i pasztet i pasztetówkę, i jeśli chodzi o moje zdanie to nigdy więcej się nie skuszę. Może popełniłem gdzieś błąd ale ogólnie smak wędzenia do tego typu wyrobu mi nie podchodzi. Jedyny związek mojego pasztetu z czymś wędzonym to śliwki :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Raz zdarzyło mi się wędzić i pasztet i pasztetówkę, i jeśli chodzi o moje zdanie to nigdy więcej się nie skuszę. Może popełniłem gdzieś błąd ale ogólnie smak wędzenia do tego typu wyrobu mi nie podchodzi Pasztetowa podwędzana to nie kiełbasa, którą zrobi kożden, pasztetowa to kwintesencja wyrobów podrobowych, we wtorek robię i jak zwykle zniknie błyskawicznie, a smak Twojej pasztetowej Ci nie podchodzi, wytłumacz sobie dlaczego? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Czerwca 2011 pasztetowa to kwintesencja wyrobów podrobowych, we wtorek robię i jak zwykle zniknie błyskawicznieCzyli co ? zadymisz tą pasztetową lekko ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Czerwca 2011 pasztetowa to kwintesencja wyrobów podrobowych,Szczególnie pasztetowa podwędzana. Jeżeli jeszcze w składzie jest jagnięcina... :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm2548 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Czerwca 2011 a smak Twojej pasztetowej Ci nie podchodzi, wytłumacz sobie dlaczego? Już sobie wytłumaczyłem, napisałem przecież że mogłem gdzieś popełnić błąd :tongue: jeśli zaś chodzi o klasyczną dla mnie pasztetową (a nie jest ona podwędzana) to powoli acz systematycznie zbliżam się do mojego ideału. Bajdełej, z przyjemnością zrobię pasztetową podwędzaną jeszcze raz, jeśli będziesz tak uprzejmy i zdradzisz parę wskazówek jak zrobić ją dobrze. P.S. z tą kwintesencją trochę bym uważał, lobby kaszankowe jest potężne :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Czerwca 2011 z przyjemnością zrobię pasztetową podwędzaną jeszcze raz, jeśli będziesz tak uprzejmy i zdradzisz parę wskazówek jak zrobić ją dobrze. Poczytaj w temacie, może znajdziesz wskazówki, ale najważniejsza - pasztetowa to wyrób z tłustego mięsa. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3624&postdays=0&postorder=asc&start=75 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Możesz też skorzystać z przepisu na wątrobiankę.Zapewniam ,że dobra. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6948&postdays=0&postorder=asc&start=30 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harap Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Witam.Przedstawiam przepis na pasztet kozacki uzyskany od znajomego masarza./proporcje na 100kg/ -podgardle 35kg zmielić przez siatkę 8mm,wątroba wieprzowa świeża 10kg zmielić przez siatkę 8mm,wątroba parzona 15kg również siatka 8mm,mięso z głów/głowizna/40kg siatka 5mm,cebula smażona 1kg siatka 5mm,szczypiorek suszony 0,6kg,przyprawa do pasztetowej wiejskiej 1,4kg,peklosól 2kg.Całość wymieszać i włożyć w kątnice,parzyć w temp.75*C przez 1godzinę.Osuszyć w wędzarni przez ok.30min,następnie wędzić w temp.65*C do uzyskania koloru brązowego/ok 30min/Jadłem ten pasztet ,wydawał się bardzo tłusty ale był robiony ze świnki pstrej złotnickiej.Sam nie testowałem tego przepisu,może się komuś przyda. :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-193518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Stycznia 2012 świnki pstrej złotnickiej To prawdziwy rarytas, ta świnka oczywiście. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-193521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.