Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie robiłem, ale może z mięsa wędzonego będzie prościej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-141436
Udostępnij na innych stronach

próbowaliście kiedyś zrobić?

Często podwędzam pasztetówki.

We wrześniu przerabiałam jagnię i zrobiłam mnóstwo pasztetówki na bazie jagnięciny i podgardla wp. Wyrób wędziłam na zimno, już po sparzeniu, zrebkami olchowymi. Rewelacyjny smak. Polecam.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-141442
Udostępnij na innych stronach

Czekamy z niecierpliwością. :thumbsup:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-141467
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Wędziłem pasztet ciepłym, rzadkim dymem (zrębki olcha) 1.5 h razem z żółtym serem.

Ser ok, natomiast pasztet robi się suchy , lekko wiórowy.

Wg mnie wędzenie pasztetu po pieczeniu można sobie darować: jest to przerost formy nad treścią.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-146159
Udostępnij na innych stronach

ciepłym, rzadkim dymem

..Ostudzone pieczenie dla nadania lepszego smaku można wędzić układając na kijach wędzarniczych i wędząc dymem zimnym przez ok. 3 – 4 godz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-146168
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Jak w temacie, próbowaliście kiedyś zrobić?

Raz zdarzyło mi się wędzić i pasztet i pasztetówkę, i jeśli chodzi o moje zdanie to nigdy więcej się nie skuszę. Może popełniłem gdzieś błąd ale ogólnie smak wędzenia do tego typu wyrobu mi nie podchodzi. Jedyny związek mojego pasztetu z czymś wędzonym to śliwki :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162842
Udostępnij na innych stronach

Raz zdarzyło mi się wędzić i pasztet i pasztetówkę, i jeśli chodzi o moje zdanie to nigdy więcej się nie skuszę. Może popełniłem gdzieś błąd ale ogólnie smak wędzenia do tego typu wyrobu mi nie podchodzi

Pasztetowa podwędzana to nie kiełbasa, którą zrobi kożden, pasztetowa to kwintesencja wyrobów podrobowych, we wtorek robię i jak zwykle zniknie błyskawicznie, a smak Twojej pasztetowej Ci nie podchodzi, wytłumacz sobie dlaczego? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162850
Udostępnij na innych stronach

pasztetowa to kwintesencja wyrobów podrobowych, we wtorek robię i jak zwykle zniknie błyskawicznie

Czyli co ? zadymisz tą pasztetową lekko ???

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162891
Udostępnij na innych stronach

pasztetowa to kwintesencja wyrobów podrobowych,

Szczególnie pasztetowa podwędzana.

Jeżeli jeszcze w składzie jest jagnięcina... :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162902
Udostępnij na innych stronach

a smak Twojej pasztetowej Ci nie podchodzi, wytłumacz sobie dlaczego? :cool:

 

Już sobie wytłumaczyłem, napisałem przecież że mogłem gdzieś popełnić błąd :tongue: jeśli zaś chodzi o klasyczną dla mnie pasztetową (a nie jest ona podwędzana) to powoli acz systematycznie zbliżam się do mojego ideału.

Bajdełej, z przyjemnością zrobię pasztetową podwędzaną jeszcze raz, jeśli będziesz tak uprzejmy i zdradzisz parę wskazówek jak zrobić ją dobrze.

 

P.S. z tą kwintesencją trochę bym uważał, lobby kaszankowe jest potężne :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162908
Udostępnij na innych stronach

z przyjemnością zrobię pasztetową podwędzaną jeszcze raz, jeśli będziesz tak uprzejmy i zdradzisz parę wskazówek jak zrobić ją dobrze.

Poczytaj w temacie, może znajdziesz wskazówki, ale najważniejsza - pasztetowa to wyrób z tłustego mięsa. :cool:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3624&postdays=0&postorder=asc&start=75

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162909
Udostępnij na innych stronach

Możesz też skorzystać z przepisu na wątrobiankę.Zapewniam ,że dobra.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6948&postdays=0&postorder=asc&start=30

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-162913
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
Witam.Przedstawiam przepis na pasztet kozacki uzyskany od znajomego masarza./proporcje na 100kg/ -podgardle 35kg zmielić przez siatkę 8mm,wątroba wieprzowa świeża 10kg zmielić przez siatkę 8mm,wątroba parzona 15kg również siatka 8mm,mięso z głów/głowizna/40kg siatka 5mm,cebula smażona 1kg siatka 5mm,szczypiorek suszony 0,6kg,przyprawa do pasztetowej wiejskiej 1,4kg,peklosól 2kg.Całość wymieszać i włożyć w kątnice,parzyć w temp.75*C przez 1godzinę.Osuszyć w wędzarni przez ok.30min,następnie wędzić w temp.65*C do uzyskania koloru brązowego/ok 30min/Jadłem ten pasztet ,wydawał się bardzo tłusty ale był robiony ze świnki pstrej złotnickiej.Sam nie testowałem tego przepisu,może się komuś przyda. :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5025-pasztet-w%C4%99dzony/#findComment-193518
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.