Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytałem ten temat http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=77154#77154

i trochę się napaliłem na Brunszwika i dylemat : co z tą wątrobą , bo tam pisze że wszystko gotujemy (parzymy) oprócz wątroby i dalej cisza :sad:

 

Arkadiusz ten Twój smacznie wygląda a że lubię eksperymentować to nie będzie tam płucek i robię dla siebie . A mięso jęzory i serca się peklują .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5037-m%C3%B3j-pierwszy-salceson/page/2/#findComment-145033
Udostępnij na innych stronach

Podeślę Ci przepis .Wątroba na surowo tylko mielona.Może być bez płuc .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5037-m%C3%B3j-pierwszy-salceson/page/2/#findComment-145040
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Arku za przepis - pochwalę się tym co mi wyszło . Nie mam naturalnych osłonek , tulko barierówki i w nich go zrobię , tylko z przyprawianiem muszę uważać bo całość zostaje w środku podczas parzenia.

Zrobię parę słoików na zaś i bo w domu jestem sam podrobożerny i cały czas ta cebulka , (suszonej nie widziałem w sprzedaży )mnie gnębi bo kolega Bagno stosuje surową , ja dla "spokojności" i "zdrowotności" zeszklę ją .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5037-m%C3%B3j-pierwszy-salceson/page/2/#findComment-145050
Udostępnij na innych stronach

Trzymam kciuki :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5037-m%C3%B3j-pierwszy-salceson/page/2/#findComment-145051
Udostępnij na innych stronach

A oto i mój a'la brunszwicki po pobycie tylko 3 godz. w lodówce .

Zmieliłem przez dwójkę dodatkowo tłuściejsze części głowizny i dlatego farszu jest trochę więcej . Smakuje wybornie i polecam.

Dobrze że dałem mniej peklosoli bo tylko 17 gramów na kilogram i w naturalnych osłonkach by był może mało słony , ale barierowe zatrzymują cały zapas przypraw podczas parzenia i jest idealny.

http://img511.imageshack.us/img511/3285/002co.jpg

 

http://img218.imageshack.us/img218/9012/004tdn.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5037-m%C3%B3j-pierwszy-salceson/page/2/#findComment-145265
Udostępnij na innych stronach

Henio, ale mi smaka narobiłeś , ja wprawdzie mam albo miałem imprezkę w domu . Urodziny dzieciaka , ale takiego salcesoniku to chętnie bym zjadł mimo pełnego żołądka :) :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5037-m%C3%B3j-pierwszy-salceson/page/2/#findComment-145414
Udostępnij na innych stronach

Ja tego salcesonu nie znałem i naprawdę polecam , łatwy w produkcji i materiały tanie .

O dziwo najwięcej problemów miałem ze zmieleniem wątroby , bo musiełem rozebrać maszynkę ze względu na zapchane sitko a i w środku też oczyściłem . Zrobiłem pewne modyfikacje , bo dodałem do przypraw trochę całej gorczycy i dwa ząbki czosnku i do gąrącego rosołu wsypałem pół szklanki kaszy manny. A i brak jest płucek , które świadomie pominąłem i w następnych też nie będę stosował. Ten kawałek na przekroju trafił się z małą ilością całych kawałków , pewnie dlatego że był nadziewany jako ostatni .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5037-m%C3%B3j-pierwszy-salceson/page/2/#findComment-145417
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

krzywy1234, tu masz sprawdzony przepis http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/salcesony/1195-salceson-kruszynki

Poczytaj dokładnie, życzę udanego wyrobu .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5037-m%C3%B3j-pierwszy-salceson/page/2/#findComment-252162
Udostępnij na innych stronach

A skórki tez sie gotuje czy mieli sie surowe peklowane?

krzywy poczytaj przepisy na salcesony,tam wszystko jest,unikniesz dużo błędów ewentualnie :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5037-m%C3%B3j-pierwszy-salceson/page/2/#findComment-252164
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.