Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie pragnę wszystkich gorąco powitać!;)

Znalazłem się tu na forum ponieważ przymierzam się do budowy mojej pierwszej wędzarki.Tak się składa ,ze posiadam sporo materiału-drewna(desek świerkowych i sosnowych) z których mógłbym wybudować wędzareczkę:). Moje pytanie brzmi czy wyzej wymieniony materiał nadaję się do budowę wędzarki , jakie są Wasze opinie odnośnie tego typu użytych materiałów?

Coś tego typu tylko większe;)

http://allegro.pl/styldrew-wedzarnia-wedzarka-domek-skrzynia-w-2-i1425604920.html

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5090-czy-mo%C5%BCna-zbudowa%C4%87-w%C4%99dzarni%C4%99-z-drewna-iglastego/

Najlepszym materiałem na budowę wędzarni są deski z drzewa liściastego (olszyna, buk, dąb).Może być zastosowane drewno iglaste, tylko trzeba uważać, żeby nie było żywiczne.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Tu http://www.wedlinydomowe.pl/ też znajdziesz multum materiału do wyboru i koloru.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.

Na wstępie pragnę wszystkich gorąco powitać!;)

Znalazłem się tu na forum ponieważ przymierzam się do budowy mojej pierwszej wędzarki.Tak się składa ,ze posiadam sporo materiału-drewna(desek świerkowych i sosnowych) z których mógłbym wybudować wędzareczkę:). Moje pytanie brzmi czy wyzej wymieniony materiał nadaję się do budowę wędzarki , jakie są Wasze opinie odnośnie tego typu użytych materiałów?

Najlepsze jak wspomniał Arkadiusz byłoby drewno liściaste pod warunkiem ,że odpowiednio wysuszone i dopiero obrabiane.

Jednak zarówno buk jak i olcha ma tendencje do kręcenia.

Z tych dwóch przez Ciebie wymienionych ,wybrałbym świerk ponieważ jest mniej żywiczny.

Po odpowiednim "wypaleniu" nie ustępuje liściastym.

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni

Najlepsze jak wspomniał Arkadiusz byłoby drewno liściaste pod warunkiem ,że odpowiednio wysuszone i dopiero obrabiane.

Jednak zarówno buk jak i olcha ma tendencje do kręcenia.

Z tych dwóch przez Ciebie wymienionych ,wybrałbym świerk ponieważ jest mniej żywiczny.

Po odpowiednim "wypaleniu" nie ustępuje liściastym.

Niestety desek i liściastych drzew nie posiadam :/

Na czym polega wypalanie i jak długo trzeba przepalić wędzarkę zrobioną ze świerku?

Następnie mam pytanie odnośnie pokrycia dachu/daszku wędzarki (chciałbym użyć gontu asfaltowego)czy ten materiał nie będzie się topił pod wpływem temperatury,jeśli tak to jakiego radzaju izolacji można by użyć?

dan82,

jak chcesz kogoś zacytować to użyj funkcji "cytowanie selektywne".

Jak to się robi?

1. Zaznaczasz fragment postu, który chcesz zacytować.

2. Klikasz w znaczek "cytowanie selektywne", który znajduje się w górnym, prawym rogu każdego postu (między "ignoruj" a "cytuj"). Zaznaczony fragment automatycznie zostanie skopiowany do Twojego posta z zaznaczeniem, od kogo pochodzi.

Wypróbuj tę funkcję i daj znać w przypadku trudności. Jak coś Ci nie wyjdzie to to usunę w ramach uprawnień moderatorskich.

Poprawiłam twój ostatni post.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Witaj,

Ja u siebie wędzę zawsze w beczce i uważam, że na moje potrzeby jest Ok.

Co do desek sosnowych mam złe doświadczenia.

Kiedyś miałem potrzebę większego wędzenia i zrobiłem rozbieralną skrzynkę z wysuszonych desek sosnowych.

Po pierwszym wędzeniu zalały się od wewnątrz żywicą, ale dały się jeszcze rozebrać.

Po drugim żywica płynęła ze wszystkich stron i wędlinki było czuć jakoś tak inaczej, i zrezygnowałem z tego rozwiązania.

Wędziłem kiedyś w wędzarni dębowej w „ulu” i wyniki były super.

Wędzarnię można zrobić ze wszystkiego, ale chyba tu robimy jakoś tak dla siebie czyli czysto i zdrowo.

Pozdrawiam,

Mirek

MIRKON

Na czym polega wypalanie i jak długo trzeba przepalić wędzarkę zrobioną ze świerku?

Następnie mam pytanie odnośnie pokrycia dachu/daszku wędzarki (chciałbym użyć gontu asfaltowego)czy ten materiał nie będzie się topił pod wpływem temperatury,jeśli tak to jakiego radzaju izolacji można by użyć?

Wypalenie to nic innego jak kilkakrotne palenie z różną temp. w komorze.

To tak jak byś wygrzewał wędzarnię przed wędzeniem . Trzeba to zrobić kilkakrotnie z wystudzeniem po każdym paleniu.

Po tym czasie sprawdzasz i usuwasz pojawiające się ew. wycieki żywicy.

Jeżeli chodzi o gonty bitumiczne , ja nimi pokryłem dach z desek sosnowych o grubości 19mm i już drugi rok nic niepokojącego nie zaobserwowałem.

Musiały by najpierw zapalić się deski aby uzyskać temperaturę odpowiednią do stopienia gontu. Prawidłowa konstrukcja kanału dolotowego oraz zastosowanie rozpraszacza , nie powinna przy normalnym wędzeniu ( max 90- 100 st.C ) dopuścić do zapalenia desek dachu.

Chyba ,że miałbyś palenisko bezpośrednie i dużo czytał w trakcie , to wtedy wszystko możliwe.

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
jpionka, Muszę dolać oliwy do ognia! Temperatura topnienia pokryć dachowych obecnie jest od 150 st. Współczynnik izolujący deski całkowicie zapobiega zmianom strukturalnym pokrycia gontów bitumicznych. Jest to niezależne od usytuowania paleniska.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi i odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania.

Deski jakie posiadam są już po wysuszeniu w suszni także wydaje mi się ,ze to co miało wyciec to już wyciekło ponieważ temperatura w suszarni podczas procesu suszenia dochodzi do 70 C.Zresztą robiąc przy tarcicy często zauważam na forsztach duże wycieki żywicy.

Spróbuję zbić wędzarke z materiału jaki posiadam czyli desek świerkowych z tym,ze środek jej wnętrze obiję deskami które są już suche i odpowiednio obrobione na stolarni.Zobaczymy co mi z tego wyjdzie,cóż zawsze to jakieś doświadczenie;)

[ Dodano: Wto 25 Sty, 2011 19:16 ]

Wypróbuj tę funkcję i daj znać w przypadku trudności.

funkcja wypróbowana,dzięki za rade;) :wink:
dan82, Możesz użyć dowolnych desek świerk sosna inne . Wygrzewanie wędzarni drewnianych polega na delikatnym podniesieniu temperatury do poziomu wędzenia. Umiejętne palenie pozwoli odgonić "czerwonego kura" Od takich nie przyjemnych rzeczy jest separator czyli kanał lub deflektor, lub dwa naraz. W grę wchodzi również wielkość komory. Drewniana wędzarnia obita wewnątrz blachą ( tylko pionowe - boki )pozwala na zachowanie czystości i podniesienie bezpieczeństwa przy palenisku tradycyjnym. Przy zastosowaniu innych rozwiązań nie jest to konieczne.

Od takich nie przyjemnych rzeczy jest separator czyli kanał lub deflektor, lub dwa naraz

zaraz o tym poczytam,będę mądrzejszy:)
tak można ja mam z drewna świerkowego i sprawuje się super mam już 5 lat
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

tak można ja mam z drewna świerkowego i sprawuje się super mam już 5 lat

no to super!

a masz może jakieś fotki???

Zerknij na moją :

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=172688#172688

nie mam ale wędzarnie wykonałem według proojektu jackosza na stronie głównej super się sprawuje i łatwa i tania do wykonania.

oskp

Bardzo pomysłowa ta twoja wedzareczka.Ja będę obijał swoją wędzarkę od wewnątrz jak i od zewnątrz więc mam nadzieję,ze nie pojawi się u mnie problem ze szczelnością.

ps.

Fajnie ,że są tu też ludzie z Podbeskidzia;)[/b]

tylko niczym nie maluj od środka tak tylko mi się dodało z wierzchu możesz jakimś drewnochronem ale od środka sama ci się zakonserwuje po kilku wędzeniach
  • 2 tygodnie później...

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4238&start=60

Oto moja zadymiarka :)

Cała z drzewka iglastego :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

myth, Komora super, ale palenisko do du...y jaką temperaturą należy spalać drewno???? I czy te pieczone wyroby wyglądają na wędzone? Czytaj ucz się i serwuj zdrowo. Kitu mamy dość. Jesteś dość długo na tej stronie i wciskasz kit z przed dwóch lat- początki, ale teraz stwierdzam, że nie uzyskałeś grama wiedzy nawet na własne potrzeby. Więc nie prezentuj nic co może szkodzić. Wybacz taką formę, ale jest właściwa i tych błędów nie należy powielać.

Do Andyandy :

Słuchaj no Pan, Panie "SOWA", bo widzę, że wszystkowiedzący jesteś!

Skoro zauważyłeś jakiś błąd, to go opisz i wyprostuj, a nie jedziesz, jak z gówniarzem. To, że masz swoje lata i nie masz co robić, tylko posty pisać, nie upoważnia Cię do takich zachowań. Poza tym, mając swoje lata i doświadczenie - nie rób błędów ortograficznych i matematycznych. Z PRZED piszemy SPRZED,a od grudnia 2009 do lutego 2011 to nie są dwa lata tylko rok i 2 m-ce. A poza tym skoro mówię, że są wędzone, to są wędzone ... i to, co Ty o tym myślisz ...hmmm... sam sobie odpowiedz .... Wybacz, za tak drastyczną odpowiedź, ale należało Ci się. Pozdrawiam :)

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

myth, masz Kolego w 100% rację bo problem z klawiaturą Polski 214 i polski programisty czyni cuda! zamienia "z" z "y" i tu mam problem pracując na kilka stron. Co do daty 2009 i 2011 w zaokrągleniu może być i to uznaję, co do literówki mam przyszyte palce nie czuję klawiatury , ale się staram - za błędy z góry i na zapas przepraszam. Co do wędzonek sorry!!! podtrzymuję pieczone w temperaturze wysokiego spalania drewna - nie odpowiadającej procesom wędzenia. i tu, nie mam na myśli grillowania lub podobnych procesów. Jestem na nie i jeszcze raz na nie w tej prezentacji i nie ze względu na osoby, tylko na wzgląd wykonania wędzonek. ( wczesny Zbój Madej - prześliczne określenie autorskie ) lub W tym wszystkim intencje są jak najbardziej zdrowe i smak może być wspaniały tylko tajemnice wędzenia zbyt zawiłe. Nie obrażaj się tylko wyciągaj wnioski, bo jeżeli ja Tobie wypowiedzią szkodzę, to masz dobrą szczepionkę. Jednak jeżeli jej nie uważasz za dostateczna naukę, to życie samo się kiedyś upomni i przypomni. :cry:
Więc nadal czekam na wskazówki odnośnie "wytkniętych" błędów. A co do "byków" ...hmm... nieznajomość ortografii, nie może być wytłumaczona brakiem czucia w palcach, z którego to powodu jest mi przykro :(... hmmm... taka lekko cięta riposta w moim wykonaniu, nie jest niczym nowym w gronie moich przyjaciół, a dla Ciebie może być z lekka ujmująca :) pozdrawiam i może po prostu na priv wyślesz mi wskazówki dotyczące mojej wędzarni i sposobu wędzenia. pozdrawiam :)

myth, Błądzić rzecz ludzka! co do ortografii to nie każdy jest orłem w j.polskim, a co druga osoba posiada dyslekcje może i ja też posiadam w stopniu zaawansowanym :grin: Jak wiesz od tego się nie umiera, ale jest wesoło, a na pogrzebie smutno. Każdy na tej stronie walcząc, pisząc itd popełnia jakieś błędy nawet stosując słownik. W kontekście wychodzą różne błędy np. masarz - masaż, może - morze itd. To nawet nie jest zaraźliwe i nie świadczy o niczym. Jednak zdrowie świadczy i zapewniam jest dużo więcej warte, niż ą czy ę.