Dymny Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Na te składniki co podałeś dałbym max 1kg kaszy. Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 A reasumując - ile tej kaszy? To może ja trafię.... Jeżeli gryczana to daj 1,5kg. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 0,8-0,9kg. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Według receptur to skład jest taki ;60% - mięsa, skórki ,podroby itd.- wszystko surowe20% - krew 20% - kaszaA wiec ile krwi tyle kaszy Mięs surowych Pis miał mniej więcej 6 kg +0,8 wątroba . Teraz liczcie Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 he,he... ale się fajny totalizator zrobił :grin: [ Dodano: Sro 17 Kwi, 2013 16:41 ]DZIADKU, Ja też staram się robić wg takiej proporcji ale Pisu ma za mało krwi...i teraz co ja bym zrobił na Jego miejscu? - też miałbym rozterki czy zmniejszyć ilość krwi czy ilość kaszy "wzbogacając mięsnie " wyrób...nie widząc skłądników nie odpowiem bo jak się okaże że było mało "kleju" to będzie porażka - szczególnie na grilluzbyt mała ilość tłuszczu też nie będzie dobrze wpływać na efekt końcowy , więc pozostaje szklana kula :grin: robiłem ze zmniejszoną ilością krwi (oczywiście zastęoując rosołem/wodą) i całkiem przyzwoicie to wychodziło..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 DZIADKU, Ja też staram się robić wg takiej proporcji A ja nie .Dziadek podał typową proporcję branżową.Ja robię kaszankę bardziej mięsną jak to sam kiedyś :grin: nazwałeś na bogato. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Pis napisał. masa wiążąca jest.A więc wie co robi . Ja bym dał kaszy 1 kg. Po mojemu bez mięsa z głów wp. które nadaje charakterystyczny smak . to będzie wyrób kaszanko podobny . Taki gulasz mięsno- podrobowy z kaszą okraszony krwią w jelicie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Pisu w poniedziałek machnęłam sobie 13 kilo kaszany i temat jest mi bliski :grin: Tak jak napisał Józek 1,5 kg kaszy , rosołu na 1 kg - 2 litry .Co do krwi to może nie jest to zgodne z normami , ale spokojnie starczy . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Ja bym dał kaszy 1 kg No chociaż tu jesteśmy prawie zgodni. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 czy zmniejszyć ilość krwi czy ilość kaszy "wzbogacając mięsnie " wyrób... To ma być kaszanka a nie "mięsna wątrobianka" czy inny cudak. Krwi zawsze daję 1L na 4- 5kg "mięsa" i 2-2,5 kg różnych kasz jęczmiennych. Jeszcze nie spotkałem osoby, która by wybrzydzała na moja kaszankę.Chyba, że się kryją :grin: A kaszę wsypuję do pończoch :grin: i do rosołu.Daję na spód garnka podkładki żeby się kasza nie przypaliła i nie pilnuję Potem wyciągam kaszę na "mięsko" pończochę traktuję nożem i mieszam. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Mój kolega robi kaszankę -50% kaszy gotowanej , 50% mięs i podrobów gotowanych ,krwi nie liczy dodaje ile uważa .Gonzo jak by nie liczył to uboga ta Twoja kaszanka -kaszowa Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 to uboga ta Twoja kaszanka -kaszowa To sama kasza i krew :grin:.typowa sklepowa .Kasza tańsza od mięsa . :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Arkadiusz policz dokładnie a może sprawdź mnie. Kaszanka Gonzo Mięso i podroby - 4-5kg Kasza 2-2,5 kg = 6-7,5 kg gotowanej Krew 1 kgKaszanka BNMięso podroby -6kgkasza 2kg = 6 kg gotowanej krew - 2kg Kaszanka kolegi Mięso podroby 5 kg Kasza gotowana 5 kg = 1,7 kg kaszy krew 1-2 kg Która będzie najlepsza Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Moja :grin: Mięso + podroby + skórki- 6,5 - 7 kgkasza 1,30 kg +2,6 kg rosołu do gotowania kaszywątroba 1kgkrew lub rosół 1kg (biała) [ Dodano: Sro 17 Kwi, 2013 20:34 ]Kaszanka kolegiMoim zdaniem ta kolegi lub BM bo są najbardziej zbliżone do mojej, ale wolę tą kolegi ze względu na mniejszą ilość krwi.W obu wypadkach stosunek mięsa do kaszy jest jednakowy.U mnie natomiast jest przewaga mięsa nad kaszą i taką kaszanę lubią moi "odbiorcy" Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Kochani specjaliści , kaszankę można zrobić z każdego niemal składu mięsnego.Smak owej i tak zależy jedynie od ilości krwi , kaszy oraz przypraw.Mogą być skórki, kasza ,podroby oraz odpowiednie przyprawy i też będzie to kaszanka.Kupiłem kiedyś na kaszubskiej wsi półtuszę i pochwaliłem się jaki skład ma mieć moja kaszanka. Starsza Pani ( matka człowieka ) od którego nabyłem to mięso wyraziła się tak....To bardzo bohato kaszanka ... My byśmy z tego kiełbasę zrobili.Ludzie wykorzystują surowiec mięsny w różny sposób . Nie jest istotny skład , lecz smak końcowego wyrobu a ten zależy od zasobności portfela.Sztuką jest aby zrobić coś z niczego....Arkadiusz Ty to jesteś Nabab i do Twoich upodobań nie wszyscy są w stanie się dostosować. pozdrawiam Ps. Post bez żadnych złośliwych podtekstów. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 A ja tam Józeczku cholernie lubię Arkową kaszankę szczególnie "białą na bogato" przynajmniej wiem co jem Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Mój kolega robi kaszankę - 50% kaszy gotowanej , 50% mięs i podrobów gotowanych ,krwi nie liczy dodaje ile uważa . Gonzo jak by nie liczył to uboga ta Twoja kaszanka -kaszowa No właśnie :sad: Podałem te proporcje bo ostatnio tak robiłem na święta.Chciałem przedobrzyć i zrobić dobrą kaszaneczkę.Okazao się, że tamte wcześniejsze jak dawałem więcej kaszy, były dużo lepsze.A krew :rolleyes: , kiedyś dałem na 25kg kaszanki 1L i w zupełności wystarczyło bo smak kaszanki, to nie tylko krew. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Kasza tańsza od mięsa . :wink:Oj Arkadiuszu tu bym z tobą polemizowała . Za mięsko do kaszanki ( głowa , skórki , płuca , podgardle i wątroba ) = 25 zł Kasza gryczana nie palona 2 kg = 22 zł Różnica nie wielka :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Nie jest istotny skład , lecz smak końcowego wyrobuI tu jesteś w błędzie podstawowy smak nadaje surowiec. Jak nie dasz mięsa z głów wp do kaszanki to wyrób jest namiastką. Wyrób może być bardzo smaczny ale to nie to. Arkadiuszu Twoja kaszanka zawiera 61% mięsa , 30% kaszy i 8% krwi kolegi to prawie Branżówka inaczej podana- mięsa - 43% kasza gotowana 43% Krew 14 To jednak nie to samo. Pisu jak zapytałeś tak masz -wybieraj Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Kasza gryczana nie palona 2 kg = 22 zł U mnie kasza po 6zł za kg.Jak policzysz 5 kg mięsa i 2 kg kaszy to co Ci wyjdzie. Mięso średnio po 5zł =25 kasza po 6 =12 I co? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Witam, ale się temacik ładnie rozwinął, więc w te pędy i niema co zwlekać z produkcją. Na pierwszy raz zastosuję się do proporcji podanych przez Dziadka 60-20-20. Jeszcze mam parę pytań; jaki jest przybliżony uzysk mięsa z głowy wieprzowej oraz jaka powinna być zawartość skórek i tłuszcz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Wyrób może być bardzo smaczny ale to nie to. Sorry Dziadku , jeżeli smaczny no to o co caman...?Pisałeś kiedyś robiąc wyrób ,że gospodarze chcą to i owo i trzeba się dopasować do ich życzeń.Jak materiału jest full ( zasobna kieszeń oraz brak ograniczeń finansowych) to ok. Lecz nie wszyscy akceptują takie wydatki i wtedy Twoja( nasza ) wyobraźnia robi resztę.....Końcowy efekt jest chwalony przez konsumentów i na tym polega kunszt masarza ( u mnie mówiło się masarnik ) pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Dla Smoli http://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem100 kg głów wp = 60 kg mięsa i masek z głów wp. U gospodarza to miałem wszystko co dał tucznik i było w czym wybierać . Gospodarz to sobie życzył, a dostał po uzgodnieniach to co było możliwe. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Gospodarz to sobie życzył, a dostał po uzgodnieniach to co było możliwe.I o to chodzi.... Ale jak spróbował to pewnie stwierdził .... o... tego oczekiwałem pozdrawiam [ Dodano: Sro 17 Kwi, 2013 22:38 ]A ja tam Józeczku cholernie lubię Arkową kaszankę szczególnie "białą na bogato" przynajmniej wiem co jem pewnie też bym polubił , lecz ne znam.... pozdr. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Moim zdaniem robienie kasznki czy krupnioka ze świniobicia gdzie trzeba ,,sprzedać"to czego nieda sie w inny sposób wykorzystać jak tylko w podroby to inna sprawa.Branża w wyrobach domowych odpada bo chcemy lepsze a na grilla nieprzesadzamy z płynami i tłuszczem bo wiadome skutki.Krew i wątroba natomiast wysuszają podroby więc niema co przesadzać ale kolorek musi być .Kasza ...zależy ile sie przypali :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.