Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na te składniki co podałeś dałbym max 1kg kaszy.

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281070
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 206
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

0,8-0,9kg.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281077
Udostępnij na innych stronach

Według receptur to skład jest taki ;

60% - mięsa, skórki ,podroby itd.- wszystko surowe

20% - krew

20% - kasza

A wiec ile krwi tyle kaszy

Mięs surowych Pis miał mniej więcej 6 kg +0,8 wątroba . Teraz liczcie

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281078
Udostępnij na innych stronach

he,he... ale się fajny totalizator zrobił :grin:

 

[ Dodano: Sro 17 Kwi, 2013 16:41 ]

DZIADKU, Ja też staram się robić wg takiej proporcji ale Pisu ma za mało krwi...

i teraz co ja bym zrobił na Jego miejscu? - też miałbym rozterki czy zmniejszyć ilość krwi czy ilość kaszy "wzbogacając mięsnie " wyrób...

nie widząc skłądników nie odpowiem bo jak się okaże że było mało "kleju" to będzie porażka - szczególnie na grillu

zbyt mała ilość tłuszczu też nie będzie dobrze wpływać na efekt końcowy , więc pozostaje szklana kula :grin:

 

robiłem ze zmniejszoną ilością krwi (oczywiście zastęoując rosołem/wodą) i całkiem przyzwoicie to wychodziło.....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281079
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU, Ja też staram się robić wg takiej proporcji

A ja nie .Dziadek podał typową proporcję branżową.Ja robię kaszankę bardziej mięsną jak to sam kiedyś :grin: nazwałeś na bogato.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281085
Udostępnij na innych stronach

Pis napisał.

masa wiążąca jest.

A więc wie co robi . Ja bym dał kaszy 1 kg. Po mojemu bez mięsa z głów wp. które nadaje charakterystyczny smak . to będzie wyrób kaszanko podobny . Taki gulasz mięsno- podrobowy z kaszą okraszony krwią w jelicie.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281088
Udostępnij na innych stronach

Pisu w poniedziałek machnęłam sobie 13 kilo kaszany i temat jest mi bliski :grin:

Tak jak napisał Józek 1,5 kg kaszy , rosołu na 1 kg - 2 litry .

Co do krwi to może nie jest to zgodne z normami , ale spokojnie starczy .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281089
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dał kaszy 1 kg

No chociaż tu jesteśmy prawie zgodni. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281090
Udostępnij na innych stronach

czy zmniejszyć ilość krwi czy ilość kaszy "wzbogacając mięsnie " wyrób...

To ma być kaszanka a nie "mięsna wątrobianka" czy inny cudak. Krwi zawsze daję 1L na 4- 5kg "mięsa" i 2-2,5 kg różnych kasz jęczmiennych. Jeszcze nie spotkałem osoby, która by wybrzydzała na moja kaszankę.Chyba, że się kryją :grin:

A kaszę wsypuję do pończoch :grin: i do rosołu.Daję na spód garnka podkładki żeby się kasza nie przypaliła i nie pilnuję :cool: Potem wyciągam kaszę na "mięsko" pończochę traktuję nożem i mieszam.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281108
Udostępnij na innych stronach

Mój kolega robi kaszankę -

50% kaszy gotowanej , 50% mięs i podrobów gotowanych ,krwi nie liczy dodaje ile uważa .

Gonzo jak by nie liczył to uboga ta Twoja kaszanka -kaszowa

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281112
Udostępnij na innych stronach

to uboga ta Twoja kaszanka -kaszowa

To sama kasza i krew :grin:.typowa sklepowa .Kasza tańsza od mięsa . :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281116
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz policz dokładnie a może sprawdź mnie.

Kaszanka Gonzo

Mięso i podroby - 4-5kg

Kasza 2-2,5 kg = 6-7,5 kg gotowanej

Krew 1 kg

Kaszanka BN

Mięso podroby -6kg

kasza 2kg = 6 kg gotowanej

krew - 2kg

Kaszanka kolegi

Mięso podroby 5 kg

Kasza gotowana 5 kg = 1,7 kg kaszy

krew 1-2 kg

Która będzie najlepsza

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281118
Udostępnij na innych stronach

Moja :grin:

 

Mięso + podroby + skórki- 6,5 - 7 kg

kasza 1,30 kg +2,6 kg rosołu do gotowania kaszy

wątroba 1kg

krew lub rosół 1kg (biała)

 

[ Dodano: Sro 17 Kwi, 2013 20:34 ]

Kaszanka kolegi

Moim zdaniem ta kolegi lub BM bo są najbardziej zbliżone do mojej, ale wolę tą kolegi ze względu na mniejszą ilość krwi.W obu wypadkach stosunek mięsa do kaszy jest jednakowy.U mnie natomiast jest przewaga mięsa nad kaszą i taką kaszanę lubią moi "odbiorcy"

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281123
Udostępnij na innych stronach

Kochani specjaliści ,

 

kaszankę można zrobić z każdego niemal składu mięsnego.

Smak owej i tak zależy jedynie od ilości krwi , kaszy oraz przypraw.

Mogą być skórki, kasza ,podroby oraz odpowiednie przyprawy i też będzie to kaszanka.

Kupiłem kiedyś na kaszubskiej wsi półtuszę i pochwaliłem się jaki skład ma mieć moja kaszanka.

Starsza Pani ( matka człowieka ) od którego nabyłem to mięso wyraziła się tak....

To bardzo bohato kaszanka ... My byśmy z tego kiełbasę zrobili.

Ludzie wykorzystują surowiec mięsny w różny sposób .

Nie jest istotny skład , lecz smak końcowego wyrobu a ten zależy od zasobności portfela.

Sztuką jest aby zrobić coś z niczego....

Arkadiusz Ty to jesteś Nabab i do Twoich upodobań nie wszyscy są w stanie się dostosować.

 

pozdrawiam

 

Ps. Post bez żadnych złośliwych podtekstów.

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281131
Udostępnij na innych stronach

A ja tam Józeczku cholernie lubię Arkową kaszankę szczególnie "białą na bogato" przynajmniej wiem co jem ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281132
Udostępnij na innych stronach

Mój kolega robi kaszankę -

50% kaszy gotowanej , 50% mięs i podrobów gotowanych ,krwi nie liczy dodaje ile uważa .

Gonzo jak by nie liczył to uboga ta Twoja kaszanka -kaszowa

No właśnie :sad: Podałem te proporcje bo ostatnio tak robiłem na święta.Chciałem przedobrzyć i zrobić dobrą kaszaneczkę.Okazao się, że tamte wcześniejsze jak dawałem więcej kaszy, były dużo lepsze.A krew :rolleyes: , kiedyś dałem na 25kg kaszanki 1L i w zupełności wystarczyło bo smak kaszanki, to nie tylko krew.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281133
Udostępnij na innych stronach

Kasza tańsza od mięsa . :wink:

Oj Arkadiuszu tu bym z tobą polemizowała .

Za mięsko do kaszanki ( głowa , skórki , płuca , podgardle i wątroba ) = 25 zł

Kasza gryczana nie palona 2 kg = 22 zł

Różnica nie wielka :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281135
Udostępnij na innych stronach

Nie jest istotny skład , lecz smak końcowego wyrobu

I tu jesteś w błędzie podstawowy smak nadaje surowiec. Jak nie dasz mięsa z głów wp do kaszanki to wyrób jest namiastką. Wyrób może być bardzo smaczny ale to nie to.

Arkadiuszu Twoja kaszanka zawiera 61% mięsa , 30% kaszy i 8% krwi

kolegi to prawie Branżówka inaczej podana- mięsa - 43% kasza gotowana 43% Krew 14 To jednak nie to samo.

Pisu jak zapytałeś tak masz -wybieraj

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281136
Udostępnij na innych stronach

Kasza gryczana nie palona 2 kg = 22 zł

U mnie kasza po 6zł za kg.Jak policzysz 5 kg mięsa i 2 kg kaszy to co Ci wyjdzie.

Mięso średnio po 5zł =25

kasza po 6 =12

 

I co?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281138
Udostępnij na innych stronach

Witam, ale się temacik ładnie rozwinął, więc w te pędy i niema co zwlekać z produkcją. Na pierwszy raz zastosuję się do proporcji podanych przez Dziadka 60-20-20. Jeszcze mam parę pytań; jaki jest przybliżony uzysk mięsa z głowy wieprzowej oraz jaka powinna być zawartość skórek i tłuszcz?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281140
Udostępnij na innych stronach

Wyrób może być bardzo smaczny ale to nie to.

 

Sorry Dziadku ,

 

jeżeli smaczny no to o co caman...?

Pisałeś kiedyś robiąc wyrób ,że gospodarze chcą to i owo i trzeba się dopasować do ich życzeń.

Jak materiału jest full ( zasobna kieszeń oraz brak ograniczeń finansowych) to ok.

Lecz nie wszyscy akceptują takie wydatki i wtedy Twoja( nasza ) wyobraźnia robi resztę.....

Końcowy efekt jest chwalony przez konsumentów i na tym polega kunszt masarza ( u mnie mówiło się masarnik )

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281144
Udostępnij na innych stronach

Dla Smoli

http://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem

100 kg głów wp = 60 kg mięsa i masek z głów wp.

U gospodarza to miałem wszystko co dał tucznik i było w czym wybierać . Gospodarz to sobie życzył, a dostał po uzgodnieniach to co było możliwe.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281147
Udostępnij na innych stronach

Gospodarz to sobie życzył, a dostał po uzgodnieniach to co było możliwe.

I o to chodzi....

 

Ale jak spróbował to pewnie stwierdził .... o... tego oczekiwałem

 

pozdrawiam

 

[ Dodano: Sro 17 Kwi, 2013 22:38 ]

A ja tam Józeczku cholernie lubię Arkową kaszankę szczególnie "białą na bogato" przynajmniej wiem co jem ;)

pewnie też bym polubił , lecz ne znam....

 

pozdr.

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281171
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem robienie kasznki czy krupnioka ze świniobicia gdzie trzeba ,,sprzedać"to czego nieda sie w inny sposób wykorzystać jak tylko w podroby to inna sprawa.

Branża w wyrobach domowych odpada bo chcemy lepsze a na grilla nieprzesadzamy z płynami i tłuszczem bo wiadome skutki.

Krew i wątroba natomiast wysuszają podroby więc niema co przesadzać ale kolorek musi być .

Kasza ...zależy ile sie przypali

:grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/6/#findComment-281180
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.