oskp Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Stycznia 2011 To moje pierwsze próby zrobienia kiełbaski : Jakoś to nadziałem , choć ręka bolała :grin: http://img708.imageshack.us/img708/7303/p1060030x.jpg Następnie dwie godziny osadzania : http://img507.imageshack.us/img507/6712/p1060031d.jpg 40 minut suszenia i zaczynamy wędzenie : http://img225.imageshack.us/img225/2601/p1060035.jpg Po 4 godzinach wędzenia część kiełbasek poszła do parzenia , a część do podsuszania : http://img340.imageshack.us/img340/5875/p1060037n.jpg Teraz te podsuszane wyglądają tak : http://img263.imageshack.us/img263/7556/p1060080.jpg Kiełbaski wyszły dobre w smaku , lecz lekko gumowate , nie wiem dlaczego , zarówno ta partia parzona jak i podsuszana , ale i tak jestem zadowolony ze swojego pierwszego wyrobu :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Podaj recepturę, wyglądają ślicznie. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Bez składu surowcowego ani rusz. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Przepis wygląda tak : 1. Mięso z karkówki 8kg 2. Boczek 2kg (może być przerośnięte podgardle) 3. 0,18kg soli (peklosoli) 4. 5 łyżeczek pieprzu 5. 10-15 ząbków czosnku 6. 6 łyżek majeranku 7. 2 łyżeczki cukru 8. 1/2 litra wody Ale ja dałem 5,5 kg łopatki oraz 2,2 kg karkówki pkt. 2, pominąłem , nie dawałem ani boczku , ani podgardla [ Dodano: Wto 25 Sty, 2011 19:35 ] Tylko dlaczego skórka / naturalne jelita wieprzowe / wyszła taka twarda , oraz dlaczego kiełbaski są takie trochę ,, gumowate " :question: Za mało karkówki a za dużo łopatki ? Nie wiem ....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Stycznia 2011 To przepis na kiełbasę chłopską wg SZCZEPAN'a? Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Jak długo i w jakiej wodzie moczyłeś jelita? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Stycznia 2011 No właśnie , chyba za długo , namoczyłem wieczorem w letniej wodzie , a nadziewałem dopiero na następny dzień przed południem [ Dodano: Wto 25 Sty, 2011 19:44 ] To przepis na kiełbasę chłopską wg SZCZEPAN'a?frapio nie wiem , przepis dostałem od Rogera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Stycznia 2011 No właśnie , chyba za długo , namoczyłem wieczorem w letniej wodzie , a nadziewałem dopiero na następny dzień przed południem To dobrze moczyłeś. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Stycznia 2011 kolego pierwsze koty za płoty ładnie to wygląda życzę powodzenia i nie przejmuj się początki zawsze trudne pozdrawiam :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Stycznia 2011 No to co jest grane ? Może dlatego , że na następny dzień po właściwym wędzeniu włożyłem ją jeszcze raz do wędzarni i wędziłem jeszcze godzinkę w zimnym dymie / 30 stopni / :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Kolego według mnie za dużo łopatki za mało karkówki czyli wp.2. Ja na 10kg farszu wlewam litr wody. Jak na pierwszy raz to tak ładnie wyszło i na pewno jest :thumbsup: :clap: Powodzenia Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Robiłem tydzień temu kiełbasę na bazie tej receptury zastępując boczek tłustą łopatką. Moja nie wyszła gumowata. Wody dałem 50 ml na 1 kg mięsa. Mieszane w mieszarce, masa była kleista. Jelita moczone 6 godzin, woda ok 25 st. C, zmieniana 3 razy. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Stycznia 2011 No to co jest grane ? Po parzeniu , ja zawsze kiełbasę moczę w 30 C wodzie do wystygnięcia. Powoduje to, że jelita nie są twarde. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Lutego 2011 Po 4 godzinach wędzenia część kiełbasek poszła do parzenia , a część do podsuszania :No to co jest grane ? Może dlatego , że na następny dzień po właściwym wędzeniu włożyłem ją jeszcze raz do wędzarni i wędziłem jeszcze godzinkę w zimnym dymie / 30 stopni / :question:witam 4 godz. wędzenia to stanowczo za długo dla kiełbasy ,która ma być parzona. u Ciebie cykl pełny dla gotowego wyrobu wyniósł 7godz. i 30 minut :shock: wystarczyło 60-80 min. wędzenia do pożądanego koloru,następnie parzenie, studzenie (lub krótkie drugie podwędzenie) i koniec.kiełbasa mimo chudego surowca powinna wyjść super,a tak nie miała wyjścia musiała wyjść jak by była z tydzień na chłodni w wersji przyśpieszonej przez Ciebie,nie przejmuj się następna wyjdzie super. p.s.jak będą problemy mogę pomóc osobiście pozdrawiam [ Dodano: Wto 01 Lut, 2011 15:25 ] Po parzeniu , ja zawsze kiełbasę moczę w 30 C wodzie do wystygnięcia. Powoduje to, że jelita nie są twarde.witaj to jak napisałeś "moczenie"w 30' C do wystygnięcia będzie do czasu.... :!: jelita nie będą twarde to prawda,bo będą wymoczone ,a kiełbasa będzie się szybko psuła objawiając się zmianami mikrobiologicznymi (typowe obślizgnięcie) na osłonce już po paru dniach. z całym szacunkiem Biotit nie podzielam Twego postu,wręcz ostrzegam innych ,aby nie naśladowali Twojej metody,która może doprowadzić do zmarnowania wędlin. Twój post jako ostatni nie mogłem zostawić od tak,forum czytają ludzie także początkujący i mogą naśladować Twoje poczynania doprowadzając do poważnych zaniechań w produkcji wędlin co wiąże się z odpowiedzialnością zdrowia własnego i osób trzecich.przepraszam za szczerość ale w branży mięsnej nie ma żartów.... pozdrawiam Marek p.s.znów się naraziłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-144452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskp Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lutego 2011 w branży mięsnej nie ma żartów.... pozdrawiam Marek p.s.znów się naraziłem Nie naraziłeś się, tylko udzieliłeś fachowej odpowiedzi , właśnie na takie odpowiedzi liczę :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-144462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lutego 2011 Twój post jako ostatni nie mogłem zostawić od tak,forum czytają ludzie także początkujący i mogą naśladować Twoje poczynania Biotit się mści "zza grobu" . Dobrze , że o tym napisałeś . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-144464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Lutego 2011 Biotit się mści "zza grobu" Czego się czepiasz Biotituta? :grin: Jak moczy, to niech moczy. Czym się on naraził, bo widzę, że coś przeskrobał. :question: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-144467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Lutego 2011 Biotit się mści "zza grobu" .ja o tym nic nie wiem nie było mnie Dobrze , że o tym napisałeś .musiałem,a padło na mnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-144476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.