Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To moje pierwsze próby zrobienia kiełbaski :

 

Jakoś to nadziałem , choć ręka bolała :grin:

 

http://img708.imageshack.us/img708/7303/p1060030x.jpg

 

Następnie dwie godziny osadzania :

 

http://img507.imageshack.us/img507/6712/p1060031d.jpg

 

40 minut suszenia i zaczynamy wędzenie :

 

http://img225.imageshack.us/img225/2601/p1060035.jpg

 

Po 4 godzinach wędzenia część kiełbasek poszła do parzenia , a część do podsuszania :

 

http://img340.imageshack.us/img340/5875/p1060037n.jpg

 

Teraz te podsuszane wyglądają tak :

 

http://img263.imageshack.us/img263/7556/p1060080.jpg

 

 

Kiełbaski wyszły dobre w smaku , lecz lekko gumowate , nie wiem dlaczego , zarówno ta partia parzona jak i podsuszana , ale i tak jestem zadowolony ze swojego pierwszego wyrobu :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/
Udostępnij na innych stronach

Bez składu surowcowego ani rusz. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143316
Udostępnij na innych stronach

Przepis wygląda tak :

 

1. Mięso z karkówki 8kg

2. Boczek 2kg (może być przerośnięte podgardle)

3. 0,18kg soli (peklosoli)

4. 5 łyżeczek pieprzu

5. 10-15 ząbków czosnku

6. 6 łyżek majeranku

7. 2 łyżeczki cukru

8. 1/2 litra wody

 

Ale ja dałem 5,5 kg łopatki oraz 2,2 kg karkówki

pkt. 2, pominąłem , nie dawałem ani boczku , ani podgardla

 

[ Dodano: Wto 25 Sty, 2011 19:35 ]

Tylko dlaczego skórka / naturalne jelita wieprzowe / wyszła taka twarda , oraz dlaczego kiełbaski są takie trochę ,, gumowate " :question: Za mało karkówki a za dużo łopatki ? Nie wiem .......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143321
Udostępnij na innych stronach

No właśnie , chyba za długo , namoczyłem wieczorem w letniej wodzie , a nadziewałem dopiero na następny dzień przed południem

 

[ Dodano: Wto 25 Sty, 2011 19:44 ]

To przepis na kiełbasę chłopską wg SZCZEPAN'a?

frapio nie wiem , przepis dostałem od Rogera
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143329
Udostępnij na innych stronach

No właśnie , chyba za długo , namoczyłem wieczorem w letniej wodzie , a nadziewałem dopiero na następny dzień przed południem

To dobrze moczyłeś. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143342
Udostępnij na innych stronach

kolego pierwsze koty za płoty ładnie to wygląda życzę powodzenia i nie przejmuj się początki zawsze trudne pozdrawiam :clap:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143344
Udostępnij na innych stronach

No to co jest grane ? Może dlatego , że na następny dzień po właściwym wędzeniu włożyłem ją jeszcze raz do wędzarni i wędziłem jeszcze godzinkę w zimnym dymie / 30 stopni / :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143345
Udostępnij na innych stronach

Kolego według mnie za dużo łopatki za mało karkówki czyli wp.2. Ja na 10kg farszu wlewam litr wody. Jak na pierwszy raz to tak ładnie wyszło i na pewno jest :thumbsup: :clap: Powodzenia
Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143366
Udostępnij na innych stronach

Robiłem tydzień temu kiełbasę na bazie tej receptury zastępując boczek tłustą łopatką. Moja nie wyszła gumowata. Wody dałem 50 ml na 1 kg mięsa. Mieszane w mieszarce, masa była kleista. Jelita moczone 6 godzin, woda ok 25 st. C, zmieniana 3 razy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143370
Udostępnij na innych stronach

No to co jest grane ?

Po parzeniu , ja zawsze kiełbasę moczę w 30 C wodzie do wystygnięcia. Powoduje to, że jelita nie są twarde.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-143375
Udostępnij na innych stronach

Po 4 godzinach wędzenia część kiełbasek poszła do parzenia , a część do podsuszania :

No to co jest grane ? Może dlatego , że na następny dzień po właściwym wędzeniu włożyłem ją jeszcze raz do wędzarni i wędziłem jeszcze godzinkę w zimnym dymie / 30 stopni / :question:

witam

4 godz. wędzenia to stanowczo za długo dla kiełbasy ,która ma być parzona.

u Ciebie cykl pełny dla gotowego wyrobu wyniósł 7godz. i 30 minut :shock:

wystarczyło 60-80 min. wędzenia do pożądanego koloru,następnie parzenie,

studzenie (lub krótkie drugie podwędzenie) i koniec.kiełbasa mimo chudego surowca powinna wyjść super,a tak nie miała wyjścia musiała wyjść jak by była z tydzień na

chłodni w wersji przyśpieszonej przez Ciebie,nie przejmuj się następna wyjdzie super.

 

p.s.jak będą problemy mogę pomóc osobiście

pozdrawiam

 

[ Dodano: Wto 01 Lut, 2011 15:25 ]

Po parzeniu , ja zawsze kiełbasę moczę w 30 C wodzie do wystygnięcia. Powoduje to, że jelita nie są twarde.

witaj

to jak napisałeś "moczenie"w 30' C do wystygnięcia będzie do czasu.... :!: jelita nie będą

twarde to prawda,bo będą wymoczone :cool: ,a kiełbasa będzie się szybko psuła

objawiając się zmianami mikrobiologicznymi (typowe obślizgnięcie) na osłonce już po paru dniach.

z całym szacunkiem Biotit nie podzielam Twego postu,wręcz ostrzegam innych ,aby nie naśladowali Twojej metody,która może doprowadzić do zmarnowania wędlin.

 

Twój post jako ostatni nie mogłem zostawić od tak,forum czytają ludzie także początkujący i mogą naśladować Twoje poczynania doprowadzając do poważnych zaniechań w produkcji wędlin co wiąże się z odpowiedzialnością zdrowia własnego i osób

trzecich.przepraszam za szczerość ale w branży mięsnej nie ma żartów....

pozdrawiam

Marek

p.s.znów się naraziłem :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-144452
Udostępnij na innych stronach

w branży mięsnej nie ma żartów....

pozdrawiam

Marek

p.s.znów się naraziłem :cool:

Nie naraziłeś się, tylko udzieliłeś fachowej odpowiedzi , właśnie na takie odpowiedzi liczę :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-144462
Udostępnij na innych stronach

Twój post jako ostatni nie mogłem zostawić od tak,forum czytają ludzie także początkujący i mogą naśladować Twoje poczynania

Biotit się mści "zza grobu" .

 

Dobrze , że o tym napisałeś .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-144464
Udostępnij na innych stronach

Biotit się mści "zza grobu"

Czego się czepiasz Biotituta? :grin:

Jak moczy, to niech moczy. :cool: Czym się on naraził, bo widzę, że coś przeskrobał. :question:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5095-zaczynam-si%C4%99-bawi%C4%87-w-w%C4%99dzenie/#findComment-144467
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.