Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lutego 2011 Witam wszystkich. Na pewno znajdzie sie kilka osob, ktore beda chcialy mnie zlinczowac. Ale... Nie wszyscy maja dostep do wedzarni Np ja. Kupilem mala wedzarenke i wedzilem pod wyciagiem. I co sie okazalo? Dym bylo czuc na 4. pietrze (ja mieszkam na 2-im) - po prostu przewod kominowy jest gdzies nieszczelny. Szukajac w internecie, znalazlem rozwiazanie. Ale najpierw kilka zdjec: Dwie szynki i baleron. Boczki. Szynka. Boczek Baleron To wszystko robilem na swieta Bozego Narodzenia. A teraz cala tajemnica. Moja wedzarnia to po prostu elektryczny piekarnik. Zachowuje tradycyjne temperatury wedzenia, lecz zamiast klasycznego dymienia uzywam: Zamiast dymic, po prostu spryskuje koncentratem dymu. Jest to naturalny, oczyszczony wyciag z dymu wedzarniczego, pozbawiony substancji rakotworczych (haslo piroliza). Co 10 - 15 minut spryskuje wedzonki. A tu moje wczorajsze wedzenie: I efekt: Szynka pachnaca, soczysta po prostu :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lutego 2011 kowo, Pokazałeś tajemnicę wielu masarni zaopatrujących hipermarkety. Takiego oprysku używają do wyrobów z duża ilością dodatków wypełniających. Podaj coś bliżej o koncentracie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lutego 2011 A tu moje wczorajsze wedzenie:Napisz "wędzenie" bo młodzież się uczy :wink: Produkty prawie wędzone. Wędzenie – metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów itp.) za pomocą dymu - wiki. ale :clap: za odwagę. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lutego 2011 kowo, Pokazałeś tajemnicę wielu masarni zaopatrujących hipermarkety. Takiego oprysku używają do wyrobów z duża ilością dodatków wypełniających. Podaj coś bliżej o koncentracie.Jest to po prostu extrakt dymu wędzarniczego. Powstaje z dymu, który jest odsysany przez kąpiel wodna. Następnie następuje destylacja i nie pożądane substancje są usuwane. Tak ze pozostaje tylko smak i zapach, bez dodatkowych substancji. Dodatków żadnych w tym nie ma. Soczystość, podejrzewam, ze powstaje na skutek tego iż ten extrakt rozcieńczam w wodzie - ok 1:10. Czyli zanim wędzonka wyschnie to najpierw paruje woda. Według zapewnień sprzedawcy, nie ma w tym żadnej chemii. Wydajność gotowego produktu: ok. 70 - 80%. Pozatym masarnie nastrzykują mięso również ekstraktem i lekko pryskają po wierzchu dla koloru, A ja po prostu "wędzę". Napisz "wędzenie" bo młodzież się uczy :wink: Produkty prawie wędzone.Ok. Następnym razem tak zrobię. Tylko powiedz mi jaka WIELKA różnica jest miedzy osmalaniem czy kopceniem wędzonek a pokrywaniem ich tym, co najbardziej wartościowe - smakiem i zapachem. Chyba ze masz na myśli te "inne" substancje, które zabijają mikroby i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lutego 2011 kowo, właśnie efekt smaku, zapachu i koloru pozostaje. Spróbuj zostawić wędlin poza lodówką, a dowiesz się więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lutego 2011 Swego czasu na forum był śp. CO2, mam wrażenie, że to był jedyny, który robił wędliny tradycyjne, nie wg. jakiś tam norm zakładowych czy innych. Ciekawym jestem kto z Was robił wodę wędzoną? Kto robił kiełbasę warzywną? A tu: dym nie ten, maggi fuj, glutaminian feee! mięso to najlepiej świnkę samemu hodować!Wędzarnie nie te, bo to pomniki! najlepsza beczka! generatory dymu też nie bardzo, a automatyka to całe zło!Kowo, nie pisałem by nie wzbudzić emocji u kolegów. Ale w tajemnicy przed żoną zrobiłem szynkę z koncentratem dymu, który dostałem od Ciebie. Wszystkim smakował, nikt nie wiedział jak została zrobiona. Szkoda, że takie podejście jest do innego sposobu wykonania nie tylko wędlin. Na hubie są publikacje w języku rosyjskim, no i tam jest trochę inaczej z "normami" Wędzenie nie jest jedynym sposobem na doskonałe wędliny. A przecież można napisać: Ja robię tak i tak i nie znam koncentratora dymu więc nie wiem co to za płyn. pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Lutego 2011 Witam! Powiem szczerze ,że mnie zatkało... :shock: U nas czegoś takiego jak ten extrakt nie widziałam. Pamiętam jak ''szantażowałam'' mojego ślubnego , że jak mi czegoś nie wykombinuje na 'wędzarnię' to napalę ognisko w piekarniku ... :grin: :devil: . My jednak mamy ten plus , że mieszkamy w domu pryatnym i w ogrodzie jest dość miejsca . Ale jeśli to jest rzeczywiście bez chemii i smakuje , to super sprawa...Jednak ja sądzę , że cały bajer w tym pilnowaniu i dokładaniu... :rolleyes: Pozdrawiam! Ps. Dla chcącego nic trudnego ! :clap: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Lutego 2011 Ciekawy temat, ciekawe opinie, a ja twierdzę że wykorzystując zakładowe normy oraz przepisy robimy to co jest w sklepach, za wyjątkiem wszelkich "utrwalaczy i konserwantów" :???: ..... kiedyś każdy w domu robił sam wyroby i wszystkim smakowały, przepisy najczęściej zapisane kopiowym ołówkiem w wyświechtanym i zatłuszczonym zeszycie z naniesionymi poprawkami odnośnie ilości przypraw i wielu z Was pamięta smak tych wyrobów zrobionych przez pradziadka czy też dziadka które nieraz były za słone lub przypieczone, ale jakoś nikt od tego nie umierał a wręcz odwrotnie, osiągali niejednokrotnie wiek ponad 100 lat.......... dzisiaj jest tak jak napisał Papcio, na wszystko zwracamy uwagę, wszystko krytykujemy, chcemy robić i jeść naturalne i ekologiczne wyroby a nie zwracamy uwagi że codziennie jemy "chemiczne" bułki, chleby, sery, masła, pijemy wodę z pierwiastkami rakotwórczymi bo... bo wierzymy w reklamę w której skoro napisano "pozbawione konserwantów " to znaczy że tak jest......... a w sumie to gów....o prawda......... i łudzimy się że to prawda :sad: ... przestrzegamy wszelkich norm i ekologii a w wędliny ładujemy przyprawy wyhodowane w Chinach i naszprycowane chemią tak ze w ciemności świecą.......... ale przecież na opakowaniu napisano że jest to produkt Polski :wink: Każdy jest kowalem własnego losu, a dążenie do doskonałości pozostawmy mnichom którym wystarcza miska ryżu z warzywami a które to produkty mogą wyhodować ekologicznie bo to są tylko dwa składniki :smile: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Lutego 2011 Spróbuj zostawić wędlin poza lodówką, a dowiesz się więcej.Ja trzymam wędliny w lodowce. Długo nie wytrzymują - moje żarłoki nie pozwolą :devil: w tajemnicy przed żoną zrobiłem szynkę z koncentratem dymu, który dostałem od Ciebie. Wszystkim smakował, nikt nie wiedział jak została zrobionaI to mówi samo za siebie. Na prawdę nie ma różnicy. Czy dym osmala wędzonki, czy są spryskiwane, wychodzi na jedno - z tym wyjątkiem, ze nie ma substancji rakotwórczychSzkoda, że takie podejście jest do innego sposobu wykonania nie tylko wędlin. Niektórzy po prostu nie potrafią zrozumieć, ze nauka idzie do przodu i przez to można uniknąć wielu problemów. w ogrodzie jest dość miejscaNie każdy ma takie warunki. Co byś zrobiła mieszkając w "wielkopłytowcu" z czasów PRL? Bez balkonu?Ale jeśli to jest rzeczywiście bez chemii i smakuje , to super sprawa...Jednak ja sądzę , że cały bajer w tym pilnowaniu i dokładaniu.Jak komu się chce siedzieć na mrozie... Ja siedzę w kuchni, od czasu do czasu spryskam, a w miedzy czasie mogę coś poczytać. Termostat utrzymuje temperaturę - odpada dokładanie czy wygrzebywanie i wyroby mam takie, ze chłopcy przychodzą non stop: "Papi, mogę jeszcze?" A jeżeli już chodzi o chemie: Extrakt jest wolny od chemii - jest to produkt naturalny, ale kto dziś nie używa maggi, vegety, czy chociaż kostek rosołowych. A wszelkie proszki do pieczenia? W stosunku do tych środków, to "dymek jest "natur pur". Proponuje zajrzec do tematu "Wiem co jem" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Lutego 2011 Takie eksperymenty na zdrowie ci nie wyjdą,ten płyn wygląda jak rozcieńczona smoła po produkcji węgla drzewnego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Lutego 2011 kowo, i tak trzymaj.... twój wyrób, twoja kuchnia, wasze żołądki.... popieram choć nie będę naśladował choćby ze względu na brak owego extraktu dymu wędzarniczego :wink: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Lutego 2011 ten płyn wygląda jak rozcieńczona smoła po produkcji węgla drzewnego.Jeżeli choć trochę władasz językiem Szekspira, to pogooglaj: "Liquid smoke". :lol: Może się coś dowiesz twój wyrób, twoja kuchnia, wasze żołądkiDziękuje. Naszym zdaniem lepsze niż dymione, a ze może nie tak trwale - i tak nie zdąża się popsuć [ Dodano: Wto 01 Lut, 2011 17:34 ] ze względu na brak owego extraktu dymu wędzarniczegoTo nie jest problem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Lutego 2011 Na prawdę nie ma różnicy. Czy dym osmala wędzonki, czy są spryskiwane, wychodzi na jedno kowo, a dlaczego Twoje wędzonki aż tak brudzą talerzyk ? :shock: Wyglądają jakby były okopcone... :rolleyes: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Lutego 2011 kowo, a dlaczego Twoje wędzonki aż tak brudzą talerzyk ? :shock: Wyglądają jakby były okopcone... :rolleyes:Nie zdążyły dobrze obeschnąć po "wędzeniu" - żarłoki... Poza tym, jak już napisałem: eksperymentuje. Następne będą lepsze i ładniejsze. Po prostu za dużo pryskałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lutego 2011 MariuszB napisał/a: ze względu na brak owego extraktu dymu wędzarniczego To nie jest problem http://cgi.ebay.de/Liquid-Hickory-Smoke-Aroma-Fluessigrauch-8-97-Liter_W0QQitemZ230577281382QQcategoryZ169154QQcmdZViewItemQQ_trksidZp3286.m7QQ_trkparmsZalgo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D3%26po%3DLVI%26ps%3D63%26clkid%3D6783471413432237569 Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lutego 2011 kowo, ile to we Twoim Wiedniu kosztuje :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Lutego 2011 Nie histeryzujmy pamiętam burzliwe dyskusje na temat peklosoli . poczytajmy http://www.technex.com.pl/supplier/Smoke/Dym.htmlPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Lutego 2011 kowo, ile to we Twoim Wiedniu kosztujeJa kupuje w DE. Jezeli Cie interesuje - Skype. [ Dodano: Wto 01 Lut, 2011 17:57 ] http://www.technex.com.pl/supplier/Smoke/Dym.html.404 Not found. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Lutego 2011 Ja mam teścia który pracuje w jednym z poznańskich supermarketów i on mówi że u nich wszystko się wędzi właśnie taką emuuuulsją i nazywa się że wyroby z własnej wędzarni sam nie wiem co myśleć na ten temat ale ja jakoś bał bym się moim dzieciom coś takiego serwować ale to tylko moje prywatne zdanie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Lutego 2011 Ja mam teścia który pracuje w jednym z poznańskich supermarketów i on mówi że u nich wszystko się wędzi właśnie taką emuuuulsją i nazywa się że wyroby z własnej wędzarni sam nie wiem co myśleć na ten temat ale ja jakoś bał bym się moim dzieciom coś takiego serwować ale to tylko moje prywatne zdanie A do tej pory co jadłeś zanim Tu trafiłeś .... Nie demonizujmy tematu ,każdy ma jakiś wybór.. Przemysł wali chemię na potęgę od lat.... Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Lutego 2011 ze względu na brak owego extraktu dymu wędzarniczegoTo nie jest problem MariuszB napisał/a: ze względu na brak owego extraktu dymu wędzarniczego To nie jest problem http://shop.ebay.de/i.html?_nkw=dym+w+plynie&_sacat=0&_odkw=plynny+dym&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313Wszystko OK. lecz wolałbym extrakt pozbawiony związków rakotwórczych, taki o jakim pisze kowo :tongue: :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Lutego 2011 Jeżeli choć trochę władasz językiem Szekspira, to pogooglaj: "Liquid smoke" Nie trzeba władać językiem Szekspira bo jest taka funkcja tłumaczenie strony , nie oglądałem tylko przeczytałem i doszedłem do wniosku że tego preparatu bym nie używał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Lutego 2011 Ja mam teścia który pracuje w jednym z poznańskich supermarketówJak juz pisalem, Nie dodaje żadnych innych dodatków i jest naprawdę ok. Po prostu zamiast odymiania, jest opryskiwanie I to wszystko. Wszystkie inne procesy, tak jak peklowanie osuszanie czy temperatury, są utrzymywane według norm naszego forum, tylko wędzenie odbywa się inaczej [ Dodano: Wto 01 Lut, 2011 18:22 ] Nie trzeba władać językiem Szekspira bo jest taka funkcja tłumaczenie stronyNo to życzę Ci powodzenia w tłumaczeniu. Napisz jakiś text specjalistyczny po polsku, przetłumacz go np. na angielski i z powrotem. Zobaczysz co Ci wyjdzie :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Lutego 2011 Mysle Kowo ze bardziej nadaje sie to do BBQ jak rowniez do zup i sosow :rolleyes: Tym chyba niewedza przemyslowo http://www.mcc-shop.com/epages/metropolis.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/61253754/Products/mcc1006Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Lutego 2011 Witaj częściowo masz racje, Jest to popularne w USA i innych krajach anglosaskich. Co prawda sa tam dodawane inne skladniki jak np glutamat. Ale powiedz mi dlaczego ta firma oferuje również atomizery? Do sosów???. Rozmawiałem z nim i to co tu pisze wiem od niego.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5145-ekstrakt-dymu-w%C4%99dzarniczego/#findComment-144510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.