Wnuczek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 10 Marca 2009 Bagno przecinał kości, na zlocie szlifierką kątową przy pomocy odwtotnie założonej zwykłej piły tarczowej do drzewa. Srednica piły wynosiła 110-115mm.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-60399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 10 Marca 2009 Witam Bagno przecinał kości, na zlocie szlifierką kątową przy pomocy odwtotnie założonej zwykłej piły tarczowej do drzewa. Jak moją ręczną nie szło przeciąć :sad: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-60403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 10 Marca 2009 Bagno przecinał kości, na zlocie szlifierką kątową przy pomocy odwtotnie założonej zwykłej piły tarczowej do drzewa Wybaczcie pytanie, ale dlaczego tarcza była odwrotnie założona? Czy dlatego, żeby odłamki kości nie wbijały się w mięso? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-60415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 10 Marca 2009 Witam Wybaczcie pytanie, ale dlaczego tarcza była odwrotnie założona? Mniej szarpie ________ troszkę bezpieczniej Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-60417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 10 Marca 2009 Mniej szarpie ________ troszkę bezpieczniejNiemniej JEST TO OGROMNIE NIEBEZPIECZNE! o czym zresztą Bagno wielokrotnie wspominał... Przepoławianie za pomocą szlifierki byłoby nieco utrudnione Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-60422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzeźnik amator Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 11 Marca 2009 Witam! Jestem jeszcze młody i chciałbym dowiedzieć się jakichś podstaw o ćwiartowaniu i może jakiś przepis na udane mięso z wieprzka znam mniej więcej anatomie świń ale nie wiem jak ją porozdzielać na części. Proszę o porady i z góry dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Rzeźnik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-60492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 11 Marca 2009 Rzeźnik amator, poczytaj tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1157 Pozdrawiam i powodzenia :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-60494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 11 Marca 2009 Sporo informacji także tu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=13 Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-60499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniu123 Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 11 Marca 2009 Witam! Jestem jeszcze młody i chciałbym dowiedzieć się jakichś podstaw o ćwiartowaniu i może jakiś przepis na udane mięso z wieprzka znam mniej więcej anatomie świń ale nie wiem jak ją porozdzielać na części. Proszę o porady i z góry dziękuje za odpowiedzi.Najlepiej zrobisz jak się zapiszesz do naszej SDM,tam się wszystkiego nauczysz w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-60503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 11 Marca 2009 Witam Najlepiej zrobisz jak się zapiszesz do naszej SDM,tam się wszystkiego nauczysz w praktyce To nie ulega wątpliwości , ale teorii warto troszkę posiadać . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-60522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 29 Marca 2009 Niedawno zrobiłem parę fotek : temat świniobicie - tylko dla śmiałków :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-63286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heiterfuchs Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Biedne te blondyny :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-64067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Czym było kłute te biedactwo bo sądząc po ranie kłucia to wygląda że kosą. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-64068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Witam Moja " kosa była węższa " :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-64072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Mały nożyk, duży facet=duża rana. :grin: http://img155.imageshack.us/img155/6963/oszoomienie.th.jpg http://img155.imageshack.us/img155/8461/nwgardle.th.jpg Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-64167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Moja " kosa była węższa To rozumiem humanitarnie Mały nożyk, duży facet=duża rana Od jakiegoś czasu, zastanawiam się czy ktoś się nie bawi się naszym kosztem. Pewne posty nie są mało wiarygodne :question: :question: :!: :shock: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-64184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 2 Listopada 2009 Będąc teraz u rodziny dowiedziałem się od zaprzyjaźnionych doktorów-od pacjentów ryjących podwórka, którzy będąc na kursie nowej metody badania mięsa na obecność włośni poprzez wytrawianie usłyszeli na kursie że 10% roztwór solanki zabija włośnie to jest ciekawostka, ale nie ma potwierdzenia na 100%. W związku z tym mam pytanie do doktorów od takich pacjentów o ustosunkowanie się do tego tematu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-86222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolunia Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 3 Listopada 2009 Dziadku nie słuchaj takich ciekawostek, jedyna metoda pozbycia się "trychinki" to eliminacja zarażonej sztuki, lub przemrożenie ale to już wyższa szkoła jazdy z ustaleniem dokładnych parametrów i czasu mrożenia. Nie próbuj robić tego czasem przy użyciu swojego sprzętu chłodniczego. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-86280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 9 Maja 2010 Ostatnio oglądałem w telewizji ,kuchnia' program o świnkach . Jedno bardzo dziwne zjawisko w Anglii 90%prosiąt płci męskiej nie jest kastrowana i hodowana tak aż do uboju. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-111049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 9 Maja 2010 Jedno bardzo dziwne zjawisko w Anglii 90%prosiąt płci męskiej nie jest kastrowana i hodowana tak aż do ubojuzyczmy im smacznego a sami módlmy się by to ścierwo do naszego kraju nie trafiło - mam nadzieję że dopóki sami mamy porzadne zaopatrzenie, nie dotknie nas to nieszczęście :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-111111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 10 Maja 2010 Na ostatnią Wielkanoc trafił mi się taki osobnik (półtusza) z ukrytym jajem :lol: Nie był typowy knur ale zapach dopiero wyczuwalny przy parzeniu składników na podroby :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-111124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 10 Maja 2010 Prowadzący program wyjaśnił iż jest to dlatego tak że świnie bardzo szybko rosną i przed ubojem jeszcze nie osiągają dojrzałości płciowej .I tu można się zastanawiać a jak się trafi kilka osobników co to dojrzeją do tych spraw szybciej . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-111135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 10 Maja 2010 Dam Rade odnośnie mięsa z knurów. Czasami półtusze z knurków są tak podobne do zwykłych ze nie sposób odróżnić gołym okiem( a ubojnie niekiedy oszukują i sprzedają jako normalne półtusze a one sa zdecydowanie tańsze i gorsze) dlatego polecam podgrzać kawałek mięsa zapalniczka przez parę sekund i powąchać, odrazu wyczujecie knurka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-111149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 10 Maja 2010 W ubojni gdzie zaopatruje się nie skupują knurów.Winę ponosi pracownik dokonujący czynności poubojowych (być może nie zgłosił faktu) gdzie przy ciepłej rozciętej tuszy wp. czuje zapach moczu, a jądro może być ukryte tzw. wnęter. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-111151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 10 Maja 2010 Większości obojów nie skupują ale sie trafiają( pracownik skupujący możne przeoczyć a dalej przy obróbce pracownicy nie zgłaszają tego gdyż nie chcą zaszkodzić skupującemu) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/6/#findComment-111152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.