Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mysle ze ze wzgledu na wage kabanka Dziadek powiesil go wlasnie w ten

sposob,jakby nie bylo mial 200kg a na sciegnach mogl by nie wytrzymac,

tymbardziej ze rozbierany byl na wiszaco-bezpieczenstwo,ale najlepiej jak

Dziadek sie wypowie

pozdrawiam slonecznie i wietrznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-30991
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Sposób zawieszania nie ma znaczenia w uboju domowym i tak wszystko jest przerobione . W tym przypadku jest tak robione bo jest bezpieczne a rozpieracz dostosowany jest do tego typu zawieszania. Przy małych sztukach zdejmuje się całą sztukę przecinając ścięgna lub odkręcając śrubę. Przy średnich dzieli sie na dwa to znaczy przecina się by szynka została na rozpieraczu wpierw oczywiście trzeba wyciąć polędwiczkę lub odpowiednio ją podciąć. Przy wielkich sztukach dzieli sie na trzy ciecia tak jak przy rozbiorze zasadniczym resztę robi się na stole. Rozpieracz taki ułatwia pracę i nie trzeba nadwyrężać swoich sil. zdejmuje się jedną połówkę druga sobie wisi na stole luz i można swobodnie pracować a i nieraz nie ma miejsca by zdjąć od razu dwie półtusze teraz gdy chłodno gorzej w lecie.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-31034
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Można wieszać i tak przy wykorzystaniu urządzeń ,bardzo wygodnie rozcinać
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32163
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
A gdy nie ma mechanicznego sprzętu do podnoszenia pozostaje ręczna wciągarka .Ciekawie przerobiony rozpieracz, no i sztuka prawie trzy setki. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32528
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ale sztuka !!! Podpiera się ryjkiem gdy by tego nie robiła to by spadła . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32533
Udostępnij na innych stronach

Pytanie do nowicjuszy -dlaczego to mięso leży na posadzce ? .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32710
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Mięso po rozbiorze półtuszy jeżeli nie mamy chłodni rozkładamy w chłodnym miejscu najlepiej na posadce celem szybkiego wychłodzenia . Szybkie schłodzenie mięsa pozwala nam uniknąć jego zaparzenia . Najlepiej pozostawić do drugiego dnia .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32728
Udostępnij na innych stronach

Albo jest jeszcze jedna opcja leży w piwnicy na posadzce bo jak wiadomo panuje tam niska temperatura. A w niskiej temperaturze można mięsko dłużej przechować. Bo temperatura na zewnątrz nie jest już taka dobra.

 

A tak poza tematem to ciężko odpowiedzieć bo nigdy do końca nie wiadomo co autor miał na myśli i wydaje mi się że z odpowiedzią na to pytanie mieli by problem Ci którzy już nie są nowicjuszami. Mięso może leżeć na posadzce bo niema miejsca w lodówce, bo nie pomieści się całe na stole, bo jest przechowywane w ten sposób, żeby je wychłodzić, żeby dojrzało itd.

 

Trochę sie rozpisałem :blush:

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-32758
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Długie weekendy majowe za pasem a pan Krecik melduje że jak tylko chmurki przejdą to będzie tylko słońce :lol: więc coś na grilla należało zrobić . Dzisiaj z synem i mistrzem od uboju zrobiliśmy małe świniobicie . Świnka miała 140kg wagi i była odżywiana w większości na paszach naturalnych sam mistrz zachwalał że świnka optycznie ma bardzo ładne mięsko .

 

Serdecznie pozdrawiam

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33034
Udostępnij na innych stronach

Mięso kładzione na posadzkę w celu najszybszego schłodzenia i to był główny cel. Prosty sposób praktykowany przez masarzy w ciepłe dni. Na folię kładziemy wszystkie mięsa przeznaczone na wędzonki i kiełbasy. które będą za dwie trzy godziny peklowane. Najszybsze efekty schłodzenia uzyskuje się gdy jak najszybciej po uboju przeprowadzimy rozbiór półtusz na elementy zasadnicze i od razu odetniemy z nich słoninę ,tłuszcz i wykroimy kości ,podzielimy na mięśnie. Właściwą obróbkę mięśni na wędzonki robimy po zakończeniu rozbioru .

Andrzej k - ładna sztuka jak również słoninka ale to normalne przy tradycyjnych rasach i chowie trzody.

Inne technika oparzania w korycie a rozbiór na wisząco .Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33044
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Mam takie pytanko , może ktoś podpowie co to jest za arcydzieło ?

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33099
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy to pytanie, czy zagadka. Tak czy inaczej odpowiadam:

to tzw. "nec" taka otoka wyścielająca jamę otrzewnej. Produkt niezbędny przy wyrobie necówki :grin:

Było o tym tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1166&highlight=nec%F3wka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33100
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje Andrzeju. Ja w sobotę z teściem biliśmy takiego 130kg. Z tym że mistrzem musiałem być ja :wink:, ale 2,5h i daliśmy radę. Obyło się bez większych problemów(miałem jeden z że tak powiem "kuperkiem" nie mam wprawy w tym jak go łatwo wyciąć, może dziadek udzieli jakichś wskazówek). Poza tym poszło gładko.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33125
Udostępnij na innych stronach

miałem jeden z że tak powiem "kuperkiem" nie mam wprawy w tym jak go łatwo wyciąć

Robię to w ten sposób:

1. przecinam spojenie kości łonowej

2. od dołu kości łonowej wkładam nóż maksymalnie dociśnięty do kości ( kąt około 45 stopni do linii kręgosłupa) i prowadzę cięcie do góry, czynność powtarzam.

Inny sposób praktykowany a zaczerpnięty z uboju bydło, to wykonanie cięcia ("wycięcie koła") wokół "kuperka".

Osobiście pierwszy sposób jest lepszy, gdyż nie trzeba zachodzić z drugiej strony tuszy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33142
Udostępnij na innych stronach

Temat może drażliwy ale ktoś tą czynność musi wykonać by reszta mogła zajadać się tym mięskiem .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33156
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Otoka bardzo szybko została rozpracowana , myślałem że zostanie niewiadomą dłużej niż 5 minut no ale wzorek można podziwiać .

 

Jeżeli chodzi o przecięcie świnki na połówki to do tego celu została użyta najzwyklejsza piłka ręczna typu lisica tylko trochę szersza . Ząbki miała już tak tępe że gałązki by nie przecięła ale swoje zadanie wykonała .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33175
Udostępnij na innych stronach

Marku- służę zdjęciami , ale to nie nazywa się ,,kuperek '' W gwarze ubojowców to po prostu zarabianie odbytu wraz z jego zawiązaniem. Czynność ta wykonana na leżąco, oczywiście trzeba mieć wprawę by nie ponacinać w czasie głębokiego zarabiania.. Później w czasie wyjmowania kompletu jelit ,,gwarowo w zawodzie-prucie'' wystarczy później mocniej pociągnąć i nie ma problemu. Łatwiej zarobić to na wiszącej sztuce ale wtedy potrzebny stołek .Zarobienie jest dość duże ale to jest maciorka i do tego bez głodówki przed ubojowej .Słoniny i tłuszczu z niej jak na lekarstwo rzadko się to zdarza. POZDRAWIAM
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33252
Udostępnij na innych stronach

do tego bez głodówki przed ubojowej

Jak w takim przypadku wyglądało mięsko pod kątem wad, szczególnie PSE ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33258
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Dziadku, czyli po prostu głębiej wycinasz, a więc w przypadku maciorki już wiem, sprawa komplikuje się przy knurku, albo mi się zdaje. Czy knurka zarabia się tak jak maciorkę, czyli po prostu nacina się kuper na leżąco i przecina w tym momencie moczowód?

 

BonAir sformułuj jeśli możesz bardziej zrozumiale pytanie bo szczerze powiedziawszy to nie wiem o co Ci chodzi.

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/515-%C5%9Bwiniobicie/page/2/#findComment-33267
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.